• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.1999., Nr. 213/215 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20283

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV un Latvijas bruņoto spēku kopīgām mācībām

Vēl šajā numurā

30.06.1999., Nr. 213/215

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 370

Pieņemts: 25.06.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.370

Rīgā 1999.gada 25.jūnijā

Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu"

1. Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 5.panta otro daļu un 1999.gada 15.aprīļa likuma "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"" apstiprinu "Grozījumus Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu"".

2. Grozījumus publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Grozījumi Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 5.pantu
un likumu "Par pievienotās vērtības nodokli"

1. Izteikt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) 1995.gada 27.aprīļa metodisko norādījumu "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu" nosaukumu šādā redakcijā: "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā".

2. Izteikt norādījumu I daļu "Par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību" šādā redakcijā:

1.

"Pamatojoties uz likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" (turpmāk tekstā — likums), ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona (turpmāk tekstā — apliekamā persona) ir fiziskā vai juridiskā persona un ar līgumu vai norunu saistītas grupas vai to pārstāvji, kas veic šī likuma 2.panta otrajā daļā minētos darījumus un šajā likumā noteiktajā kārtībā ir reģistrēti Valsts ieņēmumu dienesta Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

2.

Apliekamajai personai pievienotās vērtības nodokļa deklarācija ar pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk tekstā — PVN) aprēķinu par taksācijas periodu jāiesniedz 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām. Apliekamajām personām, kuras pievienotās vērtības nodokli maksā budžetā centralizēti par vairākiem uzņēmumiem (filiālēm, nodaļām), kā arī zemnieku saimniecībām pēc saskaņošanas ar Valsts ieņēmumu dienestu nodokļa deklarācija par taksācijas periodu jāiesniedz ne vēlāk kā 25 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

3.

Visas apliekamās personas, kas piegādā (arī eksportē) vai saņem (arī importē) kokmateriālus, likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 11.pantā noteiktajos termiņos iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju ar nodokļa aprēķinu, kā arī deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm (turpmāk tekstā arī — deklarācijas pielikums) par taksācijas periodu kopā ar sarakstu, kurā uzrādīts kokmateriālu piegādātāja (saņēmēja) nosaukums un pievienotās vērtības nodokļa maksātāja numurs, pavadzīmes–rēķina vai muitas deklarācijas numurs un datums, piegādāto (saņemto) kokmateriālu vērtība un pievienotās vērtības nodokļa summa.

4.

Pa pastu Valsts ieņēmumu dienestam nosūtītās nodokļa deklarācijas iesniegšanas diena ir diena, kad nodokļa deklarācija nodota pastā (pasta zīmogs).

5.

Nodokļa deklarācija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā arī tad, ja apliekamā persona taksācijas periodā nav veikusi apliekamus darījumus (deklarācijas 2., 3. un 8.koda ailē ievelkot svītru).

6.

Apliekamā persona, kura noteiktajā termiņā nav iesniegusi nodokļa deklarāciju, saskaņā ar likuma 10.panta četrpadsmito daļu zaudē tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumiem tajā taksācijas periodā, par kuru nav iesniegta deklarācija. Šajā gadījumā aprēķināto PVN summu, kas maksājama budžetā un kas uzrādīta 15.koda ailē, jāpalielina par (P) ailes summu un jāsamazina par 29.koda ailes summu.

7.

Persona, kura zaudējusi tiesības uz priekšnodokļa atskaitījumiem, aprēķināto priekšnodokli drīkst atskaitīt pēctaksācijas periodā.

8.

Apliekamā persona, kura likuma 11.pantā noteiktajā termiņā vai arī vispār nav iesniegusi nodokļa deklarāciju, netiek atbrīvota no nodokļa maksāšanas budžetā.

9.

Apliekamajai personai pievienotās vērtības nodokļa deklarācija ar nodokļa aprēķinu, kā arī deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm par taksācijas periodu jāaizpilda:

1) valsts valodā;

2) salasāmi, nav pieļaujams rakstīt ar zīmuli;

3) bez labojumiem.

10.

Visas kokmateriālu piegādes, arī kokmateriālu eksports un imports uzrādāms tikai pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikumā. Minētās piegādes pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā nav uzrādāmas. Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm jāaizpilda saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajiem norādījumiem "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu" (apstiprināti 1999.gada 14.jūnijā ar VID ģenerāldirektora rīkojumu Nr.346).

11.

Aizpildot pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju, jāuzrāda:

1) taksācijas periods (jāapzīmē ar "X");

2) taksācijas perioda gads;

3) maksātāja saīsinātais nosaukums;

4) maksātāja adrese un pasta indekss;

5) Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā piešķirtais numurs;

6) 1.koda ailē — taksācijas perioda kopējā darījumu vērtība bez PVN;

7) 2.koda ailē — apliekamo darījumu vērtība (iekļaujot arī pašpatēriņa vērtību), kas apliekama pēc PVN 18 procentu likmes;

8) 3.koda ailē — apliekamo darījumu vērtība, kas apliekama pēc PVN 0 procentu likmes (iekļaujot arī brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās piegādāto preču un sniegto pakalpojumu vērtību);

9) 4.koda ailē — ar PVN neapliekamo darījumu vērtība (saskaņā ar likuma 6.panta 1.daļu);

10) 5.koda ailē — brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās piegādāto preču un sniegto pakalpojumu vērtība, kas apliekama pēc PVN 0% likmes. 5.koda ailē uzrādītā vērtība jāatšifrē saskaņā ar klāt pievienoto pielikumu;

11) 6.koda aile apliekamajām personām pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma ir jāaizpilda tikai tajos gadījumos, kas saistās ar tās konkrēto saimniecisko darbību;

12) 7.koda ailē — apliekamo darījumu vērtības īpatnējais svars (procentos) kopējā darījumu vērtībā saskaņā ar likuma 10.panta 10.daļu pēc šādas proporcijas:

skaitītājā — apliekamo darījumu vērtība, t.i., 2.koda ailes un 3.koda ailes apliekamo darījumu vērtību kopsumma;

saucējā — kopējā darījumu vērtība, t.i., 1.koda ailē uzrādītā vērtību summa.

Lai apliekamā persona par taksācijas periodu aprēķinātu atskaitāmā priekšnodokļa daļu, ir jānosaka apliekamo darījumu vērtības īpatnējais svars (procentos) kopējā darījumu vērtībā:

((2.koda aile + 3.koda aile) : 1.koda aile) x 100%;

13) 8.koda ailē — aprēķinātais pievienotās vērtības nodoklis pēc PVN 18 procentu likmes par apliekamajiem darījumiem, kuru nosaka šādi:

(2.koda aile x 18%) : 100%;

14) 9.koda ailē — par saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar likuma 3.panta 11.daļu aprēķinātais PVN;

15) 10.koda ailē — nodokļa summa no pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikuma par kokmateriālu piegādēm 15.rindas, ja šī summa ir pozitīva;

16) 21.koda ailē — priekšnodokļa kopsumma (22., 23., 24. un 25.koda aiļu summa);

17) 22.koda ailē — samaksātais PVN par iekšzemē ievestajām precēm savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai;

18) 23.koda ailē — samaksātais PVN par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Samaksātais pievienotās vērtības nodoklis par reprezentācijas nolūkiem iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar publisku konferenču, pieņemšanu, degustāciju un maltīšu rīkošanu, kā arī apliekamo personu reprezentējošu priekšmetu izgatavošanu, saskaņā ar likuma 10.panta 7.daļu jāuzrāda 60 procentu apmērā;

19) 24.koda ailē — pirmstaksācijas periodā samaksātais PVN, ko apliekamā persona iemaksājusi valsts budžetā saskaņā ar likuma 3.panta 11.daļu kā šo pakalpojumu saņēmēja no Latvijā nereģistrētām ārvalstu personām savu apliekamo darījumu veikšanai;

20) 25.koda ailē — lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu un citu apliekamo personu saskaņā ar 131.pantu izmaksātā PVN 12% kompensācija zemnieku saimniecībām;

21) 26.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta 9.daļu neatskaitāmais priekšnodoklis tām apliekamajām personām, kas veic gan apliekamus, gan neapliekamus darījumus un ir nodrošinājušas atsevišķu to preču un pakalpojumu uzskaiti, kas tiek izmantoti neapliekamo darījumu veikšanai;

22) 27.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta 10.daļu neatskaitāmais priekšnodoklis tām apliekamajām personām, kuras iegādātās preces un saņemtos pakalpojumus izmanto gan apliekamiem, gan neapliekamiem darījumiem un ir daļēji nodrošinājušas vai nav vispār nodrošinājušas to atsevišķu uzskaiti.

Pirms neatskaitāmā priekšnodokļa summas noteikšanas jāaprēķina neapliekamo darījumu īpatnējais svars (procentos). To nosaka šādi:

100% — 7.koda ailē uzrādītais apliekamo darījumu īpatnējais svars (%).

Neatskaitāmā priekšnodokļa summa jānosaka:

a) ja apliekamā persona ir nodrošinājusi daļēju uzskaiti:

(21.koda aile — 26.koda aile — 28.koda aile) x neapliekamo darījumu īpatnējais svars (procentos) : 100%;

b) ja apliekamā persona nav nodrošinājusi atsevišķu uzskaiti:

(21.koda aile x neapliekamo darījumu īpatnējais svars (procentos)) : 100%;

23) 28.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta 9.daļu atskaitāmais priekšnodoklis tām apliekamajām personām, kas veic gan apliekamus, gan neapliekamus darījumus un ir nodrošinājušas atsevišķu to preču un pakalpojumu uzskaiti, kas tiek izmantoti tikai apliekamajiem darījumiem;

24) 29.koda ailē — saskaņā ar likuma 10.panta 15.daļu priekšnodokļa summa (pirmstaksācijas perioda (P) summa), kuru apliekamā persona var atskaitīt taksācijas periodā, ja PVN deklarācija pirmstaksācijas periodā nav iesniegta likumā noteiktajā termiņā;

25) 30.koda ailē — nodokļa summa no pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikuma par kokmateriālu piegādēm 15.rindas, ja šī summa ir negatīva;

26) (P) ailes summa jāaprēķina šādi:

21.koda aile — 26.koda aile — 27.koda aile + 29.koda aile + 30.koda aile;

27) (S) ailes summa jāaprēķina:

8.koda aile + 9.koda aile + 10.koda aile;

28) 14.koda ailē — summa, par kuru priekšnodokļa summa ir lielāka nekā aprēķinātā PVN summa, t.i., summa, par kuru deklarācijas rindas "kopsumma" (P) ailē uzrādītā summa ir lielāka nekā (S) ailē uzrādītā.

(P) aile — (S) aile

29) 15.koda ailē — summa, par kuru aprēķinātā PVN summa ir lielāka nekā priekšnodokļa summa, t.i., summa par kuru deklarācijas rindas "kopsumma" (S) ailē uzrādītā summa ir lielāka nekā (P) ailē uzrādītā.

(S) aile — (P) aile

12.

Ja deklarācija tiek iesniegta pēc noteiktā termiņa, 15.koda ailes summa jāpalielina par (P) ailes summu un jāsamazina par 29.koda ailes summu.

13.

PVN aprēķinu apstiprina uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atbildīgā persona, to parakstot un norādot ieņemamā amata un uzvārda atšifrējumu, datumu un tālruņa numuru".

3. Izteikt norādījumu III daļu "Pārejas noteikumi" šādā redakcijā:

"Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora 1999.gada 25.jūnijā apstiprinātie metodiskie norādījumi "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā" ir piemērojami ar 1999.gada 1.jūliju".

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!