• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gadsimtu lokos, uz amatierteātru dēļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1999., Nr. 229/230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19194

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Godinot amatus, kas Latviju latvisku dara

Vēl šajā numurā

14.07.1999., Nr. 229/230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gadsimtu lokos, uz amatierteātru dēļiem

TE1.JPG (19470 BYTES) Rīgas pantomīma — "Simfonija" Foto: Ivars Krūmiņš

TE2.JPG (21006 BYTES) Bērnu teātris "Zīļuks" — "Nāc šurp!"

No 2. līdz 4.jūlijam Valkā pulcējās teātra entuziasti no visiem Latvijas novadiem. Te notika devītais amatierteātru salidojums. Viesi ieradās arī no Viļņas, Tornio pilsētas Somijā, no Maskavas un Hapsalas Igaunijā. Kaut arī izrādes daudzās vietās notika paralēli, visas bija pārpildītas un varēja dzirdēt pat labsirdīgi zobgalīgu vērtējumu, ka šis ir: "...iekšā netikšanas festivāls".

Kā uzsvēra salidojuma projekta autors Valkas teātra režisors Aivars Ikšelis, festivāla mērķis bija apliecināt garīguma vērtības un teātra aicinājumu, caur skatuvisko tēlu likteņiem atklājot cilvēka dvēseles diženumu.

Salidojumu atklāja Valkas pilsētas domes priekšsēdētāja Inta Laganovska un Valgas pilsētas mērs Uno Heinla.

Svētku programmu ievadīja Ventas Vecumnieces veidotā Alises Ekas dzejas kompozīcija "Sirds rasa ceļā" un trīs klasikas iestudējumi — Šekspīra "Koriolāna" (Viļņas Pedagoģiskās universitātes teātris), Šillera "Marija Stjuarte" (Balvu tautas teātris) un Moljēra "Skopulis" (Limbažu tautas teātris).

Tieši pusnaktī Valkas estrādē notika salidojuma atklāšanas ceremonija "Gadsimtu loki" Aivara Ikšeļa iestudējumā. Darbojās Valkas teātra aktieri, Vīlandes Kultūras koledžas studenti, Cēsu seno bruņinieku tradīciju uzturētāju grupa "Livonija", folkloras kopa "Sudmaliņas", senās mūzikas ansamblis "Ludus" un moderno deju grupa "Ričards". Viss zaigoja pasakainos gaismas plūdos. Salidojuma dalībniekus sveica kultūras ministre Karina Pētersone. Skatītāji jūsmīgi atsaucās viņas aicinājumam ticēt mākslai, kalpot teātrim un gūt prieku no tā. Izturību un skatītāju atsaucību amatierteātriem novēlēja akadēmiķis Viktors Hausmanis un profesore Līvija Akurātere.

Salidojumā bija daudz jauniešu un bērnu, arī repertuārā netrūka izrāžu, ko skatīties — iepriecināja divi O.Preislera "Mazās raganiņas" iestudējumi Liepājas Metalurgu tautas teātra un Rīgas skolēnu teātra "Zīļuks" interpretācijā. Cesvaines teātris uz salidojumu bija atvedis režisora Zigurds Bekmaņa lugu "Kamēr grieze vēl griež". Jāņa Jurkāna lugas spēlēja veseli trīs teātri. Varēja priecāties arī par Leldes Stumbres un Hermaņa Paukša darbiem. Zaļenieku amatierteātris rādīja Ērika Hānberga stāsta "Pirmā grēka līcis" inscenējumu.

Nomales teātris rādīja Tenesija Viljamsa lugu "Stikla zvērnīca", Saldus pagasta "Druvas" teātris — Anšlava Eglīša "Ferdinands un Sibilla". Spilgts un pārliecinošs domas atklāsmē bija Rīgas pantomīma "Muļķības šovs alleluja". Salidojums paliks atmiņā arī ar krāšņo, labā kvalitātē sagatavoto prospektu.

No viesu kolektīviem vislielāko atsaucību guva Maskavas Odincovas jauniešu teātris ar K.Dragunska liriski skumjās lugas "Renesanses dziesmas un spēles" iestudējumu Allas Zorinas režijā. Zāle šo izrādi uzņēma ar ovācijām.

Noslēgumā Aivars Ikšelis nodeva stafeti nākamā salidojuma rīkotājam režisoram Rozenfeldam, kas pēc četriem gadiem vadīs amatierteātru svētkus Dobelē. Tad laukumā pie Kultūras nama svinīgi sadedzināja no siena celto augsto "Cerību torni", lai līdz ar dzirkstelēm pretim debesīm celtos cilvēku domas, cerības un ilgas.

TE3.JPG (14706 BYTES) Nomales teātris "Sarkandaugava" — "Stikla zvērnīca" Foto: Edīte Neimane

Nora Vētra–Muižniece

"Latvijas Vēstnesim"

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!