• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1996., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204153

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Par revīzijas rezultātiem Tukuma rajona vides veselības centrā

Vēl šajā numurā

18.09.1996., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 21.08.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Revīzijas lieta Nr.5.1–2–95

Latvijas Republikas Valsts kontroles

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996.gada 21.augustā

Par revīzijas rezultātiem Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: kolēģijas priekšsēdētājs – departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi – Dz.Ozoliņa, M.Prāma –, izskatījuši revīzijas materiālus par pamatbudžeta un speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu un rīcību ar valsts mantu Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā par 1995.gadu un 1996.gada 5 mēnešiem,

konstatēja:

Rīgas 1. pārtikas rūpniecības skola (PRS) ir LR Zemkopības ministrijas pakļautības mācību iestāde ar juridiskas personas statusu, kas darbojas uz LR Lauksaimniecības ministrijas 1993.gada 12.maija pavēlē Nr.258 apstiprināta nolikuma pamata.

Grāmatvedības uzskaites stāvoklis Rīgas 1. PRS atzīstams par neapmierinošu. Skolas grāmatvedības uzskaitē netiek ievērotas LR Finansu ministrijas VKD ar 1994.gada 1.jūlija rīkojumu Nr.20 apstiprinātās “Instrukcijas par grāmatvedību budžeta iestādēs” un ar attiecīgā 1995.gada 2.novembra rīkojumu Nr.13 apstiprinātā “Nolikuma par kases operācijām valsts budžeta iestādēs” prasības. Grāmatvedības uzskaites kārtošana žurnālorderos nav saskaņota ar LR Finansu ministriju un tiek veikta pavirši. Līdz ar to netiek nodrošināta datu ticamība, apgrūtināta vai atsevišķos gadījumos neiespējama līdzekļu izlietošanas kontrole, pieļaujot līdzekļu nesaimniecisku izlietošanu.

Grāmatvedības uzskaite nenodrošina arī saimnieciski finansiālās darbības patiesu atspoguļojumu iestādes sastādītajos pārskatos un bilancēs: uz pirmdokumentiem nav operāciju kontējuma, netiek sastādīti apgrozījuma pārskati, bilancē uz 1996.gada janvāri nav uzrādīti visi subkontu atlikumi, pārskatos par speciālā budžeta līdzekļu tāmes izpildi un maksājumu summu konta izlietojumu uzrādīti nepatiesi dati.Galvenajā grāmatā par 1995.gadu nav uzrādīti subkontu apgrozījumi, tie ir nepilnīgi un kļūdaini, norēķinos ar valsts budžetu konstatētas atšķirības starp pirmdokumentos aprēķinātajām, grāmatvedības uzskaitē un atskaitēs uzrādītajām nodokļu summām. Kases orderus izraksta kasiere, nereģistrējot žurnālā, neizmaksātās algas un stipendijas netiek deponētas, kā rezultātā revīzijas laikā, izdarot kases pēkšņo revīziju, atklāts naudas pārpalikums Ls 393,68.

No Rīgas 1.PRS administrācijas pieļautajiem pārkāpumiem saimnieciski finansiālajā darbībā un tās uzskaitē kā būtiskākie uzskatāmi, ka 1995.gadā tikai 35% no kasē saņemtajiem speciālā budžeta līdzekļiem iemaksāti norēķinu kontā, tiek pieļauta skaidras naudas tūlītēja izmantošana. Pārtikas produktu iegādei no speciālā budžeta skaidrās naudas līdzekļiem 1995.gadā bez dokumentāra pamatojuma iztērēti Ls 11 437,20. 1996.gada 28.februārī skaidrā naudā no privātpersonas nopirkta automašīna “Audi–100” Ls 2 210 vērtībā.

Grāmatvedībā nav reģistrēti norēķini par telpu nomu un dienesta viesnīcu, nomas līgumi nav reģistrēti augstākstāvošajā iestādē. Nepamatoti sadārdzinātas bezdarbnieku pārkvalifikācijas izmaksas, kurās izdevumu īpatsvars administrācijas algošanai sastāda 33–35%. Uz speciālā budžeta izdevumiem attiecināti Ls 10 023 par izlietotiem produktiem, tie nav uzskaitīti atbilstoši grāmatvedības noteikumiem.

Nav attaisnojuma dokumentu par speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu Ls 991,03 apmērā par ziediem un Ls 420,84 par benzīnu. Šie izdevumi atzīstami par nelikumīgiem un nosakāms uzrēķins norādīto summu apmērā.

1995.gada 1.martā Rīgas 1. PRS galvenā grāmatvede nelikumīgi pārcelta uz laiku līdz 1995.gada 1.septembrim par struktūrvienības vadītāju un sakarā ar to viņai ir pārmaksāts darba algā Ls 144,16. Arī par šo summu kā par nelikumīgi un nepareizi izlietotu nosakāms uzrēķins.

Pieļauti rupji pārkāpumi transporta izdevumu kompensēšanā audzēkņiem. Lai gan finansējums šiem mērķiem saņemts regulāri, pretēji instrukcijai, kas izdota uz MK 1994.gada 5.aprīļa lēmuma Nr.90 pamata, kompensācijas izmaksas veiktas nesistemātiski. 1995.gada decembrī izmaksāti 45,6% no gada kopējiem izdevumiem. Ls 1 816 nepamatoti izmaksāti, kompensējot izdevumus par pilsētas sabiedriskā transporta izmantošanu, šie izdevumi bija jāsedz no pašvaldību līdzekļiem.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Rīgas 1. pārtikas rūpniecības skolas direktore S.Ozoliņa un direktores vietnieks A.Silavs, kā arī Zemkopības ministrijas Izglītības un zinātnes departamenta mācību iestāžu nodaļas vecākā referente Maija Dreimane.

Pieņemot lēmumu, departamenta kolēģija ņem vērā skolas direktores S.Ozoliņas paskaidrojumu, ka iepriekšējā galvenā grāmatvede G.Ābola no darba ir atbrīvota un pašlaik tiek sakārtota un datorizēta grāmatvedības uzskaite skolā.

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot materiālus un pamatojoties uz likuma “Par Valsts kontroli” 33.pantu,

nolēma:

1. Apstiprināt revīzijas rezultātus par pamatbudžeta un speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu un rīcību ar valsts mantu Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā par 1995.gadu un 1996.gada 5 mēnešiem un revīziju slēgt.

2. Noteikt uzrēķinu Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolai par nelikumīgu un nepareizu līdzekļu izlietošanu Ls 1 556,03 apmērā.

3. Paziņot Valsts ieņēmumu dienestam un LM Sociālās apdrošināšanas fondam par pieļautām kļūdām pievienotās vērtības un sociālā nodokļa aprēķināšanā Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā.

4. Informēt Zemkopības ministriju par grāmatvedības nesakārtotību Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolā un ieteikt nodrošināt revīzijā konstatēto trūkumu novēršanu.

5. Rīgas 1.pārtikas rūpniecības skolai veikt nepieciešamos pasākumus revīzijā konstatēto trūkumu novēršanā un par rezultātiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1996.gada 1.oktobrim.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs, departamenta direktors K.Beljānis,

kolēģijas locekļi: Dz.Ozoliņa, M.Prāma

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!