• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nu melu un jokdarību kulei gals vaļā!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.1999., Nr. 237/238 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19389

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts budžets grozījumu priekšvakarā

Vēl šajā numurā

23.07.1999., Nr. 237/238

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nu melu un jokdarību kulei gals vaļā!

MELIS.GIF (27181 BYTES) Visu laiku vislielākais fantasts Hieronīms Kārlis Frīdrihs fon Minhauzens atkal tiks celts godā Pasaules meļu salidojumā Duntē, kas sāksies sestdien, 31.jūlijā, un beigsies svētdien, kad pēc viņa, Minhauzena, kalendāra būs jau 32.jūlijs.

Notikumi risināsies netālu no Pernigeles (Liepupes) baznīcas, kur pirms daudziem gadiem barons laulājās ar šarmanto Jakobīni fon Duntenu, un pavisam tuvu Duntes krogam, kur ar katru gadu jo rosmīgāk darbojas Minhauzena muzejs. Ar savu muzeju barons var lepoties vēl tikai dzimtajā Bodenverderā kaut kur Vācijā.

Bet Dunte atrodas Limbažu rajona Liepupes pagastā, un tieši šīs pašvaldības ir arī Meļu salidojuma organizētājas. Kopā ar Latvijas Kultūras skolu, kur režisora Romāna Grabovska un scenogrāfa Aivara Linē vadībā veidojas jaunā fantazētāju paaudze. No tās varētu nākt kodols Minhauzena klubam un Meļu klubam, kurus paredzēts dibināt jau šajā salidojumā. Jo, kā apgalvo Romāns Grabovskis, tādam klubam jau daudz nevajag: vienu, kas melo, un kādus pāris, kas klausās.

Uz Pasaules meļu salidojumu šoreiz gan pulcēsies melotāji tepat no Latvijas ārēm, bet, pēc organizētāju ieceres, turpmāk salidojumi notiks ik pēc pāris gadiem un nenovēršami piepulcēs arī citu zemju lokanākos prātus. Un kaut kas no pasaules būs arī šoreiz: bērniem, kā zināms, iztēle darbojas viskošāk, tāpēc uz Liepupes mākslas skolas aicinājumu atsaukušies vairāk nekā 200 bērnu no visām pasaules malām. Konkursa devīze — "Fakti nav svarīgi, svarīga ir fantāzija".

Rajona avīze "Auseklis" savukārt likusi sarosīties spalvas brāļiem, izsludinot jocīgo un neparasto stāstu konkursu. Tā uzvarētāji droši vien saņems tādus pašus sertifikātus, kādus salidojuma gaitā varēs izcīnīt veiksmīgākie mēlnesības skolas audzēkņi. Viņiem ceļš uz Meļu klubu līdz ar to būs vaļā.

Ja var ticēt pasākuma galvenajam režisoram Romānam Grabovskim, salidojums sāksies sestdienas pēcpusdienā ap četriem un kulminēs pusnaktī, kad pie senas ilgu egles tiks sveikts 2000.gads — ar Ziemassvētku vecīti un visu, kas piederas jaunā gada sagaidīšanai. Bet pa vidu un pēc tam būs pūtēju orķestris un Rīgas pantomīma, būs instalācija brīvā dabā ar netālu esošo dīķi un pāri lidojošo stārķi. Būs salātu svētki ar pazīstamu pavārmākslas speciālistu līdzdalību un daudz kas cits. Svētkos, kā jau svētkos, uz dīku sēdēšanu neviens netiek orientēts. Visiem būs jāpiedalās simpozijā par melu nozīmi modernā cilvēka dzīvē (devīze — "Meliem īsas kājas. Ej, kur gribi, nonāksi turpat"), jāpalīdz izvērtēt mednieku sarīkotās ragu un nagu izstādes eksponātus, jāpiedalās iespējamās un neiespējamās atrakcijās, jāspicē mēle dižmelošanas sacensībās un tukšu salmu kulšanā ar dziļu nozīmi.

Uz šovu "Mīļais melis" pieteikušās lielākas un mazākas grupas no Alūksnes, Saldus, Aizkraukles un citiem Latvijas novadiem. Tiek meklēti ievērojamu personu līdzinieki (līdz šim gan esot atklājies tikai viens, kas pagalam līdzīgs Kārlim Marksam). Varētu uzstāties arī tādi talanti, kas paši varbūt nevienam slavenam vīram nav līdzīgi, bet prot pārvērsties — ar balsi, mīmiku vai citādi imitēt kādu slavenību.

Svētkos pirmatskaņojumu piedzīvos mistēriski pompozā oratorija "Īlenu maisā nenoslēpsi". Slavenais Uldis Marhilēvičs izaicinājis uz radošu sacensību kādu ne mazāk slavenu muzikantu. Viņiem droši vien pievienosies vēl kāds pāris. Un pavisam droši zināms, ka priekšnesumu atbalstīs koris un deju grupa.

Par skatuvēm un mašīnu stāvlaukumiem, tualetēm, atkritumu savākšanu un citām prozaiskām lietām, bez kurām šāda vēriena pasākumi nav iedomājami, jau laikus sākusi rūpēties Liepupes pagasta padome. Tiek piesaistīti arī vidējie un mazie uzņēmēji, kas ir arī salidojuma sponsorētāji.

Rajona kultūras dzīves vadītāja Taisa Arāja šo salidojumu iecerējusi kā varenu izklaides pasākumu ar dziļu un tālejošu domu:

— Limbažu rajonā ir 17 pagasti un pilsētas, un katrs saistīts ar kādu ievērojamu cilvēku. Kārlis Baumanis, Emilis Melngailis, Fricis Bārda, Paulīna Bārda un Antons Bārda, Austra un Rūta Skujiņas, Leons Paegle — un vēl un vēl. Duntei piekrīt Minhauzens ar savu izsapņoto Ulubeli. Ar šo salidojumu gribam parādīt godu mūsu labvēlīgajam melim un fantastam un caur viņu arī paši sarosīties. Gaidām ciemos visus, kas ir vai vēlas būt viņam līdzīgi.

Pats Minhauzens viesus sagaidīs ar savām atziņu pērlēm — "Gara atjautība ir vīrišķības dvēsele un dzinējspēks. Laimei ir jābūt. Gadījums un laime bieži vien izlabo kādu pastrādātu kļūdu." Kas zina — varbūt tieši salidojums arī jums būs tāds gadījums.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!