• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par krievu trimdas izdevumu dāvinājumu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2001., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministre Ingrīda Labucka

Vēl šajā numurā

15.05.2001., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par krievu trimdas izdevumu dāvinājumu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai

Vakar, 14. maijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstāžu zālē Krievijas vēstnieks Latvijā Igors Studeņņikovs, Stenfordas Universitātes profesors Lāzars Fleišmans un LNB direktors Andris Vilks atklāja izstādi “Grāmata trimdā — krievu trimdas izdevumi”. Tajā apskatāmas pēc Otrā pasaules kara trimdā izdotās krievu grāmatas.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā glabājas viena no lielākajām un nozīmīgākajām 20. gadsimta krievu trimdas preses un grāmatu kolekcijām Eiropā, tomēr tajā galvenokārt atrodami 1918.—1939. gada izdevumi. Tāpēc saņemtais dāvinājums būtiski papildina LNB krievu literatūras fondu.

Dāvinājumu bibliotēkai sarūpējusi profesora Nikitas Strūves vadītā ievērojamā krievu trimdas izdevniecība “YMCA–Press” (Young Men Christian Association) Parīzē, tās Maskavas filiāle — Viktora Moskvina vadītais grāmatu fonds “Russkoje zarubežje” un izdevniecība “Sintaksis” Parīzē, kuru savulaik dibinājis ievērojamais krievu rakstnieks disidends Andrejs Siņavskis (rakstījis ar pseidonīmu Ābrams Tercs) kopā ar savu kundzi Mariju Siņavsku.

Eksponētās grāmatas tematiski iedalāmas šādi: daiļliteratūra, literatūrzinātne, memuārliteratūra, vēsture, filozofija, reliģija un teoloģija, periodiskie izdevumi. Starp tiem ir Aleksandra Solžeņicina, Ābrama Terca, Nadeždas Mandelštamas sacerējumu pirmizdevumi, filozofu N.Berdjajeva, L.Šestova darbi un citas vērtības. Izstādē var pārlapot arī bijušā rīdzinieka B.Pļuhanova grāmatu par YMCA darbību pirmskara Latvijā un Igaunijā, kā arī gleznotāja, arī rīdzinieka, J.Kļimova rakstu krājumu.

Daudzu autoru disidendu darbiem ir nozīmīga loma ne vien krievu kultūrā, tie noder kā vērtīgs materiāls, pētot padomju, kā arī Latvijas un pārējo Baltijas valstu vēsturi.

Izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 4. jūnijam, bet 21. maijā paredzēta tikšanās ar izdevniecības “YMCA – Press” direktoru, Parīzes Universitātes krievu literatūras profesoru, ievērojamu literatūras pētnieku Nikitu Strūvi.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Sabiedrisko attiecību nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!