• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 1999. gada 17. jūnija ārkārtas sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.1999., Nr. 213/215 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20299

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas prezidija un Frakciju padomes 1999.gada 17.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

30.06.1999., Nr. 213/215

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 1999. gada 17. jūnija ārkārtas sēdē

sēdes sākums pulksten 21.00

Stenogramma

J.Straume

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Labvakar, godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim Saeimas ārkārtas sēdi ar vienu darba kārtības jautājumu — Valsts prezidenta vēlēšanas .

Saskaņā ar Prezidija un frakciju nolikumu Saeimas Prezidijs šobrīd ir saņēmis sekojošus pieteikumus kandidatūrām:

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas, "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un Tautas partijas Saeimas frakciju deputāti Valsts prezidenta amata kandidātam izvirza Vairu Vīķi-Freibergu;

Saeimas frakcija "Latvijas ceļš" Valsts prezidenta amatam izvirza Valdi Birkavu;

Jaunās partijas Saeimas frakcijas deputāti Valsts prezidenta amatam izvirza Ingrīdas Ūdres kandidatūru.

Vai ir vēl kādas kandidatūras? Kandidātu izvirzīšanu beidzam.

Balsu skaitīšanas komisijas vārdā — deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (LC). Godājamais Saeimas priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Balsu skaitītāji ir sagatavojušies darbam. Pēc neilga brīža jūs tiksiet uzaicināti uz balsošanas procedūru.

Sēdes vadītājs. Paldies!

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume .

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Balsu skaitīšanas komisijas vārdā runās deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (LC). Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Balsu skaitītāji ierosina Saeimas Prezidijam sasaukt Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīgo sēdi radušās situācijas noskaidrošanai.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Prezidijs ierosina Prezidija un Frakciju padomes kopīgu sēdi. Šis jautājums nav balsojams.

Sarkanajā zālē tiekamies tūlīt. Piecpadsmit minūtes.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume .

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pārtraukums ir beidzies. Balsu skaitīšanas komisijas vārdā — deputāts Romualds Ražuks.

R.Ražuks (LC). Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Atļaujiet jūs informēt par Saeimas balsu skaitītāju sēdes nr.28 norisi par balsošanu, ievēlot Latvijas Republikas Valsts prezidentu.

Deputātiem tika izsniegtas 84 vēlēšanu zīmes, kā arī no vēlēšanu kastes izņemtas un par derīgām atzītas 84 vēlēšanu zīmes.

Par Ingrīdu Ūdri tika nodotas 12 balsis.

Par Valdi Birkavu 21 balss,

Par Vairu Vīķi-Freibergu tika nodotas 50 balsis ar 50 neapšaubāmām vēlēšanu zīmēm, kuras izvērtējot, neradās nekādas neskaidrības, un par vienu vēlēšanu zīmi radās domstarpības. Vēlēšanu zīmē tika nosvītroti Valda Birkava un Ingrīdas Ūdres uzvārdi nepārprotami, un Vairas Vīķes-Freibergas ailītē tika nosvītrots vārds "Vaira" un daļa no uzvārda. Trīs burti no uzvārda daļas "Vīķe". Tātad balsu skaitītājs Romualds Ražuks ierosināja balsu skaitītājiem nobalsot, vai vēlēšanu zīmē nobalsots pret visiem trim kandidātiem. Pirmā balsojuma balsis sadalījās līdzīgi trīs pret trīs. Arī pārbalsojot balsis sadalījās līdzīgi — trīs pret trīs. Līdz ar to Ražuka ierosinājums netika pieņemts. Lai atrisinātu radušos strīdīgo situāciju, tika sasaukta Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopīga sēde, kas pieņēma lēmumu — balsošanu atkārtot. Atkārtot par visu šo sarakstu. Tātad nākamā balsošana, kas notiks, ir balsošana — pirmās kārtas pārbalsošana. Pēc īsa brīža jūs tiksiet uzaicināti uz balsošanu.

Sēdes vadītājs. Paldies! Bet pirms mēs sākam pārbalsošanu, Saeimas Prezidijs ir saņēmis 10 deputātu ierosinājumu: "Pārtraukt ārkārtas sēdi līdz šī gada 21.jūnijam pulksten 9." Vai ir iebildumi? Ir iebildumi. Tādā gadījumā lūdzu zvanu! Balsosim par 10 deputātu ierosinājumu — pārtraukt 17.jūnija ārkārtas sēdi līdz 21.jūnijam pulksten 9. Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — 50, atturas — 2. Priekšlikums noraidīts.

Sākam balsošanu.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume .

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas! Lūdzu, vārds Balsu skaitīšanas komisijas pārstāvim Romualdam Ražukam.

R.Ražuks (LC). Godājamais Valsts prezidenta kungs! Godājamais Saeimas priekšsēža kungs! Godājamie deputāti! Atļaujiet jūs iepazīstināt ar Saeimas balsu skaitītāju sēdes protokolu nr. 29 par balsošanas rezultātiem, ievēlot Latvijas Republikas Valsts prezidentu 1999. gada 17. jūnijā Rīgā, Saeimas namā.

Kopumā izgatavotas 120 vēlēšanu zīmes. Deputātiem tika izsniegtas 84 vēlēšanu zīmes. Bojātu un mainītu nav. Dzēstas atlikušās 36 vēlēšanu zīmes. No vēlēšanu kastes izņemtas 84 zīmes, un visas atzītas par derīgām.

Pret visiem kandidātiem balsots 2 vēlēšanu zīmēs.

Par kandidātiem nodotās balsis:

par Vairu Vīķi—Freibergu — 53 balsis (aplausi),

par Valdi Birkavu — 20 balsis,

par Ingrīdu Ūdri — 9 balsis.

Sēdes vadītājs. Lūdzu mazu uzmanību!

R.Ražuks. Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 26. panta 3. daļu Vaira Vīķe-Freiberga ir ievēlēta par Latvijas Valsts prezidenti.

Balsu skaitītāji.

Sēdes vadītājs. Paldies! Apsveicam Vairu Vīķi-Freibergu, vēlam veiksmi, izturību un drosmi, strādājot Latvijas tautas un valsts labā.

Es lūdzu cienījamos žurnālistus dot iespēju Ulmaņa kungam un Krištopana kungam, un deputātiem apsveikt Freibergas kundzi, un aicinām viņu zālē! (Apsveikumi.)

Lūdzu tribīnē!

V.Vīķe-Freiberga. Augsti godājamais Valsts prezidenta kungs! Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Godātie Saeimas deputāti un deputātes! Es esmu dziļi pateicīga šai 7. Saeimai par man dāvāto uzticību. Šī jums un man ir tāda kā zvaigžņu stunda, kur mēs paveram jaunu lapaspusi Latvijas vēsturē.

Es darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai jūsu man dāvātā uzticība netiktu pievilta.

Es priecājos par to, ka mani ir izvirzījuši un atbalstījuši deputāti no ļoti plaša politiskā spektra — gan no kreisā spārna, gan no labā, gan no centra. Tas man kā bezpartejiskam cilvēkam ir it īpaši nozīmīgi.

Ko varu jums apsolīt, ir, ka rūpe par Latviju un mīlestība pret savu tautu mani ir vadījušas visu manu mūžu, vienalga, kurā zemē un kontinentā man dotajā brīdī ir liktenis lēmis dzīvot. Mana sirds vienmēr ir piederējusi Latvijai, es esmu tagad atgriezusies savās dzimtās mājās, un es esmu Latvijas rīcībā ar visu, kas ir manos spēkos, darīt, lai varētu tai kalpot. Paldies jums visiem!

(Aplausi.)

Sēdes vadītājs. Paldies! Līdz ar to ārkārtas sēde ir slēgta. Reģistrācija nenotiks.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!