• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrija: Par klimata pārmaiņām un zaļo ekonomiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2010., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzdodot vērtēt un samazināt valsts veicamās funkcijas

Vēl šajā numurā

15.01.2010., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrija: Par klimata pārmaiņām un zaļo ekonomiku

 15.janvārī Vides ministrijas pārstāvji dodas uz Spānijas pilsētu Seviļu, kur šīs nedēļas nogalē notiks Eiropas Savienības Vides ministru neformāla sanāksme. Tajā paredzētas politiskas debates par Kopenhāgenā notikušā Klimata pārmaiņu samita rezultātiem un turpmākām darbībām, kā arī apskatīt jautājumu par zaļo/ekoefektīvo jeb uz vides saglabāšanu vērsto ekonomiku, īpaši akcentējot zaļo tehnoloģiju lomu tautsaimniecībā.

Kopumā Latvija ir ieinteresēta, lai iespējami ātri tiktu panākta globāla, visaptveroša un juridiski saistoša vienošanās par klimata pārmaiņu politikas režīmu pēc 2012.gada. Kopējais mērķis – samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas tā, lai globālais temperatūras pieaugums nepārsniegtu 2oC virs pirmsindustriālā līmeņa, – ir sasniedzams tikai ar visu pasaules valstu aktīvu līdzdalību. Attiecībā uz Kopenhāgenas konferences rezultātiem, kur zināšanai tika pieņemta vispārīga politiska deklarācija “Kopenhāgenas vienošanās”, Latvija atzīst, ka panāktā vienošanās ir stratēģiski daudz labāks risinājums nekā steigā panākta nesabalansēta un neambicioza vienošanās, kura neietvertu ES būtiskos elementus – visu pasaules valstu iesaisti turpmākā emisiju samazināšanā un atbilstošas finanšu arhitektūras izveidi. Kopenhāgenas vienošanās paredz attīstītajām valstīm līdz 2010.gada 31.janvārim iesniegt emisiju samazināšanas mērķus uz 2020.gadu. Latvija strikti uzstāj, ka ES uzņemas augstākas emisiju samazināšanas saistības (30% samazinājumu) pie nosacījuma, ka arī citu attīstīto valstu un attīstīto jaunattīstības valstu ieguldījums būs adekvāts un salīdzināms. Ieguldījums emisiju samazināšanā vai ierobežošanā būtu jāsniedz arī jaunattīstības valstīm. Būtiski, lai valstu ieguldījums tiktu salīdzināts, piemērojot objektīvus kritērijus.

Savukārt runājot par zaļo ekonomiku, jautājums ir aktuāls, lai rastu veidus, kā labāk sadarboties, veicinātu konkurētspējīgu ekonomiku krīzes apstākļos, ņemot vērā klimata pārmaiņu izaicinājumus. Atbilstoša likumdošanas vide un nozīmīgas investīcijas pētniecībā un attīstībā tādās jomās kā alternatīvie energoresursi, energoefektīvas iekārtas un mašīnas, videi draudzīgi materiāli var sekmēt inovācijas un kalpot kā pamats ekonomikas izaugsmei. Latvija uzskata par nepieciešamu atbalstīt jaunu ilgtspējīgu tehnoloģiju attīstību atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes jomā, kā arī informācijas apmaiņu starp dalībvalstīm. Tā kā Latvijā veiksmīgi notiek sadarbība starp zinātniekiem un uzņēmējiem videi draudzīgu siltumapgādes tehnoloģiju attīstībā un sekmīgi darbojas uzņēmumi siltumenerģētisko iekārtu ražošanas jomā, attīstot atjaunojamos energoresursus izmantojošas tehnoloģijas, tad Latvija atbalsta sadarbības un kooperācijas iespējas šādu tehnoloģiju attīstībā.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!