• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ziemeļu dimensiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.1999., Nr. 198/199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieaug "Latvijas Vēstneša" tematisko krājumu skaits

Vēl šajā numurā

18.06.1999., Nr. 198/199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ziemeļu dimensiju

Sekojot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāju Vīnes sanāksmes lēmumam, vakar, 17.jūnijā, Ārlietu ministrijā notika konsultācijas par Ziemeļu dimensijas tematu. Eiropas Komisiju tajās pārstāvēja DG IA ( Directorate–General IA: External Relations; Europeand New Independent States, Common Foreign and Security Policy ) padomnieks Renato Bati, pašreizējo ES prezidentūras valsti Vāciju pārstāvēja vēstnieks Reinharts Krauss un Somiju, kas būs nākamā prezidējošā ES dalībvalsts, delegācija Somijas Ārlietu ministrijas vēstnieka Petera Stenlunda un Somijas ārlietu ministrijas Ziemeļu dimensijas nodaļas vadītāja Āri Heikinena vadībā. Latvijas puses delegāciju sarunās vadīja ārlietu ministra padomniece Iveta Sers.

Sarunas gaitā puses savstarpēji iepazīstināja viena otru ar savām nostādnēm Ziemeļu dimensijas jautājumā, pārrunāja turpmākās darbības uzdevumu, iespējas risināt ar Ziemeļu dimensiju saistītās aktualitātes reģionālo organizāciju ietvaros, piemēram, Baltijas jūras valstu padomē. Tika arī pārrunātas Eiropas komisijas un Eiropas Savienības dalībvalstu izstrādātās politiskās vadlīnijas Ziemeļu dimensijas sakarā, kuras tika pieņemtas Ķelnes sanāksmē.

Īpaša uzmanība sarunās tika veltīta šā gada 11.un 12.novembrī Helsinkos paredzētajai Ziemeļu dimensijā iesaistīto valstu, kas nav ES dalībvalstis, un ES ārlietu ministru kopējai konferencei. Pārrunāts gatavošanās process un iespējas šajā konferencē izstrādāt jau konkrētus priekšlikumus ES dalībvalstu sanāksmei Somijas prezidentūras noslēgumā šā gada decembrī, kā arī sastādīt tālākās rīcības plānu. Latvijas puse pauda savu nostāju, ka būtu nepieciešams izstrādāt kopīgus konkrēto Ziemeļu dimensijas projektu atlases kritērijus. I.Sers uzsvēra, ka tiem būtu jābūt ekonomiski pamatotiem, kas tos padarītu pievilcīgus arī starptautiskajām finansu institūcijām un privātajiem investoriem, projektiem būtu jāveicina reģiona un visas Eiropas integrācija, Ziemeļu dimensijas īstenošanā aktīvi iesaistot arī Krieviju, kā arī tiem būtu jābūt saskaņotiem ar jau pastāvošajām transporta un enerģētikas sistēmām, kas nodrošinātu maksimāli efektīvu realizācijas pakāpi.

Eiropas Komisijas, Somijas un Vācijas pārstāvji atzinīgi novērtēja Latvijas aktīvu dalību Ziemeļu dimensijas jautājumu apspriešanā. Abas puses vienojās, ka arī turpmāk būtu nepieciešamas šādas savstarpējās konsultācijas, kas sekmē savstarpējo saprašanos un Ziemeļu dimensijas attīstību.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!