• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kanceleja: Atbildot uz Ministru prezidenta pieprasījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2010., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

03.02.2010., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kanceleja: Atbildot uz Ministru prezidenta pieprasījumu

Jau ziņots, ka pirmdien, 1.februārī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pieprasīja Valsts kancelejai (VK) paskaidrojumus par atteikumu iepazīstināt Saeimas deputātus ar VK plāniem apgūt Eiropas Savienības fonda līdzekļus strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē (skat. “LV” nr.18, 02.02.2010.).

VK paskaidrojumā Ministru prezidentam rakstīts, ka Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes attīstības un politikas plānošanas lietās Baiba Pētersone neatteicās sniegt informāciju Saeimas Eiropas lietu komisijai, kā tas izskanēja plašsaziņas līdzekļos (paskaidrojuma tekstu skat. zemāk).

Neizpratni par Valsts kancelejas iepriekšējo rīcību, nesniedzot deputātiem informāciju, paudis arī Saeimas prezidijs.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurā Saeimas Prezidija vārdā pauž neizpratni par Valsts kancelejas pārstāvju rīcību, nesniedzot Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem prasīto informāciju par valsts pārvaldes projektiem paredzētajiem Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem.

“Saeimas Prezidijs pauž neizpratni par šādu Valsts kancelejas pārstāvju rīcību, jo tādējādi Saeimas deputātiem tiek liegta iespēja nodrošināt parlamentāro kontroli, īstenojot Latvijas Republikas Satversmē noteikto varas dalīšanas principu. Lūdzu Jūs turpmāk nodrošināt, lai tiktu ievērotas Latvijas Republikas Satversmes 25.pantā noteiktās Saeimas komisiju tiesības pieprasīt savai darbībai vajadzīgās ziņas un paskaidrojumus no izpildvaras pārstāvjiem,” teikts Saeimas priekšsēdētāja vēstulē premjerministram.

Atgādinām, ka Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē 29.janvārī Valsts kancelejas pārstāvji atteicās deputātiem sniegt prasīto informāciju par Eiropas Sociālā fonda 1.5.1.1.1.apakšaktivitāti “Atbalsts strukturālo reformu īstenošanai un analītisko spēju stiprināšanai valsts pārvaldē” .

“LV” un Saeimas preses dienesta informācija

 

Par Ministru prezidenta 2010.gada 1.februāra rezolūcijā Nr.111-1/12 doto uzdevumu izpildi

Ministru prezidentam V.Dombrovskim

Izpildot Ministru prezidenta 2010.gada 1.februāra rezolūcijā Nr.111-1/12 uzdoto, sniedzu paskaidrojumu par Valsts kancelejas direktores vietnieces valsts pārvaldes attīstības un politikas koordinācijas lietās Baibas Pētersones rīcību š.g. 29.janvāra Saeimas Eiropas lietu komisijas (turpmāk – Komisijas) sēdes laikā, izskatot jautājumu par Valsts kancelejas izstrādāto ESF projektu “Atbalsts strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē”.

Saskaņā ar B.Pētersones paskaidrojumu Saeimas komisijas sēdes laikā tika uzdots jautājums par to, kāpēc Valsts kanceleja nav iesniegusi izstrādātā ESF projekta “Atbalsts strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē” projekta pieteikumu. B.Pētersone informēja, ka visa informācija par ESF projektu, kas nav ierobežotas pieejamības informācija, tika nosūtīta Saeimas Eiropas lietu komisijai līdz 28.janvārim.

Minētajā jautājumā komisijas sēdē B.Pētersone neatteicās sniegt informāciju komisijai, kā tas ir izskanējis plašsaziņas līdzekļos, bet gan paskaidroja, kādā veidā tas būtu izdarāms. Proti, ņemot vērā to, ka ESF projektu pieteikums ir ierobežotas pieejamības informācija, B.Pētersone izteica lūgumu Komisijai šo informāciju no Valsts kancelejas pieprasīt vēstules formā vai arī nosūtot Valsts kancelejai Komisijas sēdes protokolu, lai Valsts kancelejai būtu tiesisks pamats pieprasīto informāciju komisijai nosūtīt.

Kā paskaidroja B.Pētersone, lūgums informāciju pieprasīt ar vēstuli vai komisijas protokolu balstījās uz to, ka atbilstoši Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likuma 29.panta pirmajai daļai “Eiropas Savienības fonda projekta iesnieguma lieta ir ierobežotas pieejamības informācija”.

Un, kaut arī informācijas lietojuma ierobežojumi likuma izpratnē attiecas uz trešajām personām, t.i., privātpersonām, arī valsts iestādēm savstarpējā informācijas apmaiņā ir jānodrošina informācijas statusa saglabāšana. Ievērojot minēto uzskatu, lūgums ierobežotas pieejamības informācijas pieprasījumu nosūtīt reģistrējama dokumenta formā atbilst labas pārvaldības principiem un nav uzskatāms par pārspīlētu birokrātisku kārtību, jo ir vērsts uz likumā noteiktā informācijas statusa saglabāšanu.

Šāds statuss minētajai informācijai ir noteikts, lai novērstu informācijas par projektu iepirkumos plānoto pasākumu izmaksām nonākšanu atklātībā, kas savukārt var veicināt izmaksu sadārdzināšanu no pretendentu puses un novest pie neefektīvas struktūrfondu līdzekļu izlietošanas.

Pielikumā:

1. Saeimas Eiropas lietu komisijas 2010.gada 25.janvāra vēstule Nr.9/17-2-n/9-(9/10);

2. Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītājas vietnieces 21.janvāra e-pasta vēstule un informācija;

3. Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītājas vietnieces 28.janvāra e-pasta vēstule un informācija.

Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane

2010.gada 1.februārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!