• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai turpināmies Gaismas Zīmē!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.1999., Nr. 191/192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu Golgātā - Ziemeļu tundrā, Ziemeļu badazemē

Vēl šajā numurā

11.06.1999., Nr. 191/192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai turpināmies KU.JPG (7724 BYTES) Gaismas Zīmē!

Atceramies kādu Atmodas laika gājienu: piepildīta visa Brīvības un Miera iela (arī zīmīgi!) līdz pat Brāļu kapiem. Komunistiskā terora upuru piemiņas dienā, blakus sarkanbaltisarkanajam karogam kolonnu uz priekšu veda arī baltais Rēriha Miera karogs ar trim sārtiem punktiem apļa vidū — Kultūra, Māksla, Zinātne. Tie būs mūsu virzītājspēks, tā toreiz domājām. Cerējām.

Kopā ar Valsts karogu uz Kultūras zemi! Kultūras un Gaismas godināšana. Kalpošana gaismai.

Rērihs vārdu "Kultūra" rakstīja ar lielo burtu, tāpat kā Dievs: "Ja jums vaicās, kādā zemē jūs vēlētos dzīvot un par kādu nākamo valsts iekārtu jūs sapņojat, ar cieņu jūs varat atbildēt: Mēs vēlētos dzīvot Dižās Kultūras zemē…"

…Pašulaik grūti, visai grūti lielajā planētas mājā. Apmulsis gars, samulsuši cilvēki, kaitējot cits citam. Un pat paši dabas spēki it kā sadumpojušies — zemestrīces, izvirdumi, plūdi, klimata maiņas — tas viss vēl vairāk samulsina jau tā apmulsināto cilvēces garu.

Bet vēsture jau pazinusi tādus periodus, un cilvēce pazīst arī panaceju pret šo postu. Tā ir Kultūra. Tur, kur rokas un smadzenes nespēj, ir nespēcīgas, tur neuzvarama ir sirds, bet sirds ir Gaismas valsts, Kultūras centrs.

It kā šodien teikti vārdi: "Mēs esam noguruši no postīšanas un noliegšanas. Visa cilvēce sadalīta cilvēkos ar "jā" vai "nē". Paliksim ar tiem, kuru dabā skan atklātais, gaišais "Jā!"."

Tāpēc arī 14. jūnijā, jā, pat 14. jūnijā, un varbūt tieši 14. jūnijā visredzamāk — pavērsim piemiņas — upuru trauku uz Gaismas pusi.

"Kultūras piramīdas" kopa atkal aicina Mūs visus kopā Rīgas dominantē — Pētera baznīcā (atcerieties pārrunu dienu "Dzīvžogs pret garīgo vardarbību"). No pulksten 12 — tūlīt pēc zvana skaņām — tiks ieslēgts brīvais mikrofons un videokamera, lai uzklausītu un uzkrātu ikvienu gaišu un neparastu domu — ideju mūsu Kultūras zemei, par kādu, mūsuprāt, jātop Latvijai.

Kultūras Fonda zeme. Kultūras Kapitāla zeme. Skaisti, bet vai tiešām tik utopiski?

Nākamie Latvijas valdnieki, prezidenta amata pretendenti un jūsu padomdevēji, uzdrošinieties pavērt šīs lielās durvis, uz kurām rakstīts: "Ienāc ar kādu gaišu — neparastu domu!" Jums taču tādas ir vai ne? Sibīrijas un Rietumu trimdinieki, turpat Rātslaukumā, blakus smagajai, melnajai pārestības krātuvei būs iezīmēts ceļš uz atvērtu Gaismas piramīdu. Vai tad šie gadi mums atstājuši tikai sāpes? Preses, radio un televīzijas žurnālisti, kāda ir jūsu zīme šai dienai? Nāciet ikviens, kura sirdī mājo Rēriha lielā iecietība. "Kur nav iecietības, tur nav otra dvēseles saprašanas un uzticēšanās, tur nav arī cilvēkmīlestības, vienīgi iecietībā un smalkjūtībā harmonizēta kopdarbība var atvērt dzīvē iespējas visplašākai, visapgarotākai Kultūras vērtību sintēzei."

Tātad 14. jūnijā pulksten 12 Pēterbaznīcā zem augstā zvanu torņa tiks atvērta šī gaišo neparasto domu un ideju pūra lāde, kuru piepildīt aicināts ikviens no mums. Izskaņā — pulksten 18 — Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņu, starptautiskos konkursos apbalvoto jauno mākslinieku koncerts.

Marianna Ozoliņa

Ansis Epners

Dainis Ozols

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!