• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2010., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.01.2010., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu

“Neatliekamo medicīnisko palīdzību saņems visi pacienti, kuriem tā būs nepieciešama,” atkārtoti uzsver veselības ministre Baiba Rozentāle un norāda, ka publiskajā telpā atspoguļotā informācija ne vienmēr ir korekta, jo informācijas atlase tiek veikta, neņemot vērā kontekstu. “Ātrās palīdzības brigāžu finansējums šogad pat ir palielināts par sešiem miljoniem latu. Savukārt, uzlabojoties ārstniecības pieejamībai ambulatorajā aprūpē – samazinoties pacienta iemaksām pie ārstiem speciālistiem un par ārstēšanos slimnīcā, paplašinot iedzīvotāju skaitu, kas ir atbrīvoti no pacientu iemaksām, un nodrošinot viņus ar kompensējamajiem medikamentiem – plānots, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaits samazināsies salīdzinājumā ar pagājušo gadu.”

Jau ziņots, ka veselības nozares budžets absolūtos skaitļos šogad ir par 70 miljoniem latu mazāks salīdzinājumā ar pagājušo gadu – 432 miljoni latu, no kuriem vairāk nekā 90% paredzēti tieši veselības aprūpes nodrošināšanai, savukārt nozares pārvaldes finansējums sastāda 2%. Plānojot līdzekļu sadali, par prioritāti izvirzīja ambulatoro ārstniecību un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, kuru paredzēts nodrošināt iepriekšējā gada līmenī. Attīstot ambulatoro ārstniecību, kompensējamo medikamentu apmaksai paredzēts 71 miljons latu, kas ir par 7 miljoniem latu vairāk nekā 2009.gadā.

Hroniskiem un smagiem slimniekiem medikamenti, kuru izmaksas pilnā apmērā vai daļēji sedz valsts, ļauj ārstēties mājas apstākļos un ārstus apmeklēt ambulatori. Pasaules pieredze liecina, ka tas ir pamatoti ne tikai no medicīniskā viedokļa, bet arī no ekonomiskā. Nesaņemot medikamentus, šie pacienti veselības problēmu saasinājuma rezultātā nokļūtu slimnīcā, kur viņu ārstēšana izmaksātu ievērojami dārgāk, nerunājot nemaz par veselībai nodarīto kaitējumu.

Lai arī finansējuma samazinājums slimnīcām plānots par 36 miljoniem latu mazāks salīdzinājumā ar 2009.gadu, prioritārās programmās – bērnu un grūtnieču, dzemdētāju aprūpe, onkoloģisko, psihiatrijas, tuberkulozes un bīstamo infekcijas slimību pacientu ārstēšana – tiks nodrošināta praktiski iepriekšējā gada apjomā. Arī neatliekamā medicīniskā palīdzība tiks nodrošināta pilnīgi visiem pacientiem.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!