• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pareizticīgo un vecticībnieku 2009./2010.gada Ziemassvētkos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2010., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos

Vēl šajā numurā

07.01.2010., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pareizticīgo un vecticībnieku 2009./2010.gada Ziemassvētkos

Rīgas un visas Latvijas Metropolīta 01.JPG (524 bytes) Aleksandra Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums

Dievu mīlošiem draudžu ganiem, godājamai mūku kārtai un visiem uzticamajiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērniem:

Patiesi liels ir dievbijības noslēpums: Dievs skatīts miesā. (1 Tim. 3,16)

Mīļotie Svētās Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērni!

“Nāciet, priecāsimies par Kungu, vēstīsim šodienas noslēpumu; siena starp Dievu un cilvēkiem sagrauta; liesmojošais zobens atgriežas atpakaļ un ķerubi atkāpjas no dzīvības koka” (Stihira uz Kungs, es piesaucu Kristus Piedzimšanas svētku lielajā vakara dievkalpojumā).

Dievbijības noslēpums, visdziļākais noslēpums – tā Kristus Piedzimšanu dēvē Svētie Raksti un Pareizticīgās Baznīcas dziedājumi. Un patiesi, kas var būt diženāks un noslēpumaināks, salīdzinot ar Dievišķo iemiesošanos, ar mūsu Pestītāju Dievcilvēku?

Mūsu priekšā noslēpums, bet Baznīca svētku tropārā dzied: “Ar Tavu Piedzimšanu Kristu mūsu Dievs, pasaulei atspīdēja prāta gaisma.” Kā mums apvienot noslēpumu un apziņu, necaurredzamības plīvuru un gaismu, kas visiem pieejama?

Noslēpums ir neaptverams, bet, pieņemts ar ticību, nav pretrunā saprātam. Tas apgaismo saprātu un dara spējīgu uzņemt to, ko savādāk saprāts nav spējīgs pieņemt. Tad Dievs, diženais un neaptveramais, tuvojas mums un tuvina mūs Sev. Skaidri un saprotami, dārgi un tuvi mums kļūst Evaņģēlija vārdi: “Gods Dievam augstībā, miers virs zemes, un cilvēkiem labs prāts!” (Lk. 2,14)

SVECES.JPG (15243 bytes)

Kas gan uz mūsu zemes ir augstāks, svētāks un dārgāks cilvēkiem kā Dieva pasaule un Dieva svētā griba? Neaizmirsīsim par Dieva labvēlību savā ikdienas steigā, iedomīgi nenoraidīsim savā lepnumā un pašpietiekamībā, nešaubīsimies par to savā augstprātībā, bet ar lielu pazemību, ar mīlestību, ar cerību steigsim pie bagātīgā neizsmeļamā mierinājuma avota, kas mums atklājies ar Kristus Piedzimšanu. Pašos grūtākajos, pašos smagākajos laikos, tautas vissmagākajos brīžos, vajāšanu un noliegšanu gados ticība mūsu un mūsu pestīšanas labad Iemiesojušajam Dieva Dēlam bija Kristus Baznīcas un tās uzticamo bērnu nesatricināmas paļāvības, neuzvaramas vīrišķības un pacietības avots. Un šodien paļāvība uz nemainīgo Dieva palīdzību stiprina un atbalsta katru no mums mūsdienu grūtību un ciešanu vidū. Kā apliecinājums tam ir arī brīnums, kurš notika Salaspils pareizticīgo baznīcā, kas iesvētīta par godu Vissvētās Dievadzemdētājas ikonai “Visu Noskumušo Iepriecinātāja”, kad šīs svētās ikonas svētku dienā Pati mūsu Visšķīstā Valdniece Dievadzemdētāja un Mūžamjaunava Marija parādīja Savu rokām nedarīto atveidu uz kiota stikla. Atceroties šo brīnumu, kvēlosim mīlestībā pret šodien Bētlemē miesā Piedzimušo Dievbērnu Pestītāju Kristu un Viņa Visšķīsto Māti. Pienesīsim Viņam savas dāvanas: kvēlu mīlestību un patiesu ticību, vaļsirdīgu nožēlu un žēlastības darbus.

Priecāsimies pēc mūsu ticīgās sirds aicinājuma par Piedzimušo Dievbērnu, mūsu Pestītāju un Kungu Jēzu Kristu, pateiksimies Viņam par aizritējušo gadu un tām labdarībām, kuras Viņš mums rādījis Savas bezgalīgās labestības un mīlestības dēļ.

Nelokāmi sekosim pa Dieva doto baušļu pildīšanas ceļu, ar pazemību paļaujoties uz labo un pilnīgo Dieva gribu, uz Debesu Ķēniņienes Patvērumu un aizstāvību, uz svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa un visu svēto Dieva aizbildņu lūgšanām.

Visu Dieva man uzticēto draudzi ar mīlestību sveicu lielajos un priecīgajos Kristus Piedzimšanas svētkos un Dieva labestības dāvāto Jauno gadu! Lai nākamais gads būtu Dieva žēlastības, miera un garīgas līksmības laiks!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!