• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 7.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.2010., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisku kravu tranzīta veikšanu uz Afganistānu

Vēl šajā numurā

12.01.2010., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 7.janvārī

AM: Par Nacionālo bruņoto spēku plānotajām militārajām mācībām ārvalstīs

 7.janvārī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas (AM) iesniegtais MK rīkojuma “Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopīgajām militārajām mācībām ārvalstīs 2010.gadā” projekts.

MK rīkojums izstrādāts, lai nodrošinātu tiesisko pamatu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību dalībai 14 militārajās mācībās ārvalstīs 2010.gadā.

NBS plāno piedalīties mācībās, kas šogad tiks rīkotas ASV, Dānijā, Igaunijā, Lietuvā, Norvēģijā, Rumānijā, Slovēnijā un Vācijā. Mācību mērķis ir pilnveidot un stiprināt NATO dalībvalstu savstarpējo militāro sadarbību.

Dalību MK rīkojuma projektā minētajās mācībās ir paredzēts segt no AM 2010.gada budžeta programmas “Nacionālie bruņotie spēki”. Mācībām paredzētā summa ir 249 182 lati.

AM valsts sekretārs Jānis Sārts norāda, ka “piedalīšanās militārajās mācībās ārvalstīs ir nepieciešama, lai Latvijas bruņoto spēku karavīri atbilstoši būtu sagatavoti dalībai starptautiskajās operācijās. Tas ir arī ieguldījums NATO kopējo militāro spēju stiprināšanā”. “Jāpiebilst, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir būtiski samazināts finansējums karavīru dalībai ārvalstīs notiekošajās mācībās, līdz ar to karavīri piedalīsies tikai tajās mācībās, kurās tiek pilnveidotas karavīra profesionālās prasmes, kas nepieciešamas, galvenokārt dienot starptautisko operāciju rajonos,” uzsver J.Sārts.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

FM: Par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem

 7.janvārī valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts ir izstrādāts, lai saskaņotu minētos noteikumus ar grozījumiem, kas pieņemti spēkā esošajos normatīvajos aktos, kā arī lai optimizētu akcīzes nodokļa nodrošinājumu reģistrēšanas un uzraudzības kārtību.

Atšķirībā no pašreiz spēkā esošajiem MK noteikumiem VSS apstiprinātajā projektā ir paredzēta iespēja izmantot akcīzes nodokļa nodrošinājumu akcīzes nodokļa marku saņemšanai arī apstiprinātam un neapstiprinātam tirgotājam. Ir paredzēti atvieglojumi vispārējā nodrošinājuma reģistrācijā izteiktiem eksportētājiem, valsts noteikto obligāto naftas produktu rezervju un biodegvielas uzglabātājiem.

Noteikumu projekts arī paredz samazināt vispārējā nodrošinājuma minimālo lielumu naftas produktiem, kā arī svītrot normu par vispārējā nodrošinājuma izmantošanas ikmēneša pārskatu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestā.

Paredzēts arī atcelt vispārējā nodrošinājuma apliecību maksimālā derīguma termiņa (viens gads) ierobežojumu.

Tāpat ir paredzētas komersanta veicamās darbības saistībā ar nodrošinājumu speciālās atļaujas (licences) darbībai ar akcīzes precēm anulēšanas gadījumā un nodrošinātāja saistības pēc nodrošinātāja statusa zaudēšanas.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

FM: Par izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa ieskaitīšanas secībā budžetā

 7.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā kārtējie nodokļu maksājumi un nokavētie nodokļu maksājumi tiek ieskaitīti budžetā. Šobrīd spēkā esošos noteikumus papildinās ar jaunu punktu, kas paredz izmaiņas attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieskaitīšanas secību budžetā.

Gadījumos, kad nodokļu administrācija būs saņēmusi nodokļa maksātāja iesniegumu ar lūgumu piešķirt NĪN maksājumu samaksas termiņa pagarinājumu, pirms lēmuma pieņemšanas (piešķirot samaksas termiņa pagarinājumu) iemaksāto naudas summu vispirms novirzīs pagarinātā vai nokavētā NĪN segšanai. Tikai pēc tam iemaksāto naudas summu attiecinās uz NĪN kārtējiem maksājumiem.

Grozījumi nepieciešami, jo šobrīd nodokļu maksātāju iemaksātie maksājumi budžetā vispirms tiek ieskaitīti nodokļu maksājumu segšanai, kuriem maksājuma veikšanas brīdī nav beidzies nodokļu likumos un citos normatīvajos aktos noteiktais samaksas termiņš (kārtējie maksājumi).

Tādējādi, iesniedzot iesniegumu nodokļu administrācijā, piemēram, par nokavēto nodokļu samaksas termiņa atkārtotu pagarinājumu, un nomaksājot 20% no iepriekšējā pagarinājuma parāda summas, rodas situācija, kad iemaksātais maksājums tomēr nenosedz šā pagarinājuma 20%, bet dzēš kārtējo nodokļa maksājumu.

Šobrīd ir arī gadījumi, kad nodokļu maksātājs vēlas iesniegt iesniegumu ar lūgumu pagarināt kārtējo nodokļa maksājumu un vienlaikus iemaksā budžetā summu, lai nosegtu jau izveidojušos parādu, jo saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām” šādu pagarinājumu nepiešķir, ja ir konstatēti nodokļu parādi. Taču iemaksātais maksājums tiek ieskaitīts kārtējā maksājuma segšanai, nevis parāda segšanai.

Rezultātā veidojas situācija, kad nodokļu maksātājam nav iespējams nomaksāt izveidojušos nodokļa parādu, pirms tam nenomaksājot kārtējo nodokļa maksājumu, kuram maksājuma veikšanas mēnesī nav beidzies samaksas termiņš.

Papildinātais noteikumu projekts dos iespēju īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušajiem nodokļu maksātājiem saņemt NĪN samaksas termiņu pagarinājumu un pildīt ilgtermiņa saistības pret pašvaldību budžetu.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

IeM: Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

 Iekšlietu ministrija izstrādājusi un 7.janvārī valsts sekretāru sanāksmē pieteikusi likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kurā paredzēta atbildība fiziskām un juridiskām personām par apzinātu sabiedrības vai speciālo dienestu maldināšanu, kā rezultātā dienesti ir iesaistīti reaģēšanā uz nepatiesu notikumu.

Šādu grozījumu izstrādāšana tika uzsākta pēc viltus meteorīta nokrišanas Mazsalacā, jo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un citu institūciju amatpersonas tika iesaistītas reaģēšanā uz nepatiesu notikumu. Pašlaik spēkā esošās normas par viltus izsaukumiem paredz atbildību tikai fiziskai personai, kas tieši veikusi atbildīgo dienestu izsaukšanu, bet atbildība nav paredzēta juridiskai personai, kuras interesēs ir veikts apzināti nepatiess izsaukums, kā arī atbildība nav paredzēta par darbībām, ar kurām maldinātas citas personas, kā rezultātā atbildīgie dienesti ir iesaistīti reaģēšanā uz nepatiesu notikumu.

Likumprojektā paredzēts, ka šādus administratīvos pārkāpumus izskatīs Valsts policija.

Kā liecina statistikas rādītāji, 2008.gadā administratīvā pārkāpuma protokoli par viltus izsaukumiem sastādīti 227 personām, no tām sodītas 154 personas, savukārt no 2009.gada 1.janvāra līdz 1.novembrim sastādīti 262 protokoli un sodītas 147 personas.

Vienlaikus šajā likumprojektā tiek virzītas arī vairākas citas izmaiņas, piemēram, tiek plānots, ka, konstatējot atsevišķus ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus, drīkstēs piemērot arī brīdinājumu, ja ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus pārbaudes laikā nekavējoties novērš vai persona veic visas iespējamās darbības, lai tos pēc iespējas īsākā laikā novērstu, kas ir pretēji esošajam, ka jau no pirmā pārkāpuma konstatēšanas brīža tiek uzlikts naudas sods.

Sagatavotais grozījumu projekts vēl saskaņojams ar citām ministrijām un atbildīgajām institūcijām, bet pēc tam to skatīs valdībā.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

RAPLM: Par mērķdotāciju piešķiršanu pašvaldībām bezmaksas datoru un interneta izmantošanai

 Valsts sekretāru sanāksmē 7.janvārī tika izsludināts Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavotais noteikumu projekts par mērķdotāciju piešķiršanu no šā gada valsts budžeta, lai nodrošinātu iespēju pašvaldību bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus.

Bibliotēku likums nosaka, ka valsts un pašvaldību bibliotēku lietotājiem ir tiesības bez maksas izmantot publiski pieejamos datorus, internetu un vispārpieejamos elektroniskās informācijas resursus.

RAPLM ir aprēķinājusi visām pašvaldībām piešķiramās mērķdotācijas summu, kas sastāda 316 975 latus. Mērķdotācijas aprēķinātas, pamatojoties uz valsts aģentūras “Kultūras informācijas sistēmas” iesniegto informāciju.

Pašvaldību bibliotēkām tiks apmaksāti izdevumi, kas saistīti ar interneta abonēšanu 2010.gadā, kā arī 1.līmeņa palīdzības dienesta pakalpojumu izmantošanu.

Savukārt, ja pašvaldībai piešķirtā mērķdotācija nenodrošinās iedzīvotājiem pašvaldību publiskajās bibliotēkās tiesības bez maksas izmantot internetu un datorus, noteikumu projekts paredz, ka pašvaldība var noteikt kārtību datoru un interneta bezmaksas izmantošanai pašvaldību publiskajās bibliotēkās.

Noteikumu projekts neparedz papildu izdevumus valsts budžetam, jo ministrijas apakšprogrammā “Pašvaldību attīstības nacionālie atbalsta instrumenti” paredzēts finansējums 316 975 lati, lai nodrošinātu iespēju pašvaldību publiskajās bibliotēkās bez maksas izmantot internetu un datorus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

SM: Par jaunu kārtību pasta norēķinu sistēmas izmantošanai

 Satiksmes ministrija izstrādājusi jaunu regulējumu pasta norēķinu sistēmas izmantošanai. Plānots, ka tam būtu jāstājas spēkā 1.februārī. Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par kārtību, kādā pasta komersants nodrošina pasta norēķinu sistēmas izmantošanu” izsludināts 7.janvārī valsts sekretāru sanāksmē.

Jaunā kartība nosaka prasības fiziskai un juridiskai personai pasta norēķinu sistēmas konta atvēršanai, klientu apkalpošanas organizāciju, klienta tiesības un pienākumus, izmantojot pasta norēķinu sistēmas pakalpojumus, kā arī pasta komersanta tiesības un pienākumus, sniedzot attiecīgus pakalpojumus.

Pasta norēķinu sistēma (PNS) ir elektroniska maksājumu uzskaites, pārskaitījumu un norēķinu sistēma, kas paredzēta maksājumu pakalpojumu sniegšanai pasta tīklā. PNS kontu var atvērt gan fiziska, gan juridiska persona, un šādu kontu skaits klientam nav ierobežots. PNS uzdevums ir nodrošināt maksājumu pakalpojumus un klientu kontu apkalpošanu.

Jauns MK noteikumu projekts izstrādāts, jo līdzšinējais regulējums šā gada 1.februārī zaudēs spēku. Lai jaunie noteikumi stātos spēkā, tiem vēl jāgūst valdības atbalsts.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 ZM: Par atbalsta piešķiršanas kārtību meža nozares attīstībai 2010.gadā

 Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība meža nozares attīstībai 2010.gadā”, ko 7.janvārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts nosaka valsts atbalsta piešķiršanas kārtību meža nozares attīstībai 2010.gadā.

Atbalsta kopējais apjoms ir 141 224 lati. No šīs summas 32 824 lati tiks piešķirti meža nozares atbalsta un attīstības programmu un projektu īstenošanai. Tāpat tiks atbalstīti zinātniskās izpētes projekti – to finansēšanai piešķirti 100 000 latu. Savukārt valsts starptautisko saistību izpildei Eiropas meža monitoringa sistēmas attīstības projekta “Further Development and Implementation of an EU–level Forest Monitoring System” (FUTMON) ieviešanai plāno piešķirt 8000 latus, bet eksperti par projektu iesniegumu un izpildes pārskatu vērtēšanu saņems 400 latus.

Noteikumu projektā noteikti izpētes un attīstības projektu vērtēšanas kritēriji, projektu iesniegšanas, vērtēšanas, līgumu slēgšanas un finansēšanas kārtība valsts atbalstam meža nozares attīstībai.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!