• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 6. jūlija noteikumi Nr. 246 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.1999., Nr. 224/226 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19069-likuma-par-nekustama-ipasuma-nodokli-normu-piemerosanas-kartiba

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.247

Noteikumi par uzņēmējdarbības reģistrēšanas valsts nodevu

Vēl šajā numurā

09.07.1999., Nr. 224/226

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 246

Pieņemts: 06.07.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 246

Rīgā 1999.gada 6.jūlijā (prot. Nr. 34, 8.§)

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 5.panta pirmo daļu un
likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" Pārejas noteikumu 4.punktu

1. Šie noteikumi nosaka likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk — likums) normu piemērošanas kārtību.

2. Likumā lietotais termins "būve" piemērojams saskaņā ar Būvniecības likumā doto būves definīciju.

3. Likuma 1.panta otrās daļas 2.punktā noteikto atbrīvojumu piemēro, pamatojoties uz 1961.gada 18.aprīļa Vīnes konvencijas par diplomātiskajiem sakariem 23.pantu, 1963.gada 24.aprīļa Vīnes konvencijas par konsulārajiem sakariem 32.pantu, Konvencijas par Apvienoto Nāciju privilēģijām un imunitātēm 7.pantu un Vispārējā līguma par Eiropas Padomes privilēģijām un imunitātēm 7.pantu.

4. Likuma 1.panta otrās daļas 3.punkts piemērojams tiem satiksmes ceļiem un ielām, kurus lietot ir tiesības visiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Minētajā punktā minēto nekustamo īpašuma objektu noteikšanā piemēro likumā "Par autoceļiem", Dzelzceļa likumā un Aizsargjoslu likumā dotās autoceļa, dzelzceļa un navigācijas būvju definīcijas.

5. Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 3.punktu, par publiskiem ūdeņiem uzskatāmi Civillikuma 1102.pantā minētā jūras piekrastes josla un tā 1.pielikumā uzskaitītie ezeri un upes.

6. Likuma 1.panta otrās daļas 4.punkts piemērojams tikai tām reliģiskajām organizācijām, kuras ir reģistrētas atbilstoši Reliģisko organizāciju likumam.

7. Likuma 1.panta otrās daļas 5.punktā minētais saimnieciskās darbības aizliegums atsevišķu kategoriju zemei ir noteikts likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" un citos likumos par aizsargājamām dabas teritorijām.

8. Likuma 1.panta otrās daļas 6.punkta nosacījumi piemērojami tiem kultūras pieminekļiem, kuri iekļauti Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kas apstiprināts likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" noteiktajā kārtībā.

9. Ja likuma 1.panta otrās daļas 6.punktā minēto nekustamo īpašumu, kurš ir iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, izmanto saimnieciskajā darbībā, t.i., preču ražošanai, darbu izpildei, tirdzniecībai, pakalpojumu sniegšanai un cita veida darbībai par atlīdzību, kā arī ja tā ir dzīvojamā māja (tās daļā ir dzīvojamās telpas), ar nekustamā īpašuma nodokli apliek attiecīgo nekustamā īpašuma daļu proporcionāli tās ēkas, būves daļas platības īpatsvaram kopējā ēkas vai būves platībā, kura tiek izmantota saimnieciskajā darbībā vai kā dzīvojamās telpas.

10. Likuma 1.panta otrās daļas 9.punkta izpratnē dzīvokļa īpašums ir dzīvoklis un kopīpašumā esošās mājas domājamā daļa (jumts, bēniņi, kāpņu telpas, pagrabtelpas, komunikācijas, iekārtas un citi ar mājas ekspluatāciju funkcionāli nedalāmi saistīti elementi). Individuālā dzīvojamā māja ir ģimenes māja, kur starp tās īpašnieku un citiem iemītniekiem nepastāv nomas vai īres attiecības.

11. Dzīvoklis vai individuālā dzīvojamā māja uzskatāma par izmantotu komercdarbībā, ja tajā tiek veikta saimnieciskā darbība. Dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas izīrēšana vai iznomāšana ar nosacījumu, ka nomnieks to izmanto kā dzīvojamo telpu, netiek uzskatīta par komercdarbību.

12. Piemērojot likuma 2.panta trešo daļu, par pamatu nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas uzsākšanai uzskatāms pašvaldības pieņemtais lēmums par zemes nodošanu (piešķiršanu) īpašumā par samaksu vai īpašuma tiesību atjaunošanu.

13. Saskaņā ar likuma 3.panta sesto daļu Valsts zemes dienesta izsniegto nekustamā īpašuma individuālās kadastrālās vērtības noteikšanas protokolu attiecīgajā pašvaldībā iesniedz nodokļa maksātājs. Nodokli pašvaldība pārrēķina 10 dienu laikā no protokola saņemšanas dienas.

14. Šo noteikumu 13.punktā minētā nodokļa pārrēķina rezultātā taksācijas periodam papildus aprēķināto nodokļa summu nodokļa maksātājs samaksā 30 dienu laikā no maksājuma paziņojuma saņemšanas dienas. Nodokļa samazinājuma summa pēc maksātāja vēlēšanās ieskaitāma turpmākajiem maksājumiem vai atmaksājama 30 dienu laikā pēc maksātāja pieprasījuma.

15. Likuma 5.panta otrajā daļā noteiktais nodokļa atvieglojums piemērojams, ja:

15.1. politiski represētā persona likuma "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" noteiktajā kārtībā ir saņēmusi politiski represētās personas apliecību;

15.2. politiski represētās personas īpašumā vai valdījumā zeme un/vai individuālās dzīvojamās mājas ir vismaz piecus gadus, t.i., īpašuma vai valdījuma tiesības tā ir ieguvusi vai atguvusi ne vēlāk kā piecus gadus pirms taksācijas perioda sākuma.

16. Politiski represētā persona, kurai saskaņā ar likuma 5.panta otrās daļas nosacījumiem ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu, līdz taksācijas gada 1.februārim iesniedz pašvaldībā pēc nekustamā īpašuma atrašanās vietas:

16.1. politiski represētās personas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

16.2. izziņu no zemesgrāmatas vai nekustamā īpašuma valsts kadastra par to, kad iegūts nekustamā īpašuma īpašnieka vai tiesiskā valdītāja statuss;

16.3. iesniegumu par nodokļa atvieglojuma piemērošanu.

17. Pēc pirmreizējas šo noteikumu 16.punktā minēto dokumentu iesniegšanas turpmākajos taksācijas gados iesniedzams tikai šo noteikumu 16.3.apakšpunktā minētais iesniegums.

18. Ja šo noteikumu 16.punktā minētie dokumenti iesniegti:

18.1. līdz taksācijas gada 30.jūnijam, nodokļa atvieglojums piemērojams ar taksācijas gada otro pusi;

18.2. pēc taksācijas gada 30.jūnija, nodokļa atvieglojums piemērojams ar nākamo taksācijas gadu.

19. Piemērojot likuma 6.panta trešajā daļā noteikto iespēju maksāt nodokli reizi gadā avansā, tas samaksājams līdz taksācijas gada pirmā maksājuma termiņa dienai.

20. Piemērojot likuma 8.panta ceturto daļu, Valsts ieņēmumu dienests izlases kārtībā veic pašvaldību nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas, iekasēšanas un uzskaites atbilstības likuma normām pārbaudi. Ja nepieciešams, pārbaudi veic arī pēc nodokļa maksātāju iesnieguma.

21. Par šo noteikumu 20.punktā minētās pārbaudes rezultātiem noformē aktu:

21.1. ja ir konstatēti likuma pārkāpumi, pārbaudes veicējs šo aktu iesniedz īpašu uzdevumu ministram valsts pārvaldes un pašvaldību reformas jautājumos, kas uz šī akta pamata ierosina pašvaldības pretlikumīgi pieņemto saistošo noteikumu vai lēmumu (rīkojumu) atcelšanu likuma "Par pašvaldībām" 49.pantā noteiktajā kārtībā;

21.2. ja ir konstatēti likuma pārkāpumi attiecībā uz nodokļa aprēķināšanu konkrētam nodokļa maksātājam, pārbaudes veicējs ierosina pašvaldībai tos novērst un vienlaikus rakstiski informē par to attiecīgo nodokļa maksātāju.

22. Ja pašvaldība atsakās veikt nepareizi aprēķinātā nodokļa pārrēķinu, nodokļa maksātājs ir tiesīgs pret attiecīgo pašvaldību iesniegt prasību tiesā.

23. Piemērojot likuma Pārejas noteikumu 3.punktu, Valsts zemes dienesta teritoriālā nodaļa, nosakot katras pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo ar nodokli apliekamo zemes platību nākamajam taksācijas gadam, izslēdz no tās zemes platības, kuras saskaņā ar attiecīgās pašvaldības sniegto informāciju pēc stāvokļa uz pirmstaksācijas gada 1.oktobri neatrodas kādas fiziskās vai juridiskās personas īpašumā, nav nodotas lietošanā vai iznomātas.  

Ministru prezidents V.Krištopans  

Finansu ministra vietā —
Ministru prezidenta biedrs,
satiksmes ministrs A.Gorbunovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!