Rīgā 2009.gada 29.septembrī (prot. Nr.63 20.§)
2.1. garantēto derīguma termiņu vai glabāšanas termiņu “Derīgs līdz ... (mēnesis, gads)”. Barībai, kas ātri bojājas, norāda “Izlietot līdz ... (datums, mēnesis, gads)”;
2.2. ražotāja piešķirto partijas numuru;
2.3. ražotāja atzīšanas vai reģistrācijas numuru;
2.4. neto svaru sausiem produktiem un tilpumu vai svaru šķidriem produktiem;
2.5. juridiskās personas nosaukumu vai fiziskās personas vārdu, uzvārdu un adresi, kura ir atbildīga par marķējumā sniegto informāciju;
2.6. ražotāja nosaukumu un adresi, ja ražotājs nav atbildīgs par marķējumu.
3.1. nesatur ziņas par to, ka barība pasargā no slimības, novērš slimību vai ārstē to;
3.2. ir skaidri nodalīta no šo noteikumu 2.punktā minētās informācijas.
4.1. barību tirgo no autocisternām vai līdzīgiem transportlīdzekļiem;
4.2. barības svars nepārsniedz 10 kg un tā paredzēta gala patērētājam.
6.1. uzrakstu “Barības sastāvdaļa”;
6.2. barības sastāvdaļas nosaukumu, ko veido atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam vai šo noteikumu 7.punktam;
6.3. obligāti norādāmo vielu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam;
6.4. barības ražošanas tehnoloģiju (2.pielikums) un barības sastāvdaļās obligāti norādāmo barības vielu daudzuma pieļaujamās novirzes (3.pielikums) (ja nepieciešams vai pēc pieprasījuma).
7.1. izmantoto daļu (piemēram, sēklas, bumbuļi);
7.2. pārstrādes procesu (piemēram, ekstrakcija, tvaicēšana);
7.3. gatavību vai kvalitāti (piemēram, zems glikozinolāta daudzums, zems cukura daudzums, taukiem bagāts).
8.1. pirms kravas ievešanas par to informē Pārtikas un veterināro dienestu;
8.2. precīzu informāciju par sastāvu pircējam un Pārtikas un veterinārajam dienestam sniedz 10 dienu laikā pēc barības sastāvdaļu ievešanas;
8.3. pirms kravas ievešanas iesniedz Pārtikas un veterinārajā dienestā pagaidu ziņas par sastāvu un, izmantojot teksta izcēlumu, norāda: “Pagaidu ziņas jāapstiprina … (tās laboratorijas nosaukums un adrese, kurai uzdots veikt analīzes) par paraugu Nr. … (analizējamā parauga ekspertīzes numurs) līdz … (datums).”
10.1. pircējs rakstiski apliecina, ka viņam šāda informācija nav nepieciešama;
10.2. dzīvnieku vai augu izcelsmes, svaigu vai konservētu, termiski apstrādātu vai termiski neapstrādātu barības sastāvdaļu svars nepārsniedz 10 kg, tās ir paredzētas mājas (istabas) dzīvniekiem un Pārtikas un veterinārajā dienestā atzīts vai reģistrēts izplatītājs to piegādā gala patērētājam.
12.1. barības sastāvdaļas sadala vairākos iepakojumos vai konteineros, uz katra iepakojuma, konteinera vai pavaddokumentā norāda marķējumā nepieciešamo informāciju un atsauci uz sākotnējo marķējumu;
12.2. barības sastāvdaļās veic izmaiņas, to norāda jaunajā marķējumā. Par izmaiņām barības sastāvdaļu marķējumā atbildīgs ir to veicējs.
19.1. denaturējošām vielām – izmantoto barības sastāvdaļu īpašības un daudzumu;
19.2. saistvielām – izmantoto barības sastāvdaļu īpašības.
21.1. atbilstoši barības sastāvam – barības maisījuma veidu:
21.1.1. “pilnvērtīga barība”;
21.1.2. “papildbarība”;
21.1.3. “minerālbarība” (papildbarība, kas galvenokārt sastāv no minerālvielām un satur vismaz 40 % koppelnu);
21.1.4. “melasi saturoša barība” (papildbarība, kuras sastāvā ir melase un kura satur vismaz 14 % cukura (saharozes veidā));
21.1.5. “jaunpiena aizvietotājs” (jaundzīvnieku un nobarojamo teļu ēdināšanai paredzēts barības maisījums, kuru izēdina sausā veidā vai izšķīdinot noteiktā šķidruma daudzumā, lai papildinātu vai aizvietotu jaunpienu, pilnpienu vai vājpienu);
21.1.6. “pilnpiena aizvietotājs”;
21.1.7. “vājpiena aizvietotājs”;
21.2. dzīvnieku sugu vai grupu, kam paredzēts barības maisījums;
21.3. lietošanas norādījumus, mērķi, kādam paredzēts barības maisījums, un lietošanas ierobežojumus (ja tādi ir);
21.4. barības sastāvdaļas atbilstoši šo noteikumu 31., 32. un 33.punktā minētajām prasībām. Šis nosacījums neattiecas uz mājas (istabas) dzīvnieku barību, izņemot suņu un kaķu barību;
21.5. obligāti norādāmo vielu atbilstoši šo noteikumu 4.pielikuma prasībām;
21.6. ja nepieciešams, barības vielas nosaukumu un daudzumu atbilstoši šo noteikumu 42., 43., 44., 45. un 46.punktā un 5.pielikumā minētajām prasībām.
24.1. tās juridiskās vai fiziskās personas preču zīmi, kura ir atbildīga par marķējumā sniegto informāciju;
24.2. ražotājvalsti;
24.3. produkta tirdzniecības nosaukumu vai aprakstu;
24.4. barības maisījumu termiskās apstrādes vai citas īpašas apstrādes veidu.
25.1. aktīvo sastāvdaļu nosaukumu, identifikācijas numuru (piemēram, Endo-1,4-beta-ksilanāze EC 3.2.1.8.) un aktivitātes vienības gramā vai mililitrā (kilogramā vai litrā) (ja šīs vienības ir nosakāmas, izmantojot oficiālas vai zinātniskas metodes) atbilstoši normatīvajiem aktiem par atļautajām dzīvnieku barības piedevām un bioproteīniem un to aprites kārtību;
25.2. ieteicamo pievienojamo fermentu daudzumu un ierobežojumus, ja tādi ir noteikti normatīvajos aktos par atļautajām dzīvnieku barības piedevām un bioprote-īniem un to aprites kārtību;
25.3. barības maisījumu apstrādes veidu (termiska vai cita specifiska apstrāde);
25.4. ražošanas datumu “Ražots ... (datums, mēnesis, gads)”.
27.1. mikroorganismu celmu atbilstoši normatīvajiem aktiem par atļautajām dzīvnieku barības piedevām un bioproteīniem un to aprites kārtību, kā arī kolonijas veidojošo vienību skaitu gramā (ja šo skaitu var noteikt ar oficiālām vai zinātniskām metodēm);
27.2. lietošanas norādījumus un ierobežojumus, ja tādi ir;
27.3. barības maisījumu apstrādes veidu (termiska vai cita specifiska apstrāde);
27.4. ražošanas datumu “Ražots (datums, mēnesis, gads)”.
36.1. nosaukumu “Premikss”;
36.2. lietošanas norādījumus un ierobežojumus, ja tādi ir;
36.3. dzīvnieku sugu vai grupu, kam paredzēts premikss.
40.1. norādi “Dzīvnieku diētiskā barība” vai “Dzīvnieku ārstnieciskā barība”;
40.2. indikācijas (slimības vai vielmaiņas traucējumi) barības lietošanai;
40.3. barības specifiskās īpašības.
42.1. 7 % – piena aizvietotājos un citos barības maisījumos, kas satur vairāk nekā 40 % piena produktu;
42.2. 5 % – minerālbarībā, kas satur neorganiskas vielas;
42.3. 10 % – minerālbarībā, kas satur organiskas vielas;
42.4. 14 % – pārējos barības maisījumos.
45.1. atļautas minerālvielu saistvielas;
45.2. vairāk nekā 50 % cukurbiešu graizījumu vai cukurbiešu mīkstuma;
45.3. vairāk nekā 15 % zivju miltu (zivīm paredzētais barības maisījums);
45.4. vismaz 40 % koppelnu (minerālbarība).
47.1. pienu, piena produktus un jaunpienu;
47.2. olas un olu produktus;
47.3. želatīnu, kas iegūts no dzīvniekiem, kuri nav atgremotāji;
47.4. hidrolizētus proteīnus, kas iegūti no tādu dzīvnieku ķermeņa daļām, kuri nav atgremotāji, un no atgremotāju ādām.
1) Padomes 1979.gada 2.aprīļa Direktīvas 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību;
2) Komisijas 1982.gada 23.jūnija Direktīvas 82/475/EEK, ar ko nosaka sastāvdaļu kategorijas, kuras var izmantot lolojumdzīvnieku barības maisījumu marķēšanai;
3) Padomes 1982.gada 30.jūnija Direktīvas 82/471/EEK par dažiem produktiem, ko izmanto dzīvnieku barībā;
4) Komisijas 1986.gada 9.aprīļa Direktīvas 86/174/EEK, ar ko nosaka metodi mājputnu barības maisījumu enerģētiskās vērtības aprēķināšanai;
5) Padomes 1986.gada 21.jūlija Direktīvas 86/354/EEK, ar kuru groza Direktīvu 74/63/EEK, ar ko nosaka nevēlamu vielu un produktu maksimāli atļautos līmeņus barībā, Direktīvu 77/101/EEK par vienkāršās dzīvnieku barības tirdzniecību un Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību;
6) Padomes 1990.gada 22.janvāra Direktīvas 90/44/EEK, ar ko groza Padomes 1979.gada 2.aprīļa Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību;
7) Padomes 1990.gada 26.marta Direktīvas 90/167/EEK, ar ko izklāsta nosacījumus, kuri Kopienā reglamentē ārstnieciskās dzīvnieku barības pagatavošanu, laišanu tirgū un lietošanu;
8) Komisijas 1991.gada 6.jūnija Direktīvas 91/334/EEK, ar ko groza Direktīvu 82/475/EEK, ar ko nosaka sastāvdaļu kategorijas, kuras var izmantot lolojumdzīvnieku barības maisījumu marķēšanai;
9) Padomes 1993.gada 14.decembra Direktīvas 93/113/EK par fermentu, mikroorganismu un to preparātu izmantošanu dzīvnieku uzturā un to tirdzniecību;
10) Padomes 1996.gada 29.aprīļa Direktīvas 96/24/EK, ar ko groza Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību;
11) Padomes 1996.gada 29.aprīļa Direktīvas 96/25/EK par barības sastāvdaļu apriti, ar ko groza Padomes Direktīvas 70/524/EEK, 74/63/EEK, 82/471/EEK un 93/74/EEK un atceļ Direktīvu 77/101/EEK;
12) Padomes 1997.gada 25.jūnija Direktīvas 97/40/EK, ar ko groza Direktīvu 93/113/EK par fermentu, mikroorganismu un to preparātu izmantošanu dzīvnieku uzturā un to tirdzniecību;
13) Komisijas 1997.gada 28.jūlija Direktīvas 97/47/EK, ar ko groza pielikumus Padomes Direktīvām 77/101/EEK, 79/373/EEK un 91/357/EEK;
14) Komisijas 1998.gada 7.septembra Direktīvas 98/67/EK, ar ko groza Direktīvas 80/511/EEK, 82/475/EEK, 91/357/EEK un Padomes Direktīvu 96/25/EK un atceļ Direktīvu 92/87/EEK;
15) Komisijas 1998.gada 13.novembra Direktīvas 98/87/EK, ar ko groza Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību;
16) Komisijas 1999.gada 18.jūnija Direktīvas 1999/61/EK, ar ko groza pielikumus Direktīvām 79/373/EEK un 96/25/EK;
17) Eiropas Parlamenta un Padomes 2000.gada 10.aprīļa Direktīvas 2000/16/EK, ar ko groza Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu tirdzniecību un Padomes Direktīvu 96/25/EK par barības sastāvdaļu apriti;
18) Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 23.jūlija Direktīvas 2001/46/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 95/53/EK, ar ko nosaka principus, kuri reglamentē oficiālo pārbaužu organizēšanu dzīvnieku uztura jomā, un Direktīvas 70/524/EEK, 96/25/EK un 1999/29/EK par dzīvnieku uzturu;
19) Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Direktīvas 2002/2/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 79/373/EEK par barības maisījumu apriti un atceļ Komisijas Direktīvu 91/357/EEK.
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
Šajā pielikumā minētie lielumi attiecas uz barības sastāvdaļu īpatsvaru dabīgi mitrā barībā, ja nav norādīts citādi.
1. Labība un graudi, to produkti un blakusprodukti1, 2
Nr. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
1.1. |
Auzas |
Skarainās auzas (Avena sativa L.) un citu kultivējamo auzu graudi |
|
1.2. |
Auzu pārslas |
Produkts, ko iegūst, tvaicējot un velmējot nolobītas auzas. Tas var saturēt nelielu daudzumu auzu kliju |
Ciete |
1.3. |
Auzu atsijas |
Blakusprodukts, ko iegūst, pārstrādājot izlobītas, sijātas auzas putraimos un miltos. Tas galvenokārt sastāv no auzu atsijām un nedaudz endospermas |
Kokšķiedra |
1.4. |
Auzu sēnalas un klijas |
Blakusprodukts, ko iegūst, pārstrādājot izsijātas auzas auzu putraimos. Tas galvenokārt sastāv no auzu sēnalām un klijām |
Kokšķiedra |
1.5. |
Mieži |
Daudzkanšu miežu (Hordeum vulgare L.) graudi |
|
1.6. |
Miežu atsijas |
Blakusprodukts, ko iegūst, pārstrādājot sijātus, nolobītus miežus grūbās, mannas putraimos vai miltos |
Kokšķiedra |
1.7. |
Miežu proteīns |
Žāvēts blakusprodukts, ko iegūst no miežiem, ražojot cieti. Tas galvenokārt sastāv no proteīna, kas iegūts cietes atdalīšanas procesā |
Kopproteīns. Ciete |
1.8. |
Smalcināti rīsi |
Blakusprodukts, ko iegūst, gatavojot pulētos vai glazētos (Oryza sativa L.) rīsus. Tas galvenokārt sastāv no salauztiem un maziem nestandarta graudiem |
Ciete |
1.9. |
Rīsu klijas (brūnās) |
Nolobītu rīsu pirmās pulēšanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no aleirona slāņa, endospermas un dīgļu daļiņām |
Kokšķiedra |
1.10. |
Rīsu klijas (baltās) |
Nolobītu rīsu otrreizējās pulēšanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no aleirona slāņa, endospermas un dīgļu daļiņām |
Kokšķiedra |
1.11. |
Rīsu klijas ar kalcija karbonātu |
Nolobītu rīsu pulēšanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no sudrabainiem apvalkiem, aleirona slāņa, endospermas, dīgļu daļiņām un satur mainīgu kalcija karbonāta daudzumu, kas radies pulēšanas procesā |
Kokšķiedra. Kalcija karbonāts |
1.12. |
Tvaicētu rīsu lopbarības milti |
Nolobītu, apvārītu rīsu pulēšanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no sudrabainiem apvalkiem, aleirona slāņa, endospermas, dīgļu daļiņām un satur mainīgu kalcija karbonāta daudzumu, kas radies pulēšanas procesā |
Kokšķiedra. Kalcija karbonāts |
1.13. |
Malti lopbarības rīsi |
Nolobītu vai nenolobītu dzeltenu vai punktainu rīsu graudu malšanas procesā atsijāti zaļi, kaļķaini vai nenobrieduši lopbarības rīsi |
Ciete |
1.14. |
Rīsu dīgļu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot rīsu dīgļus kopā ar endospermu un sēklapvalku |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
1.15. |
Rīsu dīgļu spraukumi, ekstrahēti |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot rīsu dīgļus kopā ar endospermu un sēklapvalku |
Kopproteīns |
1.16. |
Rīsu ciete |
Tehniski tīra rīsu ciete |
Ciete |
1.17. |
Prosa |
Prosas (Panicurn miliaceurn L.) graudi |
|
1.18. |
Rudzi |
Tīruma rudzu (Secale cereale L.) graudi |
|
1.19. |
Rudzu atsijas3 |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no izsijātiem rudziem. Tas galvenokārt sastāv no endospermas daļiņām ar sīkiem ārējā apvalka fragmentiem un nedaudz graudu nobiruma |
Ciete |
1.20. |
Rudzu barība |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no izsijātiem rudziem. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka fragmentiem un graudu daļiņām, no kurām endosperma ir mazāk atdalīta nekā rudzu klijām |
Ciete |
1.21. |
Rudzu klijas |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no izsijātiem rudziem. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka fragmentiem un graudu daļiņām, no kurām endospermas lielākā daļa ir atdalīta |
Kokšķiedra |
1.22. |
Sorgo |
Gorghum bicolor (L.) Moencb s.l. graudi |
|
1.23. |
Kvieši |
Mīksto jeb parasto kviešu (Triticum aestivum (L.)), cieto kviešu (Triticum durum Desf) un citu kultivējamo kviešu graudi |
|
1.24. |
Kviešu atsijas3 |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no sijātiem kviešu graudiem vai nolobītiem plēkšņu kviešiem. Sastāv galvenokārt no endospermas daļiņām ar sīkiem ārējā apvalka fragmentiem un nedaudz graudu atsiju |
Ciete |
1.25. |
Kviešu barība |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no sijātiem kviešu graudiem vai nolobītiem plēkšņu kviešiem. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka fragmentiem un graudu daļiņām, no kurām endosperma ir mazāk atdalīta nekā kviešu klijām |
Kokšķiedra |
1.26. |
Kviešu klijas4 |
Miltu ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no sijātiem kviešu graudiem vai nolobītiem plēkšņu kviešiem. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka fragmentiem un graudu daļiņām, no kurām endospermas lielākā daļa ir atdalīta |
Kokšķiedra |
1.27. |
Kviešu dīgļi |
Miltu malšanas blakusprodukts, kas sastāv no valcētiem vai citādi apstrādātiem kviešu dīgļiem kopā ar endospermu un sēklapvalku |
Kopproteīns. Koptauki |
1.28. |
Kviešu glutēns |
Žāvēts kviešu cietes ražošanas blakusprodukts. Tas sastāv no glutēna, kas iegūts cietes atdalīšanas procesā |
Kopproteīns |
1.29. |
Kviešu glutēna barība |
Kviešu cietes un glutēna ražošanas blakusprodukts. Tas sastāv no klijām, kurām ir atdalīta vai nav atdalīta sēklotne, un glutēna, kam pievienots neliels daudzums sijātu graudu pārpalikumu un cietes hidrolīzes atbiru |
Kopproteīns. Ciete |
1.30. |
Kviešu ciete |
Tehniski tīra kviešu ciete |
Ciete |
1.31. |
Uzbriedināta kviešu ciete |
Termiski apstrādāts produkts, kas satur kviešu cieti |
Ciete |
1.32. |
Plēkšņu kvieši |
Plēkšņu kviešu (Triticum spelta L.), divgraudu kviešu (Triticum dioccum Schrank), viengraudu kviešu (Triticum monococcum) graudi |
|
1.33. |
Tritikāle |
Tritikāles (Triticum X Secale hybrid) graudi |
|
1.34. |
Kukurūza |
Kukurūzas (Zea mays L.) graudi |
|
1.35. |
Kukurūzas atsijas3 |
Kukurūzas miltu vai mannas putraimu ražošanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka fragmentiem un graudu daļiņām, no kurām endosperma ir mazāk atdalīta nekā kukurūzas klijām |
Kokšķiedra |
1.36. |
Kukurūzas klijas |
Kukurūzas miltu vai mannas putraimu ražošanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no ārējā apvalka un kukurūzas dīgļu fragmentiem ar endospermas daļiņām |
Kokšķiedra |
1.37. |
Kukurūzas dīgļu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot sausā vai mitrā režīmā pārstrādātus kukurūzas dīgstus kopā ar endospermu un sēklapvalku |
Kopproteīns. Koptauki |
1.38. |
Kukurūzas dīgļi, ekstrahēti |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot sausā vai mitrā režīmā pārstrādātus kukurūzas dīgļus kopā ar endospermu un sēklapvalku |
Kopproteīns |
1.39. |
Kukurūzas glutēna barība5 |
Mitrā režīmā ražotas kukurūzas cietes blakusprodukts. Tas sastāv no klijām un glutēna, kam pievienots neliels daudzums sijātas kukurūzas atlieku (ne vairāk kā 15 % no produkta) un graudu mērcēšanas šķidruma (šķiedenis), ko izmanto alkohola vai cietes saturošu produktu ražošanai |
Kopproteīns. Ciete. Koptauki, ja > 4,5 % |
1.40. |
Kukurūzas glutēns |
Žāvēts kukurūzas cietes ražošanas blakusprodukts. Tas sastāv no glutēna, kas iegūts cietes atdalīšanas procesā |
Kopproteīns |
1.41. |
Kukurūzas ciete |
Tehniski tīra kukurūzas ciete |
Ciete |
1.42. |
Uzbriedināta kukurūzas ciete6 |
Termiski apstrādāta kukurūzas ciete, kura ievērojami izplešas, saskaroties ar aukstu ūdeni |
Ciete |
1.43. |
Iesala asni |
Iesala ražošanas blakusprodukts, kas galvenokārt sastāv no žāvētiem diedzētiem labības asniem |
Kopproteīns |
1.44. |
Aldaru sausie graudi |
Alus ražošanas blakusprodukts, ko iegūst, izkaltējot iesalinātu un neiesalinātu labību, un citu cieti saturošu produktu pārpalikums |
Kopproteīns |
1.45. |
Destilatoru sausie graudi7 |
Alkohola destilēšanas blakusprodukts, ko iegūst, izkaltējot fermentētu graudu cietos pārpalikumus |
Kopproteīns |
1.46. |
Destilatoru tumšie graudi |
Alkohola destilēšanas blakusprodukts, ko iegūst, izkaltējot fermentētu graudu cietos pārpalikumus, kam ir pievienots drabiņu sīrups vai iztvaicētas samazgas |
Kopproteīns |
1.47. |
Citi labības graudu produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Ciete, Kopproteīns, ja > 10 %. Koptauki, ja > 5 %. Kokšķiedra |
Piezīmes.
1 Norādītie botāniskās tīrības līmeņi attiecas uz produkta un blakusprodukta svaru dabīgi mitrā stāvoklī.
2 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
3 Ja produkts satur vairāk nekā 40 % cietes, var norādīt “Ar cieti bagāts”.
4 Ja sastāvdaļai raksturīgs smalkāks malums, nosaukumam var pievienot vārdus “Smalks malums” vai aizstāt ar atbilstošu nosaukumu.
5 Nosaukumu var aizstāt ar vārdiem “Kukurūzas gutēna barība”.
6 Nosaukumu var aizstāt ar vārdiem “Presēta kukurūzas ciete”.
7 Nosaukumu var aizstāt ar graudu specifisko nosaukumu.
2. Eļļas sēklas un eļļas augi, to produkti un blakusprodukti1, 2
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
2.1. |
Daļēji attīrītu zemesriekstu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot daļēji attīrītus zemesriekstus (Arachis hypogaea L.) un citu sugu zemesriekstus (maksimālais kokšķiedras daudzums sausnā – 16 %) |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.2. |
Daļēji attīrīti zemesrieksti, ekstrahēti |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot daļēji attīrītus zemesriekstus (maksimālais kokšķiedras daudzums sausnā – 16 %) |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.3. |
Attīrītu zemesriekstu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot attīrītus zemesriekstus |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.4. |
Attīrītu zemesriekstu ekstrakts |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot attīrītus zemesriekstus |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.5. |
Rapšu sēklas3 |
Brassica napus L.ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indijas rapša Brassica napus L. Var.Glauca (Roxb.) O.E.Schulz un Brassica napa ssp.oleifra (Metzg.) Sinsk. sēklas (minimālā botāniskā tīrība – 94 %) |
|
2.6. |
Rapšu sēklu rauši3 |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot rapšu sēklas (minimālā botāniskā tīrība – 94 %) |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.7. |
Rapšu sēklu ekstrakts |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot rapšu sēklas (minimālā botāniskā tīrība – 94 %) |
Kopproteīns |
2.8. |
Rapšu pākstis |
Rapšu sēklu lobīšanas blakusprodukts |
Kokšķiedra |
2.9. |
Daļēji attīrītu saflora sēklu ekstrakts |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot daļēji attīrītas saflora (Carthamus tinctorius L.) sēklas |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.10. |
Kopras (izžāvētu kokosriekstu kodolu) rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot izžāvētus kokosriekstu palmas (Cocos nucifera L.) kodolus (endospermu) un ārējo mizu (čaulu) |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.11. |
Kopra, ekstrahēta |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot izžāvētus kokosriekstu palmas kodolus un mizas |
Kopproteīns |
2.12. |
Palmu kodolu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot palmu (Elaeis guineensis jacq., Corozo oleifra (HBK) L.H.Bailey (Elaeis melanococca auct.)) kodolus, no kuriem pēc iespējas vairāk atdalīta čaula |
Kopproteīns. Kokšķiedra. Koptauki |
2.13. |
Palmu kodoli, ekstrahēti |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot palmu kodolus, no kuriem pēc iespējas vairāk atdalīta čaula |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.14. |
Grauzdētas sojas pupiņas |
Termiskai apstrādei pakļautas sojas pupiņas (Glucine max. L. Merr.). Maksimālā ureāzes aktivitāte 0,4 mg N/g x min. |
|
2.15. |
Ekstrahētas un grauzdētas sojas pupiņas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts pēc sojas pupiņu ekstrakcijas un termiskās apstrādes. Maksimālā ureāzes aktivitāte 0,4 mg N/g x min. |
Kopproteīns. Kokšķiedra, |
2.16. |
Izlobītas, ekstrahētas un grauzdētas sojas pupiņas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts pēc izlobītu sojas pupiņu ekstrakcijas un termiskās apstrādes. Maksimālais kokšķiedras daudzums sausnā 8 %. Maksimālā ureāzes aktivitāte 0,5 mg N/g x min. |
Kopproteīns |
2.17. |
Sojas pupiņu proteīna koncentrāts |
Produkts, ko iegūst no lobītām sojas pupiņām, no kurām ekstrahētas taukvielas |
Kopproteīns |
2.18. |
Augu eļļa4 |
No augiem iegūta eļļa |
Mitrums, |
2.19. |
Sojas pupiņu pākstis |
Blakusprodukts, kas iegūts pēc pupiņu izlobīšanas |
Kokšķiedra |
2.20. |
Kokvilnas sēklas |
Kokvilnas (Gossypium spp.) sēklas, no kurām atdalītas šķiedras |
Kopproteīns. Kokšķiedra. Koptauki |
2.21. |
Daļēji izlobītas un ekstrahētas kokvilnas sēklas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot kokvilnas sēklas, no kurām ir atdalītas šķiedras un daļa sēnalu |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.22. |
Kokvilnas sēklu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot kokvilnas sēklas, no kurām atdalītas šķiedras |
Kopproteīns. Kokšķiedra. Koptauki |
2.23. |
Gizotiju sēklu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot gizotiju (Guizotia abyssinica) (L.F. Cass) sēklas. Sālsskābē nešķīstošo pelnu maksimālais daudzums 3,4 % |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.24. |
Saulgriezes sēklas |
Saulgriezes (Helianthus annus L.) sēklas |
|
2.25. |
Saulgriezes sēklas, ekstrahētas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot saulgriezes sēklas |
Kopproteīns |
2.26. |
Daļēji izlobītas un ekstrahētas saulgriezes sēklas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot daļēji izlobītas saulgriezes sēklas, no kurām daļēji atdalīts apvalks. Maksimālais kokšķiedras daudzums sausnā 27,5 % |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.27. |
Linsēklas |
Sējas linu (Linum usitatissimum L.) sēklas (minimālā botāniskā tīrība – 93 %) |
|
2.28. |
Linsēklu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, presējot linsēklas (minimālā botāniskā tīrība – 93 %) |
Kopproteīns. Koptauki. Kokšķiedra |
2.29. |
Linsēklas, ekstrahētas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot linsēklas (minimālā botāniskā tīrība – 93 %) |
Kopproteīns |
2.30. |
Olīvu mīkstums |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot presētas olīvas (Olea europea L.), kuras pēc iespējas ir atdalītas no kodoliem |
Kopproteīns Kokšķiedra |
2.31. |
Sezama sēklu rauši |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts,
presējot sezama (Sesamum indicum L.) sēklas. Sālsskābē
nešķīstošu pelnu maksimālais |
Kopproteīns. Kokšķiedra. Koptauki |
2.32. |
Daļēji izlobītas un ekstrahētas kakao pupiņas |
Eļļas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot izžāvētas un grauzdētas kakao (Theobroma cacao L.) pupiņas, no kurām daļa sēnalu atdalītas |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
2.33. |
Kakao pupiņu sēnalas |
Izžāvētas un grauzdētas kakao (Theobroma cacao L.)pupiņu sēnalas |
Kokšķiedra |
2.34. |
Citi eļļas sēklu un eļļas augu produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, ja > 10 %. Koptauki, ja > 5 %. Kokšķiedra |
Piezīmes.
1 Norādītie botāniskās tīrības līmeņi attiecas uz produkta un blakusprodukta svaru attiecīgajā stāvoklī.
2 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
3 Ja nepieciešams, norāda “Zems glikozinolāta daudzums”.
4 Auga nosaukumu var aizstāt ar sugas nosaukumu.
3. Pākšaugu sēklas, to produkti un blakusprodukti1
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
3.1. |
Auna zirņi |
Auna zirņu (Cicer arientinum L.) sēklas |
|
3.2. |
Guāras milti, ekstrahēti |
Blakusprodukts, ko iegūst, ekstrahējot no Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. augu līmi |
Kopproteīns |
3.3. |
Vīķi |
Vīķu (Ervum ervilia L.) sēklas |
|
3.4. |
Sējas dedestiņas2 |
Termiski apstrādātas sējas dedestiņas (Lathyrus sativus L.) sēklas |
|
3.5. |
Lēcas |
Lēcu (Lens culinaris a.o. Medik) sēklas |
|
3.6. |
Saldās lupīnas |
Lupinus ssp. sēklas ar nelielu rūgto sēklu piejaukumu |
|
3.7. |
Grauzdētas pupas |
Pupiņu (Phaseolus) vai vignas (Vigna ssp.)sēklas, kas termiski apstrādātas, lai noārdītu toksiskos lecitīnus |
|
3.8. |
Zirņi |
Zirņu (Pisum ssp.) sēklas |
|
3.9. |
Zirņu atsijas |
Zirņu miltu ražošanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no dīgļlapu daļiņām, mazāk – no apvalkiem |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
3.10. |
Zirņu klijas |
Zirņu miltu ražošanas blakusprodukts. Tas galvenokārt sastāv no apvalkiem, kas iegūti, mizojot un tīrot zirņus |
Kokšķiedra |
3.11. |
Cūku pupas |
Vicia faba L. ssp. faba var. equinq Pers. un var. minuta (Alef.) Mansf. sēklas |
|
3.12. |
Monanta vīķi |
Vicia monanthos Desf. sēklas |
|
3.13. |
Vīķi |
Sējas vīķi (Vicia sativa L. var. sativa) un citas varietātes sēklas |
|
3.14. |
Citi pākšaugu sēklu produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, ja > 10 %. Kokšķiedra |
Piezīmes.
1 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
2 Šo vārdu var aizstāt ar termiskās apstrādes veida aprakstu.
4. Bumbuļaugi un sakņaugi, to produkti un blakusprodukti1, 2
1 |
2 |
3 |
4 |
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
4.1. |
Cukurbiešu masa, sasmalcināta |
Cukura ražošanas blakusprodukts, kas sastāv no
ekstrahētiem un izžāvētiem cukurbiešu Beta vulgaris L. ssp.
vulgaris var. altissima Doell. gabaliem. Maksimāli
pieļaujamais sālsskābē nešķīstošo pelnu daudzums |
HCl nešķīstošo pelnu daudzums, ja > 3,5 % sausnā. Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze, ja > 10,5 % |
4.2. |
Cukurbiešu melase |
Biešu cukura ražošanas vai rafinēšanas blakusprodukts, kas iegūts no sīrupa atliekām |
Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze. Mitrums, ja > 28 % |
4.3. |
Cukurbiešu mīkstums ar melasi |
Cukura ražošanas blakusprodukts, kas satur cukurbiešu mīkstumu un melasi. Maksimāli pieļaujamais sālsskābē nešķīstošo pelnu daudzums sausnā 4,5 % |
HCl nešķīstošo pelnu daudzums, ja > 3,5 % sausnā. Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze |
4.4. |
Cukurbiešu vināze |
Blakusprodukts, ko iegūst pēc melases fermentācijas alkohola, rauga, citronskābes un citu organisku vielu ražošanā |
Kopproteīns Mitrums, |
4.5. |
Biešu cukurs3 |
No cukurbietēm ekstrahēts cukurs |
Saharoze |
4.6. |
Saldie kartupeļi |
Ipomejas (Ipomoea batatas (L.) Poir) bumbuļi neatkarīgi no produkta veida |
Ciete |
4.7. |
Manioka4 |
Maniokas (Manibot esculenta Crantz) saknes neatkarīgi no produkta veida. Maksimāli pieļaujamais sālsskābē nešķīstošo pelnu daudzums sausnā 4,5 % |
Ciete HCl nešķīstošo pelnu daudzums, ja > 3,5 % sausnā |
4.8. |
Maniokas ciete5, uzpūsta |
No maniokas saknēm iegūta ciete, kas pēc termiskās apstrādes stipri uzpūtusies |
Ciete |
4.9. |
Kartupeļu gremzdi |
Kartupeļu (Solanum tuberosum L.) cietes ražošanas blakusprodukts |
|
4.10. |
Kartupeļu ciete |
Tehniski tīra kartupeļu ciete |
Ciete |
4.11. |
Kartupeļu olbaltumvielas |
Izžāvēts cietes ražošanas blakusprodukts, kas galvenokārt sastāv no olbaltumvielām, kuras iegūtas pēc cietes atdalīšanas |
Kopproteīns |
4.12. |
Kartupeļu pārslas |
Produkts, kas iegūts, ar rotācijas paņēmienu žāvējot mazgātus, nomizotus vai nemizotus tvaicētus kartupeļus |
Ciete. Kokšķiedra |
4.13. |
Kondensēta kartupeļu sula |
Kartupeļu cietes ražošanas blakusprodukts, kas iegūts no cietes, daļēji atdalot proteīnus un ūdeni |
Kopproteīns. Koppelni |
4.14. |
Uzbriedināta kartupeļu ciete |
Produkts, kas galvenokārt sastāv no termiski uzbriedinātas kartupeļu cietes |
Ciete |
4.15. |
Citi bumbuļaugu un sakņaugu produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā pielikumā |
Ciete. Kokšķiedra. Pelni (nešķīst HCl), ja > 3,5 % |
|
4.16. |
Citi cukurbiešu pārstrādes rūpniecības produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kokšķiedra, ja > 15 %. Kopējais cukurs, ko aprēķina kā saharozi. Pelni (nešķīst HCl), ja > 3,5 % |
Piezīmes.
1 Norādītie botāniskās tīrības līmeņi attiecas uz produkta un blakusprodukta svaru attiecīgajā stāvoklī.
2 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
3 Var aizstāt ar vārdu “Saharoze”.
4 Var aizstāt ar vārdu “Tapioka”.
5 Var aizstāt ar vārdiem “Tapiokas ciete”.
5. Citas sēklas un augļi, to produkti un blakusprodukti1
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
5.1. |
Ceratoniju pākstis |
Produkts, kas iegūts, saberžot izžāvētus ceratoniju koka (Ceratonia seliqua L.) augļus (pākstis), no kuriem ir atdalītas baltās Amerikas akācijas pupiņas |
Kokšķiedra |
5.2. |
Citrusaugu mīkstums |
Citrusaugu (Citrus ssp.) sulas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, izspiežot sulu no citrusaugu augļiem |
Kokšķiedra |
5.3. |
Augļu2 mīkstums |
Augļu sulas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, izspiežot sulu no augļu atspiedām vai kauleņiem |
Kokšķiedra |
5.4. |
Tomātu mīkstums |
Tomātu (Solanum lycopersicum Kars. L.) sulas ražošanas blakusprodukts, kas iegūts, izspiežot sulu no tomātiem |
Kokšķiedra |
5.5. |
Vīnogu sēklas, ekstrahētas |
Blakusprodukts, kas iegūts, ekstrahējot eļļu no vīnogu sēklām |
Kokšķiedra, |
5.6. |
Vīnogu mīkstums |
Vīnogu mīkstums, kas iegūts pēc alkohola ekstrakcijas un no kura pēc iespējas atdalīti stiebri un sēklas |
Kokšķiedra, |
5.7. |
Vīnogu sēklas |
No vīnogu mīkstuma atdalītas sēklas, no kurām nav izspiesta eļļa |
Kokšķiedra, Koptauki |
5.8. |
Citas sēklas un augi, to produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns. Kokšķiedra. Koptauki, |
Piezīmes.
1 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
2 Var aizvietot ar konkrētu augļu sugas nosaukumu.
6. Zāles lopbarība un rupjā lopbarība1
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
6.1. |
Lucernas milti |
Produkts, kas iegūts, izžāvējot smalcinātu sējas lucernas (Medicago sativa L. un Medicago var. Martyn) zaļmasu. Tas var saturēt līdz 20 % āboliņa vai citas zaļmasas, kas izžāvēta un samalta vienlaikus ar lucernu |
Kopproteīns. Kokšķiedra |
6.2. |
Lucernas atspiedas |
Blakusprodukts, kas iegūts, izspiežot sulu no lucernas |
Kopproteīns |
6.3. |
Lucernas proteīna koncentrāts |
Proteīni, kas iegūti, karsējot, centrifugējot un mākslīgi žāvējot nogulsnētās lucernas sulas frakcijas |
Karotīns. Kopproteīns |
6.4. |
Āboliņa milti2 |
Produkts, kas iegūts, izžāvējot un samaļot nenogatavinātu āboliņu (Tifolium spp.). Tas var saturēt līdz 20 % nenogatavinātas lucernas vai citas zāles lopbarības, kas izžāvēta un samalta vienlaikus ar āboliņu |
Kopproteīns. Kokšķiedra. HCl nešķīstošo pelnu daudzums, ja > 3,5 % sausnā |
6.5. |
Zāles milti2, 3 |
Produkts, kas iegūts, izžāvējot smalcinātu zāles lopbarību |
Kopproteīns. Kokšķiedra HCl nešķīstošo pelnu daudzums, ja > 3,5 % sausnā |
6.6. |
Labības salmi4 |
Labības salmi |
|
6.7. |
Apstrādāti labības salmi5 |
Produkts iegūts, atbilstoši apstrādājot labības salmus |
Nātrijs, ja apstrādāti ar NaOH |
6.8. |
Cita zāles lopbarība un rupjā lopbarība, kas nav minēta šajā nodaļā |
Kopproteīns, Kokšķiedra |
Piezīmes.
1 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
2 Var aizstāt ar vārdu “Granulas”.
3 Var aizstāt ar konkrētu lopbarības nosaukumu.
4 Norāda konkrētu labības nosaukumu.
5 Norāda, ar kādu ķīmisku vielu labības salmi apstrādāti.
7. Citi augi, to produkti un blakusprodukti1
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
7.1. |
Cukurniedru melase |
Cukura ražošanas vai attīrīšanas blakusprodukts, kas iegūts no cukurniedru (Saccbarum offic inarutm L.) sīrupa pārpalikuma |
Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze. Mitrums, ja > 30 % |
7.2. |
Cukurniedru vināze |
Blakusprodukts, ko iegūst pēc melases fermentācijas alkohola, rauga, citronskābes un citu organisku vielu ražošanā |
Kopproteīns Mitrums, ja > 35 % |
7.3. |
Niedru cukurs2 |
No cukurniedrēm ekstrahēts cukurs |
Saharoze |
7.4. |
Jūraszāļu milti |
Produkts, kas iegūts, izžāvējot un sasmalcinot jūraszāles, galvenokārt brūnās jūraszāles. Šis produkts var būt mazgāts, lai samazinātu joda saturu |
Koppelni |
7.5. |
Citi cukurniedru pārstrādes rūpniecības produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā pielikumā |
Kokšķiedra, ja > 15 %. Kopējais cukurs, ko aprēķina kā saharozi |
|
7.6. |
Citi augi, to produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, Kokšķiedra |
Piezīmes.
1 Barības sastāvdaļu botāniskā tīrība nav mazāka par 95 %, ja šajā pielikumā nav noteikts cits līmenis.
2 Var aizstāt ar vārdu “Saharoze”.
8. Piena produkti
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
8.1. |
Sausais vājpiens |
Produkts, kas iegūts, žāvējot pienu, no kura lielākā daļa tauku ir atdalīta |
Kopproteīns. Mitrums, ja > 5 % |
8.2. |
Sausās paniņas |
Produkts, kas iegūts, žāvējot šķidrumu, kas palicis pēc sviesta kulšanas |
Kopproteīns. Koptauki. Laktoze. Mitrums, ja > 6 % |
8.3. |
Sausās sūkalas |
Produkts, kas iegūts, žāvējot šķidrumu, kas palicis pēc siera, biezpiena, kazeīna vai citu līdzīgu produktu ražošanas |
Kopproteīns. Laktoze. Mitrums, ja > 8 %. Koppelni |
8.4. |
Sausās sūkalas ar zemu cukura saturu |
Produkts, kas iegūts, žāvējot sūkalas, no kurām daļa laktozes ir atdalīta |
Kopproteīns. Laktoze. Mitrums, ja > 8 %. Koppelni |
8.5. |
Sausais piena proteīna koncentrāts1 |
Produkts, kas iegūts, žāvējot no sūkalām vai piena ķīmiski vai fizikāli ekstrahētu proteīnu savienojumus |
Kopproteīns. Mitrums, ja > 8 % |
8.6. |
Sausais kazeīns |
Produkts, kas iegūts, žāvējot no vājpiena vai pilnpiena ar skābi vai fermentu atdalītas kazeīna nogulsnes |
Kopproteīns. Mitrums, ja > 10 % |
8.7. |
Laktozes pulveris |
Cukurs, kas atdalīts no piena vai sūkalām, tās attīrot un žāvējot |
Laktoze. Mitrums, ja > 5 % |
8.8. |
Piena produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns. Mitrums, ja > 5 %. Laktoze, ja > 10 % |
Piezīme. 1 Nosaukumu var aizstāt ar vārdiem “Sausais piena albumīns”.
9. Dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
9.1. |
Gaļas milti1 |
Produkts, kas iegūts, karsējot, žāvējot un samaļot veselus siltasiņu dzīvnieku kautķermeņus vai to daļas, kam tauki ir daļēji ekstrahēti vai atdalīti mehāniski. Produkts nedrīkst saturēt nagus, ragus, sarus, apmatojumu, spalvas un gremošanas trakta saturu (minimālais kopproteīna daudzums sausajā masā – 50 %, maksimālais fosfora daudzums – 8 %) |
Kopproteīns. Koptauki. Koppelni. Mitrums, ja > 8 % |
9.2. |
Gaļas un kaulu milti1 |
Produkts, kas iegūts, karsējot, žāvējot un samaļot veselus siltasiņu dzīvnieku kautķermeņus vai to daļas, kam tauki ir daļēji ekstrahēti vai atdalīti mehāniski. Produkts nedrīkst saturēt nagus, ragus, sarus, apmatojumu, spalvas un gremošanas trakta saturu |
Kopproteīns. Koptauki Koppelni. Mitrums, ja > 8 % |
9.3. |
Kaulu milti |
Produkts, kas iegūts, karsējot, žāvējot un samaļot siltasiņu dzīvnieka kaulus, kam tauki ir daļēji ekstrahēti vai atdalīti mehāniski. Produkts nedrīkst saturēt nagus, ragus, sarus, apmatojumu, spalvas un gremošanas trakta saturu |
Kopproteīns. Koppelni. Mitrums, ja > 8 % |
9.4. |
Dradži |
Produkts, kas paliek pāri ekstrahētu un mehāniski atdalītu tauku ražošanā |
Kopproteīns. Koptauki. Mitrums, ja > 8 % |
9.5. |
Putnu blakusproduktu milti |
Produkts, kas iegūts, karsējot, žāvējot un samaļot putnu kaušanas procesā radušos blakusproduktus. Produkts nedrīkst saturēt spalvas |
Kopproteīns. Koptauki. Koppelni. HCl nešķīstošie pelni > 3,3 %. Mitrums, ja > 8 % |
9.6. |
Putnu spalvu milti, hidrolizēti |
Produkts iegūts, hidrolizējot, izžāvējot un samaļot putnu spalvas |
Kopproteīns. HCl nešķīstošie pelni > 3,4 %. Mitrums, ja > 8 % |
9.7. |
Asiņu milti |
Produkts iegūts, izžāvējot no kautiem siltasiņu dzīvniekiem iegūtas asinis. Produktā nedrīkst būt svešķermeņi |
Kopproteīns. Mitrums, ja > 8 % |
9.8. |
Dzīvnieku tauki2 |
Siltasiņu dzīvnieku tauki |
Mitrums, ja > 1 % |
9.9. |
Citi dzīvnieku izcelsmes produkti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, ja > 10 %. Koptauki, ja > 5 %. Mitrums, ja > 8 % |
Piezīmes.
1 Produktiem, kas satur vairāk nekā 13 % tauku sausnā, var norādīt “Ar augstu tauku saturu”.
2 Šo vārdu var aizstāt ar precīzāku atkarībā no tā, kādi dzīvnieku tauki izmantoti, vai no ražošanas procesa (cūku tauki, kaulu tauki).
10. Zivis un citi jūras dzīvnieki, to produkti un blakusprodukti
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
10.1. |
Zivju milti1 |
Produkts, kas iegūts, pārstrādājot veselas zivis vai to daļas, no kurām var būt daļēji atdalīta eļļa, bet daļa zivju buljona var būt pievienota atpakaļ |
Kopproteīns. Koptauki. Koppelni, Mitrums, ja > 8 % |
10.2. |
Kondensēts zivju buljons |
Stabilizēts produkts, kas sastāv no izspiestas sulas, kura iegūta, ražojot zivju miltus, no kuriem ir atdalīta lielākā daļa zivju tauku un daļa ūdens |
Kopproteīns. Koptauki. Mitrums, ja > 5 % |
10.3. |
Zivju eļļa |
No zivīm vai zivju daļām iegūta eļļa |
Mitrums, ja > 5 % |
10.4. |
Zivju eļļa, attīrīta, sacietējusi |
No zivīm vai zivju daļām iegūta eļļa, kura ir attīrīta un pakļauta tauku hidrolīzes (pārziepjošanas) procesam |
Joda skaitlis. Mitrums, ja > 1 % |
10.5. |
Citas zivis un citi jūras dzīvnieki, to produkti un blakusprodukti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, ja > 10 %. Koptauki, ja > 5 %. Mitrums, ja > 8 % |
Piezīme. 1 Ja produkts satur vairāk nekā 75 % kopproteīna, var norādīt “Ar augstu proteīna saturu”.
11. Minerālbarība
Nr. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
11.1. |
Kalcija karbonāts1 |
Produkts, kas iegūts, samaļot kalcija karbonātu saturošas vielas – kaļķakmeni, austeru vai divvāku gliemju gliemežvākus – vai izgulsnējot no skābēm |
Kalcijs. HCl nešķīstošie pelni > 5 % |
11.2. |
Kalcija un magnija karbonāts |
Dabisks kalcija karbonāta un magnija karbonāta maisījums |
Kalcijs. Magnijs |
11.3. |
Kaļķainas jūras aļģes (Maerl) |
Produkts, kas iegūts no dabiskām kaļķainām jūras aļģēm, samalts vai granulās |
Kalcijs. HCl nešķīstošie pelni > 5 % |
11.4. |
Magnija oksīds |
Tehniski tīrs magnija oksīds (MgO) |
Magnijs |
11.5. |
Magnija sulfāts |
Tehniski tīrs magnija sulfāts (MgSO4 7H2O) |
Magnija sulfāts |
11.6. |
Dikalcija fosfāts2 |
Kalcija monohidrogenfosfāts |
Kalcijs. Kopējais fosfors |
11.7. |
Monodikalcija fosfāts |
Ķīmiski iegūts produkts, savienojot vienādās daļās dikalcija fosfātu un monokalcija fosfātu (CaHPO4 – Ca(H2PO4)2 H2O) |
Kopējais fosfors. Kalcijs |
11.8. |
Defluorēts akmens fosfāts |
Produkts, kas iegūts, samaļot attīrītus un attiecīgi defluorētus dabiskos fosfātus |
Kopējais fosfors. Kalcijs |
11.9. |
Deželatinēti kaulu milti |
Deželatinēti, sterilizēti un samalti kaulu milti, no kuriem ir atdalīti tauki |
Kopējais fosfors. Kalcijs |
11.10. |
Monokalcija fosfāts |
Tehniski tīrs kalcija dihidrogenfosfāts |
Kopējais fosfors. Kalcijs |
11.11. |
Kalcija–magnija fosfāts |
Tehniski tīrs kalcija–magnija fosfāts |
Kalcijs. Magnijs. Kopējais fosfors |
11.12. |
Monoamonija fosfāts |
Tehniski tīrs monoamonija fosfāts (NH4H2PO4) |
Kopējais slāpeklis. Kopējais fosfors |
11.13. |
Vārāmais sāls1 |
Tehniski tīrs vārāmais sāls vai produkts, kas iegūts, samaļot vārāmo sāli saturošas vielas, piemēram, akmens sāls vai jūras sāls |
Nātrijs |
11.14. |
Magnija propionāts |
Tehniski tīrs magnija propionāts |
Magnijs |
11.15. |
Magnija fosfāts |
Tehniski tīrs magnija fosfāts |
Kopējais fosfors. Magnijs |
11.16. |
Nātrija–kalcija–magnija fosfāts |
Produkts, kas sastāv no nātrija–kalcija–magnija fosfāta |
Kopējais fosfors. Magnijs. Kalcijs. Nātrijs |
11.17. |
Mononātrija fosfāts |
Tehniski tīrs mononātrija fosfāts |
Kopējais fosfors. Nātrijs |
11.18. |
Nātrija bikarbonāts |
Tehniski tīrs nātrija bikarbonāts (NaHCO3) |
Nātrijs |
11.19. |
Cita minerālbarība, kas nav minēta šajā nodaļā |
Atbilstošs nosaukums |
Piezīmes.
1 Produkta nosaukumu var norādīt papildus vai minēto nosaukumu aizstāt ar produkta nosaukumu.
2 Nosaukumā var norādīt ražošanas procesu.
12. Citi produkti
Nr. p.k. |
Nosaukums |
Apraksts |
Obligāti norādāmās vielas |
1 |
2 |
3 |
4 |
12.1. |
Maizes un makaronu produkti un blakusprodukti1 |
Blakusprodukts, ko iegūst no cepumu, kūku, maizes vai makaronu ražošanas |
Ciete. Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze |
12.2. |
Saldumu ražošanas produkti un blakusprodukti1 |
Produkti vai blakusprodukti, kas iegūti, ražojot saldumus, arī šokolādi |
Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze |
12.3. |
Konditorejas izstrādājumu un saldējuma ražošanas produkti un blakusprodukti1 |
Produkti vai blakusprodukti, kas iegūti, ražojot konditorejas izstrādājumus, kūkas un saldējumu |
Kopējais cukurs, izteikts kā saharoze. Koptauki |
12.4. |
Taukskābes |
Blakusprodukts, ko iegūst, apstrādājot ar sārmu vai destilējot dažādu dārzeņu un dzīvnieku izcelsmes produktu eļļas un taukus |
Koptauki. Mitrums, |
12.5. |
Taukskābju sāļi2 |
Produkts, kas iegūts hidrolizējot (pārziepjojot) taukskābes ar kalcija, nātrija vai kālija hidroksīdu |
Koptauki. Ca (vai Na, vai K pēc vajadzības) |
12.6. |
Citi produkti, kas nav minēti šajā nodaļā |
Kopproteīns, ja > 10 %. Kokšķiedra. Koptauki, ja > 10 %. Ciete, ja > 30 %. Kopējais cukurs, ko aprēķina kā saharozi, ja > 10 % |
Piezīmes.
1 Nosaukumu var aizstāt ar konkrētu lauksaimniecības pārtikas ražošanas procesa nosaukumu, lai norādītu iegūto produktu.
2 Var aizstāt ar konkrētu taukskābes sāļu nosaukumu.
Ministru kabineta
2009.gada 29. septembra noteikumiem Nr.1112
Nr. |
Ražošanas process |
Ražošanas procesa apraksts |
Nosaukums/termins |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Koncentrēšana |
Noteikta satura palielināšana, atdalot ūdeni vai citas sastāvdaļas |
Koncentrāts |
2. |
Attīrīšana1 |
Ārējo apvalku noņemšana no graudiem, sēklām, augļiem, riekstiem un citiem |
Attīrīti |
3. |
Žāvēšana |
Atūdeņošana mākslīgā vai dabiskā procesā, lai saglabātu produktu |
Žāvēti (saulē vai mākslīgi) |
4. |
Ekstrahēšana2 |
Tauku vai eļļas atdalīšana no dažām sastāvdaļām ar organisku šķīdinātāju vai cukuru un citu ūdenī šķīstošu sastāvdaļu, atdalīšana ar ūdens šķīdinātāju. Pēc organiska šķīdinātāja lietošanas galaprodukts ir tehniski brīvs no šāda šķīdinātāja |
Ekstrahēti (ja produkti satur eļļu). Melase, mīkstums (ja produkti satur cukuru vai citu ūdenī šķīstošu sastāvdaļu) |
5. |
Ekstrūzija |
Sastāvdaļas izspiešana vai presēšana caur atveri zem spiediena (skatīt arī 13.punktu “Uzbriedināšana”) |
Ekstrudēti |
6. |
Pārslošana |
Mitras, termiski apstrādātas sastāvdaļas veltnēšana |
Pārslas |
7. |
Miltu malšana |
Graudu fizikāla pārstrāde, lai samazinātu daļiņas izmēru un atvieglotu sadalīšanu daļās (galvenokārt miltos, klijās un atsijās) |
Milti, klijas, atsijas |
8. |
Termiska apstrāde |
Vairāku veidu termiskā apstrāde, ko veic īpašos apstākļos, lai ietekmētu sastāvdaļas uzturvērtību vai struktūru |
Grauzdēti, vārīti, pūsti, termiski apstrādāti |
9. |
Tauku hidrolīze (pārziepjošana) |
Eļļu un tauku apstrāde, lai panāktu augstāku kušanas temperatūru |
Sacietējuši |
10. |
Hidrolīze |
Sadalīšana vienkāršākās ķīmiskās sastāvdaļās, attiecīgi apstrādājot ar ūdeni un, iespējams, ar fermentiem vai skābi, vai sārmu |
Hidrolizēti |
11. |
Presēšana |
Tauku vai eļļas atdalīšana no taukiem bagātiem produktiem vai sulas atdalīšana no augļiem un citiem augu produktiem ar mehānisko spiedi (ar skrūves vai cita veida presi) un, iespējams, paaugstinātu temperatūru |
Atspiedumi3 (ja materiāli satur eļļu). Mīkstums, čagas (ja produkti satur augļus u.c.) |
12. |
Granulēšana |
Īpašas formas piešķiršana produktam, izspiežot caur sietu |
Granula |
13. |
Uzbriedināšana |
Cietes modificēšana, lai ievērojami uzlabotu tās uzbriešanas īpašības aukstā ūdenī |
Uzbriedināti |
14. |
Rafinēšana |
Pilnīga vai daļēja piemaisījumu atdalīšana no cukuriem, eļļām, taukiem un citām dabiskām sastāvdaļām, ķīmiski vai fizikāli tās apstrādājot |
Rafinēti |
15. |
Mitru graudu mehāniska frakcionēšana |
Kodolu/graudu daļu mehāniska atdalīšana, dažreiz pēc mērcēšanas ūdenī, ar sēra dioksīdu vai bez tā, lai ekstrahētu cieti |
Dīgļi, glutēns, ciete |
Piezīmes.
1 Ražošanas procesa nosaukumu “Attīrīšana”, ja nepieciešams, var aizstāt ar vārdiem “Apvalka atdalīšana” vai “Lobīšana”. Tādā gadījumā nosaukumam/terminam vajadzētu būt “Ar atdalītiem apvalkiem” vai “Lobīti”.
2 Ja nepieciešams, vārdu “Ekstrahēts” var aizstāt ar vārdu “Spraukumi”.
3 Ja nepieciešams, vārdu “Atspiedumi” var aizstāt ar vārdu “Rauši”.
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
Nr. |
Barības viela |
Barības vielas norādītais daudzums |
Pieļaujamā novirze no norādītā daudzuma |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
Kopproteīns |
≥ 20 % |
2 vienības |
< 20 % ≥ 10 % |
10 % |
||
< 10 % |
1 vienība |
||
2. |
Kopējie cukuri, reducētie cukuri, laktoze un glikoze (dekstroze) |
≥ 20 % |
2 vienības |
< 20 % ≥ 5 % |
10 % |
||
< 5 % |
0,5 vienības |
||
3. |
Ciete un inulīns |
≥ 30 % |
3 vienības |
< 30 % ≥ 10 % |
10 % |
||
< 10 % |
1 vienība |
||
4. |
Koptauki (eļļas un tauki) |
≥ 15 % |
1,8 vienības |
< 15 % ≥ 5 % |
12 % |
||
< 5 % |
0,6 vienības |
||
5. |
Kokšķiedra |
≥ 14 % |
2,1 vienība |
< 14 % ≥ 6 % |
15 % |
||
< 6 % |
0,9 vienības |
||
6. |
Mitrums un koppelni |
≥ 10 % |
1 vienība |
< 10 % ≥ 5 % |
10 % |
||
< 5 % |
0,5 vienības |
||
7. |
Kopējais fosfors, nātrijs, kalcija karbonāts, kalcijs, magnijs, skābes skaitlis un petrolēterī nešķīstoša viela |
≥ 15 % |
1,5 vienības |
< 15 % ≥ 2 % |
10 % |
||
< 2 % |
0,2 vienības |
||
8. |
Sālsskābē nešķīstoši pelni un hlorīdi, ko izsaka kā NaCl |
≥ 3 % |
10 % |
< 3 % |
0,3 vienības |
||
9. |
Karotīns, A vitamīns un ksantofils |
– |
30 % no deklarētā daudzuma |
10. |
Metionīns, lizīns un gaistošās slāpekli saturošās bāzes |
– |
20 % no deklarētā daudzuma |
Piezīme. Šajā pielikumā minētie lielumi attiecas uz barības vielu īpatsvaru dabīgi mitrā barībā, ja nav norādīts citādi.
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
Šajā pielikumā minētie lielumi attiecas uz barības vielu īpatsvaru dabīgi mitrā barībā, ja nav norādīts citādi.
Nr. |
Barība |
Analītiskā sastāvdaļa |
Dzīvnieku suga |
|
obligāti norāda |
nav obligāti jānorāda |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. |
Pilnvērtīga barība |
1.1. Kopproteīns |
Visiem produktīvajiem dzīvniekiem, suņiem, kaķiem, izņemot citus mājas (istabas) dzīvniekus |
Mājas (istabas) dzīvniekiem, izņemot suņus un kaķus |
1.2. Koptauki (eļļas un tauki) |
||||
1.3. Kokšķiedra |
||||
1.4. Koppelni |
||||
1.5. Lizīns |
Cūkām |
Visiem dzīvniekiem, izņemot cūkas |
||
1.6. Metionīns |
Putniem |
Visiem dzīvniekiem, izņemot putnus |
||
1.7. Cistīns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
1.8. Treonīns |
– |
– |
||
1.9. Triptofāns |
– |
– |
||
1.10. Enerģētiskā vērtība |
– |
Putniem (atbilstoši šo noteikumu 6.pielikumam) |
||
Cūkām un atgremotājiem (atbilstoši nacionālajai metodikai) |
||||
1.11. Ciete |
– |
– |
||
1.12. Kopējais cukura daudzums (izteikts kā saharoze) |
– |
– |
||
1.13. Kopējais cukura un cietes daudzums |
– |
– |
||
1.14. Kalcijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
1.15. Nātrijs |
– |
– |
||
1.16. Magnijs |
– |
– |
||
1.17. Kālijs |
– |
– |
||
1.18. Fosfors |
Zivīm, izņemot akvārija zivis |
Visiem dzīvniekiem un akvārija zivīm |
||
2. |
Minerālbarība |
2.1. Kopproteīns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
2.2. Kokšķiedra |
– |
– |
||
2.3. Koppelni |
– |
– |
||
2.4. Koptauki (eļļas un tauki) |
– |
– |
||
2.5. Lizīns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
2.6. Metionīns |
– |
– |
||
2.7. Cistīns |
– |
– |
||
2.8. Treonīns |
– |
– |
||
2.9. Triptofāns |
– |
– |
||
2.10. Kalcijs |
– |
– |
||
2.11. Fosfors |
Visiem dzīvniekiem |
– |
||
2.12. Nātrijs |
– |
– |
||
2.13. Magnijs |
Atgremotājiem |
Visiem dzīvniekiem, izņemot atgremotājus |
||
2.14. Kālijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
3. |
Papildbarība – cukurbiešu pārstrādes blakusprodukti |
3.1. Kopproteīns |
Visiem dzīvniekiem |
– |
3.2. Kokšķiedra |
Visiem dzīvniekiem |
– |
||
3.3. Kopējais cukura daudzums (izteikts kā saharoze) |
– |
– |
||
3.4. Koppelni |
Visiem dzīvniekiem |
– |
||
3.5. Kalcijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
3.6. Fosfors |
– |
– |
||
3.7. Nātrijs |
– |
– |
||
3.8. Kālijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
3.9. Magnijs ≥ 0,5 % |
Atgremotājiem |
Visiem dzīvniekiem, izņemot atgremotājus |
||
3.10. Magnijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4. |
Citu veidu papildbarība |
4.1. Kopproteīns |
– |
Mājas (istabas) dzīvniekiem, izņemot suņus un kaķus |
4.2. Koptauki (eļļas un tauki) |
Visiem produktīvajiem dzīvniekiem, suņiem un kaķiem, izņemot citus mājas (istabas) dzīvniekus |
– |
||
4.3. Koppelni |
Visiem dzīvniekiem, izņemot mājas (istabas) dzīvniekus |
Mājas (istabas) dzīvniekiem |
||
4.4. Kalcijs |
Visiem dzīvniekiem, izņemot mājas (istabas) dzīvniekus |
Mājas (istabas) dzīvniekiem |
||
4.5. Kalcijs < 5 % |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.6. Fosfors |
Visiem dzīvniekiem, izņemot mājas (istabas) dzīvniekus |
Mājas (istabas) dzīvniekiem |
||
4.7. Fosfors < 2 % |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.8. Magnijs |
Atgremotājiem |
Visiem dzīvniekiem, izņemot atgremotājus |
||
4.9. Magnijs |
– |
– |
||
4.10. Nātrijs |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.11. Kālijs |
– |
– |
||
4.12. Enerģētiskā vērtība |
– |
Putniem (atbilstoši šo noteikumu 6.pielikumam) |
||
Cūkām un atgremotājiem (atbilstoši nacionālajai metodikai) |
||||
Cūkām |
Visiem dzīvniekiem, izņemot cūkas |
|||
4.13. Lizīns |
Putniem |
– |
||
4.14. Metionīns |
– |
– |
||
4.15. Cistīns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.16. Treonīns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.17. Triptofāns |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.18. Ciete |
– |
Visiem dzīvniekiem |
||
4.19. Kopējais cukura daudzums (izteikts kā saharoze) |
– |
– |
||
4.20. Kopējais cukura daudzums (izteikts kā ciete) |
– |
– |
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
I. Barības maisījumos (izņemot mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus) pieļaujamās novirzes no norādītā vielu daudzuma1
Nr. |
Barības vielas nosaukums |
Barības vielas norādītais daudzums |
Pieļaujamā novirze no norādītā daudzuma |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. Ja analītiski noteiktais daudzums ir mazāks par norādīto: |
|||
1.1. |
Kopproteīns |
≥ 20 % |
2 vienības |
< 20 % ≥ 10 % |
10 % |
||
< 10 % |
1 vienība |
||
1.2. |
Kopējais cukurs |
≥ 20 % |
2 vienības |
< 20 % ≥ 10 % |
10 % |
||
< 10 % |
1 vienība |
||
1.3. |
Ciete un kopējais cukurs plus ciete |
≥ 25 % |
2,5 vienības |
< 25 % ≥ 10 % |
10 % |
||
< 10 % |
1 vienība |
||
1.4. |
Koptauki (eļļas un tauki) |
≥ 15 % |
1,5 vienības |
< 15 % ≥ 8 % |
10 % |
||
< 8 % |
0,8 vienības |
||
1.5. |
Nātrijs, kālijs un magnijs |
≥ 15 % |
1,5 vienības |
< 15 % ≥ 7,5 % |
10 % |
||
< 7,5 % ≥ 5 % |
0,75 vienības |
||
< 5 % ≥ 0,7 % |
15 % |
||
< 0,7 % |
0,1 vienība |
||
1.6. |
Kopējais fosfors un kalcijs |
≥ 16 % |
1,2 vienības |
< 16 % ≥ 12 % |
7,5 % |
||
< 12 % ≥ 6 % |
0,9 vienības |
||
< 6 % ≥ 1 % |
15 % |
||
< 0,7 % |
0,15 vienības |
||
1.7. |
Metionīns, lizīns un treonīns |
– |
15 % no noteiktā daudzuma |
1.8. |
Cistīns un triptofāns |
– |
20 % no noteiktā daudzuma |
2. Ja analītiski noteiktais daudzums ir lielāks par norādīto: |
|||
2.1. |
Mitrums |
≥ 10 % |
1 vienība |
< 10 % ≥ 5 % |
10 % |
||
< 5 % |
0,5 vienības |
||
2.2. |
Koppelni |
≥ 10 % |
1 vienība |
< 10 % ≥ 5 % |
10 % |
||
< 5 % |
0,5 vienības |
||
2.3. |
Kokšķiedra |
≥ 12 % |
1,8 vienības |
< 12 % ≥ 6 % |
15 % |
||
< 6 % |
0,9 vienības |
||
2.4. |
Pelni (nešķīst HCl) |
≥ 10 % |
1 vienība |
2.5. |
< 10 % ≥ 4 % |
10 % |
|
2.6. |
< 4 % |
0,4 vienības |
|
3. Ja analītiski noteiktais daudzums atšķiras no 1. un 2.punktā noteiktā: |
|||
3.1. |
Kopproteīns |
– |
Divas reizes vairāk, nekā noteikts šā pielikuma 1.1., 1.2. un 1.4.apakšpunktā |
3.2. |
Koptauki (eļļas un tauki) |
– |
|
3.3. |
Kopējais cukurs |
– |
|
3.4. |
Kopējais fosfors |
– |
Trīs reizes vairāk, nekā noteikts šā pielikuma 1.5., 1.6., 2.2. un 2.3.apakšpunktā |
3.5. |
Kalcijs, kālijs, magnijs, nātrijs |
– |
|
3.6. |
Koppelni |
– |
|
3.7. |
Kokšķiedra |
– |
II. Mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumos pieļaujamās novirzes no norādītā sastāvdaļu daudzuma
Nr. |
Barības sastāvdaļu nosaukums |
Barības sastāvdaļu norādītais daudzums |
Pieļaujamā novirze |
1 |
2 |
3 |
4 |
4. Ja analītiski noteiktais daudzums ir mazāks par norādīto: |
|||
4.1. |
Kopproteīns |
≥ 20 % |
3,2 vienības |
< 20 % ≥ 16 % |
12,5 % |
||
< 12,5 % |
2 vienības |
||
4.2. |
Koptauki (eļļas un tauki) |
– |
2,5 vienības no noteiktā daudzuma |
5. Ja analītiski noteiktais daudzums ir lielāks par norādīto: |
|||
5.1. |
Mitrums |
≥ 40 % |
3 vienības |
< 40 % ≥ 7,5 % |
20 % |
||
< 20 % |
1,5 vienības |
||
5.2. |
Koppelni |
– |
1,5 vienības no noteiktā daudzuma |
5.3. |
Kokšķiedra |
– |
1 vienība no noteiktā daudzuma |
6. Ja analītiski noteiktais daudzums atšķiras no 4. un 5.punktā noteiktā: |
|||
6.1. |
Kopproteīns |
– |
Divas reizes vairāk, nekā noteikts šā pielikuma 4.1.apakšpunktā |
6.2. |
Koptauki (eļļas un tauki) |
– |
2,5 vienības no noteiktā daudzuma |
6.3. |
Koppelni |
– |
Trīs reizes vairāk, nekā noteikts šā pielikuma 5.2.apakšpunktā |
6.4. |
Kokšķiedra |
– |
Trīs reizes vairāk, nekā noteikts šā pielikuma 5.3.apakšpunktā |
Piezīme.
1 Šajā pielikumā minētie lielumi attiecas uz barības maisījumu īpatsvaru dabīgi mitrā barībā, ja nav norādīts citādi.
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
Nr. |
Kategorijas apraksts |
Definīcija |
1 |
2 |
3 |
1. |
Gaļas un dzīvnieku pārstrādes produkti |
Nokautie lauksaimniecības dzīvnieki svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi, un visi lauksaimniecības dzīvnieku liemeņu vai to daļu pārstrādes produkti un derivāti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot atbilstošu apstrādi |
2. |
Piens un piena pārstrādes produkti |
Visi piena produkti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot attiecīgu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
3. |
Olas un to pārstrādes produkti |
Visi olu produkti svaigā veidā vai konservēti, izmantojot attiecīgu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
4. |
Eļļas un tauki |
Visas dzīvnieku un augu izcelsmes eļļas un tauki |
5. |
Ieraugi |
Visi ieraugi, kuru šūnās ir pārtraukti dzīvības procesi un kuri ir izžāvēti |
6. |
Zivis un to pārstrādes produkti |
Zivs vai tās daļas svaigā veidā vai konservētas, izmantojot attiecīgu apstrādi, un to pārstrādē iegūtie produkti |
7. |
Graudi |
Visu veidu graudi neatkarīgi no to veida vai produkti, kuri iegūti no cieti saturošas endospermas |
8. |
Dārzeņi |
Visu veidu dārzeņi un pākšaugi svaigā veidā vai konservēti, izmantojot attiecīgu apstrādi |
9. |
Augu izcelsmes produkti |
Augu izcelsmes produkti, kas iegūti to pārstrādes procesā, galvenokārt graudu, dārzeņu, pākšaugu un eļļu pārstrādē |
10. |
Augu olbaltumvielu ekstrakti |
Visi augu izcelsmes produkti, kuriem pārstrādes rezultātā ir iegūta vismaz 50 % sausnas kopproteīna koncentrācija |
11. |
Minerālvielas |
Visas neorganiskās vielas, kuras ir izmantojamas dzīvnieku barībai |
12. |
Dažādi cukuri |
Visu veidu cukurs |
13. |
Augļi |
Visu veidu augļi svaigā veidā vai konservēti, izmantojot attiecīgu apstrādi |
14. |
Rieksti |
Visi no čaumalām izlobītie kodoli |
15. |
Sēklas |
Visu veidu sēklas, veselas vai rupja maluma |
16. |
Aļģes |
Aļģes svaigā veidā vai konservētas, izmantojot attiecīgu apstrādi |
17. |
Moluski un vēžveidīgie |
Visu veidu moluski, vēžveidīgie svaigā veidā vai konservēti, izmantojot attiecīgu apstrādi, un to pārstrādes produkti |
18. |
Kukaiņi |
Visu veidu kukaiņi un to attīstības stadijas |
19. |
Maizes izstrādājumi |
Visu veidu maize, kūkas, cepumi un makaronu izstrādājumi |
Ministru kabineta
2009.gada 29.septembra noteikumiem Nr.1112
ME (MJ/kg) = 0,1551 x KP (%) + 0,3431 x KT (%) + 0,1669 x CIE (%) + 0,1301 x CU (%), kur
KP – kopproteīns;
KT – koptauki;
CIE – ciete;
CU – cukurs, izteikts kā saharoze;
% – procenti dabīgi mitrā barības maisījumā.
2. Enerģētisko vērtību barības maisījumiem izsaka megadžoulos (MJ), norādot maiņas enerģijas (ME) daudzumu vienā kilogramā barības (1 kg).
3. Aprēķināto barības maisījuma enerģētisko vērtību noapaļo līdz vienai zīmei aiz komata.
4. Maksimāli pieļaujamā kļūda starp barības ražotāja norādīto enerģētisko vērtību un oficiālajā barības paraugā noteikto enerģētisko vērtību ir 0,4 MJ ME/kg barības.