• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2010., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrija: Par patēriņa cenu izmaiņām 2009.gadā

Vēl šajā numurā

19.01.2010., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

JV03VAKS.JPG (25246 bytes)Gunārs Kūtris. Jurista īpašais pienākums pret valsti

Satversmes tiesā pašlaik izskatīšanā ir samērā daudz lietu, kas tieši ir saistītas ar konkrēto situāciju valstī – finansiālajām grūtībām (valstisko satricinājumu). Tāpēc pastāv dažādi ētiski un tiesiski priekšraksti, kas nosaka, kāpēc man nav tiesību komentēt šīs lietas. Tomēr arī tiesneši ir sabiedrības sastāvdaļa, un es esmu šīs valsts pilsonis, kam rūp tās liktenis. 1985.gadā Milānā apstiprinātie tiesu neatkarības pamatprincipi citastarp noteic: “Saskaņā ar Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju tiesu varai piederīgajām personām, tāpat kā citām personām, ir tiesības uz vārda, ticības, pulcēšanās un biedrošanās brīvību; tomēr jāievēro, ka, baudot šīs tiesības, tiesnešiem ir vienmēr jāizturas tādā veidā, lai saglabātu sava amata godu un tiesu varas neatkarību un objektivitāti (taisnīgumu).” Līdz ar to izmantošu savas tiesības normatīvajos aktos un ētikas kodeksa noteiktajās robežās.

Kristaps Tomsons. Eitanāzijas institūta izpratne, nošķiršana un iedalījums

Eitanāzijas jautājums ir aktuāls daudzās pasaules valstīs. Pēdējo desmit gadu laikā vairākām valstīm ir izdevies pieņemt likumus, kas legalizē eitanāziju, kā arī iedzīvināt tos praksē. Vairākās Eiropas valstīs – Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā, Šveicē – un divos Amerikas Savienoto Valstu štatos – Oregonā un Vašingtonā – pašlaik juridiski ir iespējams kāds no eitanāzijas veidiem. Tā rezultātā pasaulē un arī Latvijā ir krietni pieaugušas prasības pēc šā jautājuma tiesiskā regulējuma, kas dotu iespējas cilvēkiem atvieglot nomiršanu, nevis veicinātu mākslīgu cilvēka dzīves pagarināšanu. Līdz ar to rodas jautājums, vai cilvēkiem vajadzētu tikt piespiestiem palikt dzīviem un vai valsts var liegt cilvēkam izmantot viņam no dzimšanas piemītošās tiesības un brīvības. Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, ir jāaplūko eitanāzijas institūta izpratne, nošķiršana no citiem dzīvības atņemšanas veidiem un iedalījums.

Andrejs Dovguško. Saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā

Civilprocesa likuma 406.1 panta pirmā daļa paredz, ka saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā pieļaujama maksājuma saistībās, kuras pamatotas ar dokumentu un kurām ir iestājies izpildes termiņš, kā arī maksājuma saistībās par tādas atlīdzības samaksu, kas nolīgta līgumā par preces piegādi, preces pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu, ja šīs saistības ir pamatotas ar dokumentu un tām nav noteikts izpildes termiņš. Savukārt minētā likuma panta otrā daļa paredz izņēmumus gadījumiem, kad saistību piespiedu izpildīšana pieļaujama, proti, saistībā ar maksājumiem par neizpildītu pretizpildījumu; gadījumos, ja parādnieka dzīvesvieta nav zināma; gadījumos, ja parādnieka dzīvesvieta vai atrašanās vieta nav Latvijas Republikā un ja pieprasītais līgumsods pārsniedz galvenā parāda summu.

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!