• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par patēriņa cenu izmaiņām 2009.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2010., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203835

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par iedzīvotāju ienākuma nodokli

Vēl šajā numurā

19.01.2010., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par patēriņa cenu izmaiņām 2009.gadā

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2009.gadā patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 1,2%, t.sk. precēm par 1,2%, bet pakalpojumiem par 1,0%. Pēc Ekonomikas ministrijas analītiķu vērtējuma, patēriņa cenu deflācijas galvenais iemesls ir spējš iekšējā pieprasījuma samazinājums.

Kopumā jāatzīmē, ka 2009.gada deflācija ir nedaudz uzlabojusi Latvijas konkurētspēju – ir samazinājies lata reālais efektīvais valūtas kurss. Piemēram, Latvijas patēriņa cenu izmaiņas samazināja Latvijas relatīvās cenas salīdzinājumā ar galvenajām tirdzniecības partnervalstīm 2009.gada 10 mēnešos par 1,6%.  

2009.gadā saistībā ar ekonomisko aktivitāšu samazināšanos visā ES bija vērojams inflācijas tempu kritums un piecās valstīs bija deflācija (Īrijā, Igaunijā, Latvijā, Portugālē un Maltā). Vislielākā deflācija bija Īrijā un Igaunijā (pēc datiem līdz novembrim). Lietuvai līdz šim ir izdevies izvairīties no deflācijas.

Kopumā 2009.gadā (11 mēnešos) Igaunijā cenu samazinājums bija straujāks nekā Latvijā. Turklāt deflācija Igaunijā bija vērojama jau gada sākumā, bet Latvijā gada pirmajos trīs mēnešos, kā jau atzīmēts, cenas vēl palielinājās. Atšķirīga ir arī atsevišķu preču un pakalpojumu patēriņa cenu grupu dinamika. Igaunijā straujāk nekā Latvijā samazinājās pārtikas produktu cenas, kas daļēji skaidrojams ar PVN likmes palielinājumu Latvijā gada sākumā. Turpmākajos mēnešos pārtikas cenas Latvijā samazinājās līdzīgos tempos kā Igaunijā. Izteikti atšķirīga ir arī enerģētikas cenu dinamika. Gada sākumā Igaunijā enerģētikas cenas būtiski samazinājās, bet Latvijā otrādi – tās pieauga un samazināties sāka tikai maijā, kad Igaunijā tās sāka pieaugt. Gada beigās enerģētikas cenu kopējās izmaiņas abās valstīs līdzsvarojās.

Cenu samazinājums Latvijā sākās jau 2008.gada novembrī, kad tās samazinājās par 0,7% (salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi) un decembrī vēl par 0,5%.

Savukārt 2009.gada pirmajos trijos mēnešos patēriņa cenas atkal sāka pieaugt. To noteica piedāvājuma puses faktori, kas ir saistīti ar administratīvi regulējamo cenu (transporta pakalpojumiem un dažādiem komunāliem pakalpojumiem) kāpumu un likmju palielinājumu pievienotās vērtības nodoklim un akcīzei. Kopš 2009.gada aprīļa katru mēnesi ir vērojams patēriņa cenu kritums. 

Pirmās uz iekšējā pieprasījuma samazinājumu reaģēja preču cenas, kas sāka samazināties jau 2008.gada otrajā pusē, bet pakalpojumiem pārsvarā – sākot tikai ar 2009.gada martu.

Saglabājoties vājam iekšējam pieprasījumam, arī 2010.gadā cenas turpinās samazināties. Vienlaikus jāatzīmē, ka tādās nozīmīgās preču grupās kā pārtika un enerģija cenas var arī palielināties.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!