• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 2.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2010., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas lēmumu uzņemt aizturēto no Gvantanamo

Vēl šajā numurā

04.02.2010., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 2.februārī

ĀM: Par viena Gvantanamo ieslodzījuma nometnē aizturētā izmitināšanu Latvijā

2.februārī Ministru kabinets pieņēma lēmumu izmitināt Latvijā vienu Gvantanamo ieslodzījuma nometnē aizturēto.

Eiropas Savienības valstis, to skaitā arī Latvija, ir apsveikusi un politiski atbalstījusi Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas lēmumu slēgt Gvantanamo ieslodzījuma nometni. ES ir izrādījusi solidaritāti, un vairākas ES valstis ir jau uzņēmušas savā teritorijā Gvantanamo ieslodzījuma nometnes aizturētās personas. Latvijas valdības lēmums vēlreiz praksē apliecina vēlmi stiprināt stratēģisko partnerību ar ASV un gatavību īstenot vienotu un solidāru ES politiku.

ASV izmeklēšanas procesā pret aizturēto nav tikušas izvirzītas apsūdzības par iesaisti teroristiskās aktivitātēs. Persona pieder pie tās aizturēto kategorijas, kura nerada draudus sabiedrībai (clear for release). ASV un Latvijas atbildīgie dienesti ir rūpīgi izvērtējuši aizturētās personas lietu. Šī persona neradīs draudus Latvijas iedzīvotāju drošībai.

Aizturētais ir persona no Centrālāzijas reģiona, kas ir veicinošs faktors integrācijai un adaptācijai Latvijā. Latvija ir saņēmusi aizturētās personas rakstisku iesniegumu, kurā tiek izteikta gatavība un interese tikt izmitinātam Latvijā, kā arī integrēties, mācīties valodu un ievērot Latvijas likumus. Šīs personas uzņemšana Latvijā notiks saskaņā ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem un starptautiskajām normām.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments


 

FM: Par grozījumiem Latvijas mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programmā

2.februārī Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais (MK) rīkojums, kas paredz grozījumus Latvijas mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programmā.

Grozījumi paredz, ka turpmāk mikrokredīti biznesa projektu īstenošanai tiks piešķirti arī Rīgas pilsētas teritorijā, ne tikai ārpus Rīgas teritorijas.

Tāpat turpmāk programmas ietvaros aizdevumus varēs saņemt ne tikai komercreģistrā reģistrētie komersanti, bet arī tie iedzīvotāji, kas tikai vēlas uzsākt uzņēmējdarbību.

Šobrīd mikrokredīti tiek piešķirti pašnodarbinātajām personām un nelieliem mazajiem un vidējiem komersantiem (līdz 10 strādājošajiem).

Atbilstoši grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēta arī iespēja programmas ietvaros kredītus saņemt patentmaksas maksātājiem.

Līdz 2009.gada beigām programmas ietvaros izsniegti 146 kredīti par kopumā 403 512 latiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments


 

IZM: Par 2010./2011. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laikiem

Vispārējās izglītības iestāžu skolēniem 2010./2011.mācību gads sāksies 2010.gada 1.septembrī. 1.–8.klašu un 10.–11.klašu skolēniem mācību gads beigsies 2011.gada 31.maijā, 9.klašu skolēniem mācības beigsies 2011.gada 20.maijā, bet mācību gads noslēgsies 10.jūnijā, savukārt 12.klasei mācības beigsies 2011.gada 20.maijā, bet mācību gads – 17.jūnijā.

Pirmais semestris skolās ilgs no 2010.gada 1.septembra līdz 2010.gada 23.decembrim; otrais semestris – no 2011.gada 6.janvāra līdz 31.maijam (izņemot 9. un 12.klases skolēnus, kuriem otrais semestris noslēgsies attiecīgi 10. un 17.jūnijā).

Rudens brīvdienas noteiktas no 2010.gada 25. līdz 29.oktobrim; ziemas brīvdienas – no 2010.gada 27.decembra līdz 2011.gada 5.janvārim; pavasara brīvdienas – no 2011. gada 21.marta līdz 25.martam; vasaras brīvdienas – no 1.jūnija līdz 31.augustam (izņemot 9. un 12.klases skolēnus, kuriem brīvdienas eksāmenu dēļ sāksies vēlāk).

Tāpat kā līdz šim izglītības iestāde patstāvīgi pieņems lēmumu par vienu nedēļu ilgām papildu brīvdienām 1.klases skolēniem otrajā semestrī. Otrajā semestrī izglītības iestādēs paredzēta projektu nedēļa, kuras norises laiku katra skola noteiks pati.

Ja mācību gada laikā iestāsies ārkārtējas situācijas, kuras iepriekš nevar paredzēt un kuru rezultātā ilgstoši (vismaz vienu nedēļu) nebūs iespējams nodrošināt mācību procesu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, izglītības iestādes dibinātājs, izvērtējot konkrētos ārkārtējas situācijas apstākļus, būs tiesīgs pieņemt lēmumu par mācību gada pagarinājumu 1.–8.klasei un 10.–11.klasei.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka pašvaldība pēc izglītības iestādes direktora ierosinājuma var patstāvīgi pieņemt lēmumu par ziemas brīvdienu pagarināšanu par vienu vai divām dienām, norādot datumus šo dienu atstrādāšanai 2010./2011.mācību gadā.

Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par 2010./2011.mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku” Ministru kabineta sēdē apstiprināts 2.februārī.


 

IZM: Par Latvijas akadēmiskā pamattīkla izveides nosacījumiem

Lai uzlabotu informācijas sistēmas valsts zinātniskajās institūcijās un augstskolās un iesaistītos vienotajā Eiropas akadēmiskajā tīklā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, veidos nākamās paaudzes datu pārraides tīklu zinātniskās darbības nodrošināšanai.

Modernas informāciju tehnoloģijas infrastruktūras pieejamība zinātnes un augstākās izglītības vajadzībām ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem nozaru starptautiski konkurētspējīgai attīstībai un Latvijas spējai iekļauties Eiropas un pasaules zinātniskajos procesos.

2.februārī Ministru kabinets (MK) apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus “Noteikumi par darbības programmas “Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.1.1.3.2. apakšaktivitāti “Informācijas tehnoloģiju infrastruktūras un informācijas sistēmu uzlabošana zinātniskajai darbībai””, kas paredz kārtību, kā tiks izveidots Latvijas akadēmiskais pamattīkls (LAT). Kopumā šim mērķim plānots izmantot 10,5 miljonus latu, kas 100% apmērā būs ERAF finansējums.

Apstiprinātie MK noteikumi paredz, ka projekta iesniedzējs būs IZM, kas projektu īstenos sadarbībā ar vismaz 40 zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētām zinātniskajām institūcijām (sadarbības partneri). Sadarbības partneriem ir noteiktas tiesības piekļūt un lietot projekta gaitā iegūtos rezultātus, kā arī pienākums nodrošināt projekta gaitā iegūto rezultātu ilgtspēju vismaz 10 gadus pēc projekta īstenošanas beigām un finansēt iegūto rezultātu uzturēšanas izmaksas projekta laikā un vismaz 10 gadus pēc projekta īstenošanas beigām.

Projekta ietvaros ir plānots iegādāt aprīkojumu un ierīkot savienojumus tīkla piekļuves nodrošināšanai lietotājiem, izveidot akadēmiskajiem un zinātniskajiem mērķiem paredzētu pieslēgumu Eiropas un starptautiskajiem akadēmiskajiem tīkliem un globālajam internetam, plānota arī koplietošanas programmatūras iegāde pētnieciskās darbības veikšanai un mobilitātei, kā arī esošo zinātnisko datu centru modernizēšana un jaunu izveidošana.

Noteikumi paredz atbalstīt arī skaitļošanas resursu un datu glabātuvju iegādi, kā arī nodrošināt Latvijas zinātnieku piekļuvi starptautiskajām zinātniskajām digitālajām bibliotēkām un zinātniskās literatūras datubāzēm. Aktivitātes ietvaros tiek plānota arī zinātnisko institūciju informatīvo sistēmu vienotas integrācijas platformas izveide.

Viens no galvenajiem uzdevumiem ir būtiski uzlabot Latvijas pašreizējo zinātnes nozares darbību un atdevi un nodrošināt pētnieku iespējas aktīvi un pilnvērtīgi iesaistīties Eiropas un pasaules zinātnes norisēs, kā arī nodrošināt pilnvērtīgu šīs nozares potenciāla izmantošanu nacionālo interešu un tautsaimniecības attīstībai. LAT izveide radīs iespēju Latvijas zinātniekiem, nepametot valsti, iesaistīties pasaules mēroga projektos, kur ieguvums ir iedzīvotāju intelektuālā kapitāla saglabāšana lokāli un zināšanu pārnese uz ražojošajām un pakalpojumu nozarēm.

LAT izveide ir saskaņā ar Latvijas Nacionālajā attīstības plānā (NAP) noteikto un Eiropas Savienības politiku. NAP paredz ekonomikas inovatīvo (zināšanu) attīstības modeli, ierādot inovācijām, kas balstītas uz konkurētspējīgu izglītību un zinātni, būtisku lomu valsts ekonomikas izaugsmē un iedzīvotāju dzīves kvalitātes pieaugumam.

Saskaņā ar NAP augstskolām un citām zinātnes un pētniecības institūcijām ir jābūt iespējami atvērtām un aktīvi jāiekļaujas Eiropas pētniecības telpā, akumulējot un tālāk attīstot tur uzkrātās vērtības. Atbilstoši Eiropas Savienības pamatnostādnēm viens no iekļaušanās priekšnosacījumiem ir Eiropas Savienības vadlīnijām atbilstoša moderna nacionālā zinātnes un izglītības tīkla (angliski – National Research and Education Network), t.i., LAT, izveide un integrēšana starptautiskajos zinātnes un izglītības tīklos.


 

IZM: Par finansējumu 2010.gada pasaules čempionāta motokrosā MX1 klasē Latvijas “Grand Prix” organizēšanai

Biedrības “Latvijas Motosporta federācija” un sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Baltijas Kausa fonds” motocentra “Zelta Zirgs” līdzšinējās veiksmīgās sadarbības rezultātā Latvijai atkārtoti ir dota iespēja 2010.gadā sarīkot augstākā līmeņa motokrosa sacensības – pasaules čempionātu motokrosā MX1 klasē, tāpēc 2.februārī Ministru kabinets (MK) apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto MK rīkojuma projektu “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””, kurš paredz piešķirt IZM 184 699 latus pārskaitīšanai biedrībai “Latvijas Motosporta federācija” 2010.gada pasaules čempionāta motokrosā MX1 klasē Latvijas “Grand Prix” licences maksājuma segšanai.

Ņemot vērā, ka 2009.gadā pasaules čempionāts motokrosā tika plaši atspoguļots plašsaziņas līdzekļos 130 valstīs, turklāt to klātienē apmeklēja vairāki tūkstoši līdzjutēju no ārvalstīm, paredzams, ka čempionāta rīkošana Latvijā dos ieguldījumu ne tikai motosporta attīstības veicināšanā, bet arī Latvijas tēla popularizēšanā ārvalstīs, kā arī kopumā sniegs pozitīvu ekonomisko ietekmi.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

SM: Par transportlīdzekļa vadīšanas eksāmenā pieļauto kļūdu vērtēšanu

Turpmāk transportlīdzekļa vadīšanas eksāmenā tiks ieviesti kompetences vērtēšanas principi. Līdz šim par pieļautajām kļūdām eksāmenā piešķīra noteiktu punktu skaitu, taču turpmāk tiks vērtētas topošā vadītāja prasmes kopumā.

Tas nozīmē, ka transportlīdzekļa vadīšanas eksāmenā katru pieļauto pārkāpumu vērtēs pēc būtības, kādu bīstamību tas izraisījis, nevis formāli piešķirs noteiktus kļūdu uzskaites punktus.

To paredz 2.februārī valdības sēdē atbalstītais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība, kā arī vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība”.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Tāpat kā līdz šim vadīšanas eksāmenā pieļautās kļūdas novērtēs pēc to nozīmīguma un bīstamības pakāpes. Proti, par nenozīmīgām kļūdām uzskata tādas, kuras parasti neietekmē satiksmes drošību. Vidēji smagas kļūdas ir tās, kas atsevišķos gadījumos var apdraudēt satiksmes drošību, bet kuru dēļ attiecīgajā situācijā netiek radīti tieši draudi tai. Bet bīstamas kļūdas – gandrīz vienmēr rada draudus satiksmes drošībai vai kuru dēļ attiecīgajā situācijā tiek radīti tieši draudi.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka eksāmens būs nokārtots, ja pretendents tā laikā nepieļaus: (1) būtisku kļūdu; (2) vairāk nekā divas vidēji smagas kļūdas vienā un tajā pašā vērtējuma kritērijā vai vairāk nekā trīs vidēji smagas kļūdas; (3) vairāk nekā piecas nenozīmīgas kļūdas.

Ja topošo vadītāju neapmierinās eksāmena vērtējums, to mēneša laikā varēs apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”, kuras izveidota komisija savu atzinumu dos 30 dienu laikā.

Ar jaunajiem noteikumiem ieviests arī speciāls teorijas eksāmens A kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem, ietverot jautājumus par tieši šiem vadītājiem nepieciešamajām, specifiskajām zināšanām. Šāds regulējums bija vajadzīgs, jo prakse pierādījusi, ka A kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem ir jāapgūst specifiski jautājumi, kas netiek apgūti, veicot apmācību ar citas kategorijas transportlīdzekļiem.


 

SM: Par veselības stāvokļa pārbaudi civilās aviācijas jomā strādājošiem

Ņemot vērā starptautisko organizāciju ieteikumus, Latvijas pilotiem, dispečeriem un stjuartiem tiks paaugstinātas veselības pārbaudes prasības.

To nosaka 2.februārī valdībā atbalstītais Ministru kabineta noteikumu projekts “Civilās aviācijas personāla veselības pārbaudes veikšanas, veselības apliecības izsniegšanas, aviācijas medicīnas centru un aviācijas medicīnas ekspertu sertificēšanas kārtība”.

Lai pilnvērtīgi izvērtētu civilās aviācijas personāla veselības stāvokli, noteiktu iespējamos ierobežojumus un izvērtētu gaisa kuģu lidojumu drošības risku, veselības pārbaudi veiks aviācijas medicīnas eksperts vai aviācijas medicīnas centrs. Lai izsniegtu veselības apliecību, ekspertu veikto pārbaužu rezultātus un ziņojumu izskatīs Civilās aviācijas aģentūras Aviācijas medicīnas daļas vadītājs – galvenais aviācijas medicīnas eksperts.

Noteikumu projekta prasības neattieksies uz personām, kas pretendē vai ir jau saņēmušas gaisa kuģu tehniskās apkopes apliecību.

Pārējam civilās aviācijas personālam (gaisa kuģu pilotiem, gaisa satiksmes vadības dispečeriem, stjuartiem) veselības pārbaude būs jāveic atbilstoši šā tiesību akta projekta prasībām.

Aviācijas medicīnas ekspertus un aviācijas medicīnas centrus Latvijā sertificēs un veselības apliecības izdos Civilās aviācijas aģentūra.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa


 

ZM: Par grozījumiem Augu aizsardzības likumā

Valdība 2.februārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) pakļautībā esošā Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Augu aizsardzības likumā”.

Līdz šim Augu aizsardzības likums noteica, ka speciālo atļauju jeb licenci augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai komersantam izsniedz ZM. Savukārt tagad, veicot izmaiņas likumdošanā, paredzēts, ka licences turpmāk izsniegs VAAD.

Likumprojekts ir nepieciešams, lai ieviestu Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 12.decembra direktīvu 2006/123/EK par pakalpojumiem iekšējā tirgū un izpildītu uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2009.gadam – atvieglotu licences izsniegšanas procedūru.

Likumprojekts “Grozījumi Augu aizsardzības likumā” stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Saeimā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par valsts subsīdijām lauksaimniekiem 2010.gadam

Valdība 2.februārī apstiprināja valsts subsīdijas lauksaimniekiem 2010.gadam. Tās šogad noteiktas 10 043 729 lati.

Atbalsts paredzēts šādām nozarēm: lopkopības attīstībai – 4 130 789 lati, augkopības attīstībai – 137 385 lati un atbalstam pētījumiem, starptautiskai un savstarpējai sadarbībai atvēlēti 534 826 lati.

Tāpat atbalstam tirgus veicināšanai novirzīti 90 000 latu. Atbalstam lauksaimniecības nozaru risku mazināšanai atvēlēti 168 300 latu, atbalstam kredītprocentu daļējai dzēšanai – 1 500 000 latu, kredītprocentu starpības kompensēšanai – 100 000 latu. Savukārt iepriekšējā gadā uzsākto pasākumu izpildes finansējums ir 3 382 429 lati.

“Lemjot par šā gada subsīdijām, sākotnēji nebija vienprātības starp lauksaimniekiem par daļēju kredītprocentu atmaksu. Ministrijai izdevās panākt kompromisu, kuram piekrita lauksaimnieki, ka, daļēji atmaksājot kredītprocentus, tiks vērtēti investīciju projekti, kas virzīti uz ilgtspējīgu attīstību, kuriem ir reāli biznesa plāni, bet radušās īslaicīgas grūtības. Protams, ka šīs atbalsta summas būs ierobežotas,” norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Ministru kabineta “Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību” stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!