• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Taizemes karaļnama princeses vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidentes darba vizīti Igaunijā - "Latvijas Vēstneša" speciālkorespondente (turpinājums)

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Taizemes karaļnama princeses vizīti Latvijā

Aizvadītās nedēļas nogalē privātā vizītē mūsu valstī bija ieradusies Viņas karaliskā augstība princese Galiani Vadhana. Tā bija pirmā kāda Taizemes karaļnama pārstāvja vizīte mūsu valstī.

Savā Ziemeļeiropas vizīšu sērijā princese apmeklē Baltijas valstis un Grenlandi. Rīgā viņa ieradās sestdien pusdienlaikā no Kopenhāgenas. Mūsu valstī Taizemes princese pavadīja sestdienas pēcpusdienu un svētdienu. Vizītes pirmajā dienā viņa iepazinās ar Rīgas vēsturisko centru: apmeklēja Rīgas pili, Saeimu, Doma un Sv. Pētera baznīcu, Lielo un Mazo ģildi un aplūkoja pilsētas nocietinājumu vietas. Viņa apskatīja arī Brīvības pieminekli. Svētdienu Taizemes princese pavadīja Rundāles pilī. Pirmdienas rītā Galiani Vadhana izlidoja no Rīgas uz Tallinu.

Viņas karaliskā augstība princese Galiani Vadhana, Taizemes karaļa Bhumibola Aduljadeja māsa, dzimusi 1923. gada 6. maijā Londonā. Princese Galiani Vadhana ir Viņa karaliskās augstības prinča Songklas Mahidola un princeses Sangvanas meita. Princese mācījusies Bruklinas skolā ASV un Radžini skolā Banokā, bet pēc tam apmeklējusi vairākas elitāras mācību iestādes Lozannā un Ženēvā. 1942. gadā viņa sāka latīņu un angļu valodas studijas Lozannas universitātē. Absolvējot šo augstskolu 1948. gadā, Taizemes princese bija apguvusi arī pedagoģijas, franču literatūras, filozofijas un psiholoģijas kursu. 1952. gadā viņa sāka pasniedzējas darbu dažādās augstskolās, lasot lekcijas par franču valodu un literatūru. 1969. gadā pievērsās sociālajai aprūpei, labdarībai medicīnas, bērnu aprūpes un izglītības jomā.

Princese ir desmit universitāšu goda doktore, apbalvota arī ar UNESCO prestižo Viktora Igo medaļu. Princesei piešķirti seši Taizemes ordeņi, viņa ir arī Francijas "Ordre des Arts et des Lettres" komandore.

Princese Galiani Vadhana uzrakstījusi daudzas grāmatas par Taizemes karalisko ģimeni un ceļojumiem. Viņa ir vairāk nekā 20 dažādu labdarības fondu, asociāciju, centru un skolu patronese vai priekšsēdētāja. Savā daudzpusīgajā darbībā princese īpaši interesējas par vēsturi, arheoloģiju, mākslu un ceļojumiem. Līdz ar to iepazīšanās ar Latvijas vēsturiskajām vietām viņai bija īpaši saistoša.

Taizemes Karaliste atrodas Indoķīnas pussalā un ir viena no nozīmīgākajām šī reģiona valstīm. Tās teritorija aizņem 513 115 kvadrātkilometrus. Taizemē dzīvo 59,5 miljoni cilvēku.

Taizeme ir konstitucionāla monarhija, tās pašreizējā konstitūcija tika pieņemta 1978. gada 22.decembrī. Likumdošanas vara valstī pieder karalim un divpalātu parlamentam, kas sastāv no Nacionālās sapulces un Pārstāvju palātas.

Taizeme ir Apvienoto Nāciju Organizācijas locekle kopš 1946. gada 16. decembra. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Taizemes Karalisti tika nodibinātas 1992. gada 19. martā. Taizemes intereses Latvijā pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Prasarts Mansuvans, kurš savu akreditācijas vēstuli Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza 1997. gada 13. novembrī.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!