• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mums visiem būs jāstrādā ar lielu jaudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.1999., Nr. 227/228 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19123

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielbritānijas Bruņoto spēku komandiera vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

13.07.1999., Nr. 227/228

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mums visiem būs jāstrādā ar lielu jaudu

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, "Latvijas Vēstnesim" — piektdien, 9.jūlijā

— Tātad tagad var uzskatīt, ka Saeimas pavasara sesija ir beigusies?

— Jā, kopš vakardienas, 8.jūlija, Saeimas pavasara sesija ir beigusies. Jautājumus, kas attiecas uz valdības apstiprināšanu, mēs, Saeimas deputāti, risināsim, nosakot Kārtības ruļļa 38.pantā paredzētās ārkārtas sesijas.

— Vai tas nozīmē, ka mūsu parlamenta deputātiem vasaras brīvdienu laikā ne reizi vien nāksies izpildīt savus pienākumus plenārsēdē?

— Cik plenārsēžu būs, to rādīs laiks un valsts politiskā un ekonomiskā situācija.

— Vai ārkārtas sesijas varētu būt saistītas arī ar valsts budžeta problēmām?

— Domāju, ka šajā situācijā grozījumi likumā par valsts budžetu varētu tikt izdarīti tikai nākamās — rudens sesijas sākumā, proti, ne agrāk par 23.augustu, kad tā sāksies.

— Pēdējā Saeimas plenārsēdē galīgajā lasījumā ar 73 balsīm tika pieņemts Valsts valodas likums. Kā jūs būdams Saeimas priekšsēdētājs, to vērtējat gan politiskā, gan juridiskā ziņā?

— Domāju, ka jebkuram likumam, kas ir tik politiski jutīgs kā Valsts valodas likums, tomēr līdzi nāk arī emocijas. Manuprāt, mums vakar, 8.jūlijā, izdevās sabalansēt visus juridiskos aspektus tā, ka šis likums lielā mērā ir balstīts uz nacionālo interešu un EDSO rekomendāciju izlīdzsvarotu saderību. Tādējādi, ņemot vērā, ka par likumu nobalsoja tik pārliecinošs deputātu vairākums, tas izrādījās tas konsenss, kas apliecina zināmu iekšējo stabilitāti mūsu valstī. Tagad izvirzās jautājums, kā mēs spēsim šo stabilitāti, ko vakar esam panākuši, nosargāt, raugoties uz ārpusi.

— Kāds, jūsuprāt, varētu būt nākamās valdības veidols?

— Manā izpratnē valdības veidola pamatā ir vienošanās starp apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un Tautas partijas frakcijām. Runāt par to, kādi būs pārējie valdības koalīcijas partneri, šobrīd būtu pāragri.

— Kādi varētu būt nozīmīgākie vai aktuālākie jautājumi, ko Saeima sāks apspriest rudens sesijā?

— Iestrādes lielā mērā būs saistītas ar to, kāds būs nākamās valdības modelis un sastāvs, kā arī ar to, kāda būs tāds deklarācija un programma. Darbs, kas ir iesākts, gatavojot jaunās valdības deklarāciju, liecina, ka Saeimai būs jastrādā ar ļoti lielu jaudu un, iespējams, būs jāpieņem daudzi nepopulāri lēmumi, kas galu galā tomēr stabilizēs stāvokli mūsu valstī. Tas attiecas uz budžeta jautājumiem, kā arī ar tiem, saistīto izglītības un sociālo sfēru.

— Vai ir paredzamas jaunas pārmaiņas Saeimas Prezidija sastāvā?

— Es tādas pārmaiņas nevaru izslēgt. Jo šajā situācijā daudz kas būs atkarīgs no nākamās valdības modeļa, par ko izdosies vienoties.

— Kāds ir paredzams jūsu darba un atpūtas režīms Saeimas brīvdienu laikā?

— Laikam gan mans darba režīms būs tāds pats kā līdz šim. Uz atvaļinājumu es īpaši neceru, jo Saeimā arī šajā karstajā laikā ir gana darba.

Mintauts Ducmanis,  "LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!