• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jomas iela ir gatava!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Kara flotei - savs admirālis

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jomas iela ir gatava!
J2.JPG (23247 BYTES) J3.JPG (24986 BYTES) J4.JPG (28790 BYTES) J6.JPG (25300 BYTES)
(vidū) , pa kreisi Jūrmalas domes priekšsēdētājs Leonīds Alksnis, pa labi — būvfirmas "Mīts " izpilddirektors Aldis Serdāns
Pēdējo bruģakmeni jaunas ielas segumā ieliek būvfirmas "Mīts" izpilddirektors Aldis Serdāns un Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Alksnis Pa jauno ielu soļo Zvejniekciema vidusskolas bundzinieces Jomas ielas atklāšanā runā Saeimas deputāts Pēteris Tabūns

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Jomas iela ir gatava! —

tā sestdien, 28. augustā, apgalvoja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Alksnis. Un tiešām, ietērpusies košās svinību krāsās un jauno tērpu izdaiļojusi ar ielu tirgotavu māla un dzintara nokrāsu vizuļojumu, Jomas iela Jūrmalā beidzot sagaidīja savus jau nedaudz piemirstos gājējus. Tieši sestdiena bija tā diena, kad ikviens Majoros visas dienas garumā varēja aumaļām baudīt Jomas ielu — kā kompensāciju par vasaras remontdarbiem.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Alksnis, atklājot skaisto ielu, teica:

— Es gribētu teikt, ka mēs, jūrmalnieki, izvirzot šo mērķi — sakārtot savas pilsētas centrālo ielu, stāvējām plecu pie pleca. Neraugoties uz visām grūtībām, mēs šodien te visi esam uz sava izsapņotā sapņa, uz jaunā Jomas ielas seguma. Un, ja skaistu sieviešu vidū ir karalienes, tad arī ielu vidū varētu būt karalienes. Un Jūrmalas ielu vidū es gribētu nosaukt jauno Jomas ielu par mūsu ielu karalieni. Jo tā tiešām guvusi, manuprāt, visskaistāko ietērpu, kāds vien ielai var būt. Ietērps sastāv no miljoniem mazu pērlīšu bruģakmeņu veidā, dažādu krāsu akmeņiem, kuri atspoguļo mūsu ūdeņus no tumši zilajiem un zaļajiem līdz gaiši dzeltenajiem un oranžajiem toņiem. Tagad mums ir šī skaistā karaliene.

Tas ir visu mūsu veikums un liecinājums tam, ko var izdarīt cilvēki, ja viņi vienojas un cits citu atbalsta visos darbos. Esmu pārliecināts, ka tas nav pēdējais mūsu kopdarbs, ka tas ir tikai sākums Jūrmalas tālākai izaugsmei. Šai ielai sekos nākamās ielas, nākamie gruntsgabali, kuru saimnieki sakops savas ēkas. Un, iedami pa savu pilsētu, mēs varēsim skatīties nevis uz augstiem žogiem, bet uz skaistām puķu dobēm, kas mūs priecinās. Un mums nevajadzēs nemaz uz to Eiropu pašiem iet,— Eiropa nāks pati pie mums, ja mēs savu pilsētu sakārtosim.

Gribu izteikt lielu pateicību visiem pilsētas iedzīvotājiem, jo šī iela ir uzcelta par iedzīvotāju nodokļu naudu, un tas ir visu mūsu īpašums. Es gribu pateikties par jūsu izpratni un atbalstu. Lai šī iela mums dod sparu veikt citus pasākumus, kuru rezultātā pilsēta kļūs aizvien skaistāka! Lai mūsu Jomas iela, visu ielu karaliene labi kalpo mums!

Rekonstrukcijas darbu ģenerāluzņēmēja, būvfirmas "Mīts" izpilddirektora Alda Serdāna uzruna bija ātra un īsa:

— Atvainojos vēlreiz par sagādātajām neērtībām! Aicinu šo ielu lietot un kopt! Un tad viss būs kārtībā!

Saeimas deputāts jūrmalnieks Pēteris Tabūns piekodināja visiem Jūrmalā rīkoties saudzīgi un kārtīgi, nezaudējot skaistuma izjūtu vienmēr un ik dienu.

Bet Saeimas deputāts, arī jūrmalnieks un Jūrmalas motokluba "Hermejs" dalībnieks Valdis Ģīlis domāja šādi:

— Svētki ir laba lieta. Un šajā gadījumā svētki ir paliekošai lietai, ko sarūpējusi Jūrmalas pilsētas dome. Vienu kilometru garajai Jomas ielai šobrīd ir salabots segums, bet ielas saturs būs tāds, kādu mēs paši to veidosim. Rokeru klubs "Hermejs" ir viens no Jomas ielas satura veidotājiem — mūsu doma ir visu ielu pārvērst par klubu. Vēl ir brīvas daudzas ēkas Jomas ielā, un ceru, ka pienāks brīdis, kad visa iela būs viens liels klubs.

Siltus vārdus atklāšanas ceremonijā teica arī tālā viešņa "Misis World" titula īpašniece Treisija Kembela:

— Šī ir pirmā reize, kad, atbraucot uz konkursa organizētājvalsti, mani sagaida divas karalienes — viena ir pašreizējā "Misis World" Ieva Bondare un Jūrmalas ielu karaliene Jomas iela. Pasaule tūlīt pat atbrauks uz Latviju, lai iepazītu šīs valsts kultūru un tās daiļumu. Un arī pasauli šeit, Latvijā, sagaidīs divas šo titulu godam nesošās karalienes.

Kā jau vienmēr visos darbos, kaut kas tomēr paliek piemirsts. Un arī Jomas ielas segumā bija aizmirsies ielikt vienu — pēdējo akmeni. To sestdien kopīgi iemūrēja būvfirmas "Mīts" izpilddirektors Aldis Serdāns un Jūrmalas mērs Leonīds Alksnis. Uz šā granītpelēkā akmens ir uzraksts "Jomas iela, 1999.28.08.", un tas Jomas ielas gultnē tika guldīts uz Jūrmalas pludmales baltās smilts. Bet, lai Jomas iela ilgāk būtu tik skaista un tīra, "Mīts" izpilddirektors uzdāvināja pilsētas domes priekšsēdētājam skaistu sarkanu birsti, piebilstot, ka ielas atklāšana jābeidz kopā ar slotu — tikai rūpīga tīrīšana var radīt lielu kārtību.

Apvaicājot strādīgos ielu tirgotājus, kas sen nebija šajā ielā redzējuši tādu cilvēku daudzumu, izrādījās, viņu atklāšanas prieks ir stipri vien skumjš: "Visu vasaru remontēja, un tagad, pēdējā dienā pirms sezonas slēgšanas, atklāj. Bet mēs taču esam tie, kas pilsētas kasē ieskaitām savus nodokļus. Slikta mums bija šī vasara..."

Valdim Ģīlim, kas Jūrmalas iedzīvotājus pārstāv Saeimā, bija šāds viedoklis:

— Diemžēl to gribētu nosaukt par "dabas kļūdu". Jo Jūrmalā ir tāda īpatnība, ka viss bizness galvenokārt ir vasarā. Ielas droši vien varētu labot arī citā laikā — vai nu nedaudz agrāk, vai vēlāk. Lai būtu visiem labi. Manuprāt, vajadzēja un arī varēja atrast citu laiku. Tās ir lietas, par kurām jārunā, pirms uzsākt šādus grandiozus projektus. Un es nekādā gadījumā negribētu attaisnot Jūrmalas domi, jo visi tirgotāji un Jomas ielas uzņēmēji zināmā mērā bija bezizejas situācijā. Nevaru uzreiz pateikt, kā to vajadzēja darīt, bet — varbūt varēja samazināt nomas maksu vai zemes īpašuma nodokļa lielumu tiem, kas tiešā veidā cieta zaudējumus no ielas rekonstrukcijas. Tas bija Jūrmalas pilsētas domes rokās. Tajā pašā laikā — pilsēta ir jākopj, un šodien Jomas iela pēc vērienīgā projekta pabeigšanas tiešām ir brīnišķīga.

Rūta Bierande,

"LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!