• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības fondu projektu apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2010., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203891

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta pasākumiem

Vēl šajā numurā

20.01.2010., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības fondu projektu apstiprināšanu

ES fondu projekti Latvijā līdz 2009.gada beigām ir apstiprināti par 1,4 miljardiem latu, kas ir 45% no Latvijai 2007.–2013.gada periodā pieejamā Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma, apliecina jaunākie dati šā gada janvārī.

Finanšu ministrija uzskata, ka 2009.gada ietvaros veiktie ES fondu ieviešanas sistēmas vienkāršošanas un naudas plūsmas paātrināšanas pasākumi, kā arī visu ES fondu vadībā iesaistīto institūciju intensīvs darbs ir devis pozitīvu rezultātu.

Līdz 2009.gada decembra beigām finansējuma saņēmējiem ir izmaksāti ~479 miljoni latu jeb 15% no Latvijai 2007.–2013.gada periodā pieejamā ES fondu finansējuma. Tai skaitā Eiropas Sociālā fonda (ESF) ietvaros finansējuma saņēmējiem ir izmaksāti 57 miljoni latu, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) ietvaros ~256 miljoni latu, bet Kohēzijas fonda (KF) ietvaros ~165 miljoni latu.

Jomas, kurās veikti vislielākie maksājumi projektu īstenotajiem 2009.gadā, ir uzņēmējdarbības un inovāciju joma (izmaksāti vairāk nekā 134 miljoni latu), vides nozare (izmaksāti vairāk nekā 106 miljoni latu), kā arī transporta un informācijas komunikāciju tehnoloģiju nozare (izmaksāti vairāk nekā 55 miljoni latu).

Tādējādi Latvija 2009.gadā ir izpildījusi arī starptautisko aizdevēju noteiktās prasības attiecībā uz maksājumiem ES fondu projektu īstenotājiem jeb finansējuma saņēmējiem. Saprašanās memorandā ar Eiropas Kopienu noteiktais mērķis atmaksām finansējuma saņēmējiem līdz 2009.gada beigām pārsniegts pat par 36%.

2009.gada pēdējos mēnešos naudas plūsma un ES finansējuma iepludināšana Latvijas ekonomikā bijusi visintensīvākā.

2010.gada valsts budžetā ES fondu projektiem ir atvēlēti aptuveni 410 miljoni latu, kas ir paredzēti tikai tiem projektiem, kas apstiprināti līdz 2009.gada septembrim. Savukārt pārējo apstiprināto projektu un jauno projektu (kuri pašlaik ir plānošanas, izstrādes vai vērtēšanas stadijā) ieviesējiem jāgaida, līdz tiks ietaupīts finansējums citu ES fondu projektu ietvaros 2010.gadā, vai arī jāiegulda projektu īstenošanā savi līdzekļi, atmaksu saņemot tikai pēc veikto izdevumu deklarēšanas un saņemšanas no EK.

Tādēļ FM ir nosūtījusi vēstuli Eiropas Komisijai un Starptautiskajam Valūtas fondam par papildus nepieciešamajiem ~400 miljoniem latu 2010.gada budžetā tiem ES fondu projektiem, kuri būtu īstenojami vēl 2010.gadā, lai veicinātu Latvijas ekonomikas atveseļošanos.

Par papildu finansējuma piešķiršanu šobrīd joprojām notiek sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!