• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 202 "Noteikumi par sadzīves iekārtām, kurās tiek izmantots gāzveida kurināmais". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.1999., Nr. 182/183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20370

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.203

Dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas pasākumu veikšanas kārtība

Vēl šajā numurā

04.06.1999., Nr. 182/183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 202

Pieņemts: 01.06.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 202

Rīgā 1999.gada 1.jūnijā (prot. Nr. 29, 10.§)

Noteikumi par sadzīves iekārtām, kurās tiek izmantots gāzveida kurināmais

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka būtiskos drošības kritērijus, kādi jāievēro, projektējot un ražojot tādas sadzīves iekārtas, kurās par kurināmo tiek izmantots gāzveida kurināmais (turpmāk — gāzes iekārtas), lai tās neradītu draudus cilvēkam un videi, un gāzes iekārtu atbilstības novērtēšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā gāzes iekārtas tiek pārdotas iekšējā tirgū, dāvinātas vai nodotas lietošanā pret atlīdzību vai bez tās (turpmāk — piedāvāšana tirgū).

2. Šie noteikumi attiecas uz šādām gāzes iekārtām, kurās izmanto gāzveida kurināmo (jebkuru degvielu, kas atrodas gāzveida agregātstāvoklī 15 °C temperatūrā un zem vienu bāru augsta spiediena):

2.1. uz gāzes iekārtām, kurās sadedzina gāzveida kurināmo un kuras lieto ēdiena gatavošanai, ūdens sildīšanai un telpu apkurei;

2.2. uz saldēšanas iekārtām, mazgāšanas mašīnām un līdzīgām iekārtām, kurās ūdens normālā temperatūra nepārsniedz 105 °C;

2.3. uz gāzes iekārtām, ko lieto apgaismošanai;

2.4. uz gāzes iekārtu drošības, kontroles un regulēšanas iekārtām vai gāzes iekārtu piederumiem.

3. Šie noteikumi neattiecas uz gāzes iekārtām, kas konstruētas rūpnieciskai lietošanai.

4. Gāzes iekārta atbilst šajos noteikumos minētajiem būtiskajiem drošības kritērijiem, ja tā izgatavota saskaņā ar standartiem, kas attiecas uz šo noteikumu darbības jomu un kurus valsts bezpeļņas sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" ir paziņojusi kā piemērojamus noteiktajām prasībām (turpmāk — piemērojamais standarts), un minēto prasību izpilde ir apliecināta ar atbilstības novērtēšanas procedūrām.

5. Saistībā ar šiem noteikumiem piemērojamo standartu sarakstu publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" iesniedz valsts bezpeļņas sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts".

6. Ekonomikas ministrija iesniedz Ministru kabinetā priekšlikumus par kompetentu atbilstības novērtēšanas institūciju pilnvarošanu gāzes iekārtu atbilstības novērtēšanai (turpmāk — pilnvarotā institūcija).

7. Labklājības ministrija sadarbībā ar attiecīgo standartu tehnisko komiteju organizē piemērojamo standartu adaptāciju.

8. Lai institūcija tiktu pilnvarota veikt atbilstības novērtēšanu, tai jānodrošina šādu minimālo prasību izpilde:

8.1. personāla, nepieciešamo līdzekļu un iekārtu tehniskais nodrošinājums;

8.2. personāla profesionālā kompetence un godīgums;

8.3. neatkarība attiecībā uz testēšanas, pārskatu sagatavošanas, sertifikātu izsniegšanas un uzraudzības aktivitātēm, kā arī attiecībā uz vadības un tehnisko personālu, personām un grupām, kas tieši vai netieši ir saistītas ar gāzes iekārtu izmantošanu;

8.4. profesionālo noslēpumu glabāšanas nodrošināšana;

8.5. personāla civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

9. Institūcija, kas novērtējusi pilnvarotās institūcijas kompetenci, periodiski pārbauda šo noteikumu 8.1. un 8.2.apakšpunktā minēto prasību ievērošanu.

10. Gāzes iekārtas konstruējamas un izgatavojamas tā, lai tās atbilstu šādiem nosacījumiem:

10.1. gāzes iekārtu sastāvdaļas konstruētas un izgatavotas saskaņā ar ražotāja instrukciju un precīzi kalpo paredzētajam mērķim;

10.2. ir izmantoti tikai tādi materiāli un gāzes iekārtu piederumi, kas saskarē ar pārtikas produktiem vai sanitārajām un higiēnas vajadzībām paredzētu ūdeni neiespaidotu produktu un ūdens kvalitāti.

11. Ražotāja instrukcijās jābūt norādījumiem par gāzes iekārtu montāžu, regulēšanu, apkopi un lietošanu, lai attiecīgie darbi tiktu pareizi veikti un gāzes iekārtas ekspluatācijā būtu drošas. Instrukcijās īpaši precizē:

11.1. lietojamās gāzes kategoriju;

11.2. lietojamās gāzes pieslēguma spiedienu;

11.3. gaisa pievadīšanas veidu sadegšanas procesa nodrošināšanai, kā arī pasākumus bīstamu gāzu maisījumu veidošanās novēršanai gāzes iekārtās, kas nav apgādātas ar šo noteikumu 34.3.apakšpunktā minētajām ierīcēm;

11.4. sadegšanas produktu izvadīšanas un izkliedes nosacījumus;

11.5. piespiedu vilkmes degļu un ar tiem apgādājamo apsildes ķermeņu raksturlielumus un montāžas kritērijus;

11.6. ziņas par gāzes iekārtas piederumiem.

12. Uz gāzes iekārtām un to iesaiņojuma jābūt norādēm par lietojamās gāzes kategoriju, tās pieslēguma spiedienu un par jebkuru lietošanas ierobežojumu, īpaši par ierobežojumiem, kas attiecas uz gāzes iekārtu montāžu tikai telpās ar pietiekami nodrošinātu gaisa cirkulāciju.

II. Atbilstības novērtēšanas procedūras

13. Gāzes iekārtu atbilstību novērtē saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajām procedūrām.

14. Ja gāzes iekārta ražota vienā eksemplārā vai nelielā sērijā, pilnvarotā institūcija to verificē saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikuma VI nodaļā noteiktajām procedūrām.

15. Sērijveidā ražotajām gāzes iekārtām ražotājs nodrošina gāzes iekārtas tipa pārbaudi saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikuma I nodaļā noteiktajām procedūrām un (pēc ražotāja izvēles) ar vienu no šādām procedūrām:

15.1. gāzes iekārtas tipa atbilstības deklarēšana atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma II nodaļā noteiktajām procedūrām;

15.2. kvalitātes sistēmas ieviešana ražošanā atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma III nodaļā noteiktajām procedūrām;

15.3. katras gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšana atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma IV nodaļā noteiktajām procedūrām;

15.4. gāzes iekārtas verifikācija atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma V nodaļā noteiktajām procedūrām.

16. Izgatavojot gāzes iekārtas un gāzes iekārtu piederumus, ražotājs piemēro šo noteikumu 14. un 15.punktā noteiktās procedūras, sagatavo dokumentu kopumu, kas nosaka gāzes iekārtas vai tās piederumu tehniskos rādītājus (turpmāk — tehniskā dokumentācija) un sastāda atbilstības deklarāciju. Gāzes iekārtas piederumiem pievieno dokumentāciju ar to raksturlielumiem un paskaidrojumus, kā tie iemontējami gāzes iekārtā.

17. Tehniskajai dokumentācijai, kas attiecas uz atbilstības novērtēšanas procedūrām, jābūt valsts valodā.

18. Tehniskā dokumentācija, ko ražotājs iesniedz pilnvarotajā institūcijā, ietver šādu informāciju:

18.1. gāzes iekārtas vispārīgs apraksts;

18.2. kopskata un detalizētie rasējumi, gāzes iekārtas piederumu un atsevišķu bloku rasējumi, diagrammas un shēmas;

18.3. šo noteikumu 14. un 15.punktā noteikto procedūru izpildes apraksts un attiecīgi skaidrojumi, lai izprastu gāzes iekārtas darbību, un visu tās darbību apraksts kopumā;

18.4. pilnīgi vai daļēji izmantoto piemērojamo standartu saraksts, kā arī tehnisko risinājumu apraksts, lai nodrošinātu būtisko drošības kritēriju ievērošanu, ja piemērojamie standarti nav izmantoti;

18.5. testēšanas pārskati;

18.6. ražotāja gāzes iekārtu montāžas, lietošanas un apkopes instrukcijas;

18.7. kopā ar gāzes iekārtām lietojamo piederumu kalibrēšanas dokumentācija;

18.8. gāzes iekārtu vadības un uzraudzības dokumentācija;

18.9. cita dokumentācija, kas attiecas uz atbilstības novērtēšanu.

III. CE marķējums

19. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu tā, lai marķējums būtu skaidri redzams un salasāms un neizdzistu ne pirms gāzes iekārtas lietošanas, ne lietošanas laikā.

20. Ražotājs pievieno marķējumam ražotāja nosaukumu vai identifikācijas simbolus, lietotās elektroenerģijas veidu (ja gāzes iekārta paredzēta pieslēgšanai elektroenerģijas avotam) un gāzes iekārtas kategoriju. Atkarībā no gāzes iekārtas tipa var tikt pievienota informācija, kas nepieciešama montāžai.

21. Ja gāzes iekārtām piemērojami arī citi normatīvie akti, ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu, apliecinot, ka ir ievērotas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

22. Ja gāzes iekārtas tipa pārbaudi ir veikusi pilnvarotā institūcija un izsniegusi sertifikātu par tipa atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām, CE marķējumam pievieno institūcijas identifikācijas numuru.

23. Uz gāzes iekārtas, tās iepakojuma un pavaddokumentiem nedrīkst izvietot tādu marķējumu, kuru iespējams sajaukt ar CE marķējumu.

IV. Tirgus uzraudzība

24. Gāzes iekārtu tirgus uzraudzību veic Ministru kabineta noteikta tirgus uzraudzības iestāde.

25. Pirms gāzes iekārtas piedāvāšanas tirgū tirgus uzraudzības iestāde ir tiesīga pieprasīt no ražotāja vai tā pilnvarotā izplatītāja gāzes iekārtas tehnisko dokumentāciju.

26. Tirgū piedāvātās gāzes iekārtas jāapgādā:

26.1. ar ražotāja instrukcijām valsts valodā;

26.2. ar nepieciešamajām norādēm uz iesaiņojuma.

27. Gāzes iekārtas ražotājs un tā pilnvarotais izplatītājs uzglabā tehnisko dokumentāciju un atbilstības deklarāciju tā, lai tirgus uzraudzības iestādei minētā dokumentācija būtu pieejama vismaz 10 gadu pēc pēdējās gāzes iekārtas izgatavošanas.

28. Ja gāzes iekārta neatbilst šo noteikumu prasībām un ražotājs neatbilstību nenovērš, tirgus uzraudzības iestāde veic visus attiecīgajos normatīvajos aktos paredzētos pasākumus, lai pārtrauktu gāzes iekārtas piedāvāšanu iekšējā tirgū un nepieļautu tās tirdzniecību.

29. Šo noteikumu prasībām neatbilstošu gāzes iekārtu prezentācija vai reklāma gadatirgos, izstādēs un līdzīgos pasākumos ir pieļaujama, ja gāzes iekārtām ir pievienota skaidri salasāma norāde par to, ka tās ir aizliegts iepirkt un izmantot, kamēr ražotājs vai tā pilnvarotais izplatītājs nav nodrošinājis atbilstību šo noteikumu prasībām.

30. Ja tirgus uzraudzības iestāde atklāj, ka gāzes iekārta ar CE marķējumu tiek pareizi lietota paredzētajiem mērķiem, bet rada draudus cilvēku veselībai un dzīvībai vai nodara zaudējumus videi, tirgus uzraudzības iestāde aptur attiecīgās gāzes iekārtas piedāvāšanu tirgū un aizliedz to lietot. Attiecīgā informācija tiek nosūtīta gāzes iekārtas ražotājam vai importētājam.

31. Ārvalstīs izdotos gāzes iekārtas atbilstības novērtēšanas apliecinājumus un apstiprinājumus Latvijā atzīst normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

32. Ja gāzes iekārtas ražotājs vai tā pilnvarotais izplatītājs noteiktā kārtībā nav reģistrēts Latvijā, par šo noteikumu ievērošanu ir atbildīgs gāzes iekārtas importētājs.

V. Būtiskie drošības kritēriji darbībām ar gāzes iekārtām

33. Gāzes iekārtām jābūt konstruētām tā, lai, tās pareizi lietojot:

33.1. nebūtu nekādas nestabilitātes, izkropļojumu, lūzumu vai nodilumu, kas varētu iespaidot gāzes iekārtu, un tiktu nodrošināta cilvēku drošība;

33.2. gāzes iekārtas iedarbināšanas brīdī un darbības laikā kondensāts neiespaidotu gāzes iekārtas drošību;

33.3. līdz minimumam samazinātu eksplozijas risku ārējas izcelsmes ugunsgrēka gadījumā;

33.4. konstrukcija nepieļautu ūdens un neparedzētu gaisa iekļūšanu gāzes tīkla pievadā;

33.5. visas gāzes iekārtas sastāvdaļas, kas iestatītas vai iemontētas ražošanas procesā un kas nevar ietekmēt lietotāju vai uzstādītāju, būtu aizsargātas;

33.6. gāzes iekārta turpinātu droši darboties, ja notiktu normālas haotiskas patērētās enerģijas novirzes no vidējās vērtības;

33.7. patērētās enerģijas haotiskas novirzes no vidējās vērtības, kuras nav paredzētas gāzes iekārtas normālai lietošanai, kā arī šīs enerģijas pārtraukšana vai atjaunošanās neizraisītu nedrošu situāciju;

33.8. elektroiekārtas, kas ir gāzes iekārtas sastāvdaļas, būtu konstruētas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām elektrodrošības prasībām;

33.9. zem sprieguma esošo gāzes iekārtu daļu izraisītie mehāniskie un termiskie spriegumi, kā arī ar tiem saistītās deformācijas neizraisītu nedrošu situāciju;

33.10. gāzes iekārtas drošības, regulēšanas un vadības ierīču bojājumi neizraisītu nedrošu situāciju;

33.11. gāzes iekārtas drošības un vadības ierīces būtu darba gatavībā jebkurā režīmā;

33.12. gāzes iekārtas vadības sviras un citas vadības vai iestatīšanas detaļas būtu skaidri marķētas un apgādātas ar attiecīgajām instrukcijām, lai novērstu kļūdas to izmantošanā un lai to konstrukcija nepieļautu nejaušu iedarbināšanu.

34. Konstruējot gāzes iekārtas, jānodrošina nesadegušās gāzes izplūde tā, lai, tās pareizi lietojot:

34.1. noplūdes daudzums laika vienībā nebūtu bīstams;

34.2. gāzes padeve aizdegšanās, atkārtotas aizdegšanās un liesmas izdzišanas laikā būtu ierobežota un tiktu novērsta bīstama gāzes uzkrāšanās;

34.3. lietošanai iekštelpās vai slēgtās vietās paredzētās gāzes iekārtas būtu apgādātas ar speciālām ierīcēm, kas novērš bīstamu gāzes koncentrāciju attiecīgajās telpās vai vidē.

35. Gāzes iekārtas, kas nav apgādātas ar šo noteikumu 34.3.apakšpunktā minētajām ierīcēm, atļauts lietot tikai telpās, kur ir pietiekama ventilācija, lai novērstu nesadegušās gāzes bīstamu uzkrāšanos, ievērojot Latvijas klimatiskos apstākļus un attiecīgo būvnormatīvu prasības.

36. Aizdedzei gāzes iekārtās jābūt konstruētai tā, lai, tās pareizi lietojot:

36.1. būtu izlīdzināta aizdegšanās un atkārtota aizdegšanās;

36.2. būtu nodrošināta sajaukto gāzu aizdegšanās.

37. Gāzes iekārtās jānodrošina šāds degšanas process:

37.1. lai gāzes iekārtās, kuras ir samontētas saskaņā ar ražotāja instrukciju, regulāri apkalpotas un pareizi lietotas, būtu nodrošināta liesmas stabilitāte un sadegšanas produktos esošās vielas nebūtu veselībai bīstamā koncentrācijā;

37.2. lai pareizi lietotās gāzes iekārtās nebūtu nejaušas sadegšanas produktu noplūdes;

37.3. lai gāzes iekārtas, kas ir pievienotas dūmvadam sadegšanas produktu izvadīšanai un izkliedei, būtu konstruētas tā, lai pasliktinātas vilkmes apstākļos būtu novērsta sadegšanas produktu noplūde blakustelpās bīstamos daudzumos;

37.4. autonomās mājsaimniecības sildiekārtas bez dūmvada un ūdens ātrsildītāji bez dūmvada nedrīkst būt cēlonis oglekļa oksīda koncentrācijai attiecīgajās telpās, lai neapdraudētu tajās esošos cilvēkus, ņemot vērā viņu prognozējamo uzturēšanās laiku attiecīgajās telpās.

38. Gāzes iekārtām jābūt konstruētām tā, lai nodrošinātu racionālu gāzes enerģijas izmantošanu, gan izmantojot sasniegto tehnoloģijas līmeni, gan ievērojot drošības nosacījumus.

39. Gāzes iekārtās jānodrošina šāda temperatūra:

39.1. gāzes iekārtu daļās, kuras ir paredzēts novietot tuvu grīdai vai citām degošām virsmām, — lai to temperatūra nevarētu apdraudēt apkārtējos priekšmetus;

39.2. rokas vadības pogām un svirām — lai to temperatūra neapdraudētu lietotāju;

39.3. mājsaimniecības lietošanai — lai gāzes iekārtu ārējo daļu (izņemot siltuma atdevei paredzēto virsmu) temperatūra neapdraudētu lietotāju, īpaši bērnus.

VI. Noslēguma jautājums

40. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.februāri.  

Ministru prezidents V.Krištopans  

Labklājības ministrs V.Makarovs

1.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 1.jūnija noteikumiem Nr.202

Atbilstības novērtēšanas procedūras

I. Modulis B: gāzes iekārtas tipa pārbaude

1. Modulis B attiecas tikai uz gāzes iekārtu projektēšanas stadiju, un tas jāpiemēro kopā ar kādu no ražošanas moduļiem.

2. Gāzes iekārtas tipa pārbaude ir procedūra, ar kuru pilnvarotā institūcija, pamatojoties uz ražotāja vai ražotāja pilnvarotā izplatītāja iesniegumu, pārbauda un apstiprina (sertificē) gāzes iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām.

3. Pieteikumu gāzes iekārtas tipa pārbaudei ražotājs vai tā pilnvarotais izplatītājs drīkst iesniegt tikai vienā pilnvarotajā institūcijā. Pieteikumā iekļauj ziņas par ražotāju un pilnvaroto izplatītāju (ja pieteikuma iesniedzējs ir ražotāja pilnvarotais izplatītājs).

4. Ražotājs vai tā pilnvarotais izplatītājs pieteikumam pievieno tehnisko dokumentāciju.

5. Ražotājs nodod pilnvarotās institūcijas rīcībā gāzes iekārtas paraugu, kas atbilst noteiktam gāzes iekārtas tipam. Pilnvarotā institūcija drīkst pieprasīt papildu paraugus, ja tas nepieciešams testēšanas programmai.

6. Pilnvarotā institūcija:

6.1. pārbauda tehnisko dokumentāciju un to, vai gāzes iekārta un tās piederumi ir izgatavoti saskaņā ar šo dokumentāciju;

6.2. identificē gāzes iekārtas piederumus;

6.3. veic atbilstošu pārbaudi un testēšanu, lai pārliecinātos, vai ražotāja lietotais risinājums pietiekami efektīvi nodrošina būtisko drošības kritēriju izpildi.

7. Ja gāzes iekārta atbilst attiecīgajam tipam noteiktajām prasībām, pilnvarotā institūcija izsniedz ražotājam vai ražotāja pilnvarotajam izplatītājam gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu, kurā ir šāda informācija:

7.1. pārbaudes atzinums;

7.2. sertifikāta derīguma nosacījumi, ja tādi ir;

7.3. sertificētā gāzes iekārtas tipa identifikācijas dati;

7.4. ja nepieciešams, — gāzes iekārtas darbības apraksts.

8. Gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikāta pielikumā ražotājs pievieno tehniskos aprakstus, diagrammas un rasējumus, kas nepieciešami sertificētā parauga identifikācijai.

9. Pilnvarotā institūcija informē citas pilnvarotās institūcijas par izsniegto gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu, kā arī par izmaiņām, kas attiecas uz gāzes iekārtas tipu. Pilnvarotās institūcijas var pieprasīt un saņemt gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikāta kopiju, kā arī, ja ir pamatots iemesls, sertifikāta pielikumus, gāzes iekārtas tipa pārbaudes protokolu kopijas un testēšanas pārskatu kopijas.

10. Ja pilnvarotā institūcija pamatotu iemeslu dēļ atsaka izsniegt gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu vai atsauc gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātu, tā informē tirgus uzraudzības iestādi un pārējās pilnvarotās institūcijas un min attiecīgā lēmuma iemeslus.

11. Ražotājam vai tā pilnvarotajam izplatītājam jāinformē attiecīgā pilnvarotā institūcija par visām sertificētā gāzes iekārtas tipa modifikācijām, kas var iespaidot gāzes iekārtas atbilstību būtiskajiem drošības kritērijiem, un jāsaņem no attiecīgās pilnvarotās institūcijas papildu apstiprinājums (pielikums gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātam).

II. Modulis C: gāzes iekārtas tipa atbilstības deklarēšana

12. Gāzes iekārtas tipa atbilstības deklarēšana ir procedūra, ar kuru ražotājs deklarē, ka attiecīgā gāzes iekārta atbilst gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātā aprakstītajam tipam un šajos noteikumos noteiktajiem būtiskajiem drošības kritērijiem. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu un sastāda rakstisku atbilstības deklarāciju. Deklarāciju var sastādīt vienai gāzes iekārtai vai gāzes iekārtu sērijai. Deklarācija glabājas pie ražotāja vai tā pilnvarotā izplatītāja.

13. Ražotājs veic visas nepieciešamās darbības, lai ražošanas process (arī gala produkta pārbaudes un testēšana) nodrošinātu produkcijas viendabīgumu un gāzes iekārtas atbilstību sertificētajam tipam un šo noteikumu prasībām.

14. Pilnvarotā institūcija ne retāk kā reizi gadā, brīvi izvēloties pārbaudes laiku, veic gāzes iekārtu izlases pārbaudi ražotnē. Lai nodrošinātu gāzes iekārtu atbilstību šo noteikumu prasībām, pilnvarotā institūcija pārbauda pietiekamu gāzes iekārtu skaitu un veic piemērojamajos standartos noteiktos testus. Pilnvarotā institūcija katrā konkrētajā gadījumā pieņem lēmumu, vai veikt pilnīgu vai daļēju testēšanu. Ja viena gāzes iekārta vai gāzes iekārtu sērija neatbilst šo noteikumu prasībām, pilnvarotā institūcija veic pasākumus, lai nepieļautu attiecīgo gāzes iekārtu turpmāku marķēšanu ar CE marķējumu.

III. Modulis D: gāzes iekārtas ražošanas kvalitātes nodrošināšana

15. Gāzes iekārtas ražošanas kvalitātes nodrošināšana ir procedūra, ar kuru ražotājs deklarē, ka attiecīgā ražošanas kvalitātes sistēma nodrošina gāzes iekārtas atbilstību gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātā aprakstītajam tipam un atbilst šo noteikumu prasībām. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu un sastāda atbilstības deklarāciju. Deklarāciju var sastādīt vienai gāzes iekārtai vai gāzes iekārtu sērijai. Deklarācija glabājas pie ražotāja.

16. Ražotājs ievieš ražošanas kvalitātes sistēmu, kas nodrošina gāzes iekārtu atbilstību gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikātā aprakstītajam tipam un šo noteikumu prasībām. Ražotājs nodrošina iespēju pilnvarotajai institūcijai veikt ražošanas kvalitātes sistēmas uzraudzību.

17. Gāzes iekārtas ražošanas kvalitātes sistēmas atbilstības apstiprināšanai (sertificēšanai) ražotājs iesniedz tā izvēlētajā pilnvarotajā institūcijā pieteikumu, kurā ir šāda informācija:

17.1. ziņas par ražošanas kvalitātes sistēmas dokumentāciju;

17.2. apņemšanās veikt nepieciešamos pasākumus pēc ražošanas kvalitātes sistēmas apstiprināšanas (sertificēšanas);

17.3. apņemšanās uzturēt apstiprināto (sertificēto) kvalitātes sistēmu, lai nodrošinātu tās nepārtrauktu piemērotību un efektivitāti.

18. Pieteikumam ražotājs pievieno gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikāta kopiju un dokumentāciju, kas attiecas uz apstiprināto (sertificēto) gāzes iekārtas tipu.

19. Ražotāja izmantotajiem kritērijiem un noteikumiem, kas attiecas uz gāzes iekārtu piederumiem, jābūt sistemātiski dokumentētiem procedūru un pasākumu aprakstos un rakstiskās instrukcijās.

20. Ražošanas kvalitātes sistēmas dokumentācijai jānodrošina viennozīmīga kvalitātes programmu, plānu, rokasgrāmatu un protokolu interpretācija, īpašu uzmanību pievēršot šādu kvalitātes sistēmas elementu aprakstam:

20.1. kvalitātes mērķi, uzņēmuma organizatoriskā struktūra un uzņēmuma vadības atbildība, kā arī pilnvaras attiecībā uz gāzes iekārtu kvalitāti;

20.2. gāzes iekārtu ražošanas apraksts, kvalitātes vadības un kvalitātes nodrošināšanas metodes un lietotās sistemātiskās darbības;

20.3. pārbaudes un testēšanas pirms ražošanas uzsākšanas un ražošanas procesā, to veikšanas periodiskums;

20.4. gāzes iekārtu kvalitātes līmeņa sasniegšana un uzraudzība, kā arī efektīvas kvalitātes sistēmas nodrošināšana.

21. Pilnvarotā institūcija pārbauda un novērtē ražošanas kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, lai noteiktu, vai tā atbilst šī pielikuma 19. un 20.punktā noteiktajām prasībām. Ja gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēma atbilst šo noteikumu prasībām, pilnvarotā institūcija izsniedz ražošanas kvalitātes sistēmas sertifikātu, kas glabājas pie ražotāja.

22. Ražotājs informē pilnvaroto institūciju, kas ir apstiprinājusi (sertificējusi) ražošanas kvalitātes sistēmu, par visām plānotajām izmaiņām ražošanas kvalitātes sistēmā, piemēram, par jaunu tehnoloģiju ieviešanu vai jaunas kvalitātes nodrošināšanas koncepcijas pieņemšanu.

23. Pilnvarotā institūcija pārbauda ražotāja plānotās ražošanas kvalitātes sistēmas izmaiņas un pieņem lēmumu, vai izmainītā ražošanas kvalitātes sistēma atbilst attiecīgajiem kritērijiem un vai ir nepieciešama atkārtota tās atbilstības novērtēšana.

24. Pilnvarotā institūcija paziņo par savu lēmumu ražotājam un, ja nepieciešams, sniedz pamatotu atzinumu par nepieciešamību atkārtoti novērtēt izmainītās ražošanas kvalitātes sistēmas atbilstību.

25. Ja pilnvarotā institūcija ir atsaukusi kvalitātes sistēmas sertifikātu, tā informē citas pilnvarotās institūcijas par savu lēmumu un tā iemesliem.

26. Ražošanas kvalitātes sistēmas uzraudzību veic pilnvarotā institūcija. Uzraudzības mērķis ir nodrošināt, lai ražotājs pilnībā izpildītu apstiprinātās (sertificētās) ražošanas kvalitātes sistēmas nosacījumus.

27. Ražotājs dod iespēju pilnvarotās institūcijas pārstāvjiem pārbaudes veikšanai iekļūt ražošanas, testēšanas un uzglabāšanas telpās un nodrošina viņus ar nepieciešamo informāciju, īpaši ar:

27.1. ražošanas kvalitātes sistēmas dokumentāciju;

27.2. atzinumiem par pārbaužu rezultātiem, kā arī ar testēšanas un kalibrēšanas pārskatiem un personāla kvalifikācijas sertifikātiem.

28. Pilnvarotā institūcija veic pārbaudes ne retāk kā reizi divos gados.

29. Pilnvarotā institūcija var veikt ražošanas kvalitātes sistēmas pārbaudes bez iepriekšēja pieteikuma.

30. Pārbaužu laikā pilnvarotā institūcija var testēt gāzes iekārtu. Pēc testēšanas pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam testēšanas pārskatu. Pilnvarotā institūcija var pieprasīt, lai testēšanu veic ražotājs. Ja testi izdarīti agrāk, pilnvarotā institūcija var pieprasīt testēšanas pārskatus.

31. Pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam visu veikto pārbaužu pārskatu.

IV. Modulis E: gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšana

32. Gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšana ir procedūra, ar kuru ražotājs deklarē, ka attiecīgā gāzes iekārta atbilst tipa pārbaudes sertifikātā aprakstītajam tipam un šo noteikumu prasībām. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu un sastāda rakstisku atbilstības deklarāciju. Deklarāciju var sastādīt vienai gāzes iekārtai vai gāzes iekārtu sērijai. Deklarācija glabājas pie ražotāja.

33. Ražotājs izmanto gāzes iekārtas kvalitātes gala pārbaudes un testēšanu gāzes iekārtas sistēmas kvalitātes uzraudzībai, kā noteikts šajā modulī.

34. Gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas atbilstības apstiprināšanai (sertificēšanai) ražotājs iesniedz tā izvēlētajā pilnvarotajā institūcijā pieteikumu, kurā ir šāda informācija:

34.1. ziņas par iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas dokumentāciju;

34.2. apņemšanās veikt nepieciešamos pasākumus pēc kvalitātes nodrošināšanas sistēmas apstiprināšanas;

34.3. apņemšanās uzturēt gāzes iekārtas kvalitātes sistēmu, lai nodrošinātu tās nepārtrauktu piemērotību un efektivitāti.

35. Pieteikumam ražotājs pievieno gāzes iekārtas tipa pārbaudes sertifikāta kopiju un dokumentāciju, kas attiecas uz apstiprināto (sertificēto) gāzes iekārtas tipu.

36. Gāzes iekārtas kvalitātes sistēmas nodrošināšana ir katras gāzes iekārtas pārbaude un attiecīga testēšana saskaņā ar piemērojamajiem standartiem vai tiem ekvivalentu testēšanu, lai pārbaudītu gāzes iekārtas atbilstību šajos noteikumos noteiktajiem būtiskajiem drošības kritērijiem.

37. Ražotāja izmantotajiem kritērijiem un noteikumiem, kas attiecas uz gāzes iekārtu piederumiem, jābūt sistemātiski dokumentētiem procedūru un pasākumu aprakstos un rakstiskās instrukcijās.

38. Gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas dokumentācijā ir informācija par šādiem gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas elementiem:

38.1. uzņēmuma organizatoriskā struktūra un uzņēmuma vadības atbildība un pilnvaras attiecībā uz gāzes iekārtu kvalitāti;

38.2. pēc ražošanas veicamās pārbaudes un testēšanas;

38.3. efektīvas kvalitātes sistēmas novērtēšanas metodes.

39. Gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas atbilstību šo noteikumu prasībām pilnvarotā institūcija apstiprina ar sertifikātu, kurā ietver pārbaudes atzinumu, kā arī pamatotu atbilstības novērtēšanas lēmumu par atkārtotu atbilstības novērtēšanas nepieciešamību.

40. Ražotājs informē attiecīgo pilnvaroto institūciju par visām plānotajām izmaiņām gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmā, piemēram, par jaunu tehnoloģiju ieviešanu vai jaunas kvalitātes nodrošināšanas koncepcijas pieņemšanu.

41. Pilnvarotā institūcija pārbauda un novērtē gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, lai noteiktu, vai ir ievērotas šī pielikuma 35., 36. un 37.punktā noteiktās procedūras, kā arī pārbauda ražotāja piedāvātās gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas modifikācijas un pieņem lēmumu, vai modificētā gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēma atbilst attiecīgajiem kritērijiem un vai ir nepieciešama tās atbilstības novērtēšana.

42. Ja pilnvarotā institūcija ir atsaukusi gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas sertifikātu, tā informē citas pilnvarotās institūcijas par savu lēmumu un tā iemesliem.

43. Gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas uzraudzību veic pilnvarotā institūcija. Uzraudzības mērķis ir nodrošināt, lai ražotājs pilnībā izpildītu apstiprinātās (sertificētās) ražošanas kvalitātes sistēmas nosacījumus.

44. Ražotājs dod iespēju pilnvarotās institūcijas pārstāvjiem pārbaudes veikšanai iekļūt ražošanas, testēšanas un uzglabāšanas telpās un nodrošina viņus ar nepieciešamo informāciju, īpaši ar:

44.1. gāzes iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas dokumentāciju;

44.2. atzinumiem par pārbaužu rezultātiem, kā arī ar testēšanas un kalibrēšanas pārskatiem un personāla kvalifikācijas sertifikātiem.

45. Pilnvarotā institūcija veic pārbaudes ne retāk kā reizi divos gados.

46. Pilnvarotā institūcija var veikt gāzes iekārtas kvalitātes sistēmas pārbaudes bez iepriekšēja pieteikuma.

47. Pārbaužu laikā pilnvarotā institūcija var testēt gāzes iekārtu. Pēc testēšanas pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam testēšanas pārskatu. Pilnvarotā institūcija var pieprasīt, lai attiecīgos testus veic ražotājs. Ja testi veikti agrāk, pilnvarotā institūcija var pieprasīt testēšanas pārskatus.

48. Pilnvarotā institūcija iesniedz ražotājam visu veikto pārbaužu pārskatu.

V. Modulis F: gāzes iekārtu verifikācija

49. Gāzes iekārtu verifikācija ir procedūra, ar kuru pilnvarotā institūcija pārbauda un apstiprina (sertificē) gāzes iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu, un pilnvarotā institūcija izsniedz gāzes iekārtas atbilstības sertifikātu. Sertifikāts glabājas pie ražotāja.

50. Pēc ražotāja izvēles verifikāciju var veikt vienā no šādiem veidiem:

50.1. pārbauda un testē katru gāzes iekārtu;

50.2. pārbauda un testē gāzes iekārtas, pamatojoties uz statistiskajām metodēm un datiem.

51. Katru gāzes iekārtu pārbauda un testē šādā kārtībā:

51.1. pilnvarotā institūcija pārbauda katru gāzes iekārtu un veic piemērojamajos standartos noteikto testēšanu vai ekvivalentu testēšanu, lai pārbaudītu gāzes iekārtas atbilstību šajos noteikumos noteiktajiem būtiskajiem drošības kritērijiem;

51.2. pilnvarotā institūcija marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu un sastāda rakstisku atbilstības deklarāciju.

52. Pamatojoties uz statistiskajām metodēm un datiem, gāzes iekārtu pārbauda šādā kārtībā:

52.1. ražotājs piegādā pilnvarotajai institūcijai viendabīgas gāzes iekārtas sērijas un veic nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu nemainīgu ražotās produkcijas viendabīgumu visās gāzes iekārtas sērijās;

52.2. ja iespējams, ražotājs piestiprina CE marķējumu katrai gāzes iekārtai jau ražošanas procesā;

52.3. CE marķējumu papildina ar attiecīgās pilnvarotās institūcijas identifikācijas simbolu;

52.4. gāzes iekārtas grupē identiskās sērijās, kas sastāv no vienādos apstākļos ražotām viena modeļa vienībām:

52.4.1. gāzes iekārtas sērijas pārbauda brīvi izvēlētā kārtībā;

52.4.2. pārbauda katru gāzes iekārtas paraugu atsevišķi un veic piemērojamajos standartos noteikto testēšanu vai ekvivalentu testēšanu, lai noteiktu, vai sērija ir apstiprināma vai noraidāma;

52.5. veic gāzes iekārtas statistisko kontroli pēc raksturīgām pazīmēm.

53. Gāzes iekārtas paraugu atlases plānā iekļauj šādus raksturlielumus:

53.1. standarta kvalitātes līmeni, kas atbilst 95 procentu apstiprināšanas varbūtībai, ar neatbilstību no 0,5 līdz 1,5 procentiem;

53.2. kvalitātes robežvērtību, kas atbilst piecu procentu apstiprināšanas varbūtībai, ar neatbilstību no pieciem līdz desmit procentiem.

54. Ja gāzes iekārtas sērija ir apstiprināma, pilnvarotā institūcija izsniedz ražotājam gāzes iekārtas tipa atbilstības sertifikātu.

55. Tirgū var piedāvāt visas gāzes iekārtas sērijas, izņemot tās, kuru paraugs ir atzīts par neatbilstošu.

56. Ja gāzes iekārtas sērija ir noraidīta, pilnvarotā institūcija veic atbilstošus pasākumus, lai novērstu attiecīgās sērijas piedāvāšanu tirgū.

57. Ja gāzes iekārtas sērija tiek noraidīta vairākkārt, tad pilnvarotā institūcija var atcelt verifikāciju, kas pamatojas uz statistiskajām metodēm un datiem.

VI. Modulis G: gāzes iekārtas vienības verifikācija

58. Gāzes iekārtas vienības verifikācija ir procedūra, ar kuru pilnvarotā institūcija pārbauda un apstiprina (sertificē) katras gāzes iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām. Ražotājs marķē katru gāzes iekārtu ar CE marķējumu, un pilnvarotā institūcija izsniedz ražotājam gāzes iekārtas atbilstības sertifikātu.

59. Ražotājs nodrošina pilnvaroto institūciju ar šo noteikumu 18.punktā minēto tehnisko dokumentāciju, ja tas ir nepieciešams.

60. Pilnvarotā institūcija pārbauda katru gāzes iekārtu un atbilstoši testē, ņemot vērā projekta dokumentāciju, lai nodrošinātu attiecīgās gāzes iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām. Ja pilnvarotā institūcija uzskata par nepieciešamu, pārbaude un atbilstošā testēšana jāveic pēc tam, kad gāzes iekārta ir samontēta un uzstādīta.  

Labklājības ministrs V.Makarovs

2.pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 1.jūnija noteikumiem Nr.202

CE marķējums

1. CE marķējumu, kas apliecina gāzes iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām, veido lielie burti CE. Marķējuma paraugs ir šāds:

 

2. CE marķējuma izmērus var proporcionāli palielināt vai samazināt.

3. Abiem CE marķējuma komponentiem ir vienāds vertikālais izmērs, un tas nedrīkst būt mazāks par pieciem milimetriem.

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!