• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atlikto nodokļu maksājumu iekasēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2001., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenām aprīlī

Vēl šajā numurā

15.05.2001., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atlikto nodokļu maksājumu iekasēšanu

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” pārejas noteikumu 25.punktu līdz 2000.gada 31.decembrim Finansu ministrijas Nokavēto nodokļu maksājumu komisijai bija tiesības pieņemt ieteikuma lēmumus par nokavējuma naudas samazināšanu, ja nodokļu maksātājs 90 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas samaksā nokavētā nodokļu maksājuma pamatparādu un pamatparāda palielinājuma naudu.

Pamatojoties uz komisijas ieteikumu, 2000.gadā Finansu ministrija pieņēma kopumā 212 lēmumus, kas paredzēja uzņēmējiem iespēju atbrīvoties no nokavējuma naudas, ja vien tie laikus samaksāja nodokļu pamatparādu (kas radies līdz 1999.gada 1.oktobrim) un pamatparāda palielinājumu.

Līdz ar šiem lēmumiem bija noteikts, ka uzņēmējiem jāsamaksā valstij kā pamatparāds un pamatparāda palielinājums 5,192 miljoni. Noteiktajā laikā — 90 dienās — valsts budžets no šiem nodokļu maksātājiem ir saņēmis nokavētos maksājumus 3,549 miljonu latu apjomā (no tā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 1,58 miljoni latu un iedzīvotāju ienākuma nodoklis 1,03 miljoni latu).

Iepriekš aprēķinātā nokavējuma nauda, ko būtu bijis iespējams samazināt pie pilnīgas pamatparādu un pamatparāda palielinājuma naudas nomaksas, bija 2,683 miljoni latu. Reāli samazinātā nokavējuma nauda atbilstoši segtajiem nodokļu parādiem ir 1,754 miljoni latu.

Tiem nodokļu maksātājiem, kas bija saņēmuši iespēju nomaksāt nodokļu parādu un atbrīvoties no nokavējuma naudas, bet laikus nenomaksāja pamatparādu, nokavējuma nauda samazināta netika. Viņiem būs pilnībā jānomaksā budžetam gan pamatparāds, gan pamatparāda palielinājums, gan nokavējuma nauda.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš uzskata, ka pērn uzņēmējiem likums par nodokļiem un nodevām deva labu iespēju atbrīvoties no lielajām uzkrātajām soda naudām:

“No šiem komisijas lēmumiem saskaņā ar likumu ieguvēji ir gan uzņēmēji, nodokļu maksātāji, gan valsts. Nodokļu maksātājiem tika dota iespēja atbrīvoties no uzkrātajām lielajām soda naudām, kas kavēja to attīstību, savukārt budžets saņēma no uzņēmējiem labprātīgi nomaksātus nodokļu parādus, turklāt ievērojamā apmērā — vairāk nekā 3 miljonus latu.”

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!