• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ienākumu nodokļa nomaksas sasaisti ar veselības aprūpi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2010., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

04.02.2010., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ienākumu nodokļa nomaksas sasaisti ar veselības aprūpi

“Ienākumu nodokļa nomaksas sasaiste ar veselības aprūpes pieejamību nerisinās veselības nozares galveno problēmu – katastrofāli zemo finansējuma līmeni,” uzsver veselības ministre Baiba Rozentāle. “Ministru prezidenta izveidotās darba grupas izstrādātā koncepcija nedod skaidrojumu, kādēļ šādas izmaiņas būtu nepieciešamas, bet esošais piedāvājums rada haosu gan nodokļu administrēšanā, gan veselības aprūpes saņemšanā, gan ārstniecības personāla darbā. Šādā situācijā mākslīgi tiek radīta sociālā spriedze un ārsti tiks nostādīti pret pacientu, tas nav pieļaujams. Uzskatu, ka nodokļu iekasēšanas jautājumi jārisina kompetentām institūcijām, nepadarot tiesības uz veselības aprūpi par instrumentu budžeta ieņēmumu palielināšanai.”

Veselības ministrija atbildes vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim noraida veselības aprūpes pieejamības saistīšanu ar nodokļu nomaksu, tādēļ neatbalsta Valsts kancelejas izstrādātā koncepcijas projekta “Valsts veselības apdrošināšanas koncepcija” tālāku virzību.

Veselības ministrija norāda, ka Latvijā veselības aprūpe tiek finansēta ar valsts budžeta dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, tādējādi tiek novirzīti ne tikai līdzekļi no iedzīvotāju ienākumu nodokļa, bet arī citiem nodokļiem, tādēļ ienākumu nodokļa maksāšana vai nemaksāšana nav tieši saistīta ar veselības aprūpes sistēmu.

Tiek arī norādīts, ka, neskatoties uz samazinātajām pacientu iemaksām, jau šobrīd iedzīvotāji veic neproporcionāli augstus tiešos maksājumus. Tādēļ Veselības ministrija uzskata, ka jautājums par naudas resursu savākšanas veida maiņu veselības aprūpes sistēmai ir jāvērtē pēc būtības, nevis veselības aprūpes saņemšanas tiesības jāsasaista ar kāda nodokļa maksājumiem laikā, kad veselības aprūpi finansē no valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!