• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts robežsardzes koledžas darbības efektivitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2010., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.01.2010., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts robežsardzes koledžas darbības efektivitāti

Valsts kontrole:

 Iekšlietu ministrija (IeM) nav izvērtējusi, kā iespējami efektīvāk vadīt un finansēt tās padotības iestāžu pakļautībā esošās koledžas, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Valsts robežsardzes (VRS) koledžas pārvaldes struktūra ir neracionāla, un līdz ar to arī valsts līdzekļi tiek izmantoti neefektīvi. Koledžas direktora un trīs vietnieku pārraudzībā ir izveidotas 34 dažādas struktūrvienības. VRS koledžā dažādo atbalsta struktūrvienību skaits ir trīs reizes lielāks nekā Valsts policijas (VP) koledžā un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības (UCA) koledžā. Savukārt amata vietu skaits atbalsta struktūrās VRS koledžā ir divas reizes lielāks nekā VP koledžā un trīs reizes lielāks nekā UCA koledžā.

VRS koledža nav veikusi pietiekamus līdzekļu ekonomijas pasākumus. Lai arī 2009.gadā līdz ar valsts taupības noteikumiem VRS koledžas kopējie izdevumi tika samazināti par aptuveni 40% (1 134 623 lati), salīdzinot ar 2008.gadu, pērnā gada deviņos mēnešos atalgojumiem paredzētie līdzekļi jau izlietoti 83,4% apmērā no plānotā, bet precēm un pakalpojumiem – 83,6%. Lai nodrošinātu VRS koledžas darbību, papildus novembrī VRS koledžai piešķirts 86 381 lats.

VK secinājusi, ka Ministru kabineta lēmumu par izdevumu samazinājumiem IeM nav izpildījusi pēc būtības, jo Iekšlietu ministrija, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu izdevumu samazinājumu atbilstoši Ministru kabineta lēmumam, samazināja izdevumus apmācību poligona “Janapole” rekonstrukcijas darbu finansējumam par 1 551 582 latiem, bet 2009.gada ceturtajā ceturksnī lūdza piešķirt papildu finansējumu no valsts budžeta 362 744 latus poligona “Janapole” rekonstrukcijas darbu apmaksai.

IeM profesionālās izglītības koncepcija nenosaka nepieciešamo nozares speciālistu skaitu un to attiecīgo profesionālo izglītību, kā arī VRS nav noteikta kārtība un kritēriji, kā tiek plānots uzņemamo studentu kopējais skaits, un līdz ar to pastāv risks, ka iekšlietu sistēmā vajadzīgie speciālisti netiks sagatavoti un valsts budžeta līdzekļi profesionālai apmācībai netiks izlietoti efektīvi.

Pretēji normatīvajam regulējumam VRS koledžā 2009.gadā uzņemti 72 kadeti, kā arī ne IeM, ne VRS nav noteikusi uzņemamo reflektantu skaitu valsts finansētā 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā “Robežapsardze” nepilna laika studijām.

VRS koledžā darbā pieņemti volejbola izlases komandas galvenais treneris un četri volejbolisti, divi biatlonisti, viens motobraucējs un viens džudists. VK atklājusi, ka Sporta un fiziskās sagatavošanas nodaļā pieņemtais treneris un sportisti mācību procesā nepiedalās, līdz ar to pastāv risks, ka valsts līdzekļi – 120 099 lati, izmaksājot trenerim un sportistiem darba algu, izlietoti nepamatoti.

Likumības revīzija “Valsts robežsardzes koledžas darbības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām” veikta par laika posmu no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.septembrim.

Valsts kontroles informācija

Iekšlietu ministrija:

 Atsaucoties uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā pausto informāciju, ka Valsts robežsardzes (VRS) koledža nav veikusi pietiekamus līdzekļu ekonomijas pasākumus, kā arī tās pārvaldes struktūra izveidota neracionāli, Iekšlietu ministrija uzskata, ka ir veikti visi nepieciešami pasākumi, lai nodrošinātu līdzekļu racionālu un efektīvu izmantošanu ministrijas pakļautībā esošajā VRS koledžā.

Līdz ar valdības rīkojumu nodrošināt līdzekļu ekonomiju Iekšlietu ministrija nekavējoties īstenoja visus nepieciešamos pasākumus, lai samazinātu budžeta izdevumus, kā rezultātā arī VRS koledžā tika veikta darbības optimizācija, vienlaikus ievērojot gan līdzekļu ekonomiju, gan arī nepieciešamību nodrošināt profesionālu speciālistu sagatavošanu.

Valsts kontroles paziņojumā minēts, ka VRS koledža nav veikusi pietiekamus līdzekļu ekonomijas pasākumus. Pretēji valdības noteiktajam, ka atalgojuma samazinājumam ir jābūt 20%, VRS koledžā tika veikti ievērojami taupības pasākumi (bezalgas atvaļinājumu piešķiršana, amatu skaita samazināšana), tādējādi sasniedzot 30,1% samazinājumu atlīdzībai. Tāpat, salīdzinot 2008.gada un 2009.gada 10 mēnešus, naudas plūsma precēm un pakalpojumiem samazināta par 64,6%. Kopumā budžeta ietaupījums 2009.gada 10 mēnešos, salīdzinot ar 2008.gada 10 mēnešiem, ir 885 156 lati, kas ir 35,9%.

Valsts robežsardzes koledžas struktūra izveidota tā, lai kvalitatīvi veiktu tai uzdotos uzdevumus, un galvenais struktūrvienību izveidošanas mērķis ir nodalīt to kompetencē esošās atbildības jomas (nozares). Izveidotā VRS koledžas struktūra (Sporta mācību centrs, Kinoloģijas dienests, Lauku mācību centrs utt.) būtiski atšķiras no citu Iekšlietu ministrijas sistēmas koledžu struktūras, jo atšķirībā no citām Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošajām koledžām VRS koledža saskaņā ar Valsts robežsardzes 2009.gada 7.augusta noteikumiem Nr.44 “Kārtība, kādā Valsts robežsardzes koledža piedalās Valsts robežsardzei deleģēto uzdevumu izpildē” piedalās Valsts robežsardzei deleģēto uzdevumu izpildē.

Valsts robežsardzei ir stratēģiski svarīgi saglabāt izglītības iestādi, kura jau šobrīd ir gatava sagatavot Eiropas prasībām atbilstošus Valsts robežsardzei nepieciešamos speciālistus.

Iekšlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!