• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents: - tiekoties ar Ārvalstu investoru padomes pārstāvjiem Latvijā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.1999., Nr. 179/180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Juridiskās palīdzības centru maznodrošinātajiem

Vēl šajā numurā

02.06.1999., Nr. 179/180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— tiekoties ar Ārvalstu investoru padomes pārstāvjiem

Turpinājums

no 1.lpp.

Latvijas pusi sanāksmē pārstāvēja Ministru prezidents Vilis Krištopans, finansu ministrs Ivars Godmanis, ekonomikas ministre Ingrīda Ūdre, ārlietu ministrs Valdis Birkavs, īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts un vairākas citas oficiālas personas.

Preses konferencē pēc tikšanās Ministru prezidents Vilis Krištopans teica:

— Šī bija pati pirmā tik augsta līmeņa tikšanās ar tik augsta līmeņa uzņēmējiem un ar Ārvalstu investoru padomi. Ir svarīgi ne tikai atbalstīt vietējos ražotājus, bet arī diskutēt ar ārvalstu investoriem. Lielās ārvalstu sabiedrības ir pierādījušas, ka uzticas šai valstij, un bez lielu kompāniju uzticības mēs nevaram iet ceļu uz Eiropas Savienību. Vienlaikus šīs investīcijas ir papildu stabilitāte un garantija mūsu drošībai.

Savukārt otrs preses konferences dalībnieks, "Stora Enso Oyj" valdes priekšsēdētājs Juka Hermele, kurš bija šīs Rīgas tikšanās līdzpriekšsēdētājs, žurnālistiem sacīja:

— Es varu teikt visu ārvalstu investētāju vārdā, ka mums ir līdzīga šādu tikšanos pieredze arī citās valstīs. Mēs jau esam pārliecinājušies, ka šādas tikšanās reizes dod labumu ne tikai mūsu uzņēmējsabiedrībām, bet arī valstīm, kurās mēs darbojamies. Es arī gribu izteikt atzinību Latvijas valdības pārstāvjiem par tikšanās ļoti rūpīgo sagatavošanu — līdz ar to tā nevar palikt bez rezultātiem. Visas šajā investoru padomē pārstāvētās kompānijas jau uzsākušas darbību Latvijā, bet mums ir arī pieredze citās valstīs, tāpēc priecājamies, ka varēsim sniegt savu pieredzi un savas zināšanas Latvijai. Domāju, arī vietējie uzņēmēji varēs izmantot mūsu pieredzi. Ir skaidrs, ka ne vien mēs esam gatavi turpināt un paplašināt savas investīcijas, bet tam ir gatava arī Latvijas puse. Tas redzams arī pēc komunikē, kurā teikts, ka jau tiek gatavota nākamā tikšanās.

Mums ir divi motīvi sadarboties ar Latviju un investēt jūsu valstī. Pirmo es varētu nosaukt par savtīgu mērķi — mēs ar investīciju starpniecību gribam izvērst aizvien plašāk savu darbību Latvijā dažādās nozarēs. Bet otrs mūsu motīvs ir — palīdzēt jūsu valstij un valdībai.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, vai tikšanās norise dod pamatu optimismam par būtisku ārvalstu investīciju pieaugumu nākotnē, Ministru prezidents Vilis Krištopans teica:

— Šīs tikšanās būs tradicionālas. Mēs jau esam vienojušies, ka nākamā tikšanās būs pēc sešiem mēnešiem.

Šodien mēs sīkāk runājām par konkrētu nodokļu politiku, piemēram, par nekustamo īpašumu nodokli. Runājām par transporta un muitas jautājumiem, par profesionālo izglītību, kas ļoti interesē lielās kompānijas, lai varētu piesaistīt profesionāli izglītotus darbiniekus. Vēl mēs stāstījām par to, ko jau esam izdarījuši investīcijām traucējošo administratīvo šķēršļu novēršanai. Kā jūs zināt, ir izveidota darba grupa, ministrija strādā, ir arī konkrēts plāns ar konkrētiem datumiem. Man bija interesanti dzirdēt lielo kompāniju vadītāju domas — un šeit ir visaugstākā līmeņa vadītāji. Pirmo reizi pie viena galda sēdēja tik daudzi lielu sabiedrību vadītāji.

Bija ļoti patīkami dzirdēt, ka kopumā novērtējums investīciju klimatam Latvijā ir ļoti labvēlīgs. Tas, ka finansu ministrs izstāstīja par mūsu makroekonomisko situāciju, ļoti daudziem kompāniju vadītājiem bija spēcīgs garants viņu turpmākām investīcijām. Šāda diskusija mūsu valdībai dos pārliecību, ka mēs ejam pareizā virzienā, bet investoriem — pārliecību, ka viņi var Latvijā droši ieguldīt savu kapitālu. Un sanāksmes beigās es pajokoju, ka tuvākajos gados šādu kompāniju būs jau divkārt vairāk un ka to investīcijas Latvijā būs dubultojušās.

Rīgas tikšanās līdzpriekšsēdētājs Juka Hermele, atbildot uz "Latvijas Vēstneša" lūgumu novērtēt — no ārvalstu investoru viedokļa — investīciju klimatu Latvijā, teica:

— Lai piesaistītu ārvalstu investorus, katrai valstij pirmām kārtām ir nepieciešama stabila ekonomika. Te es varu minēt, ka inflācija Latvijā ir kritusies, jūsu fiskālais budžets tiek kontrolēts, jūsu ekonomika aug, jūsu valūta ir stabila. Tātad, lielās līnijās runājot, jūsu valsts ir labā formā — tādā, kas rada investīcijām ļoti labvēlīgu klimatu.

Protams, mēs visi zinām, ka allaž ir vēl daudz iespēju lietas uzlabot. Un šodien mēs tādēļ arī aplūkojām vairākus no šādiem jautājumiem, piemēram, transporta infrastruktūru, robežkontroli un robežas šķērsošanas kārtību. Mēs to aplūkojām no viena redzespunkta — kā palielināt investīcijas Latvijā, kā arī Eiropas Savienības paplašināšanas kontekstā. Jo, cik man zināms, Latvija ir sasniegusi savā attīstībā tādu stāvokli, ka tā ir starp valstīm, kas varētu tikt iekļautas nākamajā Eiropas Savienības paplašināšanas vilnī.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!