Rīgā 2009.gada 8.decembrī (prot. Nr.87 83.§)
4.1. līdz kārtējā gada 1.jūlijam izsludina organizāciju pieteikšanās kārtību programmai, nosacījumus un iesniegumu iesniegšanas beigu termiņu, publicējot šo informāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un Zemkopības ministrijas tīmekļa vietnē;
4.2. izvērtē organizācijas atbilstību dalībai programmā, ņemot vērā šādus nosacījumus:
4.2.1. organizācija ir reģistrēta atbilstoši biedrību un nodibinājumu vai reliģisko organizāciju statusu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, un iesniegumam ir pievienots īstenoto pasākumu apraksts, kas apliecina, ka organizācijas darbības veids pēdējos 12 mēnešus ir bijusi humānās palīdzības sniegšana;
4.2.2. ir iesniegts apliecinājums, ka organizācijai vai tās sadarbības partnerim ir nepieciešamie cilvēku un administratīvie resursi, lai nodrošinātu pārtikas izdali;
4.2.3. organizācija ir iesniegusi pašvaldības informāciju par to personu skaitu attiecīgajā novadā, kurām uz kārtējā gada 1.jūliju ir spēkā trūcīgās ģimenes (personas) statuss;
4.2.4. ir norādītas organizācijas pārtikas produktu izdales vietas adreses, un minētās pārtikas produktu izdales vietas ir reģistrētas Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībai pakļauto uzņēmumu reģistrā. Ja izdales vieta nav reģistrēta vai atzīta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību, izdales vietā nodrošina higiēnas prasību ievērošanu atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu II pielikuma III nodaļas 1.punktam un VIII nodaļai. Minēto prasību ievērošanu izvērtē Pārtikas un veterinārais dienests;
4.2.5. ir iesniegta organizācijas gada pārskata (pilns komplekts, ar Valsts ieņēmumu dienesta atzīmi par gada pārskata saņemšanu) apliecināta kopija par pēdējo noslēgto gadu pirms iesnieguma iesniegšanas atbilstoši Gada pārskatu likumam. Ja organizācija dokumentu neiesniedz, Zemkopības ministrija to saņem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņā;
4.3. izvērtē organizācijas atbilstību:
4.3.1. nosacījumiem, kas norādīti normatīvajos aktos, kuri nosaka šo noteikumu 4.2.1.apakšpunktā minēto organizāciju darbību;
4.3.2. administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem:
4.3.2.1. iesniegums ir iesniegts noteiktajā termiņā (ja iesniegums iesniegts saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu, par tā iesniegšanas brīdi tiek uzskatīts laiks, kad tas ir nosūtīts, izmantojot elektronisko pastu vai iestādes pārziņā esošās speciālās tiešsaistes sistēmas);
4.3.2.2. iesniegums ir sagatavots datorrakstā latviešu valodā;
4.3.2.3. iesniegumam ir pievienota identiska iesnieguma elektroniskā versija (izņemot iesniegumu, kas iesniegts saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu);
4.3.2.4. iesnieguma oriģināls ir caurauklots (izņemot iesniegumu, kas iesniegts saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu);
4.3.2.5. iesniegumā nav neatrunātu labojumu vai papildinājumu;
4.3.2.6. iesniegumā ir aprakstīta organizācijas saistība ar īstenotajiem pasākumiem atbilstoši šo noteikumu 4.2.1.apakšpunktā minētajām prasībām;
4.3.2.7. iesniegumu ir parakstījusi atbildīgā persona, kurai ir paraksta tiesības;
4.4. līdz kārtējā gada 1.septembrim izvērtē organizācijas atbilstību šo noteikumu prasībām, pieņem lēmumu par organizācijas dalību nākamā gada programmā un nosūta to attiecīgajai organizācijai.
5.1. ja organizācijas iesniegums neatbilst administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem, Zemkopības ministrija rakstiski pieprasa papildu informāciju iesnieguma precizēšanai vai labošanai. Organizācija 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas iesniedz pieprasīto papildu informāciju. Ja organizācija pieprasīto papildu informāciju neiesniedz, Zemkopības ministrija pieņem lēmumu organizācijas iesniegumu noraidīt;
5.2. ja, izvērtējot šo noteikumu 4.2.1.apakšpunktā minēto organizāciju darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām, konstatēts, ka organizācijas iesniegumā ietvertā informācija nav skaidra, Zemkopības ministrija rakstiski pieprasa organizācijai skaidrojumu. Organizācija 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas iesniedz pieprasīto skaidrojumu. Ja organizācija pieprasīto skaidrojumu neiesniedz, Zemkopības ministrija pieņem lēmumu organizācijas iesniegumu noraidīt;
5.3. ja divas organizācijas pretendē uz programmas īstenošanu vienā un tajā pašā novada vienībā, priekšroka tiek dota organizācijai ar lielāko atlasē iegūto punktu skaitu. Ja punktu skaits ir vienāds, vērtē organizāciju iepriekšējo pieredzi humānās palīdzības sniegšanā.
6.1. informē Lauku atbalsta dienestu par:
6.1.1. nākamā gada programmā plānotajām pārtikas produktu izdales vietu adresēm;
6.1.2. trūcīgo personu skaitu, kurām uz kārtējā gada 1.septembri ir spēkā trūcīgās ģimenes (personas) statuss;
6.1.3. pārtikas produktu piegādes periodiskumu;
6.2. iesniedz Lauku atbalsta dienestā Pārtikas un veterinārā dienesta apliecinājumu par to, ka pārtikas produktu izdales vietas atbilst šo noteikumu 4.2.4.apakšpunktā minētajām prasībām.
8.1. komplektēs un piegādās Eiropas Kopienas tirgū iepirktos pārtikas produktus;
8.2. pārstrādās, iepakos, komplektēs un piegādās organizācijai pārtikas produktus no Latvijas teritorijā esošās intervences noliktavas;
8.3. transportēs intervences produktus no citas Eiropas Savienības dalībvalsts teritorijā esošās intervences noliktavas uz to pārstrādes vai iepakošanas vietu atbilstoši Komisijas Regulas 3149/92 7.panta 1.punktam;
8.4. pārņems citas Eiropas Savienības dalībvalsts teritorijā esošos intervences produktus no intervences noliktavas un izvietos tos Eiropas Kopienas tirgū atbilstoši Komisijas Regulas 3149/92 7.panta 3.punktam.
9.1. piedāvājuma iesniegšanas termiņu, kas nav īsāks par 30 dienām no paziņojuma publicēšanas datuma;
9.2. piedāvājuma iesniegšanas nosacījumus šo noteikumu 8.3.apakšpunktā minēto intervences produktu transportēšanai, norādot:
9.2.1. tās Eiropas Savienības dalībvalsts intervences noliktavas adresi, no kuras intervences produkts jātransportē;
9.2.2. intervences produkta piegādes termiņu;
9.2.3. transportējamā intervences produkta maksimālo daudzumu;
9.3. samaksas veidu;
9.4. aprēķināto finanšu līdzekļu maksimālo summu;
9.5. samaksas kārtību komersantam;
9.6. atsauci uz Lauku atbalsta dienesta tīmekļa vietni (www.lad.gov.lv), kurā publicēta šāda papildu informācija par organizāciju:
9.6.1. pārtikas produktu izdales vietu adreses;
9.6.2. nepieciešamais pārtikas produktu daudzums konkrētajās izdales vietās.
10.1. Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegtas komersanta atzīšanas vai reģistrācijas apliecības kopiju (ja komersants minēto dokumentu neiesniedz, Lauku atbalsta dienests to saņem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņā);
10.2. kredītiestādes izziņu par gatavību izsniegt nodrošinājumu vai apliecinājumu par to, ka komersantam ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai iesniegtu nodrošinājumu 110 procentu apmērā no līgumā paredzētās pārtikas produktu komplektu vērtības;
10.3. līgumu par pārtikas produktu piegādi, kurā norāda katra pārtikas produkta nosaukumu, daudzumu un citu informāciju par iespējamo piegādi, ja komersanta piedāvājumā ietvertos pārtikas produktus ražo cits komersants;
10.4. apliecinājumu par komersantam pieejamiem tehniskajiem līdzekļiem, par komersanta īpašumā vai valdījumā esošo transporta parku vai līguma kopiju ar citu komersantu par transporta un loģistikas pakalpojumu sniegšanu, vai nodomu protokolu par līguma slēgšanu ar citu komersantu par transporta un loģistikas pakalpojumu sniegšanu, lai nodrošinātu:
10.4.1. pārtikas produktu piegādi organizācijas noteiktajās pārtikas produktu izdales vietās;
10.4.2. šo noteikumu 8.3.apakšpunktā minētā pasākuma īstenošanu;
10.5. lai īstenotu šo noteikumu 10.4.1. un 10.4.2.apakšpunktā minētās prasības, – apliecinājumu par kravas apdrošināšanu un kravu autopārvadātāju civiltiesiskās atbildības (CMR) apdrošināšanu, kuras minimālais atbildības limits ir ne mazāk kā EUR 100 000 par vienu pārvadājumu;
10.6. Valsts ieņēmumu dienesta vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts līdzīgas iestādes izziņu (izsniegta ne vēlāk kā 30 kalendāra dienas pirms iesnieguma iesniegšanas; ja komersants minēto dokumentu neiesniedz, Lauku atbalsta dienests to saņem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņā) par to, ka:
10.6.1. komersantam nav nodokļu parādu;
10.6.2. komersantam, ar kuru ir noslēgts līgums par transporta un loģistikas pakalpojumu sniegšanu vai nodomu protokols par līguma slēgšanu par transporta un loģistikas pakalpojumu sniegšanu, nav nodokļu parādu.
11.1. latviešu valodā. Informācijas materiāliem, kas nav latviešu valodā, pievieno komersanta apliecinātu tulkojumu latviešu valodā. Dokumentu kopijas ir sagatavotas un noformētas atbilstoši normatīvajiem aktiem par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu;
11.2. caurauklotu, numurētu, ar satura rādītāju, uz pēdējās lapas aizmugurē diegu galus pielīmē, apzīmogo ar komersanta iesniedzēja zīmogu un uz uzlīmes norāda informāciju par dokumenta lapu skaitu, apliecinājumu par dokumenta satura pareizību, dokumenta autora nosaukumu, parakstu (izņemot piedāvājuma iesniegumus, kas iesniegti saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu);
11.3. slēgtā aploksnē, uz kuras norādīts programmas nosaukums "Par pārtikas piegādi labdarības organizācijām izdalīšanai vistrūcīgākajām personām" (izņemot piedāvājuma iesniegumus, kas iesniegti saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumu).
14.1. komersants ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts kompetentajā iestādē;
14.2. komersants ar tiesas lēmumu nav atzīts par maksātnespējīgu, neatrodas sanācijas procesā vai tiesiskās aizsardzības procesā, un tā saimnieciskā darbība nav izbeigta vai saskaņā ar komercreģistrā pieejamo informāciju tas neatrodas likvidācijas stadijā;
14.3. komersantam nav nodokļu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas parādu;
14.4. komersants ir reģistrējies Lauku atbalsta dienesta klientu reģistrā;
14.5. komersants ir spējīgs nodrošināt nepieciešamo pārtikas produktu daudzumu programmas īstenošanai;
14.6. piedāvājumā ietvertie pārtikas produkti ir ražoti Pārtikas un veterinārā dienesta atzītā vai reģistrētā uzņēmumā;
14.7. komersanta tehniskie līdzekļi nodrošina nepieciešamo pārtikas produktu piegādi visā Latvijas teritorijā, kā arī šo noteikumu 8.3.apakšpunktā minētā pasākuma īstenošanu;
14.8. piedāvājums salīdzinājumā ar citiem pretendentiem atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem atlases kritērijiem ir ieguvis lielāko punktu skaitu;
14.9. komersants ir iesniedzis piedāvājuma nodrošinājumu, kas ir ekvivalents pieciem procentiem no piedāvājuma kopējās summas.
15.1. tas pārsniedz šo noteikumu 9.4.apakšpunktā minēto finanšu līdzekļu maksimālo summu;
15.2. transportēšanas izmaksas pārsniedz 4,5 procentus no piedāvājuma kopējās summas (izņemot šo noteikumu 8.3.apakšpunktā minēto pasākumu).
18.1. Komisijas Regulas 3149/92 2.pantā minēto resursu sadali programmas īstenošanas gadā;
18.2. Komisijas Regulas 3149/92 5.pantā minēto produktu vērtības pārrēķinu, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas noteikto valūtas kursu katra gada 1.oktobrī.
22.1. komersants atsauc savu piedāvājuma iesniegumu laikā, kamēr ir spēkā nodrošinājums;
22.2. komersants, kas izvēlēts dalībai programmā, atsakās slēgt piegādes līgumu vai nav iesniedzis līguma (saistību) nodrošinājumu atbilstoši šo noteikumu 20.punktam.
25.1. pārtikas produkts ir izņemts no intervences krājumiem neapstrādātā veidā vai pēc iesaiņošanas, vai pēc pārstrādes vai arī tās pašas produktu grupas pārtikas produkts tiek iepirkts Eiropas Kopienas tirgū, ja produkts nav pieejams intervences krājumos;
25.2. pārtikas produkta realizācijas termiņš pēc pārtikas produkta piegādes izdales vietā ir vismaz:
25.2.1. pieci mēneši – graudaugu grupas pārtikas produktiem;
25.2.2. trīs mēneši – piena grupas pārtikas produktiem;
25.3. pārtikas produkts ir ražots Pārtikas un veterinārā dienesta atzītā vai reģistrētā uzņēmumā un marķēts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pārtikas preču marķēšanu;
25.4. pārtikas produkts atbilst šo noteikumu 4.pielikumā minētajiem kvalitātes kritērijiem;
25.5. uz piegādāto pārtikas produktu vienības iepakojuma ir skaidri salasāms uzraksts "bezmaksas", un iepakojums ir noformēts atbilstoši Eiropas Komisijas 2007.gada 28.septembra Regulas (EK) Nr.1127/2007, ar kuru groza Regulu (EEK) Nr.3149/92, ar ko nosaka sīki izstrādātus noteikumus pārtikas piegādei no intervences krājumiem vistrūcīgākajām personām Kopienā, 1.panta 6.punkta "a" apakšpunktā minētajām prasībām.
26.1. ātri vārāmās auzu pārslas – 0,5 kilogrami;
26.2. četrgraudu pārslas – viens kilograms;
26.3. griķu pārslas – 0,5 kilogrami;
26.4. pankūku milti – 0,4 kilogrami;
26.5. vājpiena pulveris – 0,2 kilogrami;
26.6. piens (2 %) – 2 litri.
29.1. ietur nodrošinājumu proporcionāli neizņemtajam produkta apjomam, ja līgumā noteiktais intervences produkta apjoms nav izņemts no intervences krājumiem;
29.2. komersants sedz turpmākās faktiskās uzglabāšanas izmaksas, ja intervences produkts nav izņemts no intervences krājumiem līgumā paredzētajā laikā;
29.3. samazina atbalstu komersantam par 10 procentiem, ja saražotā pārtikas produkta kvalitāte, iepakojums vai specifiskais marķējums, ko nosaka Komisijas Regula Nr.3149/92, neatbilst līguma nosacījumiem, bet attiecīgo pārtikas produktu drīkst izmantot cilvēku uzturā;
29.4. ietur nodrošinājumu proporcionāli nepiegādātajam pārtikas produktu apjomam, ja komersants nepiegādā pārtikas produktus organizācijai.
37.1. komersants, kas ir atbildīgs par pārtikas produktu piegādi programmas īstenošanai, nekavējoties novērš pārtikas radīto apdraudējumu cilvēku veselībai vai dzīvībai atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Regulas Nr.178/2002, ar ko paredz pārtikas aprites tiesību aktu vispārīgus principus un prasības, izveido Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi un paredz procedūras saistībā ar pārtikas nekaitīgumu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula 178/2002), 19.pantam;
37.2. Pārtikas un veterinārais dienests informē sabiedrību atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas 178/2002 50.pantam.
41.1. auzu pārslas – 0,5 kilogrami;
41.2. četrgraudu pārslas – 0,5 kilogrami;
41.3. makaroni – viens kilograms;
41.4. pankūku milti – 0,4 kilogrami;
41.5. vājpiena pulveris – 0,4 kilogrami.
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Ministru kabineta
2009.gada 8.decembra noteikumiem Nr.1415
Ministru kabineta
2009.gada 7.decembra noteikumiem Nr.1415
Nr. |
Kritēriju grupa |
Maksimāli iespējamais punktu skaits grupā |
Kritērijs |
Kritērija punktu skaits |
1. |
Pārtikas produkta komplekta raksturojums |
60 |
Seši komplekta pārtikas produkti ir ražoti PVD* atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
60 |
Pieci komplekta pārtikas produkti ir ražoti PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
50 |
|||
Četri komplekta pārtikas produkti ir ražoti PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
40 |
|||
Trīs komplekta pārtikas produkti ir ražoti PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
30 |
|||
Divi komplekta pārtikas produkti ir ražoti PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
20 |
|||
Viens komplekta pārtikas produkts ir ražots PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
10 |
|||
Komplektā neviens pārtikas produkts nav ražots PVD atzītā vai reģistrētā uzņēmumā |
0 |
|||
2. |
Pārtikas produktu komplekta cena |
25 |
Punktu skaitu par pārtikas produktu komplekta piedāvāto cenu aprēķina, izmantojot šādu formulu: K = Kmin / Kpiedāvātais x 25, kur Kmin – vismazākā piedāvājuma cena; Kpiedāvātais – pretendenta piedāvājuma cena |
0–25 |
3. |
Pretendenta noteiktais attaisnoto transportēšanas un loģistikas izmaksu apmērs, lai pārtikas produkta komplektu nogādātu līdz labdarības organizāciju noteiktajām izdales vietām |
15 |
0–0,99 % |
15 |
1–1,99 % |
10 |
|||
2–2,99 % |
5 |
|||
3–4,5 % |
0 |
|||
Kopā |
100 |
Piezīme. * Pārtikas un veterinārais dienests.
Ministru kabineta
2009.gada 7.decembra noteikumiem Nr.1415
Q=100 x (P+K+T)a/(P+K+T)min + (C+Ct)min/(C+Ct)a + (Vv+Vg)min/(Vv+Vg)a, kur
Q – piedāvājuma kopējais punktu skaits;
P – pārtikas produktu komplekta raksturojums (punkti);
K – pārtikas produktu komplekta cena (punkti);
T – transporta un loģistikas izmaksas par pārtikas produktu komplektu transportēšanu līdz labdarības organizāciju noteiktajām izdales vietām (punkti);
Vv – intervences vājpiena pulvera transportēšanas likme (lati par tonnu);
Vg – intervences graudu transportēšanas likme (lati par tonnu);
C – kopējā piedāvātā cena (lati);
Ct – transporta izmaksas par pārtikas produktu komplektu transportēšanu līdz labdarības organizāciju noteiktajām izdales vietām (lati);
(P+K+T)a – attiecīgā piedāvājuma atlases kritēriju punktu skaits;
(P+K+T)min – piedāvājumu atlases kritēriju zemākais punktu skaits;
(C + Ct)a – attiecīgā piedāvājuma kopējā cena (lati);
(C + Ct)min – piedāvājumu zemākā kopējā cena (lati);
(Vv+Vg)a – attiecīgā piedāvājuma kopējā intervences vājpiena pulvera un intervences graudu transportēšanas likme (lati par tonnu);
(Vv+Vg)min – piedāvājumu zemākā kopējā intervences vājpiena pulvera un intervences graudu transportēšanas likme (lati par tonnu).
Ministru kabineta
2009.gada 8.decembra noteikumiem Nr.1415
I. Auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,0 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
II. Četrgraudu pārslu* ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14,0 % |
Pārslu biezums |
0,60–0,80 μm |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,30 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Piezīme. * Minimālais rudzu putraimu procentuālais sastāvs produktā ir 50 %.
III. Makaronu ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Makaronu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji ir šādi:
1.1. makaronu ražošanā izmantotie milti atbilst Komisijas 2006.gada 19.decembra Regulas (EK) Nr.1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2.sadaļā noteiktajai mikotoksīnu maksimāli pieļaujamajai koncentrācijai;
1.2. citas ražošanā izmantotās sastāvdaļas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām pārtikas nekaitīguma un kvalitātes prasībām.
2. Makaronu ražošanas procesa kritērijs – makaroni tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju.
3. No kviešu miltiem izgatavoto makaronu izstrādājumu organoleptiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Krāsa |
Atbilst miltu šķirai un citām pievienotajām izejvielām, bez neizmīcītu miltu paliekām |
Virsma |
Gluda, var būt nedaudz raupja |
Lūzuma vieta |
Stiklveida |
Forma |
Raksturīga izstrādājuma veidam |
Garša |
Raksturīga izstrādājumam, bez citas piegaršas |
Smarža |
Raksturīga izstrādājumam, bez citas smaržas |
Stāvoklis pēc izvārīšanas |
Nesalipuši |
4. Makaronu izstrādājumu fizikāli ķīmiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 4 |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl |
Ne vairāk kā 0,2 % |
Sausnes daudzums, kas pārgājis ūdenī vārīšanas procesā |
Ne vairāk kā 9 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu klātbūtne |
Nav pieļaujama |
IV. Pankūku miltu sausā maisījuma** ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence |
Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Piezīme. ** Sausā maisījuma sastāvā ietilpst galvenokārt kviešu milti un vēl vismaz trīs komponenti (sausais vājpiena pulveris, olu pulveris, sāls, cukurs un citas sastāvdaļas nelielā daudzumā), un tas ir gatavs pankūku izgatavošanai bez papildu sastāvdaļu pievienošanas, izņemot ūdeni vai pienu, kas nepieciešams mīklas iegūšanai.
V. Vājpiena pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Maksimālais ūdens saturs |
4,0 % |
Tauku saturs |
Ne vairāk kā 1,5 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs |
32,0 % |
Minimālais laktozes saturs |
50,0 % |
Maksimālais skābums grādos |
20 |
Maksimālais šķīdības indekss |
0,2 cm3 |
VI. Dzeramā piena, karsēta īpaši augstā temperatūrā, ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Viendabīgs balts šķidrums ar viegli iedzeltenu nokrāsu bez nogulsnēm |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam ar vāji izteiktu vārīta piena garšu, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Tauku saturs |
2,0 ± 0,1 % |
Skābums |
pH no 6,45 līdz 6,65 |
Olbaltumvielu saturs |
Ne mazāk kā 2,8 % |
Blīvums |
Ne mazāk kā 1,027 kg/m3 |
VII. Ātri vārāmo auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 13 % |
Skābums grādos |
Ne vairāk kā 5,0 |
Pārslu biezums |
0,45–0,55 μm |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |
Bojātas pārslas |
Ne vairāk kā 0,05 % |
VIII. Griķu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša |
Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums |
Ne vairāk kā 14 % |
Skābums grādos |
– |
Atkritumu piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % |
Miltveida piemaisījumi (miltiņi) |
Ne vairāk kā 4,0 % |
Kaitēkļu invāzija |
Nav pieļaujama |