• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par cenu samazināšanu kompensējamajiem medikamentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2010., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203414

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par taupīšanas iespējām uz administratīvajiem izdevumiem

Vēl šajā numurā

08.01.2010., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par cenu samazināšanu kompensējamajiem medikamentiem

Sarunu rezultātā ar medikamentu ražotājiem aptuveni desmitajai daļai no pašreiz kompensējamajiem medikamentiem kopš 1.janvāra samazinātas cenas. Tas nozīmē, ka arī pacientu maksājums būs mazāks. Cenu samazinājums sastāda no 4% līdz pat 39%.

Veselības ministre Baiba Rozentāle uzsver: “Stājoties ministres amatā, uzdevu atbildīgajām amatpersonām meklēt iespējas kompensējamo medikamentu cenu samazināšanai, lai tos saņemtu lielāks pacientu skaits. Nav šaubu, ka nozares budžets ir nepietiekams, tomēr jāizmanto visas priekšrocības, kādas paredz likumdošana, un jāmeklē arvien jauni risinājumi. Pateicoties veiksmīgam sarunu rezultātam ar medikamentu ražotājiem, ko apliecina cenu samazinājums, šogad izdosies papildus palīdzēt vairākiem tūkstošiem pacientu. Tas ļauj stiprināt arī ambulatoro veselības aprūpi, jo zāļu kompensācijas sistēma ir būtiska tās sastāvdaļa. Uzskatu, ka pakāpeniskam kompensējamo medikamentu cenu samazinājumam būtu jāturpinās arī ilgtermiņā.”

Nosacījumi paredz, ka kompensējamo medikamentu cenai, salīdzinot ar cenām citās Eiropas Savienības valstīs, jābūt vismaz trešajai zemākajai un ne augstākai kā Igaunijā un Lietuvā. Veselības ministrija un Veselības ekonomikas centrs, kas ir atbildīgā iestāde par kompensējamo medikamentu saraksta veidošanu, rūpīgi izvērtē ne tikai zinātniski pierādīto zāļu efektivitāti, bet arī sarunās ar ražotājiem cenšas panākt maksimāli zemāku cenu.

Hroniskiem un smagiem slimniekiem medikamenti, kuru izmaksas pilnā apmērā vai daļēji sedz valsts (zāles tiek kompensētas 100%, 75% vai 50% apmērā atkarībā no slimības smaguma pakāpes), ļauj ārstēties mājas apstākļos un ārstus apmeklēt ambulatori.

Pasaules pieredze liecina, ka tas ir pamatoti ne tikai no medicīniskā viedokļa, bet arī ekonomiskā. Nesaņemot medikamentus, šie pacienti veselības problēmu saasinājuma rezultātā nokļūtu slimnīcā, kur viņu ārstēšana izmaksātu ievērojami dārgāk, nerunājot nemaz par veselībai nodarīto kaitējumu.

Atgādinām, ka Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu ietvaros trūcīgās personas, gada laikā samaksājot 50 latus par kompensējamajiem medikamentiem, no turpmākajiem līdzmaksājumiem ir atbrīvotas. Šobrīd Veselības ministrija strādā pie grozījumiem normatīvajos dokumentos, kas paredzētu paplašināt to personu loku, kuri būtu atbrīvoti no pacientu iemaksām un citiem līdzmaksājumiem, saņemot ārstniecisko palīdzību, kā arī iegādājoties kompensējamos medikamentus.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!