• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs, un cilvēktiesības un nāvessods. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.1999., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs, un cilvēktiesības un nāvessods (turpinājums)

Vēl šajā numurā

03.06.1999., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs, un cilvēktiesības un nāvessods

Rita Aksenoka, Valsts prezidenta Kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītāja, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

A.JPG (15610 BYTES) — Šī gada 15.aprīlī Saeima pieņēma likumu, ar kuru Latvijā ratificēts 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.protokols. 4.maijā Valsts prezidents izsludināja šo likumu. Vai var uzskatīt, ka tagad nāvessodu valstī tiesas vairs nepiespriedīs, lai gan Krimināllikumā tāds soda veids saglabāts?

— 7.maijā Latvijas Ārlietu ministrija, konkrēti ārlietu ministrs Valdis Birkavs, iesniedza Eiropas Padomes ģenerālsekretāram deklarāciju par minētā protokola ratificēšanu Saeimā. Kā paredzēts Konvencijas 6.protokolā par nāvessoda atcelšanu, šis dokuments stājas spēkā attiecīgajā valstī nākamā mēneša pirmajā dienā, kopš ģenerālsekretārs saņēmis šo deklarāciju. Tātad ar 1.jūniju šis svarīgais starptautiskais juridiskais akts, kuram ir augstāks juridisks spēks par nacionālo likumu, ir galvenais, pēc kā jāvadās tiesām, un tātad nāvessods Latvijā vairs nav piespriežams.

Jāteic, ka valstī pēdējie divi nāvessodi tika izpildīti 1996.gada janvārī, bet kopš tā gada septembra Valsts prezidents pasludināja moratoriju šī augstākā soda mēra izpildei. Lai gan pēc tam tiesas vairākiem noziedzniekiem piespriedušas nāvessodu, taču neviens no tiem nav izpildīts.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!