• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēl Rīga nav gatava. Rīga top. Moderna (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1999., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.06.1999., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēl Rīga nav gatava. Rīga top

Papildus 1.lpp.

informācijai

Vakar, 16.jūnijā, tika atklāts modernākais biznesa centrs Baltijā

V10.JPG (45156 BYTES) "Klipu klapu kaimiņ’ Janka," vakar, 16.jūnijā, Valdemāra un Elizabetes ielu krustojumā skandēja koris "Juventus", pūtēju orķestris "Rīga" un dimdināja "Līgo" dejotāji. Pa priekšu grozījās mājinieki — Rīgas domes darbinieki, pārstāvji no Latvijas celtniecības firmas "Kalnozols", tuvie pārjūras kaimiņi no Zviedrijas firmas "Skanska International Building AB", ļaudis no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) un visi tie, kuru sadarbības, savstarpējās uzticēšanās un kopīgā darba rezultātā Valdemāra ielai pašai pirmajai visā Rīgā gadījies starptautiskajiem standartiem atbilstošs biznesa centrs.

Valdemāra centrā, kura augstums mērāms astoņos stāvos, lietderīgā platība — 12 800 kvadrātmetros, sešos stāvos paredzēta vieta birojiem, pirmajā stāvā plānots izvietot veikalus, bet pagrabstāvā — automašīnu stāvvietu. Ēkā ir 650 darbavietas. Projekta realizācija sākta 1996.gada jūlijā, kad Rīgas dome kopā ar zviedru firmu "Skanska International Building AB" nodibināja SIA "Valdemāra centrs". Līdzekļi centra būvniecībai tika iegūti, noslēdzot aizņēmuma līgumu ar ERAB un citām finansu institūcijām. Kopējās projekta izmaksas ir tuvu 20 miljoniem ASV dolāru.

V11.JPG (25680 BYTES) No pamatakmens ielikšanas līdz brīdim, kad Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis un Valdemāra centra direktors Stigs Olofs Esters pārgrieza lenti pie jaunās ēkas durvīm, pagāja tikai piecpadsmit mēneši. Centra projektēšanā un celtniecībā izmantoti jaunākie modernās tehnoloģijas sasniegumi, nodrošināta gaisa maiņa un filtrēšana, perfekts apgaismojums un skaņas izolācija. Ēka būvēta no monolīta dzelzsbetona, tās apdarē izmantoti dabiskie materiāli, kas ir izturīgi pret ķīmisko piesārņojumu un ērti kopjami.

Jau ir parakstīti nomas līgumi par aptuveni 50% biroju telpu, nomas maksa varētu svārstīties no 30 līdz 40 ASV dolāriem par kvadrātmetru. Pēc projekta realizētāju domām, līdz ar Valdemāra centra nodošanu ekspluatācijai būtiski samazināsies modernu biroja telpu trūkums Rīgā, kas veicinās Rīgā ienākošo investīciju apjoma pieaugumu un starptautisko un vietējo uzņēmumu attīstību.

V3.JPG (28934 BYTES) Uzsākot Valdemāra centra atklāšanas svinības, tā direktors S.O.Esters vēlreiz atgādināja, ka jaunā būve ir sadarbības un savstarpējas uzticēšanās rezultāts. Mihaels Holms, zviedru celtniecības kompānijas "Skanska" Viduseiropas un Austrumeiropas reģiona prezidents, izteica savu prieku, ka zviedru būvuzņēmēji var Rīgai dot tādu ieguldījumu kā Valdemāra centrs. Latvija ir viena no 56 valstīm, kur darbojas "Skanska", un Valdemāra centrs ir pirmais, bet ne pēdējais projekts, ko Rīgā realizēs šī firma. Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam A.Ārgalim tika pasniegts jau nākamās ieceres pierādījums — Lucavsalas attīstības plāna makets. Tur paredzēts izbūvēt biroju, veikalu un izklaides objektu kvartālu. "Mēs nedrīkstam laist projām no Rīgas tādu investoru kā "Skanska", kas nelielā mūsu pilsētas daļā — aptuveni 2000 kvadrātmetros — ir ieguldījusi 20 miljonus ASV dolāru. Mēs piedāvājām viņiem Lucavsalu, kur pašlaik ir kas līdzīgs džungļiem, un, ja realizēsies projekts, kura kopējās izmaksas ir aptuveni 70 miljoni ASV dolāru, es ceru, ka pēc laika mēs varēsim pulcēties uz līdzīgiem svētkiem," bija gandarīts A.Ārgalis. Savu pateicību par veiksmīgo sadarbību izteica arī ERAB pārstāve Karine Lukačoni Frenča, un vienlaikus viņa pauda vēlmi atgriezties Latvijā, lai realizētu vēl kādu tikpat veiksmīgu projektu.

Pie jaunā Valdemāra centra ieejas vīstot smaržoja jāņzāles, otrā stāva terasē šampanieša burbuļos tvīka zemenes, vēl augstāk un tuvāk Rīgas debesīm bija klāts svinību galds. Darījumu centrs svinēja savus svētkus pa vidu diviem darba cēlieniem. Nāks ikdiena ar steidzīgiem un aizņemtiem ļaudīm, ar nekad nepadarāmiem darbiem, bet ir pārliecība, ka sadarbība, uzticēšanās un veiksme, kas jau iezīmējušās kā Valdemāra centra stabilas vērtības, saglabāsies un turpināsies.

Liena Pilsētniece,

"LV" iekšlietu redaktore

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!