• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par eksporta garantijām uz ES un OECD valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2010., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204274

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par ES maksājumiem lauksaimniekiem februārī

Vēl šajā numurā

28.01.2010., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par eksporta garantijām uz ES un OECD valstīm

 Drīz apritēs astoņi mēneši, kopš darbojas eksporta garantijas uz visām pasaules valstīm, izņemot Eiropas Savienības un atsevišķas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstis.

Ekonomikas ministrija turpina dialogu ar Eiropas Komisiju, lai ļautu Latvijas Garantiju aģentūrai sniegt eksporta garantijas arī darījumiem uz Eiropas Savienības un atsevišķām Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstīm – Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, ASV.

Lai pierādītu šādu garantiju nepieciešamību, Latvijai jāpierāda minētā apdrošināšanas seguma neesamība vai trūkums Latvijā, t.i., Eiropas Komisijai jāiesniedz rakstiski apliecinājumi, ka pašreizējos tirgus apstākļos kredītrisku apdrošināšanas kompānijas Latvijas eksportētājiem ir atteikušas sniegt eksporta darījumu apdrošināšanas pakalpojumus uz ES un atsevišķām OECD valstīm.

 “Uzņēmēji vairākkārt ir izteikuši vēlmi saņemt eksporta garantijas arī uz Eiropas Savienību un bagātajām pasaules valstīm. Lai to izdarītu, Ekonomikas ministrijai dialogā ar Eiropas Komisiju nepieciešami dzelžaini pierādījumi, ka Latvijā nav iespējams apdrošināt eksporta darījumus uz ES un atsevišķām OECD valstīm. Aicinām arī pašus uzņēmējus būt aktīviem savu interešu aizstāvēšanā un līdz 8.februārim informēt ministriju par šādiem gadījumiem,” uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Tāpēc Ekonomikas ministrija lūdz uzņēmējus, kuriem tika atteikti eksporta apdrošināšanas pakalpojumi, līdz 8.februārim iesniegt Ekonomikas ministrijā:

• apliecinājumus, ka apdrošināšanas kompānijas ir atteikušas apdrošināt eksporta darījumus uz ES vai OECD valstīm, vai apjoms, par kādu ir apdrošināts eksporta darījums, ir samazināts;

• apdrošināšanas kompāniju atteikumus apdrošināt eksporta darījumus uz ES, OECD valstīm vai to paziņojumus, ka apjoms, par kādu tā apdrošina eksporta darījumu uz ES vai OECD valstīm, ir samazināts, norādot, kad ir notikusi limitu atcelšana/samazināšana un kā apdrošinātājs pamatoja savu lēmumu.

Ja Eiropas Komisijai netiks iesniegts pietiekams skaits rakstisku apliecinājumu, ka Latvijas eksportētāji ir lūguši izsniegt eksporta garantijas darījumiem uz šīm valstīm un tās ir atteiktas, Eiropas Komisija šo iniciatīvu var nesaskaņot.

Ekonomikas ministrija norāda, ka komersantu iesniegtā informācija netiks publiskota un tā tiks izmantota tikai komunikācijā ar Eiropas Komisiju.

Informāciju aicinām nosūtīt vai iesniegt rakstiski Ekonomikas ministrijā (Ekonomikas ministrija, Rīga, Brīvības iela 55). Papildu informācijai lūdzam sazināties ar Renāru Špadi, EM Uzņēmējdarbības un eksporta nodaļas vecāko referentu – 67013023, renars.spade@em.gov.lv.

Vienlaikus norādām, ka šādu aicinājumu jau gada sākumā esam nosūtījuši Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, Latvijas Darba devēju konfederācijai, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijai, Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas uzņēmēju asociācijai, Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijai, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijai, Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijai un Latvijas Kokrūpniecības federācijai.

Kā zināms, Latvijas Garantiju aģentūra kopš 2009.gada 1.jūnija jau izsniedz īstermiņa eksporta kredīta garantijas komersantu darījumiem uz trešajām valstīm. Nosacījumi, pēc kādiem tiek izsniegtas garantijas, definēti 2009.gada 24.marta Ministru kabineta noteikumos Nr.269 “Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai”.

Kopš programmas uzsākšanas līdz 2010.gada 25.janvārim LGA saņēmusi 52 eksporta garantiju pieteikumus no 21 uzņēmuma. No saņemtajiem pieteikumiem apstiprināti ir 25 projekti par kopējo summu 1,6 miljoni latu; noslēgti 17 eksporta kredīta garantijas līgumi par kopējo summu 1,002 miljoni latu. Šobrīd LGA izskata trīs projektus par kopējo atliktā maksājuma summu 1,135 miljoni eiro.

Visi uzņēmumi, ar kuriem noslēgti līgumi, pārstāv apstrādes rūpniecību (sakaru iekārtu ražošana, sadzīves elektroiekārtu ražošana, finiera lokšņu un koka paneļu ražošana, ziepju, mazgāšanas, tīrīšanas un spodrināšanas līdzekļu ražošana, pārtikas produktu ražošana). Eksporta kredītu garantijas izsniegtas par komersantu darījumiem uz tādām valstīm kā Krievija, Baltkrievija, Azerbaidžāna, Somālija, Gruzija un Kazahstāna.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!