Zemkopības ministrijas instrukcija Nr.4
Rīgā 1999.gada 28.jūnijā
Kārtība, kādā Valsts veterinārais dienests pārbauda pārtikas aprites prasību ievērošanu uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās)
Izdota saskaņā ar Ministru kabineta
1999.gada 11.maija noteikumu nr.174
"Kārtība, kādā Latvijā ievedama gaļa" 11.punktu
1. Šī instrukcija nosaka kārtību, kādā veicama uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kas vēlas ievest gaļu Latvijā (turpmāk — uzņēmums), apsekošana, pieteikuma iesniegšana un tā izskatīšana Valsts veterinārajā dienestā un uzņēmuma iekļaušana un izslēgšana no gaļas ievedēju uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) saraksta.
2. Uzņēmuma apsekošanu pēc tā vadītāja rakstiska iesnieguma veic veterinārais inspektors, kura rajonā/Rīgas pilsētā atrodas šī uzņēmuma gaļas pārstrādes uzņēmums vai noliktava.
3. Apsekošanas laikā veterinārais inspektors pārbauda:
3.1. uzņēmuma teritoriju;
3.2. ražošanas telpas un iekārtas;
3.3. uzglabāšanas telpas;
3.4. sadzīves telpas;
3.5. dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transportlīdzekļus;
3.6. medicīnas grāmatiņas personālam, kas nonāk saskarē ar pārtikas produktiem (medicīnas grāmatiņā jābūt atzīmei par apmācības kursu higiēnā).
4. Apsekošanas rezultātus veterinārais inspektors noformē rakstiski, apsekošanas akta veidā. Aktā tiek norādīta uzņēmuma atbilstība vai neatbilstība spēkā esošām normatīvo aktu prasībām attiecībā uz pārtikas apriti.
5. Pēc apsekošanas akta saņemšanas uzņēmums Valsts veterinārā dienestā iesniedz šādus dokumentus:
5.1. pieteikumu ar lūgumu iekļaut uzņēmumu gaļas ievedēju uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sarakstā, norādot gaļas ievešanas mērķi (pārstrādei vai vairumtirdzniecībai);
5.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopiju;
5.3. uzņēmuma statūtu kopiju, ja reģistrācijas apliecībā nav minēts, ka uzņēmums nodarbojas ar pārtikas produkcijas ievešanu, ražošanu vai realizāciju;
5.4. uzņēmuma nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju;
5.5. izziņu no Valsts ieņēmumu dienesta par to, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu valsts budžetā;
5.6. līguma kopiju ar noliktavu (saldētavu), kur tiks glabāta ievestā produkcija, ja uzņēmumam nav savas noliktavas;
5.7. dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transportlīdzekļa pases kopija, ja uzņēmumam ir savs dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transporta līdzeklis;
5.8. apsekošanas aktu, kuru izsniedz rajona/Rīgas pilsētas veterinārā pārvalde.
6. Valsts veterinārais dienests izskata šīs instrukcijas 5.punktā minētos dokumentus un pozitīva slēdziena gadījumā divu nedēļu laikā sagatavo papildinājumus zemkopības ministra apstiprinātajam gaļas ievedēju uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sarakstam. Negatīva slēdziena gadījumā, pamatojoties uz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, uzņēmumam tiek izsniegts motivēts rakstisks atteikums.
7. Ja uzņēmums ir pārkāpis vai neievēro normatīvo aktu prasības, lēmumu par uzņēmuma izslēgšanu no gaļas ievedēju uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) saraksta pieņem zemkopības ministrs pēc Valsts veterinārā dienesta priekšlikuma.
8. Instrukcija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".
Zemkopības ministra vietā —
ekonomikas ministre I.Ūdre