• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: - tiekoties ar ASV valsts sekretāres palīgu Eiropas lietās - tiekoties ar Ziemeļatlantijas asamblejas Civillietu komitejas delegāciju - tiekoties ar Francijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretāra vietnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1999., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvieši dzīvo un strādā desmitos valstu

Vēl šajā numurā

17.06.1999., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs:

— tiekoties ar ASV valsts sekretāres palīgu Eiropas lietās

Vakar ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar ASV valsts sekretāres palīgu Eiropas lietās Marku Grosmanu ( Marc Grossman ).

Tikšanās sākumā M.Grosmans izteica prieku par iespēju apmeklēt Rīgu uzreiz pēc Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) Ministru padomes sēdes Palangā, kur ASV piedalījās oficiālo novērotāju statusā. Valsts sekretāres palīgs augstu novērtēja BJVP iespējas demokrātijas un labklājības veicināšanā reģionā. V.Birkavs pauda prieku par ASV iesaistīšanos BJVP darbā.

Diplomāti atzinīgi novērtēja ASV un Baltijas hartas veiksmīgo darbību, kā arī Vašingtonas sanāksmes rezultātus. NATO tikšanās laikā pieņemtais Rīcības plāns dalībai NATO kļūs par galveno instrumentu, kas palīdzēs Latvijai un citām kandidātvalstīm sagatavoties dalībai aliansē. V.Birkavs apstiprināja Latvijas apņēmību koncentrēt centienus un izmantot visus iespējamos finansu un personāla resursus, lai līdz 2002. gadam sagatavotos iespējamajam uzaicinājumam dalībai NATO. Abas puses vienojās noteikt iespējamo Partnerības komisijas norises laiku vistuvākajā laikā.

M.Grosmans un V.Birkavs bija vienisprātis, ka nepieciešams veicināt Baltijas valstu un ASV parlamentu sadarbību, organizējot parlamentāriešu vizīšu apmaiņu.

M.Grosmans atzinīgi vērtēja Latvijas sasniegumus sabiedrības integrācijas jomā, īpaši uzsverot pozitīvos 1998. gada referenduma rezultātus un naturalizācijas procesa virzību.

Runājot par ASV un Latvijas ekonomisko sadarbību, V.Birkavs izteica vēlmi turpināt ASV investīciju piesaisti Latvijas ekonomikai. Abi diplomāti bija vienisprātis, ka abu valstu ekonomiskajām attiecībām ir jāturpinās.

Valsts sekretāres palīgs un Latvijas ārlietu ministrs pārrunāja arī reģionālās sadarbības jautājumus, kā arī Latvijas attiecības ar Krieviju.

— tiekoties ar Ziemeļatlantijas asamblejas Civillietu komitejas delegāciju

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš vakar, 16.jūnijā, tikās ar Ziemeļatlantijas asamblejas Civillietu komitejas delegāciju.

M.Riekstiņš informēja par politisko situāciju Latvijā, par gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, kā arī par nozīmīgajiem pasākumiem šajā dienā: NATO integrācijas padomes sēdi un otro Latvijas un ES Komitejas sanāksmi Rīgā. M.Riekstiņš atzīmēja Vašingtonas sanāksmes noslēguma dokumentā pausto atzinību par Baltijas valstu progresu virzībā uz pilntiesīgu dalību aliansē. Valsts sekretārs informēja arī par Latvijas mediķu vienības darbību Albānijā, sniedzot palīdzību Kosovas bēgļiem. Abas puses pārrunāja notikumu attīstību Balkānu reģionā.

Ziemeļatlantijas asamblejas pārstāvjus interesēja Latvijas paveiktais un vēl veicamais ceļā uz Eiropas Savienību. M.Riekstiņš sniedza izsmeļošu informāciju par Latvijas ārpolitikas galvenajiem virzieniem. Asamblejas delegāciju interesēja Latvijas attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju. M.Riekstiņš informēja par sadarbības virzieniem ar abām valstīm, kā arī par Baltijas valstu reģionālo sadarbību.

— tiekoties ar Francijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretāra vietnieku

Vakar, 16.jūnijā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Francijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretāra vietnieku Danielu Lekuertjē ( Daniel Lequertier ). Tikšanās sākumā D.Lekuertjē izteica prieku par iespēju apmeklēt Rīgu uzreiz pēc Francijas dalības Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) Ministru padomes sēdē Palangā oficiāla novērotāja statusā. Francijas ĀM ģenerālsekretāra vietnieks atzinīgi novērtēja BJVP sanāksmes lietišķo un draudzīgo gaisotni, kā arī atzina, ka šīs organizācijas nozīme aizvien pieaug. D.Lekuertjē atkārtoti apstiprināja Francijas ieinteresētību Baltijas reģionā, ko jau ir paudis Francijas prezidents Žaks Širaks Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizītes laikā Francijā 1997.gadā.

Runājot par Latvijas un Francijas divpusējām attiecībām, diplomāti bija vienisprātis, ka tām vēl ir liels attīstības potenciāls. D.Lekuertjē atzina, ka pašreizējā attiecību attīstība būtu jāturpina, kas nodrošinātu operatīvu informācijas apmaiņu starp abām valstīm. D.Lekuertjē un V.Birkavs atzina, ka ekonomiskās attiecības starp Latviju un Franciju ir veiksmīgas, tomēr ir vēl daudz iespēju tās attīstīt. Francijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretāra vietnieks informēja Latvijas ĀM, ka abu valstu Nodokļu konvencijas ratifikācija Francijas parlamentā varētu notikt līdz šā gada beigām, kas ievērojami veicinātu Francijas investīcijas Latvijā.

Diplomāti apsprieda iespējas sadarboties juridiskajā, drošības, kultūras, tehnikas, zinātnes un izglītības jomā, kā arī pārrunāja tuvojošos ES Helsinku sanāksmi. Francijas ĀM ģenerālsekretāra vietnieks atzinīgi novērtēja Latvijas progresu, kas sasniegts pēc Luksemburgas sanāksmes un ir pozitīvi novērtēts Eiropas Komisijas 1998.gada ziņojumā. D.Lekuertjē atzina, ka ES paplašināšanai jānorit bez mākslīgas kavēšanās, un izteica pārliecību, ka kandidātvalstis ir jāvērtē pēc to reālajiem sasniegumiem. Francijas ĀM ģenerālsekretāra vietnieks un Latvijas ārlietu ministrs pārrunāja arī reģionālās sadarbības jautājumus un Latvijas attiecības ar Krieviju.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!