• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par revīziju Veselības ministrijas padotības iestādēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2010., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.02.2010., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par revīziju Veselības ministrijas padotības iestādēs

Veselības ministrijas (VM) padotības iestāde un kapitālsabiedrības neekonomiski un neefektīvi izlietojušas līdzekļus 2 778 796 latu apmērā, pārbaudot administratīvo izmaksu efektivitāti, lietderību un atbilstību darba uzdevumiem, revīzijā konstatēja Valsts kontrole (VK).

VK pārbaudīja Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), VSIA “Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca” (PSKUS), SIA “Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca” (RAKUS), VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” (RPNC) un secināja, ka visas revidējamās iestādes nestrādā tā, lai to mērķus sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.

VK ir norādījusi uz revidējamo iestāžu vairāku iepirkto ārpakalpojumu un partnerattiecību ar privātajām struktūrām ekonomisko neizdevīgumu valstij.

RAKUS samaksājusi par privāto kapitālsabiedrību – SIA “Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs” un “Brūču klīnika” – sniegtajiem mikroķirurģijas un mikroķirurģiskās izgulējumu ārstēšanas pakalpojumiem 2 399 251 latu, kaut arī pašai slimnīcai būtu izdevīgi tos sniegt, līdz ar to RAKUS nav guvusi iespējamo bruto peļņas daļu 1 229 193 latus, kura nav investēta RAKUS attīstībā, bet gan nonākusi privāto kapitālsabiedrību dalībnieku rīcībā.

PSKUS slēgusi līgumu par pakalpojumu pirkšanu no SIA “Baltijas elektronikas izstrādnes” par kopējo summu 68 400 latu, lai arī slimnīcai ir visi nepieciešamie resursi, lai tā pati spētu nodrošināt uzdevumu izpildi. Turklāt PSKUS darbinieku funkcijas pārklājas ar pasūtītajiem uzdevumiem. Līdz ar to Valsts kontrole secinājusi, ka līgums ir slēgts ar mērķi, lai labumu gūtu privātā kapitālsabiedrība, piemēram, 2008.gadā 80% no SIA “Baltijas elektronikas izstrādnes” neto apgrozījuma ir ieņēmumi no PSKUS sniegtajiem pakalpojumiem un bruto peļņas rentabilitāte ir 99% jeb 53 607 lati, savukārt pārskata gada peļņu 40 439 latus plānots izmaksāt dividendēs.

RSU noslēgusi iepirkuma līgumu ar SIA “Rīgas firma “Pamats””, lai arī tās piedāvājums bijis divas reizes dārgāks nekā citu pretendentu piedāvājumi. VK norāda uz iepriekšējās vienošanās risku, kur RSU izmaksājusi atalgojumu 12 SIA “Rīgas firma “Pamats”” administrācijas darbiniekiem (piemēram, tehniskajam direktoram, sekretārei, kvalitātes vadītājai, būvdarbu vadītājam, iepirkumu menedžerim), kuri veica celtniecības, santehnikas un elektromontāžas darbus RSU.

RPNC slēgusi līgumu ar SIA “Publisko iepirkumu atbalsta aģentūra”, kura savu darbību ir reģistrējusi piecas dienas pirms RPNC darbinieka iesnieguma par šāda ārpakalpojuma nepieciešamību. RPNC maksājumi 2008.gadā ir SIA “Publisko iepirkumu atbalsta aģentūra” vienīgie ieņēmumi. Līdz ar to VK secinājusi, ka iespējamais labuma guvējs ir minētā sabiedrība, nevis RPNC.

VK secinājusi, ka visās revidējamās iestādēs pastāv iespēja samazināt administratīvo darbinieku atalgojuma izmaksas un administratīvās izmaksas kopumā, lai sasniegtu attiecīgo iestāžu mērķus ar iespējami mazākiem finanšu resursiem.

Pārbaudot izsniegto valsts galvoto aizdevumu izlietojumu, VK konstatējusi, ka veikti maksājumi, kas neatbilst valsts galvotā aizdevuma mērķiem un biznesa plānā paredzētajām aktivitātēm, piemēram, valsts galvotā kredīta projekta līdzekļi novirzīti pašreizējo parādsaistību apmaksai, ieguldīti kredītiestāžu depozītos un ieguldījumu fondos u.c.

Revīzijas mērķis ir pārbaudīt tiešo un netiešo (vispārējo), t.sk. administratīvo izmaksu efektivitāti, lietderību un atbilstību darba uzdevumiem VM padotības iestādē un kapitālsabiedrībās, kā arī pārbaudīt VM kapitālsabiedrībām izsniegto valsts galvoto aizdevumu izlietojuma lietderību, atbilstību paredzētajiem mērķiem un likumību. Revīzija veikta par laiku no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 30.aprīlim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!