Rīgā 2009.gada 24.martā (prot. Nr.21 49.§)
2.1. analītiskā daļa – reprezentatīvs produkta daudzums, kas ņemts no analītiskā parauga pesticīdu atlieku noteikšanai;
2.2. analītiskais paraugs – produkta daudzums, kas sagatavots analīzei no laboratorijas parauga;
2.3. kopējais paraugs – katrs primārais gaļas, arī putnu gaļas, paraugs vai no partijas ņemto primāro paraugu apvienojums (labi sajaukts) augu izcelsmes produktiem, olām un olu produktiem, pienam un piena produktiem;
2.4. laboratorijas paraugs – paraugs, ko nosūta laboratorijai. Tas ir reprezentatīvs produkta daudzums, kas ņemts no kopējā parauga;
2.5. paraugs – viena vai vairākas vienības, ko ņem no vienību kopuma, vai produkta daļa, ko ņem no lielāka produkta daudzuma. Paraugs ir reprezentatīvs attiecībā pret partiju un kopējo paraugu;
2.6. parauga lielums – vienību skaits vai produkta daudzums, kas veido paraugu;
2.7. parauga ņemšana – procedūra, ko izmanto, lai ņemtu un sagatavotu paraugu;
2.8. parauga ņēmējs – persona, kuru Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests) ir pilnvarojis ņemt paraugus;
2.9. parauga ņemšanas ierīce:
2.9.1. liekšķere, kauss, zonde, nazis vai dakšiņa, ko izmanto, lai paņemtu vienību no berama materiāla vai no liela iepakojuma, tai skaitā mucām, lielām siera un gaļas, arī putnu gaļas, vienībām (kas ir pārāk lielas, lai tās ņemtu par primāro paraugu);
2.9.2. parauga sadalītājs, ko izmanto, lai sagatavotu laboratorijas paraugu no kopējā parauga vai analītisko daļu no analītiskā parauga;
2.10. partija – produkta daudzums, kas nosūtīts vienā laikā un par ko ir zināms, ka šim produktam ir viendabīgas īpašības (piemēram, izcelsme, ražotājs, šķirne, iepakotājs, iepakojuma veids, marķējums, nosūtītājs);
2.11. primārais paraugs – viena vai vairākas vienības, kas ņemtas no vienas vietas partijā;
2.12. vienība – partijas mazākā atsevišķā daļa, ko ņem, lai sagatavotu primāro paraugu vai tā daļu.
11.1. katrs vesels dārzenis vai auglis, vai to dabisks ķekars. Svaigus augļus vai dārzeņus negriež;
11.2. vesela, nesaplēsta ola;
11.3. dzīvnieka ķermeņa vesela daļa vai orgāns, vai tā daļa – lieliem dzīvniekiem, to daļām vai orgāniem. Lai sagatavotu vienības, ķermeņa daļas vai orgānus var sagriezt;
11.4. katrs nesadalīts liemenis vai tā daļa, vai vesels orgāns – maziem dzīvniekiem, to daļām vai orgāniem;
11.5. mazākais atsevišķais iepakojums, ja paraugus ņem no iepakotiem produktiem. Ja mazākais iepakojums ir ļoti mazs, vienību veido vairāki iepakojumi. Ja mazākais iepakojums ir ļoti liels, vienību sagatavo, izmantojot parauga ņemšanas ierīci;
11.6. no berama materiāla un liela iepakojuma ņemta produkta daļa (piemēram, no mucas, no liela siera iepakojuma).
15.1. gaļai un gaļas produktiem, arī putnu gaļai un putnu gaļas produktiem, – šo noteikumu 3.pielikumā;
15.2. augu izcelsmes produktiem – šo noteikumu 4.pielikumā;
15.3. olām un olu produktiem, pienam un piena produktiem – šo noteikumu 5.pielikumā.
20.1. identificē partiju (norāda tās izcelsmi, īpašnieku vai piegādātāju, produkta nosaukumu, produkta daudzumu), ieraksta parauga ņemšanas datumu un vietu, kā arī citu informāciju, kas var būt svarīga;
20.2. norāda parauga ņemšanas metodi vai standartu;
20.3. norāda visas atkāpes no izmantotajām paraugu ņemšanas metodēm vai standartiem.
21.1. tiek pievienots katram laboratorijas paraugam (arī paralēlajam paraugam);
21.2. paliek pie parauga ņēmēja;
21.3. tiek izsniegts partijas īpašniekam vai tā pārstāvim.
34.1. rezultātus, kas iegūti no viena vai, ja nepieciešams, no vairākiem laboratorijas paraugiem;
34.2. analīzes ticamību un precizitāti, ko norāda kvalitātes kontroli apliecinoši dati.
39.1. Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumus Nr.476 “Noteikumi par pesticīdu atlieku kontroli augu valsts izcelsmes produktos” (Latvijas Vēstnesis, 2003, 119.nr.; 2004, 50.nr.; 2005, 4., 138., 210.nr.; 2006, 82., 140., 207.nr.; 2007, 84., 153., 205.nr.; 2008, 45.nr.);
39.2. Ministru kabineta 2004.gada 25.marta noteikumus Nr.165 “Noteikumi par pesticīdu atlieku kontroli dzīvnieku izcelsmes produktos” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 49.nr.; 2005, 24.nr.; 2006, 71., 134.nr.; 2007, 4., 133., 205.nr.; 2008, 41.nr.).
Zemkopības ministra vietā – vides ministrs R.Vējonis
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.262
Nr. |
Produkta veids |
No partijas ņemamo primāro paraugu |
1. |
Gaļa, arī putnu gaļa |
1 |
Ja ir aizdomas, ka partija satur pārāk lielu daudzumu pesticīdu atlieku, paraugu ņem saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu |
||
2. |
Citi produkti |
|
2.1. |
iepakoti vai berami produkti, kurus var uzskatīt par labi samaisītiem vai viendabīgiem |
1 partija var būt sajaukta, piemēram, šķirošanas vai ražošanas procesā |
2.2. |
iepakoti vai berami produkti, kuri var nebūt labi samaisīti vai viendabīgi |
augu izcelsmes primārās pārtikas produkti, kas sastāv no lielām vienībām, primāro paraugu minimālais skaits atbilst minimālajam vienību skaitam, kas ir vajadzīgs laboratorijas paraugam un sakrīt ar šo noteikumu 4.pielikumā norādīto minimālo vienību skaitu laboratorijas paraugam |
2.2.1. |
partijas svars (kg) |
|
2.2.1.1. |
< 50 |
3 |
2.2.1.2. |
50–500 |
5 |
2.2.1.3. |
> 500 |
10 |
2.2.2. |
skārda kārbu, kartona kārbu vai citu konteineru skaits partijā |
|
2.2.2.1. |
1–25 |
1 |
2.2.2.2. |
26–100 |
5 |
2.2.2.3. |
> 100 |
10 |
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.262
Nr. |
Neatbilstošu pesticīdu atlieku sastopamības iespēja partijā (%) |
Minimālais primāro paraugu skaits (n0), kas nepieciešams, lai konstatētu neatbilstošas pesticīdu atliekas ar šādu varbūtību |
||
90 % |
95 % |
99 % |
||
1. |
90 |
1 |
– |
2 |
2. |
80 |
– |
2 |
3 |
3. |
70 |
2 |
3 |
4 |
4. |
60 |
3 |
4 |
5 |
5. |
50 |
4 |
5 |
7 |
6. |
40 |
5 |
6 |
9 |
7. |
35 |
6 |
7 |
11 |
8. |
30 |
7 |
9 |
13 |
9. |
25 |
9 |
11 |
17 |
10. |
20 |
11 |
14 |
21 |
11. |
15 |
15 |
19 |
29 |
12. |
10 |
22 |
29 |
44 |
13. |
5 |
45 |
59 |
90 |
14. |
1 |
231 |
299 |
459 |
15. |
0,5 |
460 |
598 |
919 |
16. |
0,1 |
2301 |
2995 |
4603 |
Piezīmes.
1. Paraugus izvēlas nejauši.
2. Ja primāro paraugu skaits ir lielāks nekā aptuveni 10 % no visām vienībām partijā, ņemtais primāro paraugu skaits var būt mazāks, un to aprēķina, izmantojot šādu formulu:
n = | n0 | , kur |
(1 + (n0 – 1)) / N |
n – minimālais ņemamo primāro paraugu skaits;
n0 – primāro paraugu skaits saskaņā ar šo pielikumu;
N – to vienību skaits partijā, no kurām var iegūt primāro paraugu.
3. Ja ņem vienu primāro paraugu, varbūtība konstatēt neatbilstību ir līdzīga neatbilstošo pesticīdu atlieku sastopamībai.
4. Precīzām vai alternatīvām varbūtībām vai atšķirīgai neatbilstības sastopamībai ņemamo paraugu skaitu aprēķina, izmantojot šādu formulu:
1 – p= (1 – i)n, kur
p – varbūtība (izsaka kā daļas, nevis kā procentuālo daudzumu);
i – neatbilstošu pesticīdu atlieku sastopamība partijā (izsaka kā daļas, nevis kā procentuālo daudzumu);
n – paraugu skaits.
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.262
Nr. |
Preču klasifikācija |
Piemēri |
Primārais paraugs, kas jāņem |
Katra laboratorijas parauga minimālais daudzums |
I. Primārie dzīvnieku izcelsmes produkti |
||||
1. |
Zīdītājdzīvnieku gaļa. Lai kontrolētu taukos šķīstošo pesticīdu atlieku atbilstību maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam, paraugus ņem saskaņā ar šā pielikuma 2.punktu |
|||
1.1. |
lieli zīdītājdzīvnieki – viss liemenis vai tā puse, parasti ≤ 10 kg |
liellopi, aitas, cūkas |
visa diafragma vai tās daļa, ja nepieciešams, kopā ar kakla muskuli |
0,5 kg |
1.2. |
mazi zīdītājdzīvnieki – viss liemenis |
truši |
viss liemenis vai pakaļējās ceturtdaļas |
0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas |
1.3. |
zīdītājdzīvnieku gaļas daļas – vaļējas, svaigas, atdzesētas, saldētas, iepakotas vai citādā veidā |
liemeņa ceturtdaļas, kakla–plecu gabali, muguras–krūšu–jostas gabali, pleca daļas |
visa vienība vai visas vienības vai lielas vienības daļa |
0,5 kg pēc atkaulošanas |
1.4. |
zīdītājdzīvnieku gaļas daļas – saldētas, nefasētas |
liemeņa ceturtdaļas, kakla–plecu gabali |
no konteinera šķērsgriezumā ņemta sasaldēta gaļa vai veselas atsevišķas gaļas daļas |
0,5 kg pēc atkaulošanas |
2. |
Zīdītājdzīvnieku tauki, arī liemeņa tauki. Tauku paraugus, kas ņemti atbilstoši šā pielikuma 2.1., 2.2. un 2.3.apakšpunktam, var izmantot, lai noteiktu tauku vai visa produkta atbilstību attiecīgajam maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam |
|||
2.1. |
lieli zīdītājdzīvnieki – veseli liemeņi vai to puse, parasti ≥ 10 kg |
liellopi, aitas, cūkas |
nieru, vēderdobuma vai zemādas tauki, izgriezti no viena dzīvnieka |
0,5 kg |
2.2. |
mazi zīdītājdzīvnieki kaušanas apstākļos – veseli liemeņi vai to puse < 10 kg |
vēderdobuma vai zemādas tauki no viena vai vairākiem dzīvniekiem |
0,5 kg |
|
2.3. |
zīdītājdzīvnieku gaļas daļas |
kājas, |
redzamie tauki, kas nogriezti no vienas vienības vai vairākām vienībām |
0,5 kg |
veselas vienības vai veselu vienību daļas, ja tauki nav nogriežami |
2 kg |
|||
2.4. |
zīdītājdzīvnieku taukaudi – nefasēti |
vienības, kas ņemtas ar parauga ņemšanas ierīci vismaz no trim vietām |
0,5 kg |
|
3. |
Zīdītājdzīvnieku subprodukti |
|||
3.1. |
zīdītājdzīvnieku aknas – svaigas, atdzesētas, saldētas |
visas aknas vai aknu daļa |
0,4 kg |
|
3.2. |
zīdītājdzīvnieku nieres – svaigas, atdzesētas, saldētas |
viena vai abas nieres no viena vai diviem dzīvniekiem |
0,2 kg |
|
3.3. |
zīdītājdzīvnieku sirdis – svaigas, atdzesētas, saldētas |
veselas sirdis vai, ja tās ir lielas, tikai kambara daļa |
0,4 kg |
|
3.4. |
citi zīdītājdzīvnieku subprodukti – svaigi, atdzesēti, saldēti |
daļa vai vesela vienība no viena vai vairākiem dzīvniekiem vai šķērsgriezums, kas ņemts no nefasēta saldēta produkta |
0,5 kg |
|
4. |
Putnu gaļa. Lai kontrolētu taukos šķīstošu pesticīdu atlieku atbilstību maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam, paraugus ņem saskaņā ar šā pielikuma 5.punktu |
|||
4.1. |
lieli putnu liemeņi |
tītari, zosis, gaiļi, kapauni, pīles |
ciskas, kājas un pārējā tumšā gaļa |
0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas |
4.2. |
vidēji putnu liemeņi (0,5–2 kg) |
vistas, pērļu vistiņas, cāļi |
ciskas, kājas un pārējā tumšā gaļa vismaz no trijiem putniem |
0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas |
4.3. |
nelieli putnu liemeņi |
paipalas, baloži |
vismaz sešu putnu liemeņi |
0,2 kg muskuļu audu |
4.4. |
putnu daļas – svaigas, atdzesētas, saldētas, iepakotas mazumtirdzniecībai vai vairumtirdzniecībai |
kājas, ceturtdaļas, krūtiņas un spārni |
iepakotas vienības vai atsevišķas vienības |
0,5 kg pēc ādas novilkšanas un atkaulošanas |
5. |
Mājputnu tauki, arī ķermeņa tauki. Tauku paraugus, kas ņemti atbilstoši šā pielikuma 5.1. un 5.2.apakšpunktam, var izmantot, lai noteiktu tauku vai visa produkta atbilstību attiecīgajam maksimāli pieļaujamajam pesticīdu atlieku daudzumam |
|||
5.1. |
putni kaušanas apstākļos – veseli vai liemeņa daļa |
cāļi, tītari |
vēderdobuma tauku vienības vismaz no trijiem putniem |
0,5 kg |
5.2. |
putnu gaļas daļas |
kājas, baltā gaļa |
redzamie tauki, kas nogriezti no vienības vai vairākām vienībām |
0,5 kg |
vesela vienība vai veselas vienības daļas, ja tauki nav nogriežami |
2 kg |
|||
5.3. |
putnu taukaudi, nefasēti |
vienības, kas ņemtas ar paraugu ņemšanas ierīci vismaz no trijām vietām |
0,5 kg |
|
6. |
Putnu subprodukti |
|||
6.1. |
pārtikā lietojami putnu subprodukti, izņemot zosu un pīļu aknu taukus un līdzīgus augstvērtīgus produktus |
vienības vismaz no sešiem putniem vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts subprodukts |
0,2 kg |
|
6.2. |
zosu un pīļu aknu tauki un līdzīgi augstvērtīgi produkti |
vienība no viena putna vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts produkts |
0,05 kg |
|
II. Pārstrādāti dzīvnieku izcelsmes produkti |
||||
7. |
Pārējie dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, žāvēta gaļa. Atvasināti dzīvnieku izcelsmes produkti, pārstrādāti dzīvnieku tauki (arī kausēti un ekstrahēti tauki). Pārstrādes produkti, kam ir viena sastāvdaļa (ar apņemošo šķidrumu vai bez tā, ar pārtikas piedevām un garšvielām vai bez tām), parasti iepakoti un gatavi patērēšanai pēc kulinārās apstrādes vai bez tās. Pārstrādes produkti, kam ir vairākas sastāvdaļas, arī produkti, kuros ir gan augu, gan dzīvnieku sastāvdaļas, ja dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļa (sastāvdaļas) ir dominējošā |
|||
7.1. |
sasmalcināti, vārīti, konservēti, žāvēti, kausēti vai citādi pārstrādāti zīdītājdzīvnieku vai putnu produkti, arī produkti, kuros ir vairākas sastāvdaļas (piemēram, šķiņķis, desas, malta liellopu gaļa, cāļa pastēte) |
šķiņķis, desa, malta liellopu gaļa, cāļu pastēte |
iepakotas vienības vai no konteinera šķērsgriezumā ņemts produkts, vai vienības (arī sula, ja tāda ir), kas ņemtas ar parauga ņemšanas ierīci |
0,5 kg vai 2 kg, ja tauku saturs ir < 5 % |
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.262
Nr. |
Preču klasifikācija |
Piemērs |
Primārais paraugs |
Katra laboratorijas parauga minimālais lielums |
||
I. Primārie augu izcelsmes produkti |
||||||
1. |
Visi svaigie augļi un svaigie dārzeņi, arī kartupeļi un cukurbietes (izņemot zaļumus) |
|||||
1.1. |
maza izmēra svaigi produkti, vienības lielums < 25 g |
ogas, pupas, olīvas |
vesela vienība vai iepakojums (vienības vai iepakojumi), kas ņemts ar speciālo instrumentu |
1 kg |
||
1.2. |
vidēja izmēra svaigi produkti, vienības lielums vidēji 25–250 g |
āboli, apelsīni |
veselas vienības |
1 kg (vismaz 10 vienības) |
||
1.3. |
liela izmēra svaigi produkti, vienības lielums vidēji > 250 g |
kāposti, gurķi, vīnogas (ķekari) |
vesela vienība (vienības) |
2 kg (vismaz 5 vienības) |
||
2. |
pākšaugi |
žāvētas pupas, žāvēti zirņi |
1 kg |
|||
2.1. |
graudaugi |
rīsi, kvieši |
1 kg |
|||
2.2. |
koku rieksti |
izņemot kokosriekstus |
1 kg |
|||
2.3. |
kokosrieksti |
5 gab. |
||||
2.4. |
eļļas augu sēklas |
zemesrieksti |
0,5 kg |
|||
2.5. |
sēklas, kas paredzētas dzērienu un saldumu ražošanai |
kafijas pupiņas |
0,5 kg |
|||
3. |
zaļumi |
svaigi pētersīļi |
veselas vienības |
0,5 kg |
||
pārējie – svaigi |
0,2 kg |
|||||
3.1. |
kaltēti zaļumi – piemēro šā pielikuma II daļā minētos nosacījumus |
|||||
3.2. |
garšvielas |
žāvētas |
vesela vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,1 kg |
||
II. Pārstrādāti augu izcelsmes produkti |
||||||
4. |
Augu izcelsmes produkti, žāvēti augļi, dārzeņi, zaļumi, apiņi, malti graudaugu produkti. Augu izcelsmes produkti, tējas, augu tējas, augu eļļas, sulas un citi produkti (piemēram, pārstrādātas olīvas un citrusaugļu sīrupi). Ražoti augu izcelsmes produkti, kam ir viena sastāvdaļa, iepakoti vai neiepakoti produkti, kam ir viena vai vairākas sastāvdaļas (piemēram, garšvielas) un kas ir gatavi lietošanai tūlīt pēc iepakojuma atvēršanas. Ražoti augu izcelsmes produkti, kam ir vairākas sastāvdaļas, arī produkti ar dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām, kuros dominējošās ir augu izcelsmes sastāvdaļas, – maize un graudu pārstrādes produkti |
|||||
4.1. |
produkti ar lielu vienības vērtību |
iepakojums (iepakojumi) vai vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,1 kg* |
|||
4.2. |
maza apjoma cieti produkti |
apiņi, tējas, augu tēja |
iepakota vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,2 kg |
||
4.3. |
pārējie cietie produkti |
maize, milti, žāvētie augļi |
iepakojums (iepakojumi) vai vesela vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 kg |
||
4.4. |
šķidrie produkti |
augu eļļas un sulas |
iepakota vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 l vai 0,5 kg |
Ministru kabineta
2009.gada 24.marta noteikumiem Nr.262
Nr. |
Preču klasifikācija |
Piemēri |
Primārais paraugs |
Katra laboratorijas parauga minimālais |
I. Primārie dzīvnieku izcelsmes produkti |
||||
1. |
Mājputnu olas |
|||
1.1. |
olas, izņemot paipalu un līdzīgu putnu olas |
veselas olas |
12 veselas vistu olas, 6 veselas zosu vai pīļu olas |
|
1.2. |
paipalu un līdzīgu putnu olas |
veselas olas |
24 veselas olas |
|
2. |
Piens |
vesela vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 l |
|
II. Pārstrādāti dzīvnieku izcelsmes produkti |
||||
3. |
Sekundārie dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, sekundārie piena produkti, piemēram, vājpiens, iebiezināts piens un piena pulveris. Atvasinātie dzīvnieku izcelsmes produkti, piena tauki, atvasinātie piena produkti, piemēram, sviests, sviesta eļļas, krējums, krējuma pulveris, kazeīns. Ražoti (no vienas sastāvdaļas) dzīvnieku izcelsmes produkti, ražoti piena produkti, piemēram, jogurts, sieri. Ražoti (no vairākām sastāvdaļām) dzīvnieku izcelsmes produkti, ražoti piena produkti (iekļaujot produktus ar augu izcelsmes sastāvdaļām, ja dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas dominē), piemēram, pārstrādāti siera produkti, siera pārstrādes produkti, aromatizēts jogurts, iebiezināts piens ar cukuru |
|||
3.1. |
piens, piena pulveris, iebiezināts piens un krējums, krējuma saldējums, krēms, jogurts |
iepakota vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 l (šķidrs) vai 0,5 kg (ciets) |
|
Nefasētu iebiezinātu pienu un iebiezinātu krējumu pirms parauga ņemšanas rūpīgi samaisa, ņem aptuveni 2–3 l un pirms laboratorijas parauga ņemšanas vēlreiz visu labi samaisa. Nefasēta piena pulvera paraugu ņem sterili, sausu zondi vadot cauri pulverim vienmērīgā ātrumā. Nefasētu krējumu pirms parauga ņemšanas rūpīgi samaisa ar lāpstiņu, izvairoties no putošanas, kulšanas un sakulšanas sviestā |
||||
3.2. |
sviests un sviesta eļļa |
sviests, sūkalu sviests, ziežamās sviesta taukus saturošās taukvielas ar zemu tauku saturu, bezūdens sviesta eļļa, bezūdens piena tauki |
iepakota vienība (vienības) vai vienība (vienības), kas ņemta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,2 kg vai 0,2 l |
3.3. |
siers, arī pārstrādātais siers* |
|||
3.3.1. |
0,3 kg vai lielākas vienības |
vesela vienība (vienības) vai vienība (vienības), kas sadalīta ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 kg |
|
3.3.2. |
vienība < 0,3 kg |
0,3 kg |
||
3.4. |
šķidri, saldēti vai žāvēti olu produkti |
vienība (vienības), kas ņemta aseptiski ar paraugu ņemšanas ierīci |
0,5 kg |
Piezīme.* No sieriem ar apaļu pamatu paraugus ņem, izdarot divus radiālus griezumus no centra. No sieriem ar taisnstūra pamatu paraugus ņem, izdarot divus griezumus paralēli malām.