• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieturēto pensiju atmaksu pensionāriem aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2010., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts kopbudžeta deficītu pēc naudas plūsmas pērn

Vēl šajā numurā

26.01.2010., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieturēto pensiju atmaksu pensionāriem aprīlī

 Lai nodrošinātu Satversmes tiesas lēmuma izpildi, Labklājības ministrija (LM) informē, ka ieturētās pensijas pensionāri saņems aprīlī, vienlaikus ar aprīļa pensiju.

Ieturētās pensijas izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Lai tās saņemtu, pensionāriem VSAA nav jāiesniedz iesniegums, jo visa nepieciešamā informācija jau ir aģentūras rīcībā.

Ja pensijas saņēmējs ir nomiris, viņam pienākošos pensijas daļu varēs saņemt laulātais, pirmās un otrās pakāpes radinieki, kā arī citas personas. Šādos gadījumos mirušā tuviniekam būs jāvēršas dzīvesvietai tuvākajā VSAA, līdzi ņemot pensionāra miršanas un laulības apliecību vai arī mantojuma apliecību, vai tiesas nolēmumu.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, ko piemēros atmaksājamai pensijas daļai par laiku no 2009.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim, būs 23%, bet par 2010.gada janvāri – 26%, ņemot vērā neapliekamo minimumu. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka personām, kurām pensija piešķirta līdz 1996.gada 1.janvārim (un nav veikts pensijas pārrēķins), neapliekamais minimums ir šīs pensijas apmērā. Bet personām, kurām pensija piešķirta vai pārrēķināta pēc 1996.gada 1.janvāra – neapliekamais minimums ir 1980 latu gadā vai 165 lati mēnesī. Tādējādi, ja pensijas apmērs (kopā ar piemaksu) nepārsniedz 165 latus mēnesī, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis netiek piemērots.

Ja pensionāram ir tiesības uz nodokļa vai nodokļa papildu atvieglojumiem (apliecina ieraksts algas nodokļa grāmatiņā, kas iesniegta VSAA), tos ņems vērā, aprēķinot nodokli pensijas atmaksājamai pensijas daļai.

Pensionāri, kuri brīvprātīgi vēlas iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju par 2009.gadu, to varēs darīt pēc tam, kad būs saņēmuši atmaksājamo pensijas daļu. Savukārt pensionāriem, kuriem tas ir obligāti jāizdara līdz 1.aprīlim, deklarācijas iesniegšanas termiņš ir pagarināts līdz 1.jūlijam.

Pēc LM aprēķiniem, lai atmaksātu pensionāriem no 2009.gada 1.jūlija līdz šā gada 31.janvārim ieturētās pensijas, nepieciešami 73,7 miljoni latu. Savukārt, lai no šā gada 1.februāra pensionāri saņemtu pensiju pilnā apmērā, nepieciešami 110,9 miljoni latu. Kopumā ieturētajām pensijām un pensiju izmaksai pilnā apmērā šogad nepieciešami 184,6 miljoni latu. Savukārt 2011.gadā papildu pensijām vajadzēs 122,1 miljonu latu. Šogad un nākamgad pensijām papildu vajadzīgos resursus ņems no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uzkrājuma.

LM informē, ka no 2010.gada 1.februāra vecuma pensijas izmaksās bez ierobežojumiem.

Atgādinām, Satversmes tiesas spriedums attiecas tikai uz tām pensijām (vecuma un izdienas), kuras piešķirtas saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”.

Pretendējot uz pašvaldību sniegto sociālo palīdzību, pašvaldības pensionāriem ieturētās pensijas izmaksājamo naudas summu nevar uzskatīt par ienākumu vienā mēnesī. Šādā gadījumā jāņem vērā pilnas pensijas apmērs (pirms samazināšanas) iepriekšējos trīs mēnešos.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!