• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzied', māsiņa, tu pret mani, es pret tevi gavilēšu!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18840

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par PSRS militāristu prasībām : kā nepiepildāmu mucu bez dibena

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzied’, māsiņa, tu pret mani, es pret tevi gavilēšu!

Pirmajā starptautiskajā meiteņu koru festivālā   "Meiteņu balsis ’99" no 26. līdz 29. augustam

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Taivānas kora diriģente Čī Li Honga

No saknēm līdz zvaigznēm ar meitenes dziesmu aicināja pacelties 1. starptautiskais meiteņu koru festivāls "Meiteņu balsis ’99", kas savu skanējumu sāka un beidza Sv. Pētera baznīcā Rīgā, bet svētku gaitā pieskandināja arī Liepāju, Lielvārdi un Cēsis, kuru meiteņu kori piepulcējās dziedātājām.

Festivāla patronese ir Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. Izsakot prieku par to, ka starptautiskiem mūzikas notikumiem dāsnā Latvijas vasara nu kļuvusi ar vēl vienu festivālu bagātāka, viņa ceturtdien, 26. augustā, svētku atklāšanas koncertā no sirds sveica koristus, diriģentus un itin visus, ar kuru darbu festivāls tapis. Valsts prezidente atgādināja, ka mums, latviešiem, kas sevi saucam par dziedātāju tautu, dziesma ielikta jau šūpulī. Un šūpuļdziesmu dziedātāja ir māte. Senos laikos meitas bija arī tās, kas dziedāja pļavā un maltuvē. Jaunākajos laikos Latvijā un plašā pasaulē slaveni kļuvuši brīnišķīgie zēnu kori. Tagad jaunās formās, jaunā veidā atdzimst senā, skaistā meiteņu dziesma. Ļoti jācer, ka komponisti radīs meiteņu koriem jaunas dziesmas un kuplinās to repertuāru. Vaira Vīķe–Freiberga novēlēja, lai starptautiskais meiteņu koru festivāls kļūtu par skaistu tradīciju Latvijas mūzikas dzīvē un lai šie svētki izskan sirsnīgi, garīgi pacilāti un sagādā atklāsmes prieku gan pašām dziedātājām, gan klausītājiem.

Līdz ar Rīgas Skolēnu pils meiteņu kori "Rīga", kurš ir viens no lielākajiem koriem valstī un kura galvenā diriģente Gunta Malēvica ir arī festivāla mākslinieciskā vadītāja, no Latvijas svētkos piedalījās Liepājas Pedagoģijas akadēmijas koris "Atbalss" Ilzes Valces vadībā, Rīgas Skolēnu pils kamerkoris "Tonika" Kristīnes Jaunalksnes vadībā un Lielvārdes meiteņu koris "Spīgana" Baibas Kleperes vadībā.

Svētkus kuplināja trīs augstas klases vieskolektīvi no Igaunijas, Zviedrijas un Taivānas. Tallinas meiteņu koris "Ellerhein" dibināts 1951. gadā. Diriģente — Tija Estere Loitme. Kora repertuārs ir ļoti daudzveidīgs — no klasiskajiem korāļiem līdz modernajai mūzikai. Meitenes ar labiem rezultātiem piedalījušās vairākos starptautiskos konkursos un festivālos. Annas baznīcā Liepājā viešņas sadziedājās ar topošo skolotāju kori "Atbalss".

Ādolfa Fredrika mūzikas skolas meiteņu koris (Zviedrija) tiek piepulcināts pašiem izcilākajiem meiteņu koriem pasaulē. Kā uzskata pazīstamais diriģents profesors Eriks Eriksons, tas ir diriģenta Bo Johansona nopelns. Viņš ir viens no talantīgākajiem kordiriģentiem ne vien Zviedrijā, bet arī pasaulē. Koris dziedājis daudzās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā un Ķīnā, ieguvis augstākās balvas vairākos konkursos un godam reprezentējis savu valsti citās zemēs. Daudzas meiteņu kora dziedātājas kļuvušas par profesionālām mūziķēm un tagad dzied Zviedrijas Karaliskajā operā, Stokholmas Karaliskajā filharmonijā un Zviedrijas Radio korī. Lielvārdē zviedru meitenes muzicēja kopā ar "Spīganu".

Vistālāko ceļu uz festivālu bija mērojis Taipejas koris "Hanensemble" no Taivānas, ko vada diriģente Čili Honga. Tas darbojas jau astoņpadsmit gadus un kļuvis par vienu no vispopulārākajiem bērnu koriem Ķīnas Republikā. Bērni korī apgūst arī teātra mākslu un piedalās operu uzvedumos. Ķīniešu koristes piektdien sadziedājās ar Cēsu apvienoto meiteņu kori, bet sestdien, 28. augustā, kopā ar visiem vieskolektīviem muzicēja Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un koncertzālē "Ave Sol". Īpašu atsaucību visi trīs ciemiņu kori guva ar savām tautasdziesmām. Bet ķīniešu bērni dziedāja arī Selgas Mences "Moto", kas veltīts festivālam, un latviešu tautasdziesmu "Dzied, māsiņa, skaistas dziesmas".

Festivāls "Meiteņu balsis ’99", kura rīkotājas bija Rīgas pilsētas skolu valde un Rīgas Skolēnu pils, gaiši un kupli izskanēja ar kopkoncertu Sv. Pētera baznīcā.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Diriģenti: Baiba Klepere, Kristīne Jaunalksne un Gunta Malēvica (Latvija), Tija Loitme (Igaunija) un Bo Johansons (Zviedrija)

... ķīniešu ...

Ādolfa Fredrika mūzikas skolas meiteņu kora diriģents Bo Johansons

... zviedru ...

... un igauņu meitenes

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!