• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārvalsts specdienesta darbinieka aizturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.1999., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19664

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministrijas informācija

Par Iekšlietu ministrijas apbalvojuma "Goda zīme" parauga un nolikuma apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

03.06.1999., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrijā

Par ārvalsts specdienesta darbinieka aizturēšanu

Iekšlietu ministrijas Drošības policija, veicot mērķtiecīgu operatīvo pasākumu kompleksu, šā gada 13.maijā Daugavpilī aizturēja LR iedzīvotāju un konkrētas ārvalsts specdienesta darbinieku viņu konspiratīvās tikšanās laikā — informē Iekšlietu ministrijas Preses centrs.

Vakar, 2.jūnijā, par šo incidentu, kā arī citiem notikumiem Iekšlietu ministrijas struktūru darbā preses konferencē žurnālistus informēja Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis un Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Blonskis.

"Drošības policija ir aizturējusi cilvēku. Gadījums ir ļoti nopietns, tā patvaļīga un neprecīza interpretācija var radīt sarežģījumus Latvijas diplomātiskajās un starptautiskajās attiecībās," uzsvēra J.Apelis, lūdzot masu mediju pārstāvjus būt maksimāli objektīviem un vienlaikus norādot, ka valsts drošības apsvērumu dēļ nedrīkst izpaust ne aizturēto personības, ne piederību konkrētas valsts specdienestiem, ne arī to, kur šīs personas pašlaik atrodas.

Pagājušā gada rudenī Drošības policija sadarbībā ar reģionālajiem darbiniekiem Daugavpilī sāka darbu, lai dokumentētu konkrēta Daugavpils iedzīvotāja noziedzīgās darbības, kas klasiski pēc sava rakstura atbilst Krimināllikuma 85.panta 1.daļai — neizpaužamu ziņu nodošana, kā arī nolaupīšana vai vākšana ārvalstu izlūkdienestu uzdevumā, lai šīs ziņas izmantotu pretēji Latvijas Republikas interesēm) — pastāstīja Drošības policijas priekšnieks. Šis krieviski runājošais vidēja vecuma daugavpilietis gan materiālu, gan politisku apsvērumu pēc (nelojāls noskaņojums pret Latvijas valsti, nostalģija pēc pagājušajiem totalitārās varas laikiem) nolēmis vākt un sniegt ārvalstu specdienestiem ziņas. Aizturētais savās liecībās atzinis, ka pats meklējis kontaktus ar ārvalstu specdienestiem un, tiem jau pastāvot, sniedzis gan personīgi iegūto informāciju, gan izpildījis īpašus specdienesta uzdevumus. Par to viņš saņēmis atalgojumu naudā. Pēdējā tikšanās reizē ar ārvalstu specdienesta darbinieku, kurā abi tika aizturēti, aizdomās turamais nodevis informāciju, par ko saņēmis 200 ASV dolāru. Pavisam bijušas četras tikšanās. Aizturēšanas brīdī konfiscēto dokumentu virsraksti: "Latvijas Krievijas robežas gaisa telpas novērtēšana", "Attieksme pret strādājošajiem Daugavpils uzņēmumos", informācija par Daugavpils lidostu, robežsardzi, zemessardzi, Krāslavas robežsardzi un zemessardzi. Dokumentus sastādījis pats aizturētais, to apjoms ir no 55 līdz 71 lappusei. Dokumenti satur arī daudz tendenciozas informācijas par politiskiem, nacionāliem, reliģioziem aspektiem mūsu valsts dzīvē, tieši Daugavpilī, kurus varētu tikpat tendenciozi izmantot, lai nomelnotu dažādus procesus Latvijā.

Drošības policijas priekšnieks atzīmēja, ka aizdomās turamais savos nodarījumos ir vaļsirdīgi atzinies, apstiprinājis faktu par pieejas meklēšanu ārvalstu specdienestam, informācijas nodošanu un naudas saņemšanu par to, paskaidrojis, kā ieguvis informāciju.

J.Apelis uzsvēra, ka daugavpilieša savāktā un nodotā informācija nesatur sevišķi slepenas ziņas, bet tajā pašā laikā šāda darbība ir un paliek krimināli sodāms fakts. Drošības policijas speciālisti turpina darbu, lai izvērtētu informāciju — vai tā nesatur valsts noslēpumu, kaut šādu iespēju Drošības policijas priekšnieks uzskata par maz ticamu.

Preses konferencē izskanēja daudzi un dažādi minējumi par valsti, ar kuras specdienestiem sadarbojies Daugavpils iedzīvotājs. J.Apelis vēlreiz atgādināja, ka šādu informāciju viņš nedrīkst izpaust un kategoriski noraidīs jebkuru masu medijos izskanējušo apgalvojumu par kādu konkrētu valsti.

Jautāts par Krievijas televīzijā rādīto sižetu par Latvijas pilsoņa aizturēšanu Pleskavas apgabalā, Drošības policijas priekšnieks paskaidroja, ka aizturētais ir latvietis, kurš nodarbojas ar meža biznesu, tieši tāpēc viņa mašīnā atradušās Krievijas apgabalu kartes. Šādas kartes var brīvi iegādāties Rīgas grāmatnīcās. Pēc septiņu stundu pratināšanas kartes konfiscētas, bet aizturētais palaists brīvībā. Par incidenta saistību ar spiega arestu Daugavpilī J.Apeļa rīcībā nekādu faktu nebija.

Konkrēta informācija gan par aizdomās turamajām personām, gan par valsti, kuras specdienestiem strādājis daugavpilietis, atklāsies tikai tiesā.

Preses konferencē žurnālisti tika informēti arī par Daugavpilī aizturēto dokumentu viltotāju Simonovu un viņa nodarījumiem, par stāvokli cīņā ar noziedzību. Satraucošs ir fakts, ka pieaug laupīšanu skaits, ka noziegumu izdarīšanā arvien vairāk iesaistīti pusaudži. Iepriecinošas bija vēstis par Vācijas Federatīvās Kriminālpolicijas dāvinājumu — tehniku (metālu meklētāji un videokameras, kas paredzētas darbam naktī) 65 tūkstošu Vācijas marku vērtībā un speciālas struktūras izveidi Rīgā, kas cīnīsies ar autozagļiem. Ir jau arī pirmie panākumi — aizturēti vairāki tā sauktie detektīvi, kas "palīdzējuši" atrast un atdot īpašniekiem zagtās automašīnas.

Liena Pilsētniece,

"LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!