• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 14. jūlija noteikumi Nr. 764 "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2009., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194945-grozijumi-ministru-kabineta-2008-gada-18-augusta-noteikumos-nr-663-prasibas-partikas-kvalitates-shemam-to-ieviesanas-darbibas-u...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.765

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 15.maija noteikumos Nr.319 "Noteikumi par veterināro zāļu ražošanu un kontroli, kārtību, kādā veterināro zāļu ražošanas uzņēmumam izsniedz labas ražošanas prakses sertifikātu, un par veterināro zāļu ražošanu atbildīgās amatpersonas kvalifikācijas...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

17.07.2009., Nr. 113

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 764

Pieņemts: 14.07.2009.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Ministru kabineta noteikumi Nr.764

Rīgā 2009.gada 14.jūlijā (prot. Nr.48 18.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība”

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta divpadsmito daļu

 

1. Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” (Latvijas Vēstnesis, 2008, 129.nr.) šādus grozījumus:

1.1. aizstāt 5.punktā vārdus “Pārtikas kvalitātes shēmu operators” ar vārdiem “Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas operators”.

1.2. papildināt noteikumus ar 9.3.apakš­punktu šādā redakcijā:

“9.3. ja produkts nesatur ģenētiski modificētus organismus un nav ražots no tiem.”;

1.3. izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

“10. Kontroles institūcija pamatotu aizdomu un strīdu gadījumā veic produkta analīzes. Analīzes veic laboratorijā, kura ir akreditēta sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs” atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības” un par kuru sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs” ir publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” vai kura ir akreditēta kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstu akreditācijas institūcijā.”;

1.4. izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

“12. Operators, kas vēlas sākt darbību nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, kontroles institūcijā iesniedz:

12.1. iesniegumu (7.pielikums);

12.2. operatoru sarakstu, norādot izejvielu piegādātājus vai produkta saņēmējus, kas iesaistīti iepriekšējā vai nākamajā pārtikas aprites posmā.”;

1.5. papildināt 14.punktu aiz vārdiem “Kontroles institūcija veic operatora un dokumentu pārbaudi un” ar skaitli un vārdiem “10 darbdienu laikā pēc pārbaužu veikšanas”;

1.6. papildināt 16.punktu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

“Atkārtotu operatora un dokumentu pārbaudi veic vismaz reizi gadā.”;

1.7. aizstāt 18.punktā vārdu “dienu” ar vārdu “darbdienu”;

1.8. izteikt 26.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

“26.5.  10 darbdienu laikā informē kontroles institūciju par operatora darbības apturēšanu.”;

1.9. svītrot 27.5.apakšpunktu;

1.10. svītrot 38.punktu;

1.11. izteikt 1.pielikuma I nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

I. Liellopu, kazu un cūku audzēšana”;

1.12. svītrot 1.pielikuma 2. un 3.punktu;

1.13. izteikt 1.pielikuma 11.punktu šādā redakcijā:

“11. Identificē ar zālēm ārstētu dzīvnieku un nodrošina, ka zāļu izdalīšanās laikā no šī dzīvnieka iegūtos produktus pārtikā neizmanto.”;

1.14. svītrot 1.pielikuma 13., 14.punktu un 1.tabulu;

1.15. aizstāt 1.pielikuma 21.punktā skaitli un vārdu “24 stundas” ar skaitli un vārdu “36 stundas”;

1.16. svītrot 1.pielikuma 2.tabulas 4., 5., 6., 7. un 8.punktu;

1.17. izteikt 1.pielikuma 23.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“23.1. augu izcelsmes taukus (eļļas), daļēji vai pilnīgi aizstājot piena taukus piena produktos. Produktu pārstrādātājs to apliecina, uzrādot tehnisko specifikāciju;”;

1.18. aizstāt 1.pielikuma 25.punktā skaitļus un vārdus “4 (5 ballu vērtēšanas sistēmā)” ar skaitļiem un vārdiem “16 punktiem (20 punktu vērtēšanas sistēmā)”;

1.19. aizstāt 1.pielikuma 26.punktā vārdus “četras reizes” ar vārdu “reizi”;

1.20. svītrot 1.pielikuma 28.punktā vārdu “paziņotā”;

1.21. svītrot 1.pielikuma 3.tabulā 3.3., 5.4., 5.7., 5.8., 5.9., 5.10., 5.11. un 5.12.apakšpunktu;

1.22. papildināt 1.pielikuma 3.tabulu ar 9.punktu šādā redakcijā:

“9. Sieri – kausētie sieri, kūpinātie sieri

9.1. tauku saturs sausnā, %

Deklarētais

9.2. sausna (ūdens saturs), %

Deklarētais

9.3. sāls, %

Deklarētais

9.4. E.coli KVV/g

m=100, m=1000, n=5, c=2

9.5. patogēnie mikroorganismi

9.5.1. Salmonella

Nesatur 25g, n=5, c=0

9.5.2. Listeria monocytogenes

Nesatur 25g, n=5, c=0”

1.23. svītrot 3.pielikuma 3.2.apakšpunktu;

1.24. izteikt 3.pielikuma 27.punktu šādā redakcijā:

“27. Maizes ražošanā neizmanto pārtikas piedevas (maizes uzlabotājus, konservantus, skābuma regulētājus, krāsvielas).”;

1.25. aizstāt 3.pielikuma 34.punktā skaitļus un vārdus “zemāka par 4,0 punktiem” ar skaitļiem un vārdiem “zemāks par 20 punktiem (25 punktu vērtēšanas sistēmā)”;

1.26. svītrot 4.pielikumā I nodaļas nosaukumu “I. Dārzeņu un kartupeļu audzēšana”;

1.27. izteikt 4.pielikuma 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

“1. Dārzeņus un kartupeļus audzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām, kā arī kontroles kārtību.

2. Dārzeņi un kartupeļi ir svaigi, ar paredzētajam izmantošanas veidam atbilstošu gatavības pakāpi, ar šķirnei raksturīgu garšu, smaržu un krāsu, tīri, bez blakus piemaisījumiem, kaitēkļu un slimību nebojāti, bez mehāniskiem bojājumiem.”;

1.28. svītrot 4.pielikuma 3.punktu;

1.29. izteikt 4.pielikuma 4.punktu šādā redakcijā:

“4. Dārzeņi (galda mārrutki, zaļie zirnīši, galda bietes, gurķi, galviņkāposti, dilles, sīpoli, burkāni un kartupeļi), ko izmanto pārstrādei, atbilst 1.tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem.”;

1.30. izteikt 4.pielikuma 1.tabulas 10.punktu šādā redakcijā:

10. Kartupeļi cietes ražošanai

Cietes saturs, %

Nav mazāks par 13

Kontroli veic cietes ražotājs, saņemot izejvielu

Pb (svins), mg/kg

0,1

Nosaka cietes ražotājs ne retāk kā reizi gadā”

1.31. papildināt 4.pielikuma 1.tabulu ar 11. un 12.punktu šādā redakcijā:

11. Kartupeļi čipsu ražošanai

Kartupeļu šķirnes ar zemu cukura saturu

Glikozes saturs nav lielāks par 1,0 mmol/l vai veic cepšanas testu

Kontroli veic produkta ražotājs, pieņemot katru partiju

Bumbuļu izmērs

Ne mazāks par 38 mm

Bojājumi

(kopējais iepriekš minēto bojājumu procents nepārsniedz 17 %)

Puve – ne vairāk par 2,4 %

Drātstārpu bojājumi – ne vairāk par 5,0 %

Dziļš kraupis – ne vairāk par 15 %

Augšanas plaisas – ne vairāk par 15 %

Mehāniskie bojājumi

Ne vairāk par 15 %

12. Pupiņas

Organoleptiskie rādītāji

Vienmērīgi gatavas šķirnei atbilstošā krāsā, lielums un forma atbilstoša konkrētajai šķirnei, kaitēkļu un slimību nebojātas

Kontroli veic produkta ražotājs, pieņemot katru partiju

Kvalitātes rādītāji

Veselas, bez piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības pakāpi

Piezīme. Izmērs neattiecas uz grieztiem un smalcinātiem dārzeņiem un kartupeļiem.”

1.32. svītrot 4.pielikumā II nodaļas nosaukumu “II. Dārzeņu un kartupeļu produktu ražošana”;

1.33. izteikt 4.pielikuma 5.punktu šādā redakcijā:

“5. Prasības noteiktas galda mārrutkiem, zaļajiem zirnīšiem, gurķiem, skābētiem kāpostiem, dārzeņu zupām (aukstajai biešu zupai, svaigu kāpostu borščam, skābu kāpostu borščam, sēņu soļankai, rasoļņikam, skābu kāpostu zupai, zirņu zupai, pupiņu zupai), konserviem, kartupeļu cietei un kartupeļu čipsiem.”;

1.34. izteikt 4.pielikuma 7.punktu šādā redakcijā:

“7. Konservēto, skābēto, marinēto un žāvēto dārzeņu, dārzeņu zupu un zaļo zirnīšu ražošanā neizmanto konservantus un krāsvielas.”;

1.35. papildināt 4.pielikuma 9.punktu ar trešo un ceturto teikumu šādā redakcijā:

“Skābētie un marinētie kāposti atbilst 4.tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem. Atbilstības kontroli šā punkta prasībām veic produkta ražotājs ne retāk kā reizi gadā.”;

1.36. izteikt 4.pielikuma 2.tabulas nosaukumu šādā redakcijā:

Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem, kartupeļu cietei un kartupeļu čipsiem”;

1.37. papildināt 4.pielikuma 2.tabulas 1. un 2.punkta ceturto aili aiz vārda “mik­robioloģisko” ar vārdiem “un fizikāli ķīmisko”;

1.38. papildināt 4.pielikuma 2.tabulu ar 8.punktu šādā redakcijā:

8. Kartupeļu čipsi

Mitruma saturs, %

Ne vairāk kā 3,5;

kraukšķīgajiem kartupeļu salmiņiem – ne vairāk kā 6,0

Produkta fizikāli ķīmisko rādītāju kontroli veic produkta ražotājs ne retāk kā reizi gadā”

Tauku saturs, %

28–36

Sāls saturs, %

1,2–2,0

1.39. papildināt 4.pielikumu ar 4. un 5.tabulu šādā redakcijā:

“4.tabula

 

Kvalitātes rādītāji skābētiem un marinētiem kāpostiem

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Skābēti kāposti

Kopējais skābums, %

0,7–1,5

Sāls saturs, %

1,2–2,0

Kāpostu un sulas savstarpējā attiecība, %

85–90 : 15–10

2. Skābēti kāposti ar piedevām

Kopējais skābums, %

0,7–1,5

Sāls saturs, %

1,5–2,5

Kāpostu ar piedevām un sulas savstarpējā attiecība, %

85–90 : 15–10

3. Marinēti kāposti

Kopējais skābums, %

0,7–1,5

Sāls saturs, %

1,2–2,0

Svaigi kāposti un marināde, %

60 : 40

4. Marinēti kāposti ar piedevām

Kopējais skābums, %

0,7–1,5

Sāls saturs, %

1,5–2,5

Svaigi kāposti ar piedevām un marināde, %

60 : 40

5.tabula

 

Kvalitātes rādītāji žāvētiem dārzeņiem

Žāvēti dārzeņi

Ūdens saturs produktā, %

10–30

Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits

ne vairāk kā
5 x 103 kvv/1 g

Pelējumu sēnītes un raugu šūnas

ne vairāk kā
100 kvv/1 g”

1.40. svītrot 5.pielikuma I nodaļas nosaukumu “I. Augļu un ogu audzēšana”;

1.41. izteikt 5.pielikuma 1.punktu šādā redakcijā:

“1. Augļus un ogas audzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrēto audzēšanu, uzglabāšanu un marķēšanu.”;

1.42. svītrot 5.pielikumā II nodaļas nosaukumu “II. Augļu un ogu nektāru un ievārījumu ražošana”;

1.43. izteikt 5.pielikuma 3., 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

“3. Augļu un ogu sulu, nektāru, sukāžu un žāvētu augļu ražošanā aizliegts izmantot konservantus un krāsvielas.

4. Produktu ražošanā atļauts izmantot meža ogas.

5. Augļu, ogu ievārījumi, nektāri, sulas un sukādes, kā arī žāvētie augļi atbilst šajā pielikumā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem.”;

1.44. aizstāt 5.pielikumā vārdu “Tabula” ar skaitli un vārdu “1.tabula”;

1.45. papildināt 5.pielikumu ar 2. un 3.tabulu:

“2.tabula

 

Kvalitātes rādītāji sulām

Smiltsērkšķu sula

Organoleptiskie rādītāji

Sula ir ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 % no iepakojuma augšdaļas.

Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez blakus piegaršas un smaržas.

Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai

Sulas raksturojums

Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām

Ābolu sula, iegūta no svaigiem āboliem

Organoleptiskie rādītāji

Garša un smarža raksturīga āboliem, nedzidrinātai sulai pieļaujamas nogulsnes

Sausnas masas daļa, %

Ne mazāk kā 10

Titrējamo skābju masas daļa, % (rēķinot uz ābolskābi)

0,2–1,2

Nosēdumu masas daļa nedzidrinātai sulai, %

Ne vairāk kā 0,9

Nosēdumu masas daļa dzidrinātai sulai, %

Ne vairāk kā 0,2

Pelējumu sēnītes un raugu šūnas

Nav pieļaujami 1 g

Patulīna saturs

Ne lielāks par 10 μg/kg

E.coli nepasterizētā sulā

Nav pieļaujami uz 25 g produkta

3.tabula

 

Kvalitātes rādītāji sukādēm un žāvētiem augļiem

Sukādes

Ūdens saturs produktā, %

10–30

Pievienotā cukura saturs gatavā produktā, %

Ne vairāk kā 8

Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits

Ne vairāk kā 1x102 kvv/1 g

Pelējumu sēnītes un raugu šūnas

Ne vairāk kā 50 kvv/1 g

Žāvēti augļi

Ūdens saturs produktā, %

10–30

Mezofili aerobo un fakultatīvi anaerobo mikroorganismu skaits

Ne vairāk kā 5x103 kvv/1 g

Pelējumu sēnītes un raugu šūnas

Ne vairāk kā 100 kvv/1 g”

2. Šo noteikumu 1.27. un 1.41.apakšpunktā minēto nosacījumu ievērot integrētās audzēšanas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, augļiem un ogām piemēro no 2009.gada 1.oktobra, bet kartupeļiem, kas paredzēti pārstrādei, – no 2011.gada 1.oktobra.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2009.gada 18.jūliju.

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!