• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs : - tiekoties ar Izraēlas vēstnieku - sarunā ar Amerikas Savienoto Valstu kongresmeni (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.1999., Nr. 274 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs : - tiekoties ar Izraēlas vēstnieku - sarunā ar ASV kongresmeni

Vēl šajā numurā

26.08.1999., Nr. 274

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs :

— tiekoties ar Izraēlas vēstnieku

Vakar, 25. augustā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Izraēlas vēstnieku Latvijā Odedu Ben–Huru.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu attiecības un savstarpējās sadarbības iespējas.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume uzsvēra, ka šajā laikā, kopš atjaunota Latvijas neatkarība, mūsu valsts un Izraēlas attiecības kļuvušas aktīvas un dinamiskas gan politikas un ekonomikas, gan izglītības un kultūras jomā. To apliecinot vairākas augstākā līmeņa vizītes abās valstīs, kā arī nopietnais darbs Otrā pasaules kara seku izvērtēšanā. J.Straume pastāstīja, ka ļoti veiksmīga ir arī abu valstu parlamentu sadarbība.

O.Ben–Hurs informēja, ka vēstnieka darbs šajā reģionā vienmēr bijis komplicēts un to būtiski ietekmējušas tieši sāpīgās pagātnes problēmas. Tomēr ļoti augstu vērtējams Latvijā izveidotās vēsturnieku komisijas izpētes darbs, kā arī kara noziedznieku apzināšana un saukšana pie atbildības. "Lai gan šie jautājumi nav mūsu prioritāšu saraksta augšgalā, mani gandarī progress, kāds sasniegts to risināšanā," sacīja vēstnieks. Viņš atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā, uzsvēra Tuvo Austrumu miera procesa nozīmi, kā arī izteica atbalstu parlamenta lēmumam aizliegt nacistu simbolikas izmantošanu.

Runājot par sabiedrības integrācijas procesa norisi, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir sarežģīts un ilgstošs process, un pauda pārliecību par tā sekmīgu un harmonisku norisi, kas neradītu papildu spriedzi sabiedrībā.

Tika runāts arī par abu valstu sadarbību kultūras jomā. Kā vienu no spilgtākajiem piemēriem vēstnieks minēja holokausta notikumu apzināšanu, izpēti un ieceri šo materiālu ievietot arī Latvijas skolu mācību grāmatās. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka lietderīgi būtu sniegt vairāk informācijas arī Izraēlas skolēniem par Latvijas vēstures problēmām, tādējādi sekmējot abu valstu turpmākās sadarbības iespējas.

 

— sarunā ar Amerikas Savienoto Valstu kongresmeni

Vakar, 25. augustā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Amerikas Savienoto Valstu kongresmeni Loidu Dogetu.

Saruna ritēja par Latvijas un ASV attiecībām un to lomu Latvijas virzībā uz eiroatlantiskajām struktūrām, kā arī par Krievijas un Latvijas dialoga veidošanas iespējām gaidāmo Krievijas Valsts domes un prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume uzsvēra, ka Latvijas un ASV aktīvajai sadarbībai ir īpaša loma Latvijas ārpolitisko uzdevumu risināšanā un valsts ekonomiskās attīstības veicināšanā. J.Straume augstu novērtēja pastāvīgi jūtamo ASV politisko atbalstu Latvijai pēc tās valstiskās neatkarības atgūšanas un paziņoja, ka ciešu Latvijas un ASV attiecību veidošana un attīstība ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. Latvijai bijusi ļoti nozīmīga ASV palīdzība ceļā uz Ziemeļatlantijas aliansi, un tā cer arī turpmāk Baltijas un ASV hartas ietvaros turpināt sadarbību drošības jautājumu jomā. Abas puses bija vienisprātis, ka ļoti svarīga loma abu valstu savstarpējo attiecību veicināšanā ir parlamentārajiem sakariem. J.Straume informēja viesi par Latvijas un ASV parlamentu sadarbības grupas izveidošanu Saeimā, savukārt L.Dogets pastāstīja par atsevišķu ASV kongresmeņu ieinteresētību Baltijas valstu liktenī, kā pierādījumu tam minot "Baltic Caucus" atbalsta grupu darbību Senātā un Apakšpalātā.

ASV kongresa pārstāvis interesējās par Valsts valodas likuma otrreizējās izskatīšanas termiņiem un uzsvēra tā pieņemšanas nozīmīgumu pirms Helsinku galotņu tikšanās decembrī. Saeimas priekšsēdētājs prognozēja, ka likums varētu tikt pieņemts decembra sākumā. Valsts valodas likuma pieņemšanai būs ne tikai politiska, bet arī sociāla un ekonomiska nozīme, kas veicinās investīciju piesaisti, sacīja J.Straume.

Pārrunājot Latvijas un Krievijas attiecības, J.Straume atzina, ka dialogs ar Krieviju veidojas smagi, joprojām Krievijas puse vilcinās ratificēt robežlīgumu, lai gan tā sagatavošana ir pabeigta. Latvija vienmēr ir iestājusies par labām kaimiņattiecībām ar Krieviju, uzskata J.Straume.

Sarunas noslēgumā L.Dogets apliecināja, ka līdzšinējā ASV palīdzība Latvijai ceļā uz NATO un Eiropas struktūrām turpināsies un, cerams, vainagosies ar Latvijas uzņemšanu šajās organizācijās.

Saeimas preses dienests

S4.JPG (15118 BYTES) S5.JPG (16380 BYTES)

Sarunās Latvijas —ASV parlamentu sadarbības grupas pārstāvji: Amerikas Savienoto Valstu kongresmenis Loids Dogets ar kundzi (attēlā pa kreisi) un Saeimas deputāti Inese Birzniece, Vaira Paegle, Guntars Krasts un Linards Muciņš (attēlā pa labi) Foto: Māris Kaparkalējs ,"LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!