• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 46. Drošības konferenci Minhenē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2010., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO valstu aizsardzības ministru tikšanos Stambulā

Vēl šajā numurā

09.02.2010., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 46. Drošības konferenci Minhenē

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis Minhenē notiekošās 46.drošības konferences ietvaros tikās ar Francijas Eiropas lietu ministru Pjēru Lelušu.

Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu aizsardzības politikas aktualitātes un reģionālās drošības jautājumi. Tika panākta vienošanās, ka P.Lelušs februāra otrajā pusē apmeklēs Latviju, lai turpinātu abu valstu dialogu par reģionālās drošības problēmām. Vizītes ietvaros tiks pārrunāts arī Latvijas un Francijas redzējums par Eiropas Savienības drošības un aizsardzības politiku.

6.februārī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Ukrainas ārlietu ministru Petro Porošenko un pārrunāja abu valstu divpusējās un ekonomiskās attiecības, kā arī Ukrainas NATO un eirointegrācijas centienus. Saruna notika 46.Minhenes drošības konferences laikā Vācijā.

Tiekoties ministri bija vienisprātis, ka Latvijas un Ukrainas attiecības ir stabilas un bez problēmjautājumiem, tomēr tām jābūt aktīvākām dažādos līmeņos, tostarp jāturpina Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas darbs, kā arī politiskās konsultācijas starp abu valstu ārlietu ministrijām.

Attiecībā uz ekonomisko sadarbību M.Riekstiņš atzīmēja, ka sadarbības potenciāls starp abām valstīm nav pilnībā izmantots un tam ir attīstības iespējas. “Gan Latvija, gan Ukraina ir saskārusies ar ekonomiskajiem izaicinājumiem, tādēļ abu valstu interesēs ir aktīvi darboties, lai padziļinātu sadarbību. Turklāt Latvijas uzņēmējiem ir interese par biznesa attīstības iespējām Ukrainā,” atzīmēja M.Riekstiņš.

Runājot par Ukrainas eirointegrācijas procesu, Latvijas ārlietu ministrs izteica cerību, ka sarunas starp ES un Ukrainu virzīsies uz priekšu, un vienlaikus pauda atbalstu šā procesa attīstībai. “Bezvīzu režīma izveide starp ES un Ukrainu, kā arī Ukrainas brīvās tirdzniecības zonas izveide ir svarīgi papildu elementi Ukrainas eirointegrācijas centienos. Sagaidām, ka Ukraina turpinās sāktās reformas, lai brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana virzītos uz priekšu,” atzīmēja M.Riekstiņš.

Ņemot vērā, ka tikšanās notika Ukrainas prezidenta vēlēšanu priekšvakarā, ministri pārrunāja pirmsvēlēšanu gaisotni Ukrainā. M.Riekstiņš izteica cerību, ka vēlēšanas norisināsies atbilstoši demokrātiskiem standartiem un ka Latvijas un Ukrainas politiskais dialogs turpinās attīstīties pozitīvā virzienā.

P.Porošenko Ukrainas ārlietu ministra amatā ir kopš 2009.gada oktobra, un šī bija pirmā abu valstu ārlietu ministru divpusējā tikšanās.

7.februārī Minhenes Drošības konferences ietvaros notika ārlietu ministra Māra Riekstiņa divpusējā tikšanās ar Japānas ārlietu ministra vietnieku Koiči Takemasu, kuras laikā tika pārrunāts abu valstu divpusējais dialogs, tostarp arī ekonomiskās attiecības, kā arī sadarbība starptautiskajās organizācijās un tādi aktuāli jautājumi kā ANO reforma, klimata pārmaiņas un Eiropas Savienības un Japānas partnerattiecības.

Tikšanās laikā M.Riekstiņš un K.Takemasa izteica gandarījumu par Latvijas un Japānas labajām divpusējām attiecībām, ko apstiprina regulārā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa un veiksmīga sadarbība kultūrā un zinātnē.

Runājot par abu valstu ekonomiskajām attiecībām, puses bija vienisprātis, ka pēdējos gados ekonomiskā sadarbība starp abām valstīm ir kļuvusi daudz aktīvāka, tomēr uzņēmēju savstarpējo kontaktu attīstībai vēl ir liels neizmantots potenciāls.

“Mēs vēlamies turpināt iesākto veiksmīgo sadarbību ekonomiskās partnerības veicināšanas jomā. Latvijas biznesa aprindas arvien vairāk interesējas par uzņēmējdarbības iespēju padziļināšanu ar Japānu, jo Japānas tirgus ir stabils, drošs un tajā ir pieprasījums pēc kvalitatīvām precēm ar augstu pievienoto vērtību, ko Latvijas ražotāji var nodrošināt,” atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs.

M.Riekstiņš ar gandarījumu atzīmēja arī arvien augošo Japānas tūristu interesi par Latviju, ko sekmēja 2009.gadā sāktie čārterreisi starp Rīgu un Tokiju.

Abas puses pārrunāja Kopenhāgenas klimata pārmaiņu samita rezultātus un jautājumus, kas skar turpmāk veicamos darbus šajā kontekstā. M.Riekstiņš informēja Japānas kolēģi par Eiropas Savienības pozīciju sarunās par klimata pārmaiņām.

Runājot par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) reformu, M.Riekstiņš un K.Takemasa bija vienisprātis, ka organizācijai ir jākļūst efektīvākai, lai varētu stāties pretī mūsdienu izaicinājumiem. Latvija atbalsta ANO Drošības padomes reformu, lai nodrošinātu tās efektīvāku darbību.

Sarunas laikā abas puses pievērsās arī Japānas un ES sadarbības jautājumiem. Tā kā ES un Japānas rīcības plāna 2001.–2011.gadam darbības termiņš tuvojas noslēgumam, Eiropas Savienība plāno sākt oficiālas sarunas ar Japānu par jauna ietvardokumenta gatavošanu. Šāds jauns dokuments dotu iespēju padziļināt Eiropas Savienības un Japānas sadarbību, īpaši tādās jomās kā drošība, ekonomika un tirdzniecība.

Tiekoties abas amatpersonas arī pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās un savstarpējas balsu apmaiņas iespējas izvirzītajām kandidatūrām.

Japānas ārlietu ministra vietnieks Koiči Takemasa ir amatā kopš 2009.gada, un Minhenes Drošības konferencē šogad bija Japānas delegācijas vadītājs. Šī bija ārlietu ministra M.Riekstiņa un K.Takemasas pirmā tikšanās.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments; Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!