• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra un Uzņēmumu reģistra vadītāja viedokļu saskaņu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.1999., Nr. 243 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

30.07.1999., Nr. 243

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra un Uzņēmumu reģistra vadītāja viedokļu saskaņu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā

Aizvadīto otrdien, 27.jūlijā, savā pirmajā preses konferencē pēc stāšanās jaunajā amatā ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs kā vienu no savas darbības būtiskākajām prioritātēm uzsvēra uzņēmējdarbības vides uzlabošanu.

Kā instruments tam, pēc ministra domām, varētu kalpot jauna pieeja uzņēmējdarbības kontroles institūciju darbībā, proti, tā sauktā deklarēšanas principa ieviešana. Inspekcijas dienesti uzņēmumus pārraudzītu ar speciālu anketu — deklarāciju palīdzību. Vienu reizi gadā uzņēmumiem tiktu sūtīta anketa, kurā uzņēmējam būtu obligāti jāuzrāda visa valsti interesējošā informācija par uzņēmumu darbību. Šo informāciju, kā uzskata ekonomikas ministrs, visloģiskāk būtu apkopot LR Uzņēmumu reģistram.

UR galvenais valsts notārs Māris Gulbis ir gandarīts par šādu ministra viedokli. "Arī UR pēdējo gadu darbība un attīstība vienmēr bijusi balstīta uzņēmēju interešu ievērošanā," atzīst UR vadītājs. "Uzņēmējdarbības vides uzlabošana, dažādu birokrātisko šķēršļu mazināšana un investīcijām labvēlīgas vides veicināšana ir viens no UR darbības galvenajiem mērķiem."

Aizvadītajos trīs gados UR veiktās reformas — sabiedrisko organizāciju, masu informācijas līdzekļu, ķīlu reģistra iekļaušana UR sistēmā apliecina, ka virzība no dažādu juridisko personu reģistrācijas dažādās institūcijās uz šo funkciju apkopošanu vienā vietā — Uzņēmumu reģistrā — ir sevi attaisnojusi kā efektīvu un valstij un uzņēmējiem izdevīgu. Tāpēc arī ekonomikas ministra minēto deklarāciju apkopošana Uzņēmumu reģistrā būtu loģiska šī procesa vēl viena fāze, lai novērstu nevajadzīgu funkciju dublēšanos un nekoordināciju starp vairākām valsts institūcijām, ko par būtisku problēmu atzīst arī ekonomikas ministrs.

Uzņēmējdarbības inspekcijas dienesti ir tikai daļa no valsts institūcijām, kurām vajadzīga visa informācija par uzņēmumu darbību. Līdzīgas ziņas nepieciešamas gan Valsts ieņēmumu dienestam, gan Uzņēmumu reģistram, gan Centrālajai statistikas pārvaldei, gan pašvaldībām — rezultātā cieš gan uzņēmējs, kuram vienas un tās pašas ziņas jāsniedz vairākkārt, gan valsts, kuras dažādo institūciju starpā nav vajadzīgās koordinācijas.

"UR vēlas attīstīt ekonomikas ministra ieceri par visu uzņēmumu ikgadēju anketēšanu (starp citu, daudzās Rietumu valstīs ikgadējais deklarēšanas princips ir jau ieviests un sevi attaisnojis), un ir gatavs nodrošināt to ne tikai inspekcijas dienestu vajadzībām, bet visas valsts un sabiedrības interesēs, apvienojot visu ieinteresēto institūciju resursus," saka galvenais valsts notārs M.Gulbis. "Šāda kompleksa pieeja veicinātu valsts institūciju saskaņotu darbību un patiesi būtu liels solis pretī uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijā."

Uzņēmumu reģistra sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!