• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 2. februāra noteikumi Nr. 97 "Civilās aviācijas personāla veselības pārbaudes veikšanas, veselības apliecības izsniegšanas, aviācijas medicīnas centru un aviācijas medicīnas ekspertu sertificēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2010., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.98

Labturības prasības cāļu turēšanai un izmantošanai gaļas ražošanai

Vēl šajā numurā

05.02.2010., Nr. 21

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 97

Pieņemts: 02.02.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.97

Rīgā 2010.gada 2.februārī (prot. Nr.6 17.§)
Civilās aviācijas personāla veselības pārbaudes veikšanas, veselības apliecības izsniegšanas, aviācijas medicīnas centru un aviācijas medicīnas ekspertu sertificēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 30.1 panta otro un trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. sertificē aviācijas medicīnas ekspertus;

1.2. sertificē aviācijas medicīnas centrus;

1.3. veic civilās aviācijas personāla veselības pārbaudes (turpmāk – veselības pārbaude);

1.4. izsniedz veselības apliecības civilās aviācijas personālam (turpmāk – veselības apliecība).
2. Aviācijas medicīnas ekspertus un aviācijas medicīnas centrus sertificē, kā arī veselības apliecības izsniedz valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra).
3. Civilās aviācijas aģentūras lēmumus, kas saistīti ar šo noteikumu prasību izpildi, var apstrīdēt Satiksmes ministrijā administratīvo procesu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
4. Civilās aviācijas aģentūra šajos noteikumos minēto lēmumu pieņemšanai var pieaicināt ekspertus – kompetentus speciālistus medicīnas jomā.
5. Šo noteikumu prasības neattiecas uz veselības pārbaudēm personām, kurām izsniedz gaisa kuģu tehniskās apkopes apliecības.
II. Aviācijas medicīnas eksperta sertificēšana
6. Par aviācijas medicīnas ekspertu var būt persona, kurai ir ārsta speciālista sertifikāts un kura strādā ārstniecības iestādē.
7. Šo noteikumu 6.punktā minētā ārstniecības iestāde rakstiski iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā iesniegumu aviācijas medicīnas eksperta apliecinājuma saņemšanai (1.pielikums).
8. Ārstniecības iestādē, kurā strādā persona, kas vēlas kļūt par aviācijas medicīnas ekspertu (turpmāk – kandidāts), jābūt šādam aprīkojumam:

8.1. elektrokardiogrāfs (12 novadījumu);

8.2. redzes asuma noteikšanas tabulas;

8.3. krāsu redzes tabulas (izohromatiskās 24 tabulas – Išihara);

8.4. perimetrs (redzes lauka noteikšanai);

8.5. otorinolaringoskops;

8.6. spirogrāfs;

8.7. klīniski laboratorisko izmeklējumu aprīkojums (asinsainas, hemoglobīna, urīnanalīžu noteikšanai).
9. Šo noteikumu 8.7.apakšpunktā minētais aprīkojums nav nepieciešams, ja ārstniecības iestāde, kurā strādā kandidāts, nodrošina klīniski laboratorisko izmeklējumu veikšanu sertificētā laboratorijā.
10. Pēc iesnieguma saņemšanas Civilās aviācijas aģentūra izvērtē to un pārbauda ārstniecības iestādes atbilstību šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajām prasībām.
11. Ja iesniegumā norādīta nepilnīga informācija vai ārstniecības iestādes aprīkojums neatbilst šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajām prasībām, Civilās aviācijas aģentūra atliek jautājuma izskatīšanu un rakstiski pieprasa ārstniecības iestādei mēneša laikā precizēt sniegto informāciju, iesniegt dokumentus vai aprīkot ārstniecības iestādi atbilstoši šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajām prasībām. Jautājumu izskata pēc precizētās informācijas un dokumentu saņemšanas.
12. Civilās aviācijas aģentūra mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par atļauju veikt veselības pārbaudes ārstniecības iestādē, izsniedzot kandidātam aviācijas medicīnas eksperta apliecinājumu, vai par atteikumu atļaut veikt veselības pārbaudes ārstniecības iestādē, ja netiek izpildītas šo noteikumu 11.punktā minētās prasības.
13. Aviācijas medicīnas eksperta apliecinājumu (2.pielikums) izsniedz uz nenoteiktu laiku.
14. Ārstniecības iestāde nodrošina, ka tajā strādājošais aviācijas medicīnas eksperts:

14.1. veic vismaz 10 veselības pārbaudes gadā;

14.2. iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā ārsta sertifikāta kopiju, ja apliecinājuma darbības laikā mainās šā dokumenta derīguma termiņš, tas tiek izdots atkārtoti, atjaunots vai pagarināts.
15. Civilās aviācijas aģentūra vismaz reizi gadā pārbauda ārstniecības iestādes un tajā strādājošā aviācijas medicīnas eksperta atbilstību šo noteikumu prasībām.
16. Civilās aviācijas aģentūra rakstiski informē ārstniecības iestādi par termiņu, kādā novēršamas nepilnības, ja ārstniecības iestāde nav nodrošinājusi šo noteikumu 14.punktā minēto prasību izpildi vai neatbilst šo noteikumu 8. un 9.punktā minētajām prasībām.
17. Civilās aviācijas aģentūra triju darbdienu laikā pieņem lēmumu par aizliegumu veikt veselības pārbaudes ārstniecības iestādē un anulē tajā strādājošā aviācijas medicīnas eksperta apliecinājumu, ja:

17.1. Civilās aviācijas aģentūras noteiktajā termiņā nav novērstas šo noteikumu 16.punktā minētās neatbilstības;

17.2. aviācijas medicīnas eksperts atsakās no aviācijas medicīnas eksperta apliecinājuma izmantošanas, rakstiski iesniedzot attiecīgu iesniegumu Civilās aviācijas aģentūrā un informējot par to ārstniecības iestādi, kurā viņš strādā.
18. Ārstniecības iestāde triju darbdienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas par aviācijas medicīnas eksperta apliecinājuma anulēšanu to nodod Civilās aviācijas aģentūrā.
III. Aviācijas medicīnas centra sertificēšana
19. Par aviācijas medicīnas centru var kļūt ārstniecības iestāde, kura ir sertificēta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kuru vada aviācijas medicīnas eksperts un kurā strādā šādi speciālisti:

19.1. internists;

19.2. oftalmologs;

19.3. otorinolaringologs;

19.4. ķirurgs;

19.5. neirologs.
20. Šo noteikumu 19.punktā minētajā ārstniecības iestādē jābūt šādam aprīkojumam:

20.1. elektrokardiogrāfs (12 novadījumu);

20.2. veloergometrs (ar iespēju nepārtraukti pakāpeniski palielināt slodzi, 12 novadījumu elektrokardiogrammas pieraksts un asinsspiediena kontrole);

20.3. 24 stundu portatīvs hemodinamikas monitorēšanas aprīkojums;

20.4. 24 stundu Holtera monitors;

20.5. tabulas redzes asuma noteikšanai;

20.6. tiešais oftalmaskops;

20.7. spraugas lampa – mikroskops;

20.8. steriometrs – Medoksa prizma;

20.9. krāsu redzes tabulas (izohromatiskās 24 tabulas – Išihara);

20.10. anomaloskops vai Lanterna lampas;

20.11. perimetrs (redzes lauka noteikšanai);

20.12. autorefraktometrs;

20.13. otoskops;

20.14. laringoskops;

20.15. rinoskops;

20.16. timpanometrs;

20.17. līdzsvara rotācijas pārbaudes krēsls;

20.18. tīru toņu audiometrs;

20.19. spirometrs (reģistrācija ar tilpuma–laika spirogrāfu);

20.20. klīniski laboratorisko izmeklējumu aprīkojums (asinsainas, hemoglobīna, bioķīmijas, urīnanalīžu noteikšanai).
21. Šo noteikumu 20.20.apakšpunktā minētais aprīkojums nav nepieciešams, ja ārstniecības iestāde nodrošina klīniski laboratorisko izmeklējumu veikšanu sertificētā laboratorijā.
22. Ārstniecības iestāde, kas vēlas saņemt aviācijas medicīnas centra sertifikātu, rakstiski iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā iesniegumu (3.pielikums).
23. Pēc iesnieguma saņemšanas Civilās aviācijas aģentūra izvērtē to un pārbauda ārstniecības iestādes atbilstību šo noteikumu prasībām.
24. Ja iesniegumā nav pietiekamas informācijas vai sniegtā informācija vai ārstniecības iestāde neatbilst šo noteikumu prasībām, Civilās aviācijas aģentūra atliek jautājuma izskatīšanu un rakstiski pieprasa ārstniecības iestādei noteiktā termiņā precizēt sniegto informāciju, iesniegt dokumentus vai aprīkot ārstniecības iestādi atbilstoši šo noteikumu 20.punktā minētajām prasībām. Jautājumu izskata pēc precizētās informācijas un dokumentu saņemšanas.
25. Civilās aviācijas aģentūra mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par aviācijas medicīnas centra sertifikāta izsniegšanu ārstniecības iestādei vai par atteikumu izsniegt aviācijas medicīnas centra sertifikātu, ja netiek izpildītas šo noteikumu 24.punktā minētās prasības.
26. Aviācijas medicīnas centra sertifikātu (4.pielikums) izsniedz uz nenoteiktu laiku.
27. Civilās aviācijas aģentūra vismaz reizi gadā pārbauda aviācijas medicīnas centra atbilstību šo noteikumu prasībām.
28. Aviācijas medicīnas centrs septiņu dienu laikā paziņo Civilās aviācijas aģentūrai par:

28.1. izmaiņām aviācijas medicīnas ekspertu vai šo noteikumu 19.punktā minēto ārstu sastāvā;

28.2. citām izmaiņām, kas atbilstoši šo noteikumu prasībām varētu būtiski ietekmēt aviācijas medicīnas centra darbību.
29. Ja pārbaudes laikā konstatēts, ka aviācijas medicīnas centrs nav iesniedzis informāciju par šo noteikumu 28.punktā minētajām izmaiņām vai konstatētas citas neatbilstības šo noteikumu prasībām, Civilās aviācijas aģentūra rakstiski informē aviācijas medicīnas centru par nepieciešamību mēneša laikā novērst konstatētās nepilnības.
30. Civilās aviācijas aģentūra pieņem lēmumu anulēt aviācijas medicīnas centra sertifikātu, ja aviācijas medicīnas centrs nav novērsis šo noteikumu 29.punktā minētās neatbilstības vai aviācijas medicīnas centrs atsakās no sertifikāta izmantošanas.
IV. Veselības pārbaude un apliecības izsniegšana
31. Lai saņemtu veselības apliecību, veselības apliecības pretendents (turpmāk – pretendents), ierodoties uz veselības pārbaudi:

31.1. uzrāda personu apliecinošu dokumentu;

31.2. iesniedz iesniegumu (5. vai 6.pielikums);

31.3. iesniedz psihiatra atzinumu par veselības stāvokli;

31.4. iesniedz narkologa atzinumu par veselības stāvokli;

31.5. iesniedz ģimenes ārsta atzinumu par veselības stāvokli, kurā norādīti medicīniskie fakti, kas attiecas uz personīgo un pārmantoto anamnēzi.
32. Šo noteikumu 31.3., 31.4. un 31.5.apakšpunktā minētos atzinumus iesniedz, ierodoties uz pirmreizējo veselības pārbaudi.
33. Pēc šo noteikumu 31.punktā minētā iesnieguma iesniegšanas aviācijas medicīnas ekspertam pretendents 30 dienu laikā veic pilnu veselības pārbaudi. Minēto termiņu var pagarināt, ja saskaņā ar aviācijas medicīnas eksperta, aviācijas medicīnas centra vai Civilās aviācijas aģentūras norīkojumu nepieciešams veikt papildu veselības pārbaudes.
34. Ir šādas veselības apliecības:

34.1. pirmās klases veselības apliecības izsniedz:

34.1.1. komercpilotiem;

34.1.2. aviolīniju transporta pilotiem (kuri pilotē lidmašīnu vai helikopteru);

34.1.3. daudzpilotu komandas pilotiem;

34.2. otrās klases veselības apliecības izsniedz:

34.2.1. privātpilotiem;

34.2.2. planiera pilotiem;

34.2.3. gaisa balona pilotiem;

34.2.4. amatierpilotiem, kuri pilotē gaisa kuģi (lidmašīnu, helikopteru vai žiroplānu), kura maksimālā pacelšanās masa ir lielāka par 495 kilogramiem;

34.2.5. amatierpilotiem, kuri pilotē:

34.2.5.1. deltaplānu;

34.2.5.2. motodeltaplānu;

34.2.5.3. paraplānu;

34.2.5.4. motoparaplānu;

34.2.5.5. gaisa kuģi, kura maksimālā pacelšanās masa nav lielāka par 495 kilogramiem;

34.2.6. studentpilotiem;

34.2.7. lidotājiem–radiotelefona operatoriem;

34.2.8. lidotājiem–kravas operatoriem;

34.2.9. lidotājiem–novērotājiem;

34.2.10. lidotājiem–stūrmaņiem;

34.2.11. lidotājiem–inženieriem;

34.2.12. izpletņlēcējiem (instruktoriem);

34.2.13. gaisa kuģu salona apkalpes locekļiem;

34.3. trešās klases veselības apliecības izsniedz gaisa satiksmes vadības dispečeriem.
35. Aviācijas medicīnas eksperts atbilstoši normatīvajiem aktiem par ārstniecības personu kompetenci un šo noteikumu 7.pielikumā minētajām prasībām izvērtē pretendenta veselības stāvokli vai, ja nepieciešams, norīko pretendentu pie speciālista.
36. Ja pretendenta veselības stāvoklis daļēji neatbilst šo noteikumu 7.pielikumā minētajām prasībām, taču ir pieļaujama attiecīgās klases veselības apliecības izsniegšana ar šo noteikumu 8.pielikumā minētajiem ierobežojumiem, pretendenta piemērotību izvērtē Civilās aviācijas aģentūra, ņemot vērā lidojumu drošības risku.
37. Pirmreizējo veselības pārbaudi veic:

37.1. pirmās un trešās klases veselības apliecības iegūšanai – aviācijas medicīnas centrs;

37.2. otrās klases veselības apliecības iegūšanai – aviācijas medicīnas centrs vai aviācijas medicīnas eksperts.
38. Atkārtotas veselības pārbaudes pirmās, otrās un trešās klases veselības apliecību iegūšanai veic aviācijas medicīnas centrs vai aviācijas medicīnas eksperts.
39. Pēc veselības pārbaudes veikšanas aviācijas medicīnas eksperts šo noteikumu 37.2.apakšpunktā un 38.punktā minētajā gadījumā vai medicīnas centra vadītājs šo noteikumu 37.1.apakšpunktā un 38.punktā minētajā gadījumā nosūta Civilās aviācijas aģentūrai veselības pārbaudes ziņojumu (9.pielikums) un piemērojamos ierobežojumus (8.pielikums).
40. Veselības apliecībā iekļauj šādu informāciju:

40.1. veselības apliecības numurs;

40.2. veselības apliecības klase;

40.3. vārds un uzvārds;

40.4. dzimšanas datums;

40.5. pilsonība;

40.6. veselības apliecības derīguma termiņš;

40.7. iepriekšējās veselības apliecības derīguma termiņš;

40.8. pēdējā veiktā elektrokardiogrāfiskā pieraksta datums;

40.9. pēdējās veiktās audiometrijas datums;

40.10. pēdējās veiktās oftalmoloģiskās pārbaudes datums;

40.11. piemērojamie ierobežojumi (8.pielikums);

40.12. Civilās aviācijas aģentūras Aviācijas medicīnas daļas vadītāja vārds, uzvārds un paraksts;

40.13. veselības pārbaudes datums;

40.14. veselības apliecības turētāja paraksts.
41. Papildus šo noteikumu 40.6.apakšpunktā noteiktajam derīguma termiņam pirmās klases veselības apliecībā norāda:

41.1. derīguma termiņu vienpilota gaisa komercpārvadājumu veikšanai;

41.2. derīguma termiņu citu komercpārvadājumu veikšanai.
42. Veselības apliecību derīguma termiņi ir šādi:

42.1. pirmās klases veselības apliecība ir derīga 12 mēnešus, izņemot gadījumus, ja pretendents:

42.1.1. ir sasniedzis 40 gadu vecumu un ir iesaistīts vienpilota gaisa komercpārvadājumos, pārvadājot pasažierus;

42.1.2. ir sasniedzis 60 gadu vecumu;

42.2. otrās klases veselības apliecība ir derīga:

42.2.1. 60 mēnešus pirms 40 gadu vecuma sasniegšanas. Ja veselības apliecības saņemšanas brīdī pretendents ir 38 gadus vecs un vecāks, veselības apliecības derīguma termiņu aprēķina, lai tā būtu derīga līdz 42 gadu vecuma sasniegšanai;

42.2.2. 24 mēnešus pirms 50 gadu vecuma sasniegšanas;

42.2.3. 12 mēnešus, ja pretendents ir vecāks par 50 gadiem;

42.3. trešās klases veselības apliecība ir derīga:

42.3.1. 24 mēnešus pirms 40 gadu vecuma sasniegšanas;

42.3.2. 12 mēnešus pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas.
43. Šo noteikumu:

43.1. 42.1.1. un 42.1.2.apakšpunktā minētajā gadījumā veselības apliecības derīguma termiņš ir seši mēneši;

43.2. 42.2.apakšpunkts neattiecas uz gaisa kuģa salona apkalpes locekļiem, kuru veselības apliecības derīguma termiņš ir 24 mēneši pirms 40 gadu vecuma sasniegšanas un 12 mēneši pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas.
44. Veselības apliecības derīguma termiņu var samazināt atbilstoši pārbaužu rezultātiem, ja tie liecina, ka pretendenta veselības stāvoklis veselības apliecības derīguma termiņa laikā varētu pasliktināties. Nepieciešamību samazināt minēto termiņu izvērtē Civilās aviācijas aģentūra.
45. Ja atkārtotu veselības pārbaudi veic ne agrāk kā 45 dienu laikā pirms veselības apliecības derīguma termiņa beigām, nākamās veselības apliecības derīguma termiņu aprēķina, attiecīgo laikposmu pieskaitot iepriekšējās apliecības derīguma termiņam.
46. Ja veselības apliecības derīguma termiņš beidzies vairāk nekā pirms pieciem gadiem, nepieciešams veikt pirmreizējo veselības pārbaudi.
47. Ja aviācijas medicīnas eksperta vai speciālista veiktie pārbaužu rezultāti nav pietiekami, lai izvērtētu pretendenta veselības stāvokli, Civilās aviācijas aģentūra, aviācijas medicīnas centrs vai aviācijas medicīnas eksperts, to pamatojot, var pieprasīt veikt papildu veselības pārbaudi un izmeklējumus.
48. Ja konstatēts, ka pretendents šo noteikumu 31.2.apakšpunktā minētajā iesniegumā sniedzis maldīgas vai nepatiesas ziņas, Civilās aviācijas aģentūra pieņem lēmumu nosūtīt pretendentu veikt padziļinātu veselības pārbaudi un izmeklējumus.
49. Veselības apliecības turētājs nekavējoties konsultējas ar Civilās aviācijas aģentūru, aviācijas medicīnas centru vai aviācijas medicīnas ekspertu šādos gadījumos:

49.1. ja viņš ir hospitalizēts, viņam ir nepieciešama hospitalizācija vai uzturēšanās ārstniecības iestādē, ilgāka par 12 stundām;

49.2. nepieciešama ķirurģiska operācija vai invazīva procedūra;

49.3. nepieciešams regulāri lietot medikamentus;

49.4. nepieciešams pastāvīgi nēsāt redzes korekcijas lēcas;

49.5. ir jebkādi būtiski traumatiski bojājumi;

49.6. konstatēta saslimšana, kas ietver nespēju pildīt gaisa kuģa apkalpes locekļa pienākumus vismaz 14 dienu ilgā laikposmā;

49.7. ir iestājusies grūtniecība.
50. Veselības apliecības turētājam noteiktu laiku aizliegts izmantot veselības apliecību un saskaņā ar to piešķirtās tiesības:

50.1. ja veiktas procedūras, kur nepieciešama vispārējā vai spinālā anestēzija, – 48 stundas;

50.2. ja veiktas procedūras, kur nepieciešama lokālā vai reģionālā anestēzija, – 12 stundas;

50.3. ja veselības apliecības turētājs lietojis alkoholu (ar nosacījumu, ka alkohola daudzums asinīs astoņas stundas pēc tā lietošanas ir ne vairāk par 0,2 promilēm), – astoņas stundas;

50.4. ja viņš atrodas alkoholisko, narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošo vielu ietekmē.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Iesniegums aviācijas medicīnas eksperta apliecinājuma saņemšanai
Satiksmes ministrs K.Gerhards
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Apliecinājuma paraugs

(A4 formāta lapa)

Satiksmes ministrs K.Gerhards
3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Iesniegums aviācijas medicīnas centra sertifikāta saņemšanai
Satiksmes ministrs K.Gerhards
4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Sertifikāta paraugs

(A4 formāta lapa)

Satiksmes ministrs K.Gerhards
5.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Iesniegums 1.klases veselības apliecības un 2.klases veselības apliecības saņemšanai

Iesniegums attiecas uz 1.klases veselības apliecības turētājiem un pretendentiem un 2.klases veselības apliecības turētājiem un pretendentiem (izņemot gaisa kuģu salona apkalpes locekļus)

Satiksmes ministrs K.Gerhards
6.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Iesniegums 2.klases veselības apliecības un 3.klases veselības apliecības saņemšanai

Iesniegums attiecas uz 3.klases veselības apliecības turētājiem un pretendentiem un 2.klases veselības apliecības turētājiem un pretendentiem – gaisa kuģu salona apkalpes locekļiem

Satiksmes ministrs K.Gerhards
7.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Medicīniskās prasības veselības apliecības iegūšanai

1. Sirds un asinsvadu sistēma

Pamatprasības

Papildprasības

1.1. Pirmreizējā veselības pārbaudē veic standarta 12 novadījumu elektrokardiogrammas pierakstu miera stāvoklī. Katrā veselības pārbaudes reizē elektrokardiogrammu veic saskaņā ar 1.1.1.apakšpunktu.

Pirmo atkārtoto veselības pārbaudi 1. un 3.klases veselības apliecības turētājam veic pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas Aviācijas medicīnas centrā. Pārbaudi var veikt kardiologs, ja to atļāvis galvenais aviācijas medicīnas eksperts.

Fiziskās slodzes testi ar elektrokardiogrāfisko kontroli saskaņā ar 1.1.2.apakšpunktu ir nepieciešami tikai tad, ja ir klīniskas indikācijas.

Lipīdu līmeni asins serumā, tostarp holesterīna līmeni, nosaka, lai atvieglotu riska izvērtēšanu, pārbaudot veselības stāvokli pirms veselības apliecības izsniegšanas un veicot pirmo veselības pārbaudi pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas, kā arī ja ir klīniskas indikācijas, kas minētas 1.1.3.apakšpunktā

1.1.1.

a)  1.klases veselības apliecības turētājam vai pretendentam ik pēc pieciem gadiem līdz 30 gadu vecuma sasniegšanai, ik pēc diviem gadiem līdz 40 gadu vecuma sasniegšanai, ik gadu līdz 50 gadu vecuma sasniegšanai un katrā veselības pārbaudes reizē pēc 50 gadu vecuma, kā arī ja ir klīniskas indikācijas;

b)  2.klases veselības apliecības turētājam vai pretendentam, veicot katru turpmāko veselības pārbaudi;

c)  3.klases veselības apliecības turētājam vai pretendentam ik pēc četriem gadiem līdz 30 gadu vecuma sasniegšanai, ik pēc diviem gadiem pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas un katrā veselības pārbaudes reizē pēc 40 gadu vecuma, kā arī ja ir klīniskas indikācijas

1.1.2.

a) pazīmes vai simptomi, kas rada aizdomas par sirds–asinsvadu slimību;

b) izmaiņas miera elektrokardiogrammā;

c)  1. un 3.klases veselības apliecības turētājiem, sasniedzot 65 gadu vecumu ik pēc četriem gadiem

1.1.3. Uz pretendentu attiecas vairāki riska faktori (piemēram, smēķēšana, pārmantotā anamnēze, lipīdu līmeņa novirzes no normas, hipertensija), aviācijas medicīnas centrs vai medicīnas eksperts veic kardiovaskulāro novērtējumu, informējot galveno aviācijas medicīnas ekspertu
1.2. Katras veselības pārbaudes laikā mēra asinsspiedienu, izmantojot 1.2.1.apakšpunktā norādīto metodi.

Ja sistoliskais spiediens veselības pārbaudes laikā konstanti pārsniedz 160 mm Hg st. un (vai) diastoliskais spiediens pārsniedz 95 mm Hg st. neatkarīgi no tā, vai pretendentam tiek vai netiek veikta ārstēšana, pretendentu atzīst par nepiemērotu.

Arteriālo asinsspiedienu normalizējoša terapija nedrīkst traucēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi un tai jāatbilst 1.2.2. un 1.2.3.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir simptomātiska arteriālā hipotensija, atzīst par nepiemērotu

1.2.1. Ja diagnosticēta hipertensija, nepieciešams pārbaudīt citus potenciālos vaskulārā riska faktorus. Sistolisko spiedienu pieraksta brīdī, kad parādās Korotkova toņi (1.fāze), diastolisko spiedienu pieraksta brīdī, kad tie pazūd (5.fāze). Asinsspiedienu mēra divas reizes. Ja asinsspiediens ir paaugstināts un/vai sirdsdarbības frekvence miera stāvoklī ir paaugstināta, pārbaudes laikā veic papildu izmeklējumus
1.2.2. Antihipertensīvā ārstēšana ir jāsaskaņo ar galveno aviācijas medicīnas ekspertu, ārstēšanā drīkst lietot:

a) diurētiskos līdzekļus (ne cilpas diurētiķi);

b) beta blokatorus (pārsvarā hidrofīlus);

c) angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitorus;

d) angiotenzīna II pirmā tipa receptoru blokatorus (sartānus);

e) lēno kalcija kanālu blokatorus

1.2.3. Hipertensijas gadījumā, ja to ārstē ar medikamentiem, piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu 1.klases veselības apliecības turētājiem vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu 2.klases veselības apliecības turētājiem
1.3. Pastāvot aizdomām par miokarda išēmiju, pretendentam veic papildu izmeklējumus. Pretendentu, kuram ir asimptomātiska sīko koronāro artēriju slimība, kuru nav nepieciešams ārstēt, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, ja, veicot 1.3.1.apakšpunktā noteiktos izmeklējumus, iegūti apmierinoši rezultāti. Ja 1.3.1.apakšpunktā minētās izmeklēšanas rezultāti liecina par miokarda išēmiju vai būtisku koronāro artēriju stenozi, pretendentu atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir simptomātiska koronāro artēriju slimība vai kardiālie simptomi, kuri tiek kontrolēti ar medikamentiem, atzīst par nepiemērotu.

1. un 3.klases veselības apliecības pretendentu, kura anamnēzē ir išēmisks kardiāls notikums (miokarda infarkta, stenokardijas, izteiktas aritmijas vai išēmijas izraisītas sirds mazspējas, vai miokarda jebkāda veida revaskularizācijas), atzīst par nepiemērotu. Ievērojot 1.3.2.apakšpunktu, galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu var atzīt par piemērotu, ja veselības apliecība tiek izdota atkārtoti

1.3.1. Ja ir aizdomas par asimptomātisku koronāro artēriju slimību vai perifēro artēriju slimību, veic fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrāfisko kontroli saskaņā 1.3.2.apakšpunktu un, ja nepieciešams, papildu pārbaudes (miokarda perfūzijas scintigrāfiju, stresa ehokardiogrāfiju, koronāro artēriju angiogrāfiju vai ekvivalentu izmeklēšanu)
1.3.2. Pēc išēmiska kardiāla notikuma, tostarp revaskularizācijas vai perifēro artēriju slimības, pretendentam, kuram nav izteiktu simptomu, ierobežo jebkurus vaskulārā riska faktorus. Medikamentu lietošana kardiālo simptomu kontrolei nav pieļaujama. Visiem pretendentiem veic sekundāru saslimšanas profilakses terapiju.

Nevienā no lielajām artērijām, nevienā no venozajiem vai arteriālajiem šuntiem un nevienā no iepriekšējās angioplastijas vai implantētā stenta vietām, izņemot asinsvadu, kas bijis iemesls pārciestam miokarda infarktam, nedrīkst būt koronāro artēriju stenožu, kuru izmērs pārsniedz 50 % no asinsvada diametra. Nav pieļaujami gadījumi, kad koronāro asinsvadu kokā ir vairāk par divām stenozēm, kuru izmērs ir 30 % līdz 50 % no asinsvada diametra.

Kardiologs var atzīt visu koronāro asinsvadu koku par apmierinošu, pievēršot uzmanību multiplām stenozēm un (vai) multiplām revaskularizācijām.

Kreisās koronārās artērijas kopējā stumbrā vai proksimālajā kreisās lejupejošās koronārās artērijas daļā nedrīkst būt neārstēta stenoze, kas pārsniedz 30 % no asinsvada diametra.

Vismaz sešus mēnešus pēc išēmiskā kardiālā notikuma, tostarp revaskularizācijas, veic šādus izmeklējumus:

a) fiziskās slodzes testi ar elektrokardiogrammas kontroli (simptomi, ko nosaka Brūsa protokola 4.stadija vai tā ekvivalents), kas nedrīkst liecināt par miokarda išēmiju vai sirds ritma traucējumiem;

b) ehokardiogramma (vai ekvivalenta pārbaude), kas uzrāda apmierinošu kreisā kambara funkciju bez nozīmīgiem miokarda kustību traucējumiem (diskinēzija, akinēzija) un kreisā kambara izsviedes frakciju vismaz 50 % apmērā un vairāk;

c) ja iepriekš veikta angioplastija vai implantēts stents, veic miokarda perfūzijas scintigrāfiju vai stresa ehokardiogrāfiju (vai ekvivalentu pārbaudi), kuras rezultāti nedrīkst liecināt par pārejošu miokarda išēmiju. Perfūzijas scintigrāfiju veic arī citos gadījumos (miokarda infarkts vai stāvoklis pēc aortokoronārās šuntēšanas), ja ir aizdomas par miokarda perfūziju;

d) papildu izmeklējumi nepieciešami, lai novērtētu jebkuru būtisku ritma traucējumu risku.

Turpmākās pārbaudes jāveic reizi gadā (vai biežāk, ja tā nosaka galvenais aviācijas medicīnas eksperts), lai nodrošinātu, ka kardiovaskulārās sistēmas stāvoklis nepasliktinās. Tajās iekļauj speciālista veiktu pārbaudi, fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrammas kontroli un kardiovaskulārā riska novērtējumu. Pamatojoties uz galvenā aviācijas medicīnas eksperta atzinumu, var noteikt papildu izmeklējumus.

Ja pēc koronāro artēriju vēnu šuntēšanas ir attiecīgas indikācijas, jāveic miokarda perfūzijas scintigrāfija (vai ekvivalenta pārbaude). Visos pārējos gadījumos šāda pārbaude jāveic piecu gadu laikā pēc procedūras.

Ja kādi simptomi, pazīmes vai neinvazīvu izmeklējumu rezultāti norāda uz miokarda išēmiju, jāapsver koronāro artēriju angiogrāfijas vai ekvivalentas pārbaudes veikšana.

Ja pēc sešiem mēnešiem paredzētā pārbaude veikta sekmīgi, pretendentu 1.klases apliecības iegūšanai galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu.

Pretendents 2.klases veselības apliecības iegūšanai, kurš atbilst šajā apakšpunktā minētajām prasībām, drīkst veikt lidojumus bez dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojuma, bet galvenais aviācijas medicīnas eksperts, pirms pilnvarot šo pretendentu veikt vienpilota lidojumus, izvērtējot kardiovaskulāro risku, var noteikt uz laiku dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu. Pretendentu 2.klases apliecības atkārtotai izdošanai vai atjaunošanai, kuram veikti tikai fiziskās slodzes testi ar elektrokardiogrammu kontroli atbilstoši 1.3.2. "a" apakšpunktā minētajām prasībām, saskaņā ar galvenā aviācijas medicīnas eksperta norādījumiem var veikt lidojumus ar dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu

1.4. Pretendentu, kuram ir izteikti supraventrikulārā ritma traucējumi, tostarp intermitējošs vai pastāvīgs sinusa mezgla vājuma sindroms, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir asimptomātiska sinusa bradikardija vai sinusa tahikardija, var atzīt par piemērotu, ja tam nav kādas citas pamatsaslimšanas.

Pretendentu, kuram ir asimptomātiskas atsevišķas monoformas supraventrikulāras vai ventrikulāras ekstrasistoles, atzīst par piemērotu. Biežu vai kompleksu formu gadījumā veic pilnīgu kardioloģisko novērtējumu atbilstoši 1.4.1.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir nepilna Hisa kūlīša kājiņu blokāde vai stabila sirds elektriskās ass novirze pa kreisi, var atzīt par piemērotu, ja tam nav citu patoloģiju.

Veselības pārbaudēs nepieciešams veikt pretendenta kardioloģisko novērtējumu, ja tam ir pilna Hisa kūlīša labās kājiņas blokāde (skatīt 1.4.1."c" apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir pilna Hisa kūlīša kreisās kājiņas blokāde, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1."d" apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir pirmās pakāpes atrioventrikulārā blokāde un Mobica 1.tipa atrioventrikulārā blokāde, var atzīt par piemērotu, ja nav citas pamatsaslimšanas. Pretendentu, kuram ir Mobica 2.tipa vai pilna atrioventrikulārā blokāde, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir plaša un (vai) šaura QRS kompleksa tahikardija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir kambaru preeksitācijas sindromi, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1."e" apakšpunktu).

Pretendentu, kuram implantēts endokardiālais elektrokardiostimulators, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram veikta ablācijas terapija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 1.4.1.apakšpunktu).

1.4.1. Jebkurus būtiskus sirds ritma vai vadīšanas traucējumus vērtē kardiologs un, ja pretendents tiek atzīts par piemērotu, veic atbilstošus turpmākus novērojumus:

a) novērtējumā iekļauj:

1) fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrammas kontroli atbilstoši Brūsa protokolam vai tam ekvivalentam protokolam. Pārbaudei jābūt maksimālās slodzes vai simptomu limitētai. Rādītājiem jāatbilst Brūsa protokola 4.stadijai, un tie nedrīkst uzrādīt jebkādas būtiskas sirds ritma vai vadīšanas anomālijas vai jebkādas miokarda išēmijas pazīmes. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var noteikt nepieciešamo medikamentu lietošanu pirms pārbaudes, kuri ietekmē kardiovaskulāro sistēmu;

2)  24 stundu ambulatorā elektrokardiogramma, kuras rezultāti nedrīkst uzrādīt būtiskus sirds ritma vai vadīšanas traucējumus;

3) divdimensionālā Doplera ehokardiogramma, kuras rezultāti nedrīkst uzrādīt būtisku atsevišķu sirds dobumu palielināšanos vai būtiskas organiskas vai funkcionālas anomālijas. Kreisā kambara izsviedes frakcijai jābūt vismaz 50 %;

b) papildu novērtējumā var iekļaut:

1) atkārtotu 24 stundu elektrokardiogrammas pierakstu;

2) elektrofizioloģisku izmeklējumu;

3) miokarda perfūzijas scintigrāfiju vai ekvivalentu pārbaudi;

4) sirds magnētiskās rezonanses izmeklējumu vai ekvivalentu pārbaudi;

5) koronāro artēriju angiogrammu vai ekvivalentu pārbaudi (skatīt 1.3.2.apakšpunktu);

c) priekškambaru mirdzēšanas/plandīšanās gadījumā, veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, 1. un 3.klases veselības apliecības pretendentu, kuram bijis tikai viens aritmijas gadījums, kas nevarētu atkārtoties, galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu.

Galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu 1. un 3.klases veselības apliecības iegūšanai var atzīt par piemērotu, ja pretendents ir vecumā līdz 40 gadiem vai ja pretendents ir vecāks par 40 gadiem un uzrāda stāvokļa stabilitāti 12 mēnešu ilgā laikposmā, un atkārtotai izdošanai var atzīt par piemērotu bez otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojuma, ja pretendents ir vecumā līdz 40 gadiem. Pilotam, kurš vecāks par 40 gadiem, piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu uz 12 mēnešiem;
d) pretendentam, kurš vecāks par 40 gadiem, veic koronāro artēriju izmeklēšanu:

1)  1. un 3.klases veselības apliecības pretendentu atzīst par piemērotu un piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu, ja stāvokļa stabilitāte ir novērota vismaz triju gadu ilgā laikposmā;

2) 1. un 3.klases veselības apliecības turētājiem pēc triju gadu ilga laikposma, kurā ticis piemērots otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojums, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atcelt otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu;

e)

1)  1.klases veselības apliecības pretendentu, kuram ir asimptomātiski preeksitācijas sindromi, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, ja elektrofizioloģiskais izmeklējums, tostarp adekvāta medikamentoza autonomās nervu sistēmas stimulācija, neatklāj inducējamu atkārtotas uzbudinājuma cirkulācijas tipa (re-entry) tahikardiju un izslēgta vairāku papildu vadīšanas ceļu eksistence,

2)  1.klases veselības apliecības turētāju, kuram ir asimptomātiski preeksitācijas sindromi, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu;

f) pretendentu var atzīt par piemērotu vismaz trīs mēnešus pēc operācijas, ja:

1) nav citu diskvalificējošu nosacījumu;

2) elektrodu sistēma ir bipolāra;

3) pretendents nav atkarīgs no elektrokardiostimulatora;

4) regulāri tiek veiktas atkārtotas pārbaudes, tostarp elektrokardiostimulatora pārbaude;

5) atbilstoši 1.4.1."a" apakšpunktam nepieciešams veikt pretendenta kardioloģisko novērtējumu;

6) atkārtoti izdodot 1.klases veselības apliecību, pretendentu var atzīt par piemērotu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu;

g) 1. un 3.klases veselības apliecības turētāju vai pretendentu, kam sekmīgi veikta katetrablācijas terapija un elektrofizioloģiskajā izmeklējumā, kurš veikts vismaz divus mēnešus pēc ablācijas, iegūti apmierinoši rezultāti, var atzīt par piemērotu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu uz vienu gadu. Ja invazīvu vai neinvazīvu izmeklējumu veidā nav iespējams noteikt rezultātu ilgtermiņā, galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentam piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu un/vai nosaka veikt papildu izmeklējumus;
h) vērtējot 2.klases veselības apliecības pretendentu, piemēro 1.klases vērtēšanas procedūras un apsver dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) vai derīgs tikai lidojumiem bez pasažieriem ("OPL") ierobežojumu
1.5. Pretendentu, kuram ir perifēro artēriju slimība (pirms vai pēc operācijas), atzīst par nepiemērotu. Ja nav būtiskas funkcionālas pasliktināšanās, pretendentu var atzīt par piemērotu, ievērojot 1.3.1. un 1.3.2.apakšpunktu.

Pretendentu, kuram ir torakālās vai abdominālās aortas aneirisma (pirms vai pēc operācijas), atzīst par nepiemērotu. Veicot atkārtotu veselības pārbaudi (skatīt 1.5.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir būtiska sirds vārstuļu anomālija, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir neliela sirds vārstuļu anomālija, var atzīt par piemērotu atbilstoši 1.5.2.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram veikta sirds vārstuļu protezēšana/valvuloplastika, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu var atzīt par piemērotu atbilstoši 1.5.3.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram tiek veikta sistēmiska antikoagulantu terapija, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu var atzīt par piemērotu pēc antikoagulantu terapijas pabeigšanas atbilstoši 1.5.4.apakšpunktam. Pretendentu, kuram ir tāda perikarda, miokarda vai endokarda patoloģija, kura nav minēta šajā pielikumā, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu atzīst par piemērotu pēc pilnīgas izārstēšanās un kardioloģiska novērtējuma (skatīt 1.5.5.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir iedzimta sirds anomālija (pirms vai pēc korektīvas operācijas), atzīst par nepiemērotu. Pēc kardioloģiska izmeklējuma par piemērotu var atzīt pretendentu, kuram ir neliela sirds anomālija (skatīt 1.5.6.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram veikta sirds vai sirds/plaušu transplantācija, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram anamnēzē ir bijušas atkārtotas vazovagālās sinkopes, atzīst par nepiemērotu. Par piemērotu var atzīt pretendentu pēc pilnīga novērtējuma atbilstoši 1.5.7.apakšpunktam

1.5.1. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu pretendentu, kuram ir neoperēta aneirisma aortā zem nieru artēriju atiešanas vietas, piemērojot 1.klases veselības apliecības pretendentam otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu vai 2.klases veselības apliecības pretendentam dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu. Ja nepieciešams, nosaka turpmākus izmeklējumus. Ja pēc tam, kad aneirisma aortā zem nieru artēriju atiešanas vietas ir izoperēta, nav komplikāciju un veikts kardiovaskulārais novērtējums, pretendentu var atzīt par piemērotu 1.klases veselības apliecības iegūšanai, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu un nosakot turpmākas pārbaudes, pretendentu atzīst par piemērotu 2.klases apliecības iegūšanai, piemērojot dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu
  1.5.2.

a) pretendentu, kuram ir divviru aortālais vārstulis, var atzīt par piemērotu bez otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojuma, ja nav citu sirds vai aortas anomāliju. Ja nepieciešams, galvenais aviācijas medicīnas eksperts nosaka turpmākas ehokardiogrāfiskas pārbaudes;

b) pretendenta, kuram ir aortas stenoze, veselības pārbaudi saskaņo ar galveno aviācijas medicīnas ekspertu. Kreisā kambara funkcijai jābūt intaktai. Pretendentu, kuram ir sistēmiska embolija vai torakālās aortas dilatācija anamnēzē, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu, kura vidējā spiediena svārstības ir 20 mm Hg st. robežās, var atzīt par piemērotu. To pretendentu, kuru vidējā spiediena svārstības pārsniedz 20 mm Hg st., bet nepārsniedz 40 mm Hg st., var atzīt par piemērotu 2. un 3.klases apliecības iegūšanai vai arī 1.klases apliecības iegūšanai, attiecīgi piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu. Vidējā spiediena svārstības līdz 50 mm Hg st. pieļaujamas, ņemot vērā galvenā aviācijas medicīnas eksperta atzinumu. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var noteikt turpmākas divdimensionālās Doplera ehokardiogrāfijas pārbaudes;

c) pretendentu, kuram ir aortālā regurgitācija, var atzīt par piemērotu bez otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumiem tikai tad, ja tā ir nenozīmīga. Divdimensionālā Doplera ehokardiogrāfija nedrīkst uzrādīt kādas ascendējošās aortas anomālijas. Ja nepieciešams, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var noteikt papildu pārbaudes;

d) pretendentu, kuram ir reimatiska mitrālā vārstuļa slimība, atzīst par nepiemērotu;

e) mitrālā vārstuļa prolapss/mitrālā regurgitācija. Pretendentam, kuram ir asimptomātisks izolēts mezosistoliskais klikšķis, piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu. 1.klases apliecības iegūšanai pretendentam, kuram ir neliela regurgitācija bez komplikācijām, piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var noteikt periodiskas pārbaudes un papildu izmeklējumus;

f) pretendentu, kuram konstatēta kreisā kambara tilpuma pārslodze, par kuru liecina palielināts kreisā kambara beigu izmērs diastolē, atzīst par nepiemērotu. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var noteikt periodiskas pārbaudes un papildu izmeklējumus;

g) pretendentu, kuram ir iepriekš neatklāti sirds trokšņi, izvērtē kardiologs. Ja tie ir būtiski, papildu izmeklējumos iekļauj vismaz divdimensionālā Doplera ehokardiogrāfiju

1.5.3.
a) pretendentu, kuram implantēti mehāniskie vārstuļi, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu 3.klases apliecības iegūšanai var atzīt par piemērotu, ja antikoagulantu terapija ir saskaņota ar kardiologu;

b) pretendentu, kuram ir sirds vārstuļa bioprotēze, nav izteiktu simptomu un kuram vismaz sešus mēnešus pēc operācijas ir veikti izmeklējumi, kuros konstatēts, ka vārstuļu un kambaru konfigurācija un darbība ir normāla, atzīst par piemērotu, ņemot vērā šādus kritērijus:

1) apmierinoši fiziskās slodzes testi, izmantojot elektrokardiogrammas kontroli, kur simptomus nosaka Brūsa protokola 4.stadija vai tā ekvivalents, kas saskaņā ar kardiologa interpretāciju neuzrāda būtiskas patoloģijas. Miokarda scintigrāfija/stresa ehokardiogrāfija nepieciešama, ja miera stāvoklī pierakstītā elektrokardiogramma uzrāda novirzes no normas un konstatēta koronāro artēriju slimība (skatīt 1.3.1., 1.3.2. un 1.4.1.apakšpunktu);

2) divdimensionālā Doplera ehokardiogramma neuzrāda būtisku atsevišķu sirds dobumu palielināšanos, sirds vārstuļa bioprotēzes strukturālie bojājumi ir minimāli, un doplerogrāfiski noteiktā asins plūsma ir normāla, un nav ne strukturālu, ne funkcionālu citu sirds vārstuļu anomāliju. Kreisā kambara frakcionālai saīsināšanās funkcijai jābūt normālai;

3) nav konstatēta koronāro artēriju slimība, ja iegūta apmierinoša revaskularizācija (skatīt 1.4.1.apakšpunktu);

4) nav nepieciešams lietot medikamentus, kas ietekmē kardiovaskulāro sistēmu;

5) ja nepieciešams, galvenais aviācijas medicīnas eksperts nosaka turpmākus fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrammas kontroli un divdimensionālās Doplera ehokardiogrāfijas pārbaudes. 1.klases apliecībā jāiekļauj otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojums, 2.klases apliecība pieļaujama bez dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojuma

1.5.4. pretendentu, kuram ir venoza tromboze vai plaušu artērijas embolija, atzīst par nepiemērotu, līdz tiek pārtraukta antikoagulantu terapija. Plaušu embolijas gadījumā nepieciešams pilnīgs veselības stāvokļa novērtējums. Pretendentu, kuram tiek veikta sistēmiska antikoagulantu terapija iespējamas arteriālas trombembolijas ārstēšanai, atzīst par nepiemērotu. 3.klases apliecības pretendentu atzīst par piemērotu pēc pilnīgas izārstēšanās un pēc apmierinoša kardioloģiska novērtējuma
1.5.5. Kardiovaskulārais novērtējums ietver divdimensionālo Doplera ehokardiogrāfiju, fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrammas kontroli un (vai) miokarda scintigrāfiju/stresa ehokardiogrāfiju un 24 stundu ambulatoro elektrokardiogrammu un koronāro artēriju angiogrāfiju. Apliecībā iekļauj otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu
1.5.6. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt pretendentu par piemērotu, ja šie stāvokļi ir funkcionāli nenozīmīgi un pretendentam nav nepieciešams lietot medikamentus, ir veikts apmierinošs kardioloģisks novērtējums, kas ietver divdimensionālo Doplera ehokardiogrāfiju, fiziskās slodzes testus ar elektrokardiogrammas kontroli un 24 stundu ambulatoro elektrokardiogrammu. Piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) un dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu, un galvenais aviācijas medicīnas eksperts nosaka turpmāko veselības pārbaužu biežumu
1.5.7. Pretendentam veic šādas pārbaudes:

1)  12 novadījumu elektrokardiogrammas slodzes stāvoklī, kur simptomus nosaka Brūsa protokola 4.stadija vai tā ekvivalents, kas saskaņā ar kardiologa interpretāciju neuzrāda patoloģiju. Ja miera stāvoklī pierakstīta elektrokardiogramma uzrāda novirzes no normas, jāveic miokarda scintigrāfija/stresa ehokardiogrāfija;

2) divdimensionālā Doplera ehokardiogramma, kas neuzrāda būtisku atsevišķu sirds dobumu palielināšanos, nedz arī strukturālas vai funkcionālas sirds, vārstuļu vai miokarda anomālijas;

3) 24 stundu ambulatorā elektrokardiogramma, kas neuzrāda sirds vadīšanas traucējumus, nedz arī kompleksus vai pastāvīgus sirds ritma traucējumus, vai miokarda išēmijas pazīmes;

4) var ietvert slīpā galda testu atbilstoši standarta protokolam, kas saskaņā ar kardiologa interpretāciju neuzrāda vazomotoras nestabilitātes pazīmes;

5) nepieciešams neirologa novērtējums.

Pretendentu, kurš atbilst minētajām prasībām, var atzīt par piemērotu, piemērojot otrā pilota (OML" 1.klase) vai dublējošā pilota (OSL" 2.klase) ierobežojumu uz laikposmu, ne īsāku par sešiem mēnešiem pēc pēdējā samaņas zuduma, ja tas nav atkārtojies. Ierobežojumu var atcelt, ja pretendentam piecu gadu ilgā laikposmā nav atkārtojušās lēkmes. Pamatojoties uz galvenā aviācijas medicīnas eksperta atzinumu, var noteikt īsāku vai garāku izskatīšanas periodu

2. Elpošanas sistēma

Pamatprasības

Papildprasības

2.1. Katrā veselības pārbaudes reizē veic krūškurvja rentgenogrāfiju posterior-anterior pozīcijā (skatīt 2.1.1.apakšpunktu).

Plaušu funkcionālo izmeklēšanu veic pirmreizējās veselības pārbaudes laikā un atkārtotas veselības pārbaudes laikā, ja ir klīniskas indikācijas (skatīt 2.1.2.apakšpunktu). Pretendentu, kuram ir būtiski plaušu darbības traucējumi, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir hroniska obstruktīva plaušu slimība, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu, kuram ir neizteikti plaušu darbības traucējumi, var atzīt par piemērotu (skatīt 2.1.3.apakšpunktu)

2.1.1. Krūškurvja rentgenogrāfiju posterior-anterior pozīcijā veic ne biežāk kā reizi gadā, ja tam ir klīnisks vai epidemioloģisks pamatojums
2.1.2. Spirometriskā izmeklēšana nepieciešama pirmreizējā veselības pārbaudē 1. un 3.klases apliecības iegūšanai. Ja attiecība FEV1/FVC ir mazāka par 70 %, rezultāts jāizvērtē pulmonologam
2.1.3. Pēc pilnīgas izārstēšanās un pēc apmierinoša elpceļu novērtējuma
2.2. Pretendentu, kuram ir astma un nepieciešams lietot medikamentus, vērtē atbilstoši 2.2.1.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir aktīva iekaisīga elpošanas sistēmas slimība, atzīst par nepiemērotu (skatīt 2.2.2.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir aktīva sarkoidoze, atzīst par nepiemērotu (skatīt 2.2.3.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir spontāns pneimotorakss, atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 2.2.4.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir aktīva tuberkuloze, atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 2.2.5.apakšpunktam.

3.klases pretendentu, kuram ir plaušu emfizēma, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu var atzīt par piemērotu, ja viņa veselības stāvoklis nevar ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi.

Pretendentu, kuram nepieciešama krūškurvja operācija, atzīst par nepiemērotu vismaz līdz trim mēnešiem pēc operācijas vai līdz brīdim, kad operācijas sekas vairs nevar ietekmēt attiecīgās apliecības piešķirto tiesību izpildi (skatīt 2.2.6.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir nepietiekami ārstēts miega apnojas sindroms, atzīst par nepiemērotu

2.2.1.

a) pretendentu, kuram novērotas atkārtotas astmas lēkmes, atzīst par nepiemērotu;

b) pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu 1. un 3.klases apliecības iegūšanai, ja viņa stāvoklis plaušu funkcionālās izmeklēšanas rezultātā atzīts par stabilu un lietotie medikamenti neietekmē piešķirtās apliecības tiesības (nelieto sistēmiskus glikokortikosteroīdus);

c) pretendentu atzīst par piemērotu 2.klases apliecības iegūšanai, ja viņa stāvoklis plaušu funkcionālās izmeklēšanas rezultātā atzīts par stabilu, lietotie medikamenti neietekmē piešķirtās apliecības tiesības (nelieto sistēmiskus glikokortikosteroīdus)

2.2.2. galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu atzīst par piemērotu pēc pilnīgas izārstēšanās un pēc apmierinoša elpošanas sistēmas novērtējuma
2.2.3. galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu atzīst par piemērotu, ja:

a) veikta izmeklēšana, lai izslēgtu sistēmisku slimības procesu;

b) slimība izpaužas ar hīlu limfadenopātiju, kas atzīta par neaktīvu, un pretendentam nav nepieciešama medikamentoza ārstēšana

2.2.4.

a) pretendentam pilnīgi atveseļojoties pēc viena spontāna pneimotoraksa, viņu atzīst par piemērotu, veicot pilnīgu elpošanas sistēmas novērtējumu, ja pagājis viens gads pēc notikuma;

b) veicot atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt pretendentu par piemērotu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu, ja pretendents sešu nedēļu laikā pilnīgi atveseļojas pēc viena spontāna pneimotoraksa. Gadu pēc notikuma, veicot pilnīgu elpošanas sistēmas novērtējumu, pretendentu atzīst par piemērotu bez otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojuma;

c) pretendentu, kuram ir atkārtots spontāns pneimotorakss, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu pēc tam, kad veikta ķirurģiska operācija un atveseļošanās ir apmierinoša

2.2.5. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu pēc tam, kad veikta sekmīga medikamentoza ārstēšana, un pilnīgas elpošanas sistēmas novērtējuma pie ftiziatra
2.2.6. Pretendentu, kuram ir veikta pneimonektomija, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu, kuram veikta krūškurvja operācija, galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu pēc apmierinošas atveseļošanās, pilnīgas elpošanas sistēmas novērtējuma un piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu

3. Gremošanas sistēma

Pamatprasības

Papildprasības

3.1. Pretendentu, kuram ir atkārtotas dispeptiskas saslimšanas un nepieciešams lietot medikamentus vai kuram ir pankreatīts, atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis pilnībā izvērtēts atbilstoši 3.1.1.apakšpunktam.

Pretendenta, kuram nejauši atklāti asimptomātiski žultsakmeņi, stāvokli izvērtē atbilstoši 3.1.2.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram diagnosticēta hroniska iekaisīga zarnu slimība vai kura anamnēzē ir šāds gadījums, atzīst par nepiemērotu (skatīt 3.1.3.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir trūces, kas varētu traucēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir komplikācijas pēc gremošanas trakta vai tā piedēkļu slimības vai ķirurģiskas operācijas, jo īpaši attiecībā uz iespējamu obstrukciju striktūras vai kompresijas dēļ, kura varētu traucēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir veikta gremošanas trakta vai tā piedēkļu operācija, kas ietver pilnīgu vai daļēju orgāna ekscīziju vai stomas izveidošanu, atzīst par nepiemērotu vismaz līdz trim mēnešiem vai līdz brīdim, kad operācijas sekas vairs nevar ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi (skatīt 3.1.4.apakšpunktu)

3.1.1.

a) pretendentam, kuram ir atkārtoti dispeptiski traucējumi un ir nepieciešama medikamentoza ārstēšana, jāveic izmeklējumi;

b) pretendentu, kuram ir pankreatīts, atzīst par nepiemērotu. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu var atzīst par piemērotu, ja ir likvidēti obstrukcijas cēloņi (piemēram, medikamentu lietošana, žultsakmeņi);

c) ja alkohols var būt dispepsijas un pankreatīta cēlonis, tad jāveic pilnīgs šīs vielas lietošanas/ļaunprātīgas lietošanas izvērtējums

3.1.2. Pretendentu, kuram ir viens liels asimptomātisks žultsakmens, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu. Pretendentu, kuram ir vairāki asimptomātiski žultsakmeņi, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu 2. un 3.klases apliecības iegūšanai vai 1.klases apliecības iegūšanai pārbaudēs, kuras saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu
3.1.3. Iekaisīga zarnu slimība ir pieļaujama, ja konstatēta tās remisija un stāvokļa stabilizācija un, lai to kontrolētu, nav nepieciešams lietot sistēmiskus glikokortikosteroīdus
3.1.4. Pretendentu apliecības atkārtotai apstiprināšanai vai atjaunošanai galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja atveseļošanās ir pabeigta, pretendentam nav izteiktu simptomu un pastāv minimāls sekundāru komplikāciju vai atkārtotas saslimšanas risks

4. Vielmaiņas, uztures un endokrīnā sistēma

Pamatprasības

Papildprasības

4.1. Pretendentu, kuram ir vielmaiņas, uztures vai endokrīnās sistēmas disfunkcija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 4.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir cukura diabēts, var atzīt par piemērotu, ja stāvoklis pilnībā izvērtēts atbilstoši 4.1.2. un 4.1.3.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir diabēts un nepieciešamas insulīna injekcijas, atzīst par nepiemērotu.

Pretendentu, kuram ir Adisona slimība, atzīst par nepiemērotu (skatīt 4.1.4.apakšpunktu).

Pretendentu, kura ķermeņa masas indekss ir 35, var atzīt par piemērotu tikai tad, ja liekais svars nevar ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi un ir veikta kardiovaskulārā riska novērtēšana (skatīt 9.1.1.apakšpunktu)

4.1.1. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja stāvoklis ir asimptomātisks, klīniski kompensēts un stabils, izmantojot aizstājterapiju vai bez tās, un to regulāri pārbauda medicīnas speciālists
4.1.2. Glikozūrija un glikozes līmeņa novirzes no normas asinīs jāizmeklē. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja konstatēta normāla glikozes tolerance (zems nieru slieksnis) vai ja pazemināta glikozes tolerance bez diabētiskas patoloģijas tiek pilnībā kontrolēta ar diētas palīdzību un regulāri tiek veiktas pārbaudes
4.1.3. Pretendentu, kurš ārstēšanā lieto pretdiabēta medikamentus, atzīst par nepiemērotu. Atsevišķos gadījumos biguanīdu vai alfaglikozidāzes inhibitoru lietošana ir pieļaujama, pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu 1.klases apliecības iegūšanai ar otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu vai 2.klases apliecības iegūšanai bez dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojuma. Sulfanilurīnvielas atvasinājumu lietošana pieļaujama, novērtējot piemērotību 2.klases apliecības iegūšanai ar dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu
4.1.4. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, atkārtoti apstiprinot vai atjaunojot 1. un 2.klases apliecību, ar nosacījumu, ka apliecības tiesību īstenošanas laikā pretendentam ir līdzi kortizonu saturoši medikamenti un tie ir lietošanai pieejami. Pretendentam piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu

 

5. Hematoloģija

Pamatprasības

Papildprasības

5.1. Katrā veselības pārbaudē nosaka hemoglobīna līmeni. Pretendentam, kuram konstatētas hemoglobīna līmeņa novirzes no normas, veic turpmākus izmeklējumus. Pretendentu, kura hematokrīts ir mazāks par 32 %, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir sirpjveida šūnu anēmija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir nozīmīga lokāla vai ģeneralizēta limfmezglu palielināšanās un asins sistēmas slimības, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.2.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir akūta un hroniska leikēmija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.3.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir izteikti palielināta liesa, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.4.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir izteikta policitēmija, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.5.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir asins recēšanas sistēmas traucējumi, atzīst par nepiemērotu (skatīt 5.1.6.apakšpunktu)

 

5.1.1. Anēmija, uz ko norāda pazemināts hemoglobīna līmenis, jāizmeklē. Pretendentu, kuram ir neārstējama anēmija, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja slimības primārais cēlonis ir apmierinoši ārstēts (piemēram, dzelzs vai B12 deficīts) un hematokrīta līmenis ir stabilizējies virs 32 % vai gadījumā, ja diagnosticēta neliela talasēmija vai hemoglobinopātija bez krīzēm anamnēzē un pretendents uzrāda pilnīgas funkcionālās spējas
5.1.2. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu akūta infekcijas procesa gadījumā, ja pretendents ir pilnībā atveseļojies, vai Hodžkina limfomas un augstas malignitātes Nehodžkina limfomas gadījumā, kas ir ārstēta un konstatēta tās pilnīga remisija
5.1.3. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja konstatēta slimības remisija vai hroniskas leikēmijas gadījumā, ja nav anamnēzes par centrālās nervu sistēmas līdzdalību un par tādām ilgstošām blakusparādībām ārstēšanas laikā, kas varētu ietekmēt lidojuma drošību. Hemoglobīna un trombocītu līmenim jābūt apmierinošam. Nepieciešamas regulāras turpmākas pārbaudes
5.1.4. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja liesas palielināšanās ir minimāla, stabila un nav konstatēta ar to saistīta patoloģija (piemēram, ārstēta hroniska malārija) vai gadījumā, ja palielināšanās ir minimāla un saistīta ar kādu citu pieļaujamu stāvokli (piemēram, Hodžkina limfomu remisijas stāvoklī)
5.1.5. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu ar otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu, ja stāvoklis ir stabils un nav konstatēta ar to saistīta patoloģija
5.1.6. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu ar otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu, ja anamnēzē nav bijis nopietnu asiņošanas vai asins recēšanas traucējumu gadījumu

6. Urīnizvadsistēma

Pamatprasības

Papildprasības

6.1. Pretendentu, kuram novērotas jebkādas organiskas nieru saslimšanas pazīmes, atzīst par nepiemērotu. Katras medicīniskās pārbaudes laikā veic urīnanalīzes. Urīns nedrīkst saturēt tādus normai neatbilstošus elementus, kas norāda uz kādu patoloģiju. Īpaša uzmanība jāpievērš slimībai, kas ietekmē urīnizvadceļus un dzimumorgānus (skatīt 6.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir urīnizvadceļu akmeņi, atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 6.1.2.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir komplikācijas pēc nieru vai urīnizvadceļu slimības vai ķirurģiskas operācijas, jo īpaši attiecībā uz iespējamu obstrukciju, striktūras vai kompresijas dēļ, kas varētu padarīt pretendentu rīcībnespējīgu, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu, kuram ir kompensēts stāvoklis pēc nefrektomijas un kuram nav arteriālās hipertensijas vai urēmijas, var atzīt par piemērotu atbilstoši 6.1.3.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir veikta urīnceļu vai urīnizvadorgānu operācija, kura ietver pilnīgu vai daļēju jebkuru šo orgānu ekscīziju vai stomas izveidošanu, atzīst par nepiemērotu vismaz līdz trim mēnešiem vai līdz brīdim, kad operācijas sekas vairs nevar ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi (skatīt 6.1.3. un 6.1.4.apakšpunktu).

6.1.1. Normai neatbilstošas atrades urīna analīzēs jāizmeklē (piemēram, proteinūrija, hematūrija un glukozūrija)
6.1.2. Pretendentu ar asimptomātisku nierakmeni, kuram anamnēzē ir bijusi nieru kolika vai atlieku akmeņi, galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja tas saistīts ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu, līdz pretendents pilnīgi atveseļojas
6.1.3. Pretendentu, kuram ir veikta uroloģiska operācija, atzīst par nepiemērotu vismaz trīs mēnešus (skatīt 6.1.apakšpunktu). Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja pretendentam nav nekādu simptomu un sekundāru komplikāciju vai atkārtotas saslimšanas risks ir minimāls
6.1.4. Pretendentu pirmreizējai 1. un 3.klases apliecības iegūšanai, kam veikta nieru transplantācija vai pilnīga cistektomija, atzīst par nepiemērotu. Pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu šādos gadījumos:

a) nieres transplantāts ir pilnīgi kompensēts, un organisms to pieņem, izmantojot minimālu imūnsupresīvo terapiju pēc vismaz 12 mēnešiem;

b) pilnīga cistektomija ar funkcionāli apmierinošu stāvokli, nav atkārtotas saslimšanas, infekcijas vai primāras patoloģijas pazīmju.

Abos gadījumos piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu

 

7. Seksuāli transmisīvas slimības un citas infekcijas

Pamatprasības

Papildprasības

7.1. HIV asins analīzes testu veic pirmreizējās veselības pārbaudes laikā un atkārtotas pārbaudes laikā, ja ir klīniskas indikācijas (skatīt 7.1.1. un 7.1.2.apakšpunktu).

Asins analīzes tests SED jāveic pirmreizējās veselības pārbaudes laikā un atkārtotas pārbaudes laikā, ja ir klīniskas indikācijas (skatīt 7.1.3.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram novērojami vai anamnēzē ir klīniski simptomi, kas norāda uz imūnsistēmas deficītu vai infekciozo hepatītu, atzīst par nepiemērotu (skatīt 7.1.4.apakšpunktu)

7.1.1. Pretendentu, kurš ir HIV pozitīvs, atzīst par nepiemērotu
7.1.2. Pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu HIV pozitīvu personu, piemērojot otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu un nosakot pārbaudes ar triju mēnešu periodiskumu, pamata analīzes, arī CD-4 un T-šūnu skaitu, un ar sešu mēnešu intervālu – vispārējā veselības pārbaude pie infektologa. AIDS vai ar AIDS saistītu komplikāciju parādīšanās gadījumā pretendentu atzīst par nepiemērotu
7.1.3. Pretendentu ar akūtu sifilisu atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja tas pēc pilna ārstēšanas kursa ir pilnīgi atveseļojies no slimības primārās un sekundārās stadijas
7.1.4. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu pēc pilnīgas izmeklēšanas un stāvokļa novērtējuma

 

8. Ginekoloģija un dzemdniecība

Pamatprasības

Papildprasības

8.1. Pretendenti, kuras anamnēzē ir smagi, neārstējami menstruālā cikla traucējumi, atzīst par nepiemērotu.

Pretendenti, kurai ir apstiprināta grūtniecība, atzīst par nepiemērotu (skatīt 8.1.1.apakšpunktu).

Pretendenti, kurai veikta ginekoloģiska operācija, atzīst par nepiemērotu vismaz trīs mēnešus vai līdz brīdim, kad operācijas sekas nevar ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību izpildi (skatīt 8.1.2.apakšpunktu)

8.1.1. Ja atbilstoši ginekologa atzinumam grūtniecība noris bez patoloģijas, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt 1. un 2.klases pretendenti vai veselības apliecības turētāju par piemērotu līdz grūtniecības 26.nedēļas beigām, 3.klases – līdz 34.nedēļas beigām.

1.klases apliecības turētājām piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu.

Apliecību atjauno pēc apstiprinājuma, ka tās turētāja ir pilnīgi atveseļojusies pēc dzemdībām vai grūtniecības pārtraukšanas

8.1.2. Pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, pretendenti galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja nav nekādu simptomu un ja sekundāru komplikāciju vai atkārtotas saslimšanas risks ir minimāls

 

9. Skeleta–muskuļu sistēmas novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

9.1. Pretendentam jāpiemīt pietiekamam ekstremitāšu garumam un muskuļu spēkam, lai īstenotu ar apliecību piešķirto tiesību izpildi (skatīt 9.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram pēc kaulu, locītavu, muskuļu vai cīpslu slimības vai traumas ir radušās būtiskas komplikācijas vai kuram ir iedzimta kaulu, locītavu, muskuļu vai cīpslu patoloģija, izvērtē saskaņā ar 9.1.1., 9.1.2. un 9.1.3.apakšpunktu

9.1.1. Ja pretendentam ir patoloģiska konstitucionālā uzbūve, tostarp aptaukošanās vai muskuļu vājums, nepieciešams veikt pārbaudes lidojumu, lidojuma simulatora pārbaudi vai pārbaudi darba vietā. Īpaša uzmanība jāpievērš avārijas procedūrām un evakuācijai. Pretendentam galvenais aviācijas medicīnas eksperts piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase), dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu vai ierobežojumu – aizliegts vadīt noteiktu gaisa kuģa tipu ("OAL")
9.1.2. Ja pretendentam trūkst kādas ekstremitātes, galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt pretendentu par piemērotu 2.klases apliecības iegūšanai vai 1.klases apliecības iegūšanai, kas saistītas ar atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, ja veikts sekmīgs pārbaudes lidojums, lidojuma simulatora pārbaude vai pārbaude darba vietā
9.1.3. Pretendentu, kuram ir iekaisīga, infiltratīva, traumatiska vai deģeneratīva skeleta–muskuļu sistēmas slimība, galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja slimība ir remisijas stāvoklī un pretendents lieto galvenā aviācijas medicīnas eksperta ieteiktus medikamentus, un, ja tas nepieciešams, ir sekmīgi veicis pārbaudes lidojumu, lidojuma simulatora pārbaudi vai pārbaudi darba vietā, piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase), dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu vai ierobežojumu – aizliegts vadīt noteiktu gaisa kuģa tipu ("OAL")

 

10. Psihiatriskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

10.1. Pretendentu, kuram konstatēta šizofrēnija, šizotipiski vai paranojāli traucējumi, atzīst par nepiemērotu (skatīt 10.1.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram diagnosticēti garastāvokļa traucējumi, atzīst par nepiemērotu (skatīt 10.1.2.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram konstatēti neirotiski, stresa izraisīti, somatoformi, personības vai organisku bojājumu izraisīti garīgi traucējumi, atzīst par nepiemērotu (skatīt 10.1.3.apakšpunktu).

Pretendentu ar garīgiem vai uzvedības traucējumiem, kas radušies alkohola vai citu vielu lietošanas rezultātā (ar atkarību vai bez tās), atzīst par nepiemērotu (skatīt 10.1.4.apakšpunktu).

10.1.1. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, ja konstatēts, ka sākotnējā diagnoze bijusi neadekvāta vai kļūdaina, vai gadījumā, ja pretendentam bijis viens delīrija gadījums ar nosacījumu, ka nav radušies paliekoši bojājumi
10.1.2. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu pēc konkrētā gadījuma pilnīgas izvērtēšanas (atkarībā no garastāvokļa traucējumu rakstura un nopietnības) un pēc tam, kad noteiktā laikposmā ir pārtraukta visu psihotropo medikamentu lietošana
10.1.3. Pretendentu, kura anamnēzē ir bijis viens pašdestruktīvas rīcības gadījums vai atkārtota apzināta miesas bojājumu nodarīšana sev, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu pēc konkrētā gadījuma pilnīgas izvērtēšanas, kā arī var pieprasīt, lai pretendentam tiktu veikts psihologa vai psihiatra neiropsiholoģisks novērtējums
10.1.4. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu pēc divu gadu ilga perioda, kurā dokumentēta atturība vai atbrīvošanās no attiecīgās vielas lietošanas. Pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, var atzīt pretendentu par piemērotu un piemērot otrā pilota ( "OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu. Atkarībā no konkrētā gadījuma un saskaņā ar galvenā aviācijas medicīnas eksperta norādījumiem ārstēšana un pārbaude var ietvert:

a) dažu nedēļu ilgu stacionāru ārstēšanu;

b) psihiatra veiktu pārbaudi;

c) turpmākas pārbaudes, tostarp asinsanalīzes un speciālista ziņojumus, un šī prasība ir spēkā neierobežotu laiku

 

11. Neiroloģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

11.1. Pretendentu, kuram ir šādas saslimšanas, atzīst par nepiemērotu:

1) progresējoša nervu sistēmas slimība;

2) epilepsija un citu iemeslu izraisīti apziņas traucējumi;

3) saslimšana ar izteiktu noslieci uz smadzeņu disfunkciju.

(Skatīt 11.1.1.apakšpunktu.)

Papildu pārbaudes veic, ja pretendentam ir:

1) galvas trauma;

2) muguras smadzeņu vai perifērisko nervu bojājumi.

(Skatīt 11.1.2.apakšpunktu.)

Ja nepieciešams, ņemot vērā pretendenta anamnēzi vai klīniskos simptomus, veic elektroencefalogrāfiju (skatīt 11.1.1. un 11.1.2.apakšpunktu)

11.1.1.

a) pretendentu, kuram ir jebkura neprogresējoša vai progresējoša nervu sistēmas slimība, kas ir radījusi vai varētu radīt invaliditāti, atzīst par nepiemērotu. Pēc pilnīgas stāvokļa izvērtēšanas galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt pretendentu par piemērotu, ja funkcionālo spēju zudumi ir nelieli un saistīti ar neprogresējošu slimību;

b) ja anamnēzē ir bijuši viens vai vairāki apziņas traucējumi, kuru cēlonis nav skaidrs, tie uzskatāmi par diskvalificējošu faktoru. Ja ir bijis tikai viens šāds apziņas traucējums, ko var atbilstoši izskaidrot, pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, bet, ja tas atkārtojas, – par nepiemērotu;

c) pretendentu, kura elektroencefalogrammā konstatēta epileptoforma paroksismāla aktivitāte un fokāli lēnie viļņi, atzīst par nepiemērotu. Šādu gadījumu papildu izvērtēšanu veic Civilās aviācijas aģentūra;

d) pretendentu, kuram diagnosticēta epilepsija, atzīst par nepiemērotu, izņemot gadījumu, ja pierādīts, ka tas ir bērnības labdabīgas epilepsijas sindroms, kas saistīts ar ļoti zemu atkārtošanās risku, un ja vairāk nekā 10 gadus nav bijis atkārtotu lēkmju, un ārstēšana ir pārtraukta pirms vairāk nekā 10 gadiem. Pretendentu, kuram ir bijis viens vai vairāki krampju gadījumi pēc piecu gadu vecuma, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja, pamatojoties uz neirologa atzinumu, ir ļoti zems akūtu un simptomātisku krampju atkārtošanās risks;

e) ja pretendentam ir bijusi viena bezdrudža epileptoformas tipa lēkme, kas nav atkārtojusies vismaz 10 gadus, kopš pārtraukta ārstēšana, un ja nav ilgstošas epilepsijas predispozīcijas pazīmju, viņu var atzīt par piemērotu, ja turpmāku lēkmju risks minimāls. Šajā gadījumā piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu

11.1.2. Jebkāda galvas trauma, kas bijusi pietiekami smaga, lai izraisītu apziņas zudumu, vai ir saistīta ar penetrējošu smadzeņu bojājumu, ir jānovērtē neiroķirurgam un neirologam. Pretendentu atzīst par piemērotu tikai pēc pilnīgas atveseļošanās un tad, ja epilepsijas risks ir zems
11.1.3. Ja pretendentam anamnēzē ir bijis muguras smadzeņu vai perifērisko nervu bojājums, izvērtēt saskaņā ar 9.punktu

 

12. Oftalmoloģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

12.1. Pirmreizējās veselības pārbaudes laikā pretendentam oftalmoloģisko pārbaudi veic oftalmologs (skatīt 12.1.1.apakšpunktu). Atkārtotas veselības pārbaudes oftalmoloģisko izmeklēšanu veic aviācijas medicīnas eksperts (skatīt 12.1.2.apakšpunktu). Visus neskaidros gadījumus vai gadījumus, ja konstatētas novirzes no normas, izvērtē oftalmologs.

Ja 1. un 3.klases veselības apliecības turētāja vai pretendenta redze tās funkcijas standartiem (6/9 (0,7), 6/6 (1,0), N14, N5) atbilst, tikai lietojot korektīvās lēcas, un refrakcijas traucējumi pārsniedz ± 3 dioptrijas, pretendents iesniedz aviācijas medicīnas ekspertam oftalmologa pārbaudes ziņojumu.

Ja refrakcijas traucējumi ir no +5 līdz –6 dioptrijām, šai pārbaudei jābūt veiktai pēdējo 60 mēnešu laikā pirms vispārējās veselības pārbaudes. Ja refrakcijas traucējumi neatbilst minētajām dioptrijām, šai pārbaudei jābūt veiktai 24 mēnešu laikā pirms veselības pārbaudes (skatīt 12.1.3.apakšpunktu)

1. un 3.klases veselības apliecības pretendentam pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas reizi divos gados jāveic tonometrija (pretendents var iesniegt galvenajam aviācijas medicīnas ekspertam apliecinājumu par tonometrijas pārbaudi, kas veikta ne agrāk kā 24 mēnešus pirms veselības pārbaudes).

Ja kāda iemesla dēļ nepieciešamas oftalmoloģiskās pārbaudes pie speciālista, veselības apliecībā izdara atzīmi par "RXO" ierobežojumu.

Pretendentu pēc refrakcijas ķirurģiskas korekcijas atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.1.4.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram veikta kataraktas, tīklenes, glaukomas un citas oftalmoloģiskās operācijas, atzīst par nepiemērotu. Pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu izdošanu, pretendentu var atzīt par piemērotu atbilstoši 12.1.5.apakšpunktam.

Pretendentu, kuram ir keratokonuss, atzīst par nepiemērotu, līdz stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.1.6.apakšpunktam

12.1.1. Šajā pārbaudē jāietver:

1) anamnēze;

2) redzes asums, tuvā, vidējā un tālā redze – nekoriģēta, ja nepieciešams, izmantojot vislabāko optisko korekciju;

3) acs ābolu kustības un binokulārā redze;

4) krāsu redze;

5) redzes lauki;

6) ārējās acs, acs anatomijas, acs priekšējās daļas (spraugas lampa) un fundoskopiskā izmeklēšana;

7) 1. un 3.klases pretendentam papildus jāveic:

a) objektīvā refrakcija. Veicot cikloplēģiju pretendentam, kuram ir hiperopija un kurš jaunāks par 25 gadiem;

b) tonometrija atbilstoši klīniskām indikācijām un pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas

12.1.2. Visās medicīniskajās pārbaudēs, kas saistītas ar apliecību atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, jāiekļauj apliecības turētāja redzes stāvokļa novērtējums:

1) anamnēze;

2) redzes asums, tuvā, vidējā un tālā redze, nekoriģēta un, ja nepieciešams, izmantojot vislabāko optisko korekciju;

3) ārējās acs, acs anatomijas, acs priekšējās daļas (spraugas lampa) un fundoskopiskā izmeklēšana;

4) papildu izmeklējumi, ja ir klīniskas indikācijas (skatīt 12.1.3.apakšpunktu)

12.1.3. Šajā pārbaudē jāietver:

1) anamnēze;

2) redzes asums, tuvā, vidējā un tālā redze: nekoriģēta; ja nepieciešams, izmantojot vislabāko optisko korekciju;

3) refrakcija;

4) acs ābolu kustības un binokulārā redze;

5) redzes lauki;

6) tonometrija pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas;

7) ārējās acs, acs anatomijas, acs priekšējās daļas (spraugas lampa) un fundoskopiskā izmeklēšana.

Pārbaudes ziņojumu nosūta galvenajam aviācijas medicīnas ekspertam. Ja konstatēta kāda patoloģija un ir šaubas par pretendenta acu veselību, jāveic papildu oftalmoloģiska izmeklēšana (skatīt 12.1.4.apakšpunktu)

12.1.4. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja:

a) refrakcija pirms operācijas nav pārsniegusi +5 vai –6 dioptrijas attiecībā uz 1. un 3.klases apliecības iegūšanu un +5 vai –8 dioptrijas attiecībā uz 2.klases apliecības iegūšanu;

b) iegūta apmierinoša refrakcijas stabilitāte (diennakts izmaiņas ir mazākas par 0,75 dioptrijām);

c) acs izmeklējumā nav konstatētas pēcoperācijas komplikācijas;

d) jutība pret gaismu atbilst normai;

e) nav traucēta mezopiskā kontrasta jutība;

f) oftalmologs veic pārbaudi atbilstoši galvenā aviācijas medicīnas eksperta norādījumiem

12.1.5. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu:

a) trīs mēnešus pēc kataraktas operācijas 1. un 2.klases apliecības iegūšanai, bet 3.klases apliecības iegūšanai – divus mēnešus;

b) sešus mēnešus pēc tīklenes operācijas. Turpmākās pārbaudes veic oftalmologs katru gadu;

c) sešus mēnešus pēc glaukomas operācijas 2. un 3.klases apliecības iegūšanai vai atkārtotās pārbaudēs 1.klases apliecības iegūšanai. Turpmākās pārbaudes veic oftalmologs reizi divos gados

12.1.6. Ja pretendentam ir diagnosticēts keratokonuss, pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu 2.klases apliecības iegūšanai un pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu, 1.klases apliecības iegūšanai ar nosacījumu, ka:

a) lietojot korekcijas lēcas, pretendenta redze atbilst noteiktajām prasībām;

b) oftalmologs veic pārbaudes, kuru biežumu nosaka galvenais aviācijas medicīnas eksperts

12.2. Redzes asumam tālumā, skatoties ar katru aci atsevišķi (ar korekciju vai bez tās), jābūt 6/9 (0,7) (2.klase – 6/12 (0,5)) vai lielākam par to. Redzes asumam, skatoties ar abām acīm, jābūt 6/6 (1,0) vai lielākam par to (skatīt 12.2.1.apakšpunktu). Ierobežojumi neattiecas uz nekoriģētu redzes asumu.

1. vai 3.klases veselības apliecības turētāju vai pretendentu var atzīt par piemērotu, ja:

1) pirmreizējā veselības pārbaudē konstatētie refrakcijas traucējumi ir no +5 līdz –6 dioptrijām;

2) atkārtotās veselības pārbaudēs pretendenta refrakcijas traucējumi nepārsniedz +5 dioptrijas vai izteikti miopiski refrakcijas traucējumi pārsniedz –6 dioptrijas un stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.2.2.apakšpunktam.

2.klases veselības apliecības turētāju vai pretendentu var atzīt par piemērotu, ja, veicot:

1) pirmreizējo veselības pārbaudi, refrakcijas traucējumi ir no –5 līdz –8 dioptrijām;

2) atkārtoto veselības pārbaudi, refrakcijas traucējumi pārsniedz –8 dioptrijas un stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.2.3.apakšpunktam.

Pretendentam, kuram ir refrakcijas traucējumi, jāvalkā kontaktlēcas vai jālieto asfēriskās briļļu lēcas.

Ja 1. un 3.klases veselības apliecības pretendentam pirmreizējā veselības pārbaudē konstatēti refrakcijas traucējumi ar astigmātismu, astigmātisms nedrīkst pārsniegt 2,0 dioptrijas, bet, pretendējot uz 2.klases veselības apliecību, –3,0 dioptrijas. Apliecības atkārtotai izdošanai, pretendentu, kam ir tādi refrakcijas traucējumi ar astigmātismu, kurš pārsniedz 3,0 dioptrijas, var atzīt par piemērotu, ja redzes stāvoklis ir izvērtēts atbilstoši 12.2.4.apakšpunktam.

Ja 2.klases pretendentam ir ambliopija, ambliopiskās acs redzes asumam jābūt 6/18 (0,3) vai lielākam par to. Pretendentu var atzīt par piemērotu, ja otras acs redzes asums (ar korekciju vai bez tās) ir 6/6 (1,0) vai lielāks par to un nav konstatēta būtiska patoloģija.

Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, 1. un 3.klases veselības apliecības pretendentam piemītošo refrakcijas traucējumu atšķirība abās acīs (anisometropija) nedrīkst pārsniegt 2,0 dioptrijas, bet 2.klases veselības apliecības pretendentam – 3,0 dioptrijas. Atkārtotā pārbaudē veselības apliecības turētāju, kuram refrakcijas traucējumu atšķirība abās acīs (anisometropija) pārsniedz 3,0 dioptrijas, var atzīt par piemērotu, ja stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.2.5.apakšpunktam.

Presbiopijas attīstību pārbauda visās medicīniskajās pārbaudēs, kas saistītas ar apliecības atkārtotu izdošanu.

Pretendentam jāspēj izlasīt N5 tabulu (vai tās ekvivalentu) 30–50 centimetru attālumā un N14 tabulu (vai tās ekvivalentu) 100 centimetru attālumā, lietojot redzes korekciju, ja tāda paredzēta (skatīt 12.2.1.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir izteikti binokulārās redzes defekti, atzīst par nepiemērotu (skatīt 12.2.7.apakšpunktu).

Pretendentu, kuram ir diplopija, atzīst par nepiemērotu.

1. un 3.klases veselības apliecības pretendentu atzīst par nepiemērotu, ja viņam ir acs muskuļu disbalanss (heterophoria), kas pārsniedz:

1) 2,0 dioptriju prizmu hiperforijas gadījumā, nosakot no sešu metru attāluma;

2) 10,0 dioptriju prizmu ezoforijas gadījumā, nosakot no sešu metru attāluma;

3) 8,0 dioptriju prizmu eksoforijas gadījumā, nosakot no sešu metru attāluma;

4) 1,0 dioptriju prizmu hiperforijas gadījumā, nosakot no 33 centimetru attāluma;

5) 8,0 dioptriju prizmu ezoforijas gadījumā, nosakot no 33 centimetru attāluma;

6) 12,0 dioptriju prizmu eksoforijas gadījumā, nosakot no 33 centimetru attāluma.

Ja fūzijas rezerves ir pietiekamas, lai nepieļautu astenopiju un diplopiju, galvenais aviācijas medicīnas eksperts pretendentu var atzīt par piemērotu, ievērojot 12.2.6.apakšpunktu.

Pretendentu, kuram ir redzes lauku anomālija, atzīst par nepiemērotu, ja stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 12.2.7.apakšpunktam.

Pretendentu ar monokularitāti atzīst par nepiemērotu 1. un 3.klases veselības apliecības iegūšanai (skatīt 12.2.8.apakšpunktu)

12.2.1.

a) ja pretendenta redze atbilst prasībām, tikai lietojot redzes korekciju, brillēm vai kontaktlēcām ir jānodrošina optimāla redzes funkcija, tām jābūt labi panesamām un piemērotām lietošanai aviācijas nolūkiem. Ja tiek lietotas kontaktlēcas, tām jābūt monofokālām un paredzētām redzei tālumā. Ortokeratoloģiskās kontaktlēcas lietot nedrīkst;

b) korekcijas lēcām, kad tās tiek lietotas aviācijas nolūkiem, jāatbilst licences turētāja redzes prasībām visos attālumos. Lai redze atbilstu prasībām, drīkst izmantot tikai vienas brilles;

c) kontaktlēcām, kad tās tiek lietotas aviācijas nolūkiem, jābūt monofokālām un netonētām;

d) īstenojot licences piešķirtās tiesības, tās turētājam jābūt pieejamam rezerves, līdzīgi koriģējošam briļļu pārim

12.2.2.

a) nav konstatēta smaga patoloģija;

b) ņemta vērā optimāla korekcija;

c) oftalmologs reizi divos gados veic pārbaudes, ja miopiskā refrakcija pārsniedz –6 dioptrijas;

d) oftalmologs reizi piecos gados veic pārbaudes, ja refrakcijas traucējumi pārsniedz ±3 dioptriju robežas

12.2.3.

a) nav konstatēta smaga patoloģija;

b) ņemta vērā optimāla korekcija

12.2.4.

a) nav konstatēta smaga patoloģija;

b) ņemta vērā optimāla korekcija;

c) reizi gadā veic pārbaudi pie oftalmologa

12.2.5.

a) nav konstatēta smaga patoloģija;

b) ņemta vērā optimāla korekcija;

c) oftalmologs reizi divos gados veic pārbaudes;

d) ja anisometropija pārsniedz 3,0 dioptrijas, pretendentam jānēsā kontaktlēcas

12.2.6. Pretendentu pārbauda oftalmologs. Fūzijas rezerves pārbauda, piemēram, ar Goldmana sarkanā/zaļā binokulārās saplūšanas testu
12.2.7.

a) pretendentu, kura centrālā redze vienā no acīm ir zemāka par 12.2.apakšpunktā noteiktajām robežām, var atzīt par piemērotu, ja atkārtotā pārbaudē konstatē, ka binokulārās redzes lauks ir normāls un pamatsaslimšana ir pieļaujama saskaņā ar oftalmologa novērtējumu. Šādos gadījumos nepieciešams veikt pārbaudes lidojumu un piemērot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu;

b) pretendentu, kuram ir redzes lauku defekts, var atzīt par piemērotu, ja binokulārais redzes lauks ir normāls un pamatsaslimšanu apstiprina galvenais aviācijas medicīnas eksperts

12.2.8. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt pretendentu par piemērotu 2.klases apliecības iegūšanai vai 1. un 3.klases apliecības iegūšanai (ja tas saistīts ar atkārtotu apstiprināšanu vai atjaunošanu) šādos gadījumos:

1) monokularitāte ir radusies pēc piecu gadu vecuma;

2) pirmreizējās veselības pārbaudes laikā, ja:

a) redzīgās acs redzes asums tālumā (bez korekcijas) ir vismaz 6/6;

b) nav refrakcijas traucējumu;

c) nav anamnēzes par refrakcijas ķirurģisku korekciju;

d) nav smagu patoloģiju;

3)  1. un 2.klases veselības apliecības pretendents sekmīgi veicis lidojuma pārbaudījumu ar atbilstoši kvalificētu pilotu, kuram ir zināmas potenciālās grūtības, kas saistītas ar monokularitāti;

4)  3.klases veselības apliecības pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu, ja atkārtotā pārbaudē konstatē, ka pamatsaslimšana ir pieļaujama saskaņā ar oftalmologa novērtējumu un ja pretendents ir sekmīgi veicis funkcionālu pārbaudījumu darba vietā;

5) nepieciešams piemērot otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojumu vai citus operatīvus ierobežojumus

12.3. Pretendenta redzei jābūt ar normālu krāsu uztveri vai krāsu drošai. Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, pretendentam veic Išihara testu (skatīt 12.3.1.apakšpunktu).

Ja pretendenta krāsu redze neatbilst Išihara testam, viņa krāsu redze var tikt atzīta par krāsu drošu, ja viņam sekmīgi tiek veikta visaptveroša pārbaude ar galvenā aviācijas medicīnas eksperta noteiktām metodēm (anomaloskopiju vai krāsu lampu – skatīt 12.3.2.apakšpunktu). Veicot atkārtotu pārbaudi, krāsu redzes pārbaude nepieciešama tikai tad, ja ir klīniskas indikācijas.

Pretendenta redze, kas neatbilst krāsu uztveres testiem, uzskatāma par krāsu nedrošu, un pretendents atzīstams par nepiemērotu.

2.klases veselības apliecības pretendentu, kura redze ir krāsu nedroša, var atzīt par piemērotu ar ierobežojumu – tikai lidojumiem dienas laikā ("VCL")

12.3.1. Išihara tests (24 plātņu versija) ir uzskatāms par sekmīgi veiktu, ja pretendents bez kļūdām, šaubīšanās vai vilcināšanās (mazāk kā trīs sekundes vienai plātnei) ir identificējis 15 plātnes. Plātnes rāda izlases veidā

12.3.2. Pretendentu, kura redze neatbilst Išihara testam, pārbauda ar vienu no šādām metodēm:

a) anomaloskopija (Nāgela vai tai ekvivalenta). Šī pārbaude uzskatāma par sekmīgi veiktu, ja krāsu sakritība ir trihromātiska un savienošanas amplitūda nepārsniedz četras skalas vienības;

b) lampu tests. Šī pārbaude uzskatāma par sekmīgi veiktu, ja pretendents nekļūdoties veic pārbaudi, izmantojot šādas lampas: Holmes Wright, Beynes vai Spectrolux

 

13. Otorinolaringoloģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

13.1. Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, veic vispārēju otorinolaringoloģisko izmeklēšanu. Atkārtotā veselības pārbaudē otorinolaringoloģisko izmeklēšanu veic, ja ir klīniskas indikācijas, ievērojot 13.1.1.apakšpunktu.

Ausu–deguna–kakla pārbaudi iekļauj atkārtotās veselības pārbaudēs (skatīt 13.1.2.apakšpunktu).

Pretendentu atzīst par nepiemērotu, ja ir kāds no šādiem traucējumiem:

1) akūts vai hronisks aktīvs patoloģisks process vidusausī vai iekšējā ausī;

2) neizārstēta bungādiņu perforācija vai disfunkcija (skatīt 13.1.3.apakšpunktu);

3) vestibulārās funkcijas traucējumi (skatīt 13.1.3.apakšpunktu);

4) izteikti elpošanas traucējumi caur degunu vienā vai otrā pusē vai deguna blakusdobumu disfunkcija;

5) mutes dobuma vai augšējo elpceļu izteikta malformācija vai to smaga, akūta vai hroniska infekcija;

6) izteikti runas vai balss traucējumi

13.1.1. Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, pretendentam veic vispusīgu otorinolaringoloģiskā pārbaudi Aviācijas medicīnas centrā vai otorinolaringologs. Pārbaudē ietver:

1) anamnēzi;

2) klīniskus izmeklējumus, tostarp otoskopiju, rinoskopiju, kā arī mutes un kakla apskati;

3) timpanometriju vai tai ekvivalentu pārbaudi;

4) vestibulārās sistēmas klīnisku novērtējumu

13.1.2. Ja atkārtotā veselības pārbaudē konstatētas kādas novirzes no normas ausu–deguna–kakla rajonā vai neskaidri gadījumi, nosūta pie otorinolaringologa
13.1.3.

a) ja pretendentam ir neinfekciozas dabas vienas auss perforācija, kura netraucē normālu dzirdes funkciju, viņu var atzīt par piemērotu;

b) spontāna vai pozicionāla nistagma gadījumā ir nepieciešama pilnīga vestibulārās sistēmas novērtēšana pie medicīnas speciālista. Šādos gadījumos nedrīkst būt būtisku to vestibulāro atbildes reakciju noviržu no normas, kas saistītas ar siltuma vai rotācijas uztvertspēju. Atkārtotā veselības pārbaudē galvenais aviācijas medicīnas eksperts novērtē pretendenta vestibulāro atbildes reakciju novirzes no normas to klīniskajā kontekstā

 

14. Dzirdes novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

14.1. Pretendentam pareizi jāsaprot parasta runa (pārbaudot katru ausi), atrodoties divu metru attālumā no aviācijas medicīnas eksperta ar sāniem un muguru.

Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, dzirdi pārbauda ar tīrā toņa audiometriju. Atkārtotās pārbaudēs līdz 40 gadu vecuma dzirdes pārbaudi veic reizi piecos gados (1. un 2.klases apliecības turētājam) un reizi četros gados (3.klases apliecības turētājam). Pēc 40 gadu vecuma sasniegšanas dzirdes pārbaudi veic reizi divos gados. (Skatīt 14.1.1.apakšpunktu.)

1. vai 2.klases veselības apliecību pretendentiem un 3.klases veselības apliecības turētājiem, pārbaudot katru ausi atsevišķi, dzirdes zudums (HL) tajās nedrīkst būt vairāk par 35 dB uz 500, 1 000 un 2 000 Hz frekvenci vai vairāk par 50 dB uz 3 000 Hz frekvenci (skatīt 14.1.3.apakšpunktu).

Ja runas izšķirtspējas pārbaude uzrāda apmierinošu dzirdi, atkārtotās pārbaudēs galvenais aviācijas medicīnas eksperts var atzīt par piemērotu pretendentu, kuram ir vājdzirdība, ja stāvoklis ir izvērtēts atbilstoši 14.1.2.apakšpunktam.

3.klases veselības apliecības pretendentam pirmreizējā veselības pārbaudē, pārbaudot katru ausi atsevišķi, dzirdes zudums (HL) tajās nedrīkst būt vairāk par 20 dB uz 500, 1 000 un 2 000 Hz frekvenci vai vairāk par 35 dB uz 3 000 Hz frekvenci (skatīt 14.1.3.apakšpunktu).

3.klases veselības apliecības pretendents pirmreizējā veselības pārbaudē nedrīkst lietot dzirdes aparātu. Atkārtotā veselības pārbaudē pretendentu atzīst par nepiemērotu, ja tas lieto dzirdes aparātu abām ausīm

14.1.1. Tīrā toņa audiogrammas frekvencei jābūt 500 līdz 3000 Hz diapazonā. Frekvenču robežas ir noteiktas šādas:

500 Hz

1 000 Hz

2 000 Hz

3 000 Hz

14.1.2. Ja pretendenta dzirde skaņas laukā ir apmierinoša, kas atbilst darba apstākļiem pilotu kabīnē visās lidojuma fāzēs, viņu atzīst par piemērotu
14.1.3. Ja 3.klases pretendentam konstatē, ka dzirdes zudums (HL) ir 5 dB robežās no minētajiem robežlielumiem divās vai vairāk pārbaudītajās frekvencēs, tad tīrā toņa audiometriju veic katru gadu

 

15. Psiholoģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

15.1. Veselības apliecības turētājam vai pretendentam nedrīkst būt kādi psiholoģiski traucējumi, kas varētu ietekmēt ar apliecību piešķirto tiesību drošu īstenošanu. Galvenais aviācijas medicīnas eksperts var pieprasīt veikt psiholoģisko novērtējumu, ja tas ir norādīts kā daļa no speciālista veiktās psihiatriskās vai neiroloģiskās pārbaudes vai papildus tai (skatīt 15.1.1.apakšpunktu)

 

15.1.1. Ja galvenais aviācijas medicīnas eksperts no identificējama avota saņem pārbaudāmu informāciju, kas rada šaubas par konkrētā indivīda psihisko piemērotību vai personību, jāpieprasa psihologa psiholoģisks novērtējums. Psihologs sniedz galvenam aviācijas medicīnas ekspertam rakstisku ziņojumu, kurā sīki izklāstīts viņa viedoklis un ieteikumi.

Psiholoģiskais novērtējums var ietvert biogrāfisko datu ievākšanu, profesionalitātes un personības pārbaužu norīkošanu un psiholoģisku interviju

 

16. Dermatoloģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

16.1. Īpaša uzmanība jāpievērš šādiem traucējumiem (skatīt 16.1.1.apakšpunktu):

1) ekzēma (eksogēna vai endogēna);

2) smaga psoriāze (zvīņēde);

3) bakteriālas infekcijas;

2) zāļu izraisīti izsitumi;

5) bullozi izsitumi;

6) nātrene;

7) ļaundabīgi ādas veidojumi.

Citu ādas saslimšanu gadījumos:

1) akūta vai plaša hroniska ekzēma,

2) ādas retikuloze,

3) vispārējā stāvokļa dermatoloģiskie aspekti.

Līdzīgu saslimšanu gadījumos jāvērtē ārstēšana un veselības stāvoklis.

16.1.1.

a) jebkādas ādas saslimšanas, kas izraisa sāpes, diskomfortu, kairinājumu vai niezi, var novērst pretendenta uzmanību no viņa pienākumiem un tādējādi ietekmēt darba izpildes drošību;

b) jebkādai ādas ārstēšanai, izmantojot apstarošanu vai farmakoterapiju, ir sistēmiska ietekme, kas jāņem vērā pirms piemērotības novērtējuma sniegšanas. Šādā gadījumā piemēro otrā pilota ("OML" 1.klase) vai dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojumu;

c) pretendentu, kuram ir konstatēta ļaundabīga melanoma, zvīņojošo šūnu epitelioma, Bovena slimība (virspusējā zvīņojošo šūnu karcinoma in situ) un Pedžeta slimība, atzīst par nepiemērotu. Pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja ādas bojājumi ir pilnīgi izoperēti (gadījumos, ja tas nepieciešams) un tiek veikta atbilstoša turpmāka novērošana;

d) bazālo šūnu epiteliomas, bazālo šūnu karcinomas, keratoakantomas vai actinic keratoses gadījumā pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu pēc ārstēšanas un (vai) ādas bojājumu izoperēšanas

 

17. Onkoloģiskā novērtējuma prasības

Pamatprasības

Papildprasības

17.1. Pēc ļaundabīgas slimības ārstēšanas pretendentu var atzīt par piemērotu, ja stāvoklis ir pilnībā izvērtēts atbilstoši 17.1.1.apakšpunktam 17.1.1.

a) pretendentu galvenais aviācijas medicīnas eksperts atzīst par piemērotu, ja:

1) pēc ārstēšanas nav norāžu uz ļaundabīgās slimības sekām;

2) pēc ārstēšanas ir pagājis audzēja tipam atbilstošs laikposms;

3) risks, ka pretendents lidojuma laikā varētu kļūt rīcībnespējīgs slimības atkārtota uzliesmojuma vai metastāžu dēļ, ir minimāls;

4) pēc ārstēšanas nav liecību par īstermiņa vai ilgtermiņa komplikācijām. Īpaša uzmanība jāpievērš pretendentam, kuram veikta ķīmijterapija ar antraciklīna grupas preparātiem;

5) ar galveno aviācijas medicīnas ekspertu ir saskaņotas turpmākās pārbaudes;

b) atkārtoti apstiprinot vai atjaunojot 1.klases apliecību, piemērots otrā pilota ("OML" 1.klase) ierobežojums, 2.klases apliecības iegūšanai piemērots dublējošā pilota ("OSL" 2.klase) ierobežojums

Satiksmes ministrs K.Gerhards
8.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Piemērojamie ierobežojumi
Vārds, uzvārds
Atzinums par ierobežojuma piemērošanu attiecībā uz veselības apliecību

 

 

Turpmāk minēto ierobežojumu valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" piemēro attiecībā uz Jūsu veselības apliecību

Piemērotais ierobežojums

 

 

(Ierobežojuma kods, formulējums)

Skaidrojums

Datums*

___/___/________

Aviācijas medicīnas eksperta paraksts* ________________________

Aviācijas medicīnas eksperta zīmogs*

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums", "paraksts" un "zīmogs" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Ierobežojumi

Nr.p.k.

Kods

Ierobežojumi

Piemēro

Atceļ

1.

TML

Apliecība derīga ..... mēnešus

AME1/AeMC2/CAA3

CAA

2.

VDL

Jānēsā redzi koriģējošas lēcas, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam

AME/AeMC/CAA

CAA

3.

VML

Jānēsā daudzfokālas brilles, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam

AME/AeMC/CAA

CAA

4.

VNL

Nepieciešamas brilles, kas koriģē tuvo redzi, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam

AME/AeMC/CAA

CAA

5.

CCL

Jānēsā kontaktlēcas, jābūt līdzi rezerves kontaktlēcu komplektam

AME/AeMC/CAA

CAA

6.

VCL

Apliecība derīga tikai lidojumiem dienā

CAA4

CAA

7.

OML

Derīgs kā otrais pilots vai kopā ar kvalificētu otru pilotu

CAA5

CAA5

8.

OCL

Derīgs tikai kā otrais pilots

CAA

CAA

9.

OSL

Derīgs tikai kopā ar otro pilotu un lidojumiem ar gaisa kuģi, kas aprīkots ar dubulto vadību

CAA

CAA

10.

OAL

Aizliegts vadīt noteiktu gaisa kuģa tipu

CAA

CAA

11.

OPL

Derīgs tikai lidojumiem bez pasažieriem

CAA

CAA

12.

APL

Derīgs tikai, izmantojot atbilstošu protēzi

CAA

CAA

13.

AHL

Derīgs tikai, izmantojot atbilstošu rokas vadību

CAA

CAA

14.

SSL

Īpaši ierobežojumi

CAA

CAA

15.

SIC

Īpašas norādes – sazināties ar CAA

CAA

CAA

16.

RXO

Nepieciešama redzes pārbaude pie speciālista

AME/AeMC/CAA

CAA

Piezīmes.

1 Aviācijas medicīnas eksperts.

Aviācijas medicīnas centrs.

3 Valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra".

Ja 2.klases apliecības pretendenta redzes krāsu uztvere neatbilst šo noteikumu prasībām, ierobežojumu piemēro CAA, AeMC, AME.

5 Ja iestājusies grūtniecība, šo ierobežojumu piemēro/atceļ CAA, AeMC, AME.

Skaidrojumi

1. Ierobežojums TML – "Apliecība derīga _______ mēnešus".

Apliecības derīguma termiņš noteikts atbilstoši aviācijas medicīnas eksperta norādījumiem. Derīguma termiņš sākas dienā, kad veikta veselības pārbaude. Personai jāievēro visi aviācijas medicīnas eksperta ieteikumi un noteiktajā datumā jāierodas uz atkārtotu veselības pārbaudi.

2. Ierobežojums VDL – "Jānēsā redzi koriģējošas lēcas, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam".

Lai redze atbilstu noteiktajām prasībām, personai, īstenojot ar apliecību piešķirtās tiesības, jānēsā brilles vai kontaktlēcas, kuras koriģē defektīvu tālo redzi un kuras pārbaudījis aviācijas medicīnas eksperts. Personai jābūt līdzi rezerves koriģējošu briļļu komplektam. Ja persona lieto kontaktlēcas, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam, kā to noteicis aviācijas medicīnas eksperts. Persona nedrīkst lietot kontaktlēcas līdz brīdim, kad to ir atļāvis aviācijas medicīnas eksperts. Lietojot kontaktlēcas, jābūt līdzi arī rezerves brillēm.

3. Ierobežojums VML – "Jānēsā daudzfokālās brilles, jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam".

Lai redze atbilstu noteiktajām prasībām, personai, īstenojot ar apliecību piešķirtās tiesības, jānēsā tādas brilles, kuras koriģē defektīvu tālo, vidējo un tuvo redzi un kuras pārbaudē ir apstiprinājis medicīnas eksperts. Nedrīkst nēsāt tādas kontaktlēcas vai brilles ar ietvaru, kas koriģē tikai tuvo redzi. Personai jābūt līdzi arī rezerves brillēm.

4. Ierobežojums VNL – "Nepieciešamas brilles, kas koriģē tuvo redzi, un jābūt līdzi rezerves briļļu komplektam".

Lai redze atbilstu noteiktajām prasībām, īstenojot ar apliecību piešķirtās tiesības, ir jābūt līdzi tādām brillēm, kuras koriģē defektīvu tuvo redzi un kuras pārbaudē ir norādījis un apstiprinājis aviācijas medicīnas eksperts. Nedrīkst nēsāt tādas kontaktlēcas vai brilles ar ietvaru, kas koriģē tikai tuvo redzi. Personai jābūt līdzi arī rezerves brillēm.

5. Ierobežojums CCL – "Jānēsā kontaktlēcas, jābūt līdzi rezerves kontaktlēcu komplektam".

Lai redze atbilstu prasībām, personai, īstenojot ar apliecību piešķirtās tiesības, jālieto tādas kontaktlēcas, kuras koriģē defektīvu tālo, vidējo un tuvo redzi un kuras pārbaudē ir apstiprinājis medicīnas eksperts. Personai jābūt līdzi arī rezerves kontaktlēcu komplektam.

6. Ierobežojums VCL – "Apliecība derīga tikai lidojumiem dienā".

Ierobežojums attiecas tikai uz 2.klases veselības apliecības turētājiem. Tas nosaka, ka privātpiloti, kuriem ir dažādas pakāpes krāsu redzes traucējumi, noteiktos apstākļos var veikt lidojumus.

7. Ierobežojums OML – "Derīgs kā otrais pilots vai kopā ar kvalificētu otro pilotu".

Ierobežojums attiecas uz apkalpes locekļiem, kuru veselības stāvoklis neatbilst medicīniskajām prasībām, lai veiktu viena pilota gaisa kuģa ekspluatāciju, bet kuri ir piemēroti, lai veiktu gaisa kuģa ekspluatāciju daudzpilotu komandas sastāvā.

8. Ierobežojums ocl "Derīgs tikai kā otrais pilots".

Ierobežojums ir OML ierobežojuma papildinājums. Tas tiek piemērots gadījumā, ja veselības apliecības turētājs medicīnisku iemeslu dēļ ir atzīts par piemērotu otrā pilota statusam, bet nav atzīts par piemērotu gaisa kuģa kapteiņa pienākumu veikšanai.

9. Ierobežojums osl "Derīgs tikai ar otro pilotu lidojumiem ar gaisa kuģi, kas aprīkots ar dubulto vadību".

Dublējošam pilotam ir jābūt kvalificētam kā attiecīgās klases/tipa gaisa kuģa kapteinim, viņam ir jābūt kvalifikācijas atzīmei, kas dod tiesības veikt lidojumu attiecīgos apstākļos. Šim pilotam ir jāatrodas vadības sēdeklī un ir jābūt informētam par veidu(-iem), kādā(-os) attiecīgā persona var kļūt rīcībnespējīga, un jābūt gatavam pārņemt gaisa kuģa vadību lidojuma laikā.

10. Ierobežojums oal "Aizliegts vadīt noteiktu gaisa kuģa tipu".

Šo ierobežojumu var piemērot pilotam, kuram trūkst kādas ekstremitātes vai kuram ir kāda cita anatomiska nepilnība, kas pēc pārbaudes lidojuma vai lidojuma simulatorā ir atzīta par akceptējamu ar ierobežojumu, ka šis pilots drīkst vadīt tikai noteikta tipa gaisa kuģi.

11. Ierobežojums opl "Derīgs tikai lidojumiem bez pasažieriem".

Ierobežojumu var piemērot gadījumā, ja pilotam ir kāda skeleta vai muskuļu saslimšana vai pastāv citi medicīniski nosacījumi, kas var palielināt riska faktoru attiecībā uz lidojuma drošību tādā mērā, ka, pārvadājot pasažierus, šāds risks nav pieļaujams.

12. Ierobežojums apl "Derīgs, tikai izmantojot atbilstošu protēzi".

Šis ierobežojums ir piemērojams līdzīgi kā OPL, tas attiecas uz gadījumiem, ja pilotam trūkst kādas ekstremitātes.

13. Ierobežojums ahl "Derīgs, tikai izmantojot atbilstošu rokas vadību".

14. Ierobežojums ssl "Īpaši ierobežojumi".

Šis ierobežojums piemērojams gadījumos, kas nav skaidri definēti noteikumos, bet kuros valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" uzskata, ka ierobežojums ir nepieciešams.

15. Ierobežojums sic "Īpašas norādes – sazināties ar valsts aģentūru "Civilās aviācijas aģentūra"".

Ierobežojums nosaka, ka aviācijas medicīnas eksperts pirms attiecīgā medicīniskā novērtējuma uzsākšanas, kas saistīts ar veselības apliecības atjaunošanu, sazinās ar valsts aģentūru "Civilās aviācijas aģentūra". Ierobežojums galvenokārt ir saistīts ar anamnēzi, par ko aviācijas medicīnas ekspertam jābūt informētam pirms veselības pārbaudes uzsākšanas.

16. Ierobežojums rxo "Nepieciešama redzes pārbaude pie speciālista".

Ja kāda būtiska iemesla dēļ ir nepieciešams veikt pārbaudes pie oftalmologa, veselības apliecībā norāda šo ierobežojumu.

Satiksmes ministrs K.Gerhards
9.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.97
Veselības pārbaudes ziņojums

Aizpildiet šo veidlapu pilnībā un drukātiem burtiem

Otorinolaringoloģiskās pārbaudes ziņojums
Aizpildiet šo veidlapu pilnībā un drukātiem burtiem

Oftalmoloģiskās pārbaudes ziņojums
Aizpildiet šo veidlapu pilnībā un drukātiem burtiem

Satiksmes ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!