• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par līdzekļiem lauku attīstības programmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2010., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kanceleja: Atbildot uz Ministru prezidenta pieprasījumu

Vēl šajā numurā

03.02.2010., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par līdzekļiem lauku attīstības programmām

Lauku attīstības komiteja nobalsojusi par pēdējiem dalībvalstu/reģionu priekšlikumiem, kuri paredz izmantot ES ekonomikas atveseļošanas plāna un kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) veselīguma pārbaudes finansējumu un citus līdzekļu pārvedumus KLP ietvaros, lai risinātu esošās problēmas, tostarp ar ekonomiku un piena nozari, kā arī klimata pārmaiņām saistītās problēmas.

No 2009.gada oktobra līdz 2010.gada janvārim tika izdarītas izmaiņas visās lauku attīstības programmās.

No 2009.gada oktobra līdz 2010.gada janvārim tika izdarītas izmaiņas visās lauku attīstības programmās, un tagad ieguldījumiem lauksaimniecībā, vides un platjoslas pakalpojumu jomā lauku apvidos ir pieejami papildu līdzekļi pieci miljardi eiro. 2010.gada janvārī notika Lauku attīstības komitejas (LAK) balsojums par septiņām jaunākajām izmaiņām. Lielāko līdzekļu daļu novirzīs bioloģiskās daudzveidības jomai (31,2% no visiem līdzekļiem jeb 1,5 miljardus eiro) un ūdens apsaimniekošanai (28,9% jeb 3 miljardus eiro). Piena nozares pārstrukturēšanas vajadzībām tika piešķirti 14,5% no kopējā budžeta (0,7 miljardi), klimata pārmaiņu pasākumiem 14,2% jeb 0,7 miljardi, bet atjaunojamās enerģijas turpmākai veicināšanai – 5,6% no kopējā papildu budžeta (0,3 miljardi eiro). Platjoslas infrastruktūras attīstība lauku apvidos joprojām ir svarīgs politikas jautājums. Tādēļ dalībvalstis ir nolēmušas 35% (t.i., 360,4 miljonus eiro no pieejamā 1 miljarda) no ES ekonomikas atveseļošanas plāna līdzekļiem ieguldīt platjoslas pakalpojumos.

“Situācijā, kāda pašlaik izveidojusies ekonomikas un vides jomā, ir jārīkojas enerģiski, un tas vienlīdz jādara gan laukos, gan pilsētās,” norādīja lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Mēs esam Eiropas mērogā veikuši izšķirīgus pasākumus. Gan KLP veselīguma pārbaude, gan Eiropas Ekonomikas atveseļošanas plāns ir devuši jaunus naudas līdzekļus, lai palīdzētu risināt steidzamās problēmas, piemēram, piena nozares pārstrukturēšana un cīņa pret klimata pārmaiņām. Dalībvalstīm un reģioniem tagad lietpratīgi jāizmanto šī nauda.”

Papildu budžets

2009.gadā pēc kopējās lauksaimniecības politikas veselīguma pārbaudes un dažiem KLP līdzekļu pārvietojumiem dalībvalstīm kļuva pieejams papildu budžets 3,9 miljardi eiro, lai izmantotu to lauku attīstības pasākumiem. Šo budžetu papildināja viens miljards no ES ekonomikas atveseļošanas plāna, kas pievienoja prioritāru jomu – platjoslas infrastruktūras izveidošanu un modernizēšanu lauku apvidos.

Izmantoto līdzekļu ietekmes pārraudzība

Dalībvalstis/reģioni katru gadu ziņos par visiem izdevumiem saskaņā ar lauku attīstības programmām, kā arī par šā naudas izlietojuma ietekmi. No 2010.gada tas attieksies arī uz papildu līdzekļiem, kas piešķirti pašreizējām lauku attīstības programmām, ņemot vērā KLP veselīguma pārbaudes rezultātus un Eiropas Ekonomikas atveseļošanas plānu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!