Ministru kabineta noteikumi Nr.764
Rīgā 2009.gada 14.jūlijā (prot. Nr.48 18.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība”
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta divpadsmito daļu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” (Latvijas Vēstnesis, 2008, 129.nr.) šādus grozījumus:
1.1. aizstāt 5.punktā vārdus “Pārtikas kvalitātes shēmu operators” ar vārdiem “Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas operators”.
1.2. papildināt noteikumus ar 9.3.apakšpunktu šādā redakcijā:
“9.3. ja produkts nesatur ģenētiski modificētus organismus un nav ražots no tiem.”;
1.3. izteikt 10.punktu šādā redakcijā:
“10. Kontroles institūcija pamatotu aizdomu un strīdu gadījumā veic produkta analīzes. Analīzes veic laboratorijā, kura ir akreditēta sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs” atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības” un par kuru sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs” ir publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” vai kura ir akreditēta kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstu akreditācijas institūcijā.”;
1.4. izteikt 12.punktu šādā redakcijā:
“12. Operators, kas vēlas sākt darbību nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, kontroles institūcijā iesniedz:
12.1. iesniegumu (7.pielikums);
12.2. operatoru sarakstu, norādot izejvielu piegādātājus vai produkta saņēmējus, kas iesaistīti iepriekšējā vai nākamajā pārtikas aprites posmā.”;
1.5. papildināt 14.punktu aiz vārdiem “Kontroles institūcija veic operatora un dokumentu pārbaudi un” ar skaitli un vārdiem “10 darbdienu laikā pēc pārbaužu veikšanas”;
1.6. papildināt 16.punktu ar trešo teikumu šādā redakcijā:
“Atkārtotu operatora un dokumentu pārbaudi veic vismaz reizi gadā.”;
1.7. aizstāt 18.punktā vārdu “dienu” ar vārdu “darbdienu”;
1.8. izteikt 26.5.apakšpunktu šādā redakcijā:
“26.5. 10 darbdienu laikā informē kontroles institūciju par operatora darbības apturēšanu.”;
1.9. svītrot 27.5.apakšpunktu;
1.10. svītrot 38.punktu;
1.11. izteikt 1.pielikuma I nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:
“I. Liellopu, kazu un cūku audzēšana”;
1.12. svītrot 1.pielikuma 2. un 3.punktu;
1.13. izteikt 1.pielikuma 11.punktu šādā redakcijā:
“11. Identificē ar zālēm ārstētu dzīvnieku un nodrošina, ka zāļu izdalīšanās laikā no šī dzīvnieka iegūtos produktus pārtikā neizmanto.”;
1.14. svītrot 1.pielikuma 13., 14.punktu un 1.tabulu;
1.15. aizstāt 1.pielikuma 21.punktā skaitli un vārdu “24 stundas” ar skaitli un vārdu “36 stundas”;
1.16. svītrot 1.pielikuma 2.tabulas 4., 5., 6., 7. un 8.punktu;
1.17. izteikt 1.pielikuma 23.1.apakšpunktu šādā redakcijā:
“23.1. augu izcelsmes taukus (eļļas), daļēji vai pilnīgi aizstājot piena taukus piena produktos. Produktu pārstrādātājs to apliecina, uzrādot tehnisko specifikāciju;”;
1.18. aizstāt 1.pielikuma 25.punktā skaitļus un vārdus “4 (5 ballu vērtēšanas sistēmā)” ar skaitļiem un vārdiem “16 punktiem (20 punktu vērtēšanas sistēmā)”;
1.19. aizstāt 1.pielikuma 26.punktā vārdus “četras reizes” ar vārdu “reizi”;
1.20. svītrot 1.pielikuma 28.punktā vārdu “paziņotā”;
1.21. svītrot 1.pielikuma 3.tabulā 3.3., 5.4., 5.7., 5.8., 5.9., 5.10., 5.11. un 5.12.apakšpunktu;
1.22. papildināt 1.pielikuma 3.tabulu ar 9.punktu šādā redakcijā:
“9. Sieri – kausētie sieri, kūpinātie sieri |
|
9.1. tauku saturs sausnā, % |
Deklarētais |
9.2. sausna (ūdens saturs), % |
Deklarētais |
9.3. sāls, % |
Deklarētais |
9.4. E.coli KVV/g |
m=100, m=1000, n=5, c=2 |
9.5. patogēnie mikroorganismi 9.5.1. Salmonella |
Nesatur 25g, n=5, c=0 |
9.5.2. Listeria monocytogenes |
Nesatur 25g, n=5, c=0” |
1.23. svītrot 3.pielikuma 3.2.apakšpunktu;
1.24. izteikt 3.pielikuma 27.punktu šādā redakcijā:
“27. Maizes ražošanā neizmanto pārtikas piedevas (maizes uzlabotājus, konservantus, skābuma regulētājus, krāsvielas).”;
1.25. aizstāt 3.pielikuma 34.punktā skaitļus un vārdus “zemāka par 4,0 punktiem” ar skaitļiem un vārdiem “zemāks par 20 punktiem (25 punktu vērtēšanas sistēmā)”;
1.26. svītrot 4.pielikumā I nodaļas nosaukumu “I. Dārzeņu un kartupeļu audzēšana”;
1.27. izteikt 4.pielikuma 1. un 2.punktu šādā redakcijā:
“1. Dārzeņus un kartupeļus audzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām, kā arī kontroles kārtību.
2. Dārzeņi un kartupeļi ir svaigi, ar paredzētajam izmantošanas veidam atbilstošu gatavības pakāpi, ar šķirnei raksturīgu garšu, smaržu un krāsu, tīri, bez blakus piemaisījumiem, kaitēkļu un slimību nebojāti, bez mehāniskiem bojājumiem.”;
1.28. svītrot 4.pielikuma 3.punktu;
1.29. izteikt 4.pielikuma 4.punktu šādā redakcijā:
“4. Dārzeņi (galda mārrutki, zaļie zirnīši, galda bietes, gurķi, galviņkāposti, dilles, sīpoli, burkāni un kartupeļi), ko izmanto pārstrādei, atbilst 1.tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem.”;
1.30. izteikt 4.pielikuma 1.tabulas 10.punktu šādā redakcijā:
“10. Kartupeļi cietes ražošanai |
Cietes saturs, % |
Nav mazāks par 13 |
Kontroli veic cietes ražotājs, saņemot izejvielu |
Pb (svins), mg/kg |
0,1 |
Nosaka cietes ražotājs ne retāk kā reizi gadā” |
1.31. papildināt 4.pielikuma 1.tabulu ar 11. un 12.punktu šādā redakcijā:
“11. Kartupeļi čipsu ražošanai |
Kartupeļu šķirnes ar zemu cukura saturu |
Glikozes saturs nav lielāks par 1,0 mmol/l vai veic cepšanas testu |
Kontroli veic produkta ražotājs, pieņemot katru partiju |
Bumbuļu izmērs |
Ne mazāks par 38 mm |
||
Bojājumi (kopējais iepriekš minēto bojājumu procents nepārsniedz 17 %) |
Puve – ne vairāk par 2,4 % Drātstārpu bojājumi – ne vairāk par 5,0 % Dziļš kraupis – ne vairāk par 15 % Augšanas plaisas – ne vairāk par 15 % |
||
Mehāniskie bojājumi |
Ne vairāk par 15 % |
||
12. Pupiņas |
Organoleptiskie rādītāji |
Vienmērīgi gatavas šķirnei atbilstošā krāsā, lielums un forma atbilstoša konkrētajai šķirnei, kaitēkļu un slimību nebojātas |
Kontroli veic produkta ražotājs, pieņemot katru partiju |
Kvalitātes rādītāji |
Veselas, bez piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības pakāpi |
||
Piezīme. Izmērs neattiecas uz grieztiem un smalcinātiem dārzeņiem un kartupeļiem.” |
1.32. svītrot 4.pielikumā II nodaļas nosaukumu “II. Dārzeņu un kartupeļu produktu ražošana”;
1.33. izteikt 4.pielikuma 5.punktu šādā redakcijā:
“5. Prasības noteiktas galda mārrutkiem, zaļajiem zirnīšiem, gurķiem, skābētiem kāpostiem, dārzeņu zupām (aukstajai biešu zupai, svaigu kāpostu borščam, skābu kāpostu borščam, sēņu soļankai, rasoļņikam, skābu kāpostu zupai, zirņu zupai, pupiņu zupai), konserviem, kartupeļu cietei un kartupeļu čipsiem.”;
1.34. izteikt 4.pielikuma 7.punktu šādā redakcijā:
“7. Konservēto, skābēto, marinēto un žāvēto dārzeņu, dārzeņu zupu un zaļo zirnīšu ražošanā neizmanto konservantus un krāsvielas.”;
1.35. papildināt 4.pielikuma 9.punktu ar trešo un ceturto teikumu šādā redakcijā:
“Skābētie un marinētie kāposti atbilst 4.tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem. Atbilstības kontroli šā punkta prasībām veic produkta ražotājs ne retāk kā reizi gadā.”;
1.36. izteikt 4.pielikuma 2.tabulas nosaukumu šādā redakcijā:
“Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem, kartupeļu cietei un kartupeļu čipsiem”;
1.37. papildināt 4.pielikuma 2.tabulas 1. un 2.punkta ceturto aili aiz vārda “mikrobioloģisko” ar vārdiem “un fizikāli ķīmisko”;
1.38. papildināt 4.pielikuma 2.tabulu ar 8.punktu šādā redakcijā:
“8. Kartupeļu čipsi |
Mitruma saturs, % |
Ne vairāk kā 3,5; kraukšķīgajiem kartupeļu salmiņiem – ne vairāk kā 6,0 |
Produkta fizikāli ķīmisko rādītāju kontroli veic produkta ražotājs ne retāk kā reizi gadā” |
Tauku saturs, % |
28–36 |
||
Sāls saturs, % |
1,2–2,0 |
1.39. papildināt 4.pielikumu ar 4. un 5.tabulu šādā redakcijā:
“4.tabula
Kvalitātes rādītāji skābētiem un marinētiem kāpostiem
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. Skābēti kāposti |
Kopējais skābums, % |
0,7–1,5 |
Sāls saturs, % |
1,2–2,0 |
|
Kāpostu un sulas savstarpējā attiecība, % |
85–90 : 15–10 |
|
2. Skābēti kāposti ar piedevām |
Kopējais skābums, % |
0,7–1,5 |
Sāls saturs, % |
1,5–2,5 |
|
Kāpostu ar piedevām un sulas savstarpējā attiecība, % |
85–90 : 15–10 |
|
3. Marinēti kāposti |
Kopējais skābums, % |
0,7–1,5 |
Sāls saturs, % |
1,2–2,0 |
|
Svaigi kāposti un marināde, % |
60 : 40 |
|
4. Marinēti kāposti ar piedevām |
Kopējais skābums, % |
0,7–1,5 |
Sāls saturs, % |
1,5–2,5 |
|
Svaigi kāposti ar piedevām un marināde, % |
60 : 40 |
5.tabula
Kvalitātes rādītāji žāvētiem dārzeņiem
Žāvēti dārzeņi |
Ūdens saturs produktā, % |
10–30 |
Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits |
ne vairāk kā |
|
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas |
ne vairāk kā |
1.40. svītrot 5.pielikuma I nodaļas nosaukumu “I. Augļu un ogu audzēšana”;
1.41. izteikt 5.pielikuma 1.punktu šādā redakcijā:
“1. Augļus un ogas audzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrēto audzēšanu, uzglabāšanu un marķēšanu.”;
1.42. svītrot 5.pielikumā II nodaļas nosaukumu “II. Augļu un ogu nektāru un ievārījumu ražošana”;
1.43. izteikt 5.pielikuma 3., 4. un 5.punktu šādā redakcijā:
“3. Augļu un ogu sulu, nektāru, sukāžu un žāvētu augļu ražošanā aizliegts izmantot konservantus un krāsvielas.
4. Produktu ražošanā atļauts izmantot meža ogas.
5. Augļu, ogu ievārījumi, nektāri, sulas un sukādes, kā arī žāvētie augļi atbilst šajā pielikumā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem.”;
1.44. aizstāt 5.pielikumā vārdu “Tabula” ar skaitli un vārdu “1.tabula”;
1.45. papildināt 5.pielikumu ar 2. un 3.tabulu:
“2.tabula
Kvalitātes rādītāji sulām
Smiltsērkšķu sula |
Organoleptiskie rādītāji |
Sula ir ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 % no iepakojuma augšdaļas. Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez blakus piegaršas un smaržas. Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai |
Sulas raksturojums |
Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām |
|
Ābolu sula, iegūta no svaigiem āboliem |
Organoleptiskie rādītāji |
Garša un smarža raksturīga āboliem, nedzidrinātai sulai pieļaujamas nogulsnes |
Sausnas masas daļa, % |
Ne mazāk kā 10 |
|
Titrējamo skābju masas daļa, % (rēķinot uz ābolskābi) |
0,2–1,2 |
|
Nosēdumu masas daļa nedzidrinātai sulai, % |
Ne vairāk kā 0,9 |
|
Nosēdumu masas daļa dzidrinātai sulai, % |
Ne vairāk kā 0,2 |
|
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas |
Nav pieļaujami 1 g |
|
Patulīna saturs |
Ne lielāks par 10 μg/kg |
|
E.coli nepasterizētā sulā |
Nav pieļaujami uz 25 g produkta |
3.tabula
Kvalitātes rādītāji sukādēm un žāvētiem augļiem
Sukādes |
Ūdens saturs produktā, % |
10–30 |
Pievienotā cukura saturs gatavā produktā, % |
Ne vairāk kā 8 |
|
Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits |
Ne vairāk kā 1x102 kvv/1 g |
|
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas |
Ne vairāk kā 50 kvv/1 g |
|
Žāvēti augļi |
Ūdens saturs produktā, % |
10–30 |
Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits |
Ne vairāk kā 5x103 kvv/1 g |
|
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas |
Ne vairāk kā 100 kvv/1 g” |
2. Šo noteikumu 1.27. un 1.41.apakšpunktā minēto nosacījumu ievērot integrētās audzēšanas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, augļiem un ogām piemēro no 2009.gada 1.oktobra, bet kartupeļiem, kas paredzēti pārstrādei, – no 2011.gada 1.oktobra.
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 18.jūliju.