• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mūsu labības audzētāji būtu konkurētspējīgi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.1999., Nr. 179/180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs un mūsu cilvēktiesības

Vēl šajā numurā

02.06.1999., Nr. 179/180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mūsu labības audzētāji būtu konkurētspējīgi

Turpinājums

no 1.lpp.

Pēc Labības tirdzniecības aģentūras ziņām, no 1998.gada 1.septembra līdz 1999.gada 15.aprīlim reģistrēti 653 Latvijas labības audzētāju pieteikumi par 65 201 tonnas kviešu un 1201 tonnas rudzu graudu pārdošanu tirgus intervencē. Reāli tika iepirktas aptuveni 43 608 tonnas kviešu un ap 236 tonnas rudzu graudu. Visvairāk pieteikumu saņemts no Jelgavas, Bauskas un Dobeles labības audzētājiem. Tā kā rudzu pieprasījums bija krietni lielāks par piedāvājumu, aizvadītajā sezonā veikts atbilstošas kvalitātes rudzu imports.

Izaudzēto graudu ražu tirgus intervencē galvenokārt piedāvāja zemnieku saimniecības, taču piedāvātie apjomi bija nelieli un dažādi kvalitātes rādītāju ziņā. Tomēr jāatzīmē, ka labību piedāvāja arī fiziskas personas, galvenokārt 15–20 tonnas graudu.

Pēc Labības tirdzniecības aģentūras speciālistu vērtējuma, pērnā gada darbība pierādījusi, ka lielais mazo piedāvājumu un fizisko personu piedāvājumu skaits neveicina konkurētspējīgas graudkopības nozares veidošanos, kā arī labības tirgus attīstību. Tādēļ jaunajā graudu tirgus intervences kārtībā tiek noteikts minimālais tirgus intervencē piedāvājamais graudu apjoms, savukārt tirgus dalībniekiem ir jābūt reģistrētiem Uzņēmumu reģistrā.

Aizvadītais gads arī pierādīja, ka vislielākie labības apjomi tirgus intervencē tika iepirkti tieši septembrī, oktobrī un novembrī. Tas ir laiks, kad labību iepērk arī dažādi labības tirdzniecības un pārstrādes uzņēmumi, tālab šogad tirgus intervence tiks uzsākta no 1.novembra. Kā liecina Ministru kabineta apstiprinātā "Valsts labības ražošanas un patēriņa 1999.gada bilance", ir prognoze, ka uz 1.augustu labības pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumos varētu būt 26,8 tūkstoši tonnu pārtikas kviešu atlikums. Tas nozīmē, ka tirgus intervences uzkrājumos iepirktais kviešu daudzums ietekmēs labības tirgu, savukārt rudzu iepirkumam, kā atzīst speciālisti, tirgus intervencē nebija pamata.

Šķiet, ka drīzumā ne mazums rūpju sagaida kaimiņvalsts Lietuvas graudaudzētājus — tā informēja Zemkopības ministrijas pārstāve Lietuvas Lauksaimniecības ministrijā Daina Kloviene. Lietuvas Lauksaimniecības un pārtikas produktu tirdzniecības aģentūra šajā sezonā plāno iepirkt 350 tūkstošus tonnu šī gada ražas graudu, tas ir gandrīz par 140 tūkstošiem tonnu mazāk nekā pērn, netikšot pirkti trešās klases kvieši. Turklāt Lietuvā šogad par 22 procentiem samazinājušās sējumu platības. Pašlaik ar zemniekiem un dzirnavniekiem tiek saskaņota šā gada ražas labības iepirkuma kārtība. Pagaidām vēl spēkā ir iepriekšējās cenas, taču tās tiks precizētas. Starp citu, ir neoficiāla informācija, ka kaimiņvalstī drīz kļūs dārgāki maizes izstrādājumi. Piemēram, baltmaizes cenas varētu palielināties par 15 procentiem, rudzu maizes — par 18 procentiem. Iemesls — maijā miltu cenas paaugstinājās apmēram par 30–40 procentiem, dzirnavās ir izbeigušies iepirkto graudu krājumi, tagad tie jāpērk no Lauksaimniecības un pārtikas produktu tirdzniecības aģentūras. Zināms, ka tā, būdama labības tirgus monopoliste, tagad pārdod graudus krietni dārgāk nekā tos iepirka.

Dagnija Muceniece —

speciāli "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!