• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts kopbudžeta deficītu pēc naudas plūsmas pērn. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2010., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

26.01.2010., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts kopbudžeta deficītu pēc naudas plūsmas pērn

 21.janvārī, izvērtējot Valsts kases (VK) operatīvos datus, 2009.gada valsts kopbudžeta deficīts, rēķinot pēc naudas plūsmas principa, bijis ap 900 miljoniem latu jeb 6,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēc naudas plūsmas metodoloģijas konsolidētajā valsts budžetā izveidojies finansiālais deficīts ap 840 miljoniem latu, savukārt konsolidētajā pašvaldību budžetā finansiālais deficīts ir bijis 60 miljoni latu.

 “Pateicoties valdības mērķtiecīgajai un pārdomātajai fiskālajai politikai, budžeta deficīts pēc naudas plūsmas principa ir nedaudz mazāks, nekā tas bija plānots. Tas apliecina, ka mēs ejam pareizajā virzienā, samazinot valsts izdevumus, kuriem mēs tērējām naudu, ko paši neesam nopelnījuši. Pašreizējā situācijā ir ļoti svarīgi spēt sabalansēt mūsu izdevumus un ieņēmumus. Ir jānorāda, jo mazāks iepriekšējā un šajā gadā būs budžeta deficīts, jo mazāk mums turpmāk vajadzēs aizņemties budžeta deficīta segšanai līdzekļus no starptautiskajiem kreditoriem,” skaidro finanšu ministrs Einars Repše.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumu plāns 2009.gadā bija 4,02 miljardi latu, savukārt ieņēmumu plāna izpildi veido 3,9 miljardi latu. Valsts konsolidētā budžeta izdevumu plāns 2009.gadā bija 4,9 miljardi latu, savukārt izdevumu plāna izpildi veido 4,8 miljardi latu. Noslēgtās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka budžeta deficīts 2009.gadā nedrīkst pārsniegt 10% (atbilstoši EKS 95 metodoloģijai, ko aprēķinos izmanto Eiropas Komisija). Šādi aprēķināts valsts budžeta deficīts būs zināms šā gada aprīlī, kad tiks sagatavotas atbilstošas atskaites Eiropas Kopienu statistikas birojam “Eurostat”.

Atbilstoši vienošanās dokumentiem ar starptautiskajiem aizdevējiem valsts 2009., 2010. un 2011.gada budžeta deficīta rādītājiem jābūt attiecīgi zem 10%, 8,5% un 6% no IKP (atbilstoši EKS 95 metodoloģijai). Lai nodrošinātu turpmāku kopbudžeta deficīta mazināšanos un virzītos uz Māstrihtas kritēriju sasniegšanu, kā mērķis 2012.gadam ir izvirzīts fiskālās konsolidācijas pasākumu rezultātā samazināt kopbudžeta deficītu zem 3% no IKP (atbilstoši EKS 95 metodoloģijai).

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!