• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielsvētkiem pirms 100 gadiem Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.1999., Nr. 240/241 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19459

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO ģenerāļa vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

28.07.1999., Nr. 240/241

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielsvētkiem pirms 100 gadiem Rīgā

Gatavojoties Rīgas 800 gadu jubilejai, lietderīgi pamest skatienu 100 gadus tālā pagātnē, kad pilsēta svinēja 700.gadadienu. Vecrīgas bibliotēka kopīgi ar Rīgas arhitektūras centru sarīkojusi izstādi "Rīgas 700 gadu jubileja 1901.gadā". Tā skatāma Vecrīgas bibliotēkas lasītavā Pils ielā 18. Bibliotēkas profils ir atbilstošs šādai izstādei, jo tajā tiek koncentrēta informācija par Rīgu un tās vēsturi.

Ekspozīcijā skatāmi dokumentāli un fotomateriāli par 1901.gadā Rīgā sarīkoto jubilejas izstādi un tās veidotājiem. Šī izstāde sastāvēja no vairākām daļām — senās Rīgas butaforiska atveidojuma Strēlnieku dārzā, tikpat butaforiskas "Venēcija Rīgā" pilsētas kanāla otrā pusē un tai blakus atpūtas un izpriecu daļa "Putnu pļava". Bet galvenā un svarīgākā bija saimniecības attīstībai veltītā izstāde Esplanādē, ko gājēju tiltiņš savienoja ar Strēlnieku dārzu. Tā aizņēma visu brīvo laukumu ar ieejas vārtu celtnēm un dažādu nozaru paviljoniem. Atsevišķos paviljonos bija parādīti rūpniecības, celtniecības un amatniecības sasniegumi. Rīga ar to varēja lepoties visas Krievijas impērijas mērogā. Ja tagad rīkotu tik plašu izstādi, tad mēs pārliecinošāk varētu reprezentēt kultūras sasniegumus un skaisto Latvijas dabu.

Ļoti nozīmīga bija jubilejas izstādes arhitektūra un grafiskie materiāli. Tā atspoguļoja Eiropā uzplaukstošo jūgendstilu. Atzīmējams svarīgs faktors, ka pēc izstādes Rīgas arhitektūrā un mākslā notika plaša jūgendstila attīstība. Arī grāmatas un pastkartes, kas izdotas sakarā ar Rīgas 700 gadu jubileju, ir ar jūgendstila ornamentiku. Daļa no šīm grāmatām eksponētas bibliotēkas vitrīnās un ir aplūkojamas kā papildinājums šai izstādei. Daļa grāmatu sagādātas ar nacionālās bibliotēkas laipnu palīdzību, daļa nāk no Vecrīgas bibliotēkas fondiem. Izstādes materiālus komplektēja Rīgas arhitektūras centra arhitekte Zenta Krastiņa sadarbībā ar biroju "Rīga 800".

Droši vien Rīgas 800 gadu jubilejā līdzīga izstāde netiks rīkota, tomēr dažas ierosmes šis atskats pagātnē varētu sniegt. Pie viena Vecrīgas bibliotēkas fondos var iegūt arī informāciju par Rīgu.

Vecrīgas bibliotēkas vadītājs

Arnis Zīle,

— "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!