• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārrunājot izglītības kvalitātes jautājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2010., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieprasot informāciju par autobusu iepirkumu

Vēl šajā numurā

02.02.2010., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārrunājot izglītības kvalitātes jautājumus

29.janvārī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ar programmas “Iespējamā misija” jaunajiem skolotājiem pārrunāja aktuālos jautājumus izglītībā. Ministru prezidents pateicās iniciatoriem un atbalstītājiem par skolotāju iesaistīšanu un motivēšanu darbam skolās.

“Iespējamās misijas” valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma atzina, ka nozīmīgi mūsdienu skolās ir tieši labi un profesionāli skolotāji. Tāpat būtisks ir skolotāju profesijas prestižs, kas ietekmē jaunu cilvēku izvēli kļūt vai nekļūt par skolotāju.

Programmas atbalstītājs “Swedbank” valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis atzina, ka uzņēmums arī turpmāk atbalstīs programmas “Iespējamā misija” darbību, jo tas ir ilgtermiņa ieguldījums valsts attīstībā.

M.Mančinskis minēja, ka ir būtisks valsts atbalsts attiecībā uz nodokļu atlaidēm ziedojumiem un labdarībai. “GlaxoSmithKline” valdes priekšsēdētājs Dins Šmits uzsvēra, ka veselība un izglītība ir jebkuras sabiedrības pamats, tādēļ uzņēmums vēlas ieguldīt izglītības veicināšanā. Kā svarīgu izglītības kvalitātes veicināšanas aspektu viņš izvirzīja skolotāju darba kvalitātes vērtēšanu.

“Iespējamās misijas” jaunie skolotāji informēja par savu darbu, pieredzi un gūtajām atziņām, strādājot gan Rīgas, gan reģiona skolās. Diskusijā tika atzīts, ka skolas direktoram ir būtiska loma izglītības procesa veicināšanā un skolas konkurētspējas veidošanā. Tika atzīts, ka lielākajā daļā skolu netiek izvirzīta vīzija, kuru vienoti cenšas sasniegt gan skolotāji, gan skolēni. Jaunie skolotāji uzskata, ka konkurētspējīgākām skolām vajadzētu vairāk izplatīt savu pozitīvo praksi un pieredzi citās skolās.

Būtiska loma diskusijās tika piešķirta jautājumam par profesionālu un talantīgu skolotāju piesaistīšanu un motivēšanu darbam skolās. Jaunie skolotāji ieteica paplašināt iespējas dažādu profesiju un augstas kvalifikācijas speciālistiem kļūt par skolotājiem, intensīvi apgūstot pedagoģijas prasmes. Programmas “Iespējamā misija” pārstāvji uzskata, ka pedagoga profesijai nav jābūt “mūža” profesijai, tai ir jākļūst dinamiskākai un ar plašāku prasmju un zināšanu perspektīvu. Pētījumos ir apliecināts, ka citās valstīs šī prakse ir veicinājusi produktīvāku un veiksmīgāku skolotāju darbu.

Jaunie skolotāji diskusijā arī atzina, ka skolu optimizācija ir jāturpina, lai nodrošinātu pilnas skolotāju slodzes un turpmāku konkurētspējīgu skolotāju darbu skolās, kā arī atalgojumu.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska un jauno skolotāju sarunā tika pārrunāti arī jautājumi par skolēnu, skolotāju, vecāku atbildību un skolēnu apmācības procesu pilnveidošanu.

Diskusijas noslēgumā premjers V.Dombrovskis pateicās jaunajiem skolotājiem par misiju, ko viņi ir uzņēmušies, un ieguldīto darbu skolēnu izglītošanā. Programmas valdes priekšsēdētāja I.Blūma izteica cerību, ka 2018.gadā, kad Latvija svinēs savu simts gadu jubileju un “Iespējamā misija” desmit gadu jubileja, izglītība būs kvalitatīva un atbilstoša 21.gadsimta vajadzībām.

Programmu “Iespējamā misija” pārstāvēja 26 jaunie skolotāji, programmas valdes priekšsēdētāja I.Blūma, tās atbalstītāji – “Swedbank” valdes priekšsēdētājs M.Mančinskis un “GlaxoSmithKline” valdes priekšsēdētājs D.Šmits.

5.februārī projekta “Iespējamās misijas nedēļa” ietvaros Ministru prezidents apmeklēs Gulbenes novada valsts ģimnāziju, kur vadīs stundu par tematu “Latvijas valsts finanšu sistēmas stabilizēšanas un ekonomiskās izaugsmes atjaunošanas gads: izaicinājumu un izšķirošu lēmumu pieņemšanas laiks”.

“Iespējamā misija” ir izglītības iniciatīva, kuru dibinājuši “Lattelecom”, “Swedbank” un Ideju partneru fonds un atbalsta biznesa un ideju līderi. Programma pastāv jau trīs gadus, darbam skolās piesaista, atlasa, apmāca un atbalsta talantīgus augstskolu absolventus. Šobrīd 22 Latvijas skolās strādā 26 programmas skolotāji un, sākot ar 1.februāri, pieteikties aicināti jaunieši trešajam “Iespējamās misijas” iesaukumam.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!