• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija: savā virzībā uz Eiropas Savienību (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.1999., Nr. 236 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19333

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un ASV: palīdzība pāraug sadarbībā

Vēl šajā numurā

21.07.1999., Nr. 236

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija: savā virzībā uz Eiropas Savienību

Turpinājums

no 1.lpp.

Atjaunotā programma ir vienīgais dokuments, kas paredz veicamos uzdevumus gan nozaru sasaistē, gan atsevišķu sektoru griezumā vidējā termiņa laikposmā. Programmā iekļautie galvenie uzdevumi skar četras Latvijai būtiskas nozares: sabiedrības sagatavošanu dalībai ES, kas ietver tieslietu sistēmas uzlabošanu, korupcijas samazināšanu un naturalizācijas procesu stiprināšanu; ekonomikas attīstību, lai panāktu tirgus ekonomikas funkcionēšanu un spēju izturēt konkurences spiedienu; ES tiesību un pienākumu uzņemšanos, t.i., likumdošanas pārņemšanu; kā arī valsts pārvaldes reformu. Precīzi izklāstīti īstermiņa uzdevumi, kas jāizpilda līdz šī gada beigām, piemēram, likumu izstrādāšana, akceptēšana Ministru kabinetā un pieņemšana Saeimā.

Kā pastāstīja EIB Plānošanas departamenta vadītājs Uģis Šics, katra nākamā gada pasākumi tiks konkretizēti ik gadu pēc Eiropas Komisijas ziņojuma saņemšanas, protams, ievērojot valsts budžeta iespējas.

Viens no Nacionālās programmas atjaunošanas nepieciešamības iemesliem bija gada laikā kopš apstiprināšanas notikušās pārmaiņas un Eiropas Komisijas Progresa ziņojumā minētās nepilnības tieši programmas izstrādē, kuras vajadzēja novērst. Otrs — vajadzība rūpīgāk izplānot finansu un cilvēku resursu izmantošanu, ņemot vērā ierobežotos līdzekļus programmas realizācijai. Lai panāktu programmā iekļauto pasākumu īstenošanu precīzi paredzētajā laikā, tajā ietverti tikai tādi projekti, kuriem iespējams rast budžeta līdzekļus pilnā apjomā. "Vienīgais attaisnojums programmas izpildes kavēšanai varētu būt politiskas dabas šķēršļi, piemēram, likumu izskatīšanas novilcināšana Saeimā u.tml.," uzsvēra EIB Plānošanas departamenta vadītājs. Turpmāk Nacionālā programma integrācijai ES tiks pārskatīta katru gadu. "Ja būs nepadarīti darbi, tie tiks pārcelti uz priekšu, bet padarītie ierakstīti vēstures grāmatās," teica U.Šics.

Šogad arī Eiropas Komisija pirmo reizi ir skaidri pateikusi, kādu vēlas redzēt konkrētas valsts Nacionālo programmu integrācijai ES. "Lai arī iepriekš norādījusi uz trūkumiem, Eiropas Komisija citām valstīm kā paraugu piedāvā tieši Latvijas izstrādāto Nacionālās programmas pagājušā gada variantu. Latvija var lepoties ar to," uzsvērdams mūsu valsts panākumus, teica U.Šics.

Kopumā Nacionālā programma integrācijai ES apkopo aptuveni 100 atsevišķus projektus, kuri realizē jau minētos četrus galvenos mērķus jeb stratēģiskos virzienus integrācijas procesam. Katrs no projektiem ietver vairākus apakšprojektus. Kā paskaidroja U.Šics, pašlaik ir zināmas katra atsevišķa projekta izmaksas, bet integrācijas izmaksu kopsumma vēl nav aprēķināta.

Vārdi "atjaunotā, papildinātā" Nacionālās programmas kontekstā pierāda izpratnes augšanu Eiropas Savienības integrācijas procesos, tā ir skatiena pacelšanās augstāk, tālāk, tādējādi redzot problēmas un laika sadalījumu, kurā mēs varam tās risināt noteiktos tautsaimniecības sektoros. Katra atjaunotā versija ir arī zināms pārskats par jau padarīto, bet galvenokārt tas ir sīks plānojums vēl veicamajiem darbiem. Ja noskaidro to, kas jādara, vienlaikus tiek apzināts jau padarītais, tādējādi raksturojot līmeni, kurā pašlaik atrodamies ceļā uz ES, uzskata Nacionālās programmas Latvijas integrācijai ES autori.

Nacionālā programma integrācijai Eiropas Savienībā būs pieejama internetā Eiropas integrācijas informācijas sistēmā, kas ir īpaši veidota datorizēta sistēma Nacionālās programmas izpildes pārraudzībai un kontrolei. Šī sistēma, kas atvieglos integrācijas procesa uzraudzību ne tikai valsts pārvaldē, bet visā valstī kopumā, pēc EIB Plānošanas departamenta U.Šica vārdiem, ir unikāla parādība visā Austrumeiropā. Ir notikusi arī sistēmas prezentācija Briselē, kurā Eiropas Komisija to atzinīgi novērtēja un pēc atkārtotas izvērtēšanas gada nogalē, iespējams, ieteiks vairākām citām valstīm pārņemt Latvijas pieredzi. Eiropas integrācijas informācijas sistēmai internetā ir dažādi pieejamības līmeņi — viens plašai sabiedrībai, cits — šauram speciālistu lokam. Piemēram, Nacionālā programma integrācijai ES būs pieejama visiem interesentiem, bet atsevišķas izpildes gaitas kontroles lietas — tikai attiecīgo institūciju speciālistiem. Kā paskaidroja U.Šics, tas nav tāpēc, ka kaut kas būtu slēpjams, bet tāpēc, ka milzīgais lietotāju daudzums ļoti sadārdzinātu sistēmu. Tiklīdz Nacionālā programma būs ievadīta sistēmā, tā būs pieejama visiem interesentiem, un tas, kā apgalvoja EIB Plānošanas departamenta vadītājs, notiks jau šovasar. Pašlaik ar Nacionālo programmu Latvijas integrācijai ES ir iespējams iepazīties Eiropas integrācijas birojā.

(Programmas saīsināts variants tiek gatavots publicēšanai "LV")

Liena Pilsētniece,

"LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!